Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
Привет, гелдам че тук има фенове на българските говорители, и доста знаещи хора. На вилата съм с някакъв чешки или полски усилвател не съм съгурен точно и две ОТ някакви преправяни тонакси.

Баса беше доста "твърд" и реших да видя какво има вътре в колоната и открих топка дунапрен и доста парцали така обема беше почти наполовина.

Освен това кабелите от филтъра до баса беше от наставени няколко вида различни жици, а филтъра се търкаляше свободно. Та закрепих филтъра смених кабелите извадих парцалите и залепих част от дунапрена в горната част на задната страна и в горната половина на двете страни.

Пооправиха се малко нещата, но определено има още доста какво да се желае. Като цяло нямам някакви невероятни претенции, защото все пак всичко това седи на вилата и през седмицата няма никой там, но ми се иска все пак да е приятно за слушане, с минимални средства. Говорителите са това

Питането ми е следното, за да стане звука още малко по приятен за слушане, какво е пепоръчително да направя, отвътре да облепя целите колони с дунапрен/вата, или евентуално как ще се отрази слагането на басрефлекс и горе долу с какви размери.
« Последна редакция: Август 31, 2018, 03:21:30 15:21 от zlatkoo »
Нема начин да нема начин!

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
Re:Подобрение на ОТ
« Отговор #1 -: Юли 01, 2011, 07:18:12 19:18 »
Нещо ми се виждат прекалено изрязани отворите за баса? Що така? Опитай се да възстановиш кръглата форма на отвора за баса, защото от там ще издиша.

Ватата е там, не за да обира, вибрации, резонанси и тем подобни! :D Тя има и функция против стоящи вълни, но основната и задача е да накара обема да се държи като по-голям и едновременно да вкара механични загуби, които служат за целта на говорителя да му се струва, че свири в по-голяма кутия. - това е много общо казано.

На филтъра ти си му няма нищо! Можеш да облепиш стените с дунапрен и в средата на обема да сложиш вълнена вата Визатон. Аз съм много доволен от тази вата!
http://www.steadygroup.com/articledetails.php?id=397 - мисля че в пакета са две парчета, тамън по едно за всяка колона.

Ако не те мързи, можеш да похарчиш около 60 лева за един лист тополов шперплат от лесоцентър (аск гугъл за адреса им в София) от което да си изрежеш или да ти изрежат два нови лицеви панела. Другия вариант е да отидеш в Практикер или Мосю Бриколаж и да поискаш да ти отрежат две парчета ПДЧ със съответните размери.

Фазоинвертор (т.е. да ги трансформираш от затворен обем във бас рефлекс) можеш да си позволиш да слагаш само ако занесеш басовите говорители на измерване и им снемеш характеристиките. Нормалната цена е 10-15 лева на говорител.
След това публикуваш характеристиките по форумите с което допринасяш за повишаване на форумната обща култура и ги въвеждаш в програма като Бас Бокс-6 Про и започваш да си играеш с обеми на кутии и диаметри и дължи на фазоинвертори - лесно е и е забавно. Можеш да им направиш и нови кутии, досегашният ми опит с благоевградските говорители показва, че това винаги се отплаща и звукът си заслужава.

Ако ти е за кеф и парите не са ти чак такъв проблем общо със всичко ще похарчиш има-няма ~100-130 лева за тези колони, като пътьом ще научиш един куп нови и интересни неща  ;) - аз това го правя без замисляне  ;)
Това са, вата, измерване, дърво, лепило и труд от теб. Предполагам разполагаш със зеге, молив и отвертка...

Поздрави!

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
« Отговор #2 -: Юли 04, 2011, 11:30:11 11:30 »
За лицевата част, да лошо е изрязана, ма така ги заварих. Това ще го оправя със сигурност, отвътре ще се слага вата, но поне за сега не мисля тези 10 ватови говорители да ги нося за замерване просто не си струва. Когато някога във времето се предадат ще взема нещо по читаво и тогава ще се експериментира повече.

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #3 -: Юли 04, 2011, 11:46:43 11:46 »
Сигурен ли си?  ;D

Има хора на друго мнение...  ;)

http://www.hifikit.se/index.php?id=40  ;)

А може да си купиш още два баса и да си направиш такива:

http://www.hifikit.se/index.php?id=41  ;)

Не бягай около късмета си! Цял живот имаш да слушаш не български говорители за десет пъти повече пари и с няма и половината свирня!  ;)

Я хубавичко им загледай спецификациите  ;)

В този сайт: http://hifikit.se/ напиши "Gamma" в полето за търсене  ;)

А е бил 10 вата, когато усилвателите са били по 20, сега със съвременните усилватели всички такива говорители поемат 50 и нагоре без проблем... въпрос на перспектива и техника  ;)

Моя съвет е да похарчиш разумно едни около 100 лева и после да се кефиш какъв подарък ти е направила социалистическа България, че и в днешно време още ни ги прави тия подаръци  ;)
... Иначе викаш Шведите са балъци че си ги купуват, а ние сме тарикати, че се натискаме за китайско...  ;)

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
« Отговор #4 -: Юли 07, 2011, 03:59:29 15:59 »
Не не аз българските въобще не ги отричам, просто има по мощни такива. Така като гледам вместо да оправям тези кутии май е по добре да направя/взема по големи.

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #5 -: Юли 07, 2011, 10:36:16 22:36 »
От както имам 1000 ватовата Ямаха, разбрах, че мощност изобщо не ми трябва  :D :D :D

А го разбрах, защото ямахата има индикатор за отдаваната мощност  ;) показва и на скали и с числа и знаци зад запетая... през повечето време слушам под 1 ват и това не е тихо слушане. Като слушам целенасочено, особено нови дискове или плочи, мощността е между 3 и 25 вата  ;)
Над 70 реални вата вече става много тегаво в буквалния смисъл на думата! Осмен това за над 70 реални вата ти трябват говорители от 12 нагоре, при това сериозни! Трябва ти и помещение с обем над 200 м3  ;)

Бафълите ми с 18-ки дълго време ги слушах на 18 ватов транзисторен усилвател и мощността ми беше достатъчна  ;) естествено звучаха по-добре на 75 вата РМС Ямаха... пак на същите нива, а с най-големият ми усилвател звучат още по-добре, но това са подробности  ;)

Забрави за мощността! Всичко над 10 вата е пре-достатъчно! Ако им снемеш параметри, с едни по-големи и хубави кутии направо няма да си повярваш!
Говорителите от линковете са съвременните аналози на твоите нискочестотни  ;)

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
« Отговор #6 -: Юли 08, 2011, 04:56:51 16:56 »
Мисълта ми беше за нещо такова например.
http://vissokogovoriteli.bg/products/VKN-1023_33.htm

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #7 -: Юли 08, 2011, 06:16:33 18:16 »
Смело направи едни кутии, които са достатъчно широки за да сложиш после и 10-тка  ;)

Десетката иска  около 23 см отвор, тоест правиш ги смело 24 см вътрешно.

Тези от линка ти пак са 8-ци и са аналогични на твоите  ;)

Снемането на характеристиките е много важно! И сега ще ти покажа защо  ;) В момента ти имаш котка в чувал, не знаеш за какво стават и за какво не стават, дали за бас рефлекс, дали за нещо друго, дали за голям или за малък обем...
Да вземем например тези: http://vissokogovoriteli.bg/products/VKN-1124_34.htm

Имат публикувани параметри:

Passport output : 120 W
Rated impedance : 4 / 8 Ohm
Resonance frequency : 30±5 Hz
Rated frequency range : 30 - 4000 Hz
Typical sensitivity at 1W per 1m : 89 / 88 dB
Voice coilformer (material) : aluminium
Core diameter : 50 mm
Qms : 2,08 / 2,17
Qes : 0,73 / 0,66
Qt : 0,54 / 0,56
Vas :  170 l / 165 l
Weight : 2,9 kg.   

Тия параметри естествено в действителност ще се окажат някакви други в различна степен близо или далече от публикуваните. - това се случва с всички марки говорители!

Тях като ги въведеш в програма за изчисляване на акустични оформления и получаваш някакви такива резултати като тези на прикачената картинка.

На нея се вижда, че 10 инчовия говорител от линка се справя перфектво в между 69 и 90 литра затворен обем и че ако ти се прави 275 литра бас рефлекс, ще получиш 20 херца на - 3  :o :o :o тоест не се вижда ама после пробвах и така излиза...
По-интересното, е че дават -10 дб на 27 херца в затворен обем  ;) - това определено трябва да се има предвид! Особено ако се вземат предвид груповите закъснения от 0 до 4 м.с.

Ако нямаш характеристики на даден говорител, той става да си го биеш у главата!  ;) - Важи за абсолютно всеки говорител! Много често абсолютно неугледни изделия като моите руски 8 инчови нискочестотни: http://penkiller.com/index.php/topic,273.0.html могат да поднесат изненада от сорта на 20 на -6 дб в 80 литра, което си е своеобразна сензация  ;)

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #8 -: Юли 08, 2011, 06:54:33 18:54 »
Оп я да видим какво мисли по въпроса новото ми оръжие  ;D

100 сантиметрова трансмисионна линия с ВКН 1124, площ на затворения край 900 см2, площ на отворения край 400 см2
Изобщо не съм си играл с параметрите, нито с позициониране, нито съм оптимизирал дизайна  ;)

Обаче Глуе к'во стаа! 20 херца на - 6 децибела и 30 херца на - 2 децибела  ;D и най-забавното - групови закъснения под 10 м.с.  ;D ;D ;D
Това всичкото се случва в кутия с външни размери не повече от 34Х34Х104 сантиметра, тоест 90 литра!  ;)

Новото ми оръжие са напълно лицензирани MathCad Worksheets на Мартин Кинг (Martin J. King), при това с последния ъпгрейд  ;D
Треперете! - те си знаят кои трябва да треперят  ;)

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
« Отговор #9 -: Юли 08, 2011, 11:02:37 23:02 »
Явно трябва да препрочета "озвучаване достъпно за всички" пак, че я четох преди около три години и не ми изглеждаше хич достъпно. ;D
Честотите ясно, ама тия минус децибели много малко ми говорят. Ясно ми е че от тези малки кутии няма какво да очаквам, може би на първо време с вата вътре ще се пооправят нещата. Пък по натам (че ми предстои море след седмица) ще се импровизира с други кутии.

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #10 -: Юли 10, 2011, 12:24:20 12:24 »
Явно трябва да препрочета "озвучаване достъпно за всички" пак, че я четох преди около три години и не ми изглеждаше хич достъпно. ;D
Честотите ясно, ама тия минус децибели много малко ми говорят. Ясно ми е че от тези малки кутии няма какво да очаквам, може би на първо време с вата вътре ще се пооправят нещата. Пък по натам (че ми предстои море след седмица) ще се импровизира с други кутии.

Човешкият слух възприема разлика в звуковото налягане от 3 децибела като двойна разлика.
Характеристика 30 херца на - (минус) 3 (три) децибела (30hz@-3db) означава, че звуци с честота 30 херца ще се възпроизвеждат наполовина по-слабо от средното ниво с което ще се възпроизвеждат всички останали звуци.
Съответно 30@-6 означава, че звуците с тази честота ще се чуват 4 (четири) пъти по-слабо от всички останали звуци.
Долната гранична честота означава и още нещо, че всички звуци с по-ниска честота ще се чуват още по-слабо! Обикновенно завала под долната гранична честота е поне 12 децибела на октава.
Разликата между най-ниската и най-високата честота в една октава е двойна, тоест долно ДО е с 1/2ра от честотата на горно ДО.
В случая с 30 херца, една октава по-ниско е 15 херца, а една октава по-високо е 60 херца.
И най-често озвучителните тела са на 0дб или на -3 или -6 на резонансната си честота и надолу падат не само заради завала на акустичното оформление, а и заради собствените си ограничения (резонансната честота е минималната скорост на движение) и се получават завали със стръмност 18, 24 и т.н. децибела на октава.

Затова и работата с възпроизвеждането на ниски честоти е толкова тегава! Не стига, че с падането на честотата изискването за изтласкван обем за един цикъм на мембраната расте в геометрична прогресия, ами и акустичното оформление и окачването на говорителя работят срещу аудиофила.

Чакай! Има и още!  :D

Някъде в края на 70-те транзисторните усилватели вече са достатъчно съвършени и започват да предлагат огромни мощности при ниски нива на изкривяванията, което само по себеси е прекрасно. Но точно тогава в аудиото започват да се случват гадост подир гадост...
Едната гадост, е че започва надпревара в мощностите на говорителите и озвучителните тела. Добре, ама как се прави по-мощен 8 инчов бас? 25 вата сигнал богат на ниски честоти е напълно достатъчен за да накара един 8 инчов нискочестотен да прави 10 мм ход (това е много)... те са достатъчни за да накарат и повечето 12 инчови да си изпълнят хода. На никой не му трябва повече, защото нивото на ниските няма накъде да расте, по-нататъшното усилване ще доведе само до изкривявания и покачване на нивото на останалите честоти, но не и на ниските.
- Как се прави това?
- Като се направи окачване с повече загуби - Qms под 2...
Добре, ама потребителите гледат и резонансната честота освен мощността... и долу-горе това е всичко, което гледат.
Как се прави ниска резонансна с такова окачване?
- Тежка мембрана...
И като прибавим към съревнованието за мощност и това за по-малки размери на озвучителните тела, естествено получаваме по-малък VAS (еквивалентен обем), който е естествено последствие от тежките мембрани и по-твърдото окачване. (то не е баш по-твърдо, а е с по-големи загуби... твърдостта е mm/n, но динамичния ефект от повечето загуби е като от по-твърдо окачване)
Другите гадости са въвеждането на дигиталните записи за сметка на грамофона и лентите...

Един инженер ми описа разликата между малък и голям Qms и между лека и твърда мембрана и тежка и мека, като разликата между стоманено топче на стоманена пружина и възглавница вързана на ластик от стари гащи...  :D
И двете са пружина с тежест на нея... обаче всички, които се опитват да разчитат на гащи и възглавници да служат за нещо различно от бельо са в голяма грешка  :D
Нисък Qms означава по-голям резистивен елемент и по-малък капацитивен. Една хубава стоманена пружина има преобладаващо капацитивен характер и ще складира и отдаде много голяма част от усилието, което приложиш върху нея. - например 18 инчовите Голдууд (говорителите, които имам в Н-рамки) - справка приложения ПДФ и тук: http://www.parts-express.com/pe/showdetl.cfm?Partnumber=290-386
Qms-6.7  ;)
Ето тука руските грозници, колко добре се справят: http://penkiller.com/index.php/topic,273.0.html Qms 3.5-4  ;

Знанието означава спестени пари и време  ;) и резултат разбира се!

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #11 -: Юли 10, 2011, 01:17:44 13:17 »
Ето още малко съображения...

Прикачените симулации са направени с MathCad изчисленията на Мартин Кинг

На трите симулации се вижда хода на мембраната на 18 инчовите ми Голдууд GW 1858 при 100, 40 и 8 вата...
Вижда се че най-голямата мощност, която могат да възпроизведат без да ограничават обхвата отдолу е около 8 вата  ;)
Над 40 вата, всички честоти под 42 херца ще бъдат ограничени и даже изкривени, защото е достигнат хода от 3.5мм
Над 100 вата всичко под 50 херца ще бъде ограничено... тоест колоните няма да могат да възпроизвеждат звуците под 50 херца с достатъчно ниво!

Най-много до 8-10 вата колоните ще свирят с пълният си обхват!!!

Пояснение: 99% от записите имат много малка енергия на звуците под 40 херца. Отделно от това самите звуци под 40 херца имат много малка енергия.
Най-голямата енергия на звука на бас барабана е при 60-80 херца, което не означава, че в спектъра му няма по-нискочестотни звуци или че възпроизвеждането на по-ниски честоти е излишно, напротив!
8-10 вата при 20-30 херца означава, че общото средно ниво е 30-50 ако слушате група като Крийм (Ерик Клептън - Sunshine of Your Love, White Room) или Дъ Анималс (House of the Risin Sun, Don't Let me be Misunderstood)...

И сега по темата, как всъщност съвременния потребител е гризнал дървото...  :D
Той слуша 100 ватови  :D :D :D колони с обем 20-30 литра и 6.5, най-много 8 инчов бас с твърдо окачване, тежка и мека мембрана и нисък Qms с нисък Qts и голям магнит (Уууууау), който захранва с 5 килограмов усилвател с малък траф и интеграмна схема (някое TDA) на малък радиатор с вентилатор, това получава сигнал от ДВД плеър просвирващ компакт диск  :D на който има запис с орязани честоти под 40 херца  :D :D :D
В цялата схема най-лошо влияние оказват скапаните колони - поне 90% от гадния звук се дължи на тях, за останалото се грижат лошия запис и слабо потентната електроника. Като измежду записа и електрониката, записа на свой ред има тежест от поне 90% и за плеъра и усилвателя остават едни мижави 10% от 10% принос за лошия звук, което всъщност е около 1%  ;)

Извод: Трябват ви хубави записи и хубави колони, останалото са подробности! Като опрете до единия процент, тогава ви трябва хубав усилвател (просто малко по-приличенн) и нормален плеър...
Ама като опрете до там, елате ми се обадете  ;)

А между временно, за неразбралите накратко: трябва ви мощен усилвател, но не и мощни колони, като усилвателя ви трябва заради другите работи, които вървят с мощността, но не и заради самата мощност  ;)
Има ли още някой не убеден? Вижте симулацията "8WHframeSPL"  ;) При 8 вата ще ви обади над 100 дб при 30 херца... 8 вата там вече казахме, че ще се появят най-късно при около 50 вата средно ниво...
Никой да не забравя, че през цялото време говорим за 18-ка!

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
« Отговор #12 -: Юли 15, 2011, 10:45:39 10:45 »
Благодаря за подробните обяснения, предполагам ще са полезни и на други не само на мен.
« Отговор #13 -: Юли 15, 2011, 08:51:39 20:51 »
Извод: Трябват ви хубави записи и хубави колони, останалото са подробности! Като опрете до единия процент, тогава ви трябва хубав усилвател (просто малко по-приличенн) и нормален плеър...
Ама като опрете до там, елате ми се обадете  ;)
:D Така като гледам какво е положението, скоро май никой няма да ти се обади  :D :D :D

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
« Отговор #14 -: Септември 02, 2011, 11:40:08 11:40 »
Такааа, направих едната колона в момента се работи по другата. Отвътре я облепих цялата с вата, като оставих само местата на които бях слагал дунапрен.

Отдолу вече има гумени крачета.

Оправих малко лошото изрязване, и на говорителя отзад сложих уплътнител от подложка за ламинат.

Поуплътних малко и около пищялките че и там не беше много добре.
Резултат след като пуснах едната направена с другата недоработена, баса поомекна и понамаля малко (мисля че е нормално) хода на мембраната стана по малък, но пък деяни на повече усилване и на по високи нива на баса от коректорите, другото което е няма го неприятното фучене от издишането на въздуха.
« Последна редакция: Ноември 03, 2023, 09:35:18 09:35 от zlatkoo »