Явно трябва да препрочета "озвучаване достъпно за всички" пак, че я четох преди около три години и не ми изглеждаше хич достъпно.
Честотите ясно, ама тия минус децибели много малко ми говорят. Ясно ми е че от тези малки кутии няма какво да очаквам, може би на първо време с вата вътре ще се пооправят нещата. Пък по натам (че ми предстои море след седмица) ще се импровизира с други кутии.
Човешкият слух възприема разлика в звуковото налягане от 3 децибела като двойна разлика.
Характеристика 30 херца на - (минус) 3 (три) децибела (30hz@-3db) означава, че звуци с честота 30 херца ще се възпроизвеждат наполовина по-слабо от средното ниво с което ще се възпроизвеждат всички останали звуци.
Съответно 30@-6 означава, че звуците с тази честота ще се чуват 4 (четири) пъти по-слабо от всички останали звуци.
Долната гранична честота означава и още нещо, че всички звуци с по-ниска честота ще се чуват още по-слабо! Обикновенно завала под долната гранична честота е поне 12 децибела на октава.
Разликата между най-ниската и най-високата честота в една октава е двойна, тоест долно ДО е с 1/2ра от честотата на горно ДО.
В случая с 30 херца, една октава по-ниско е 15 херца, а една октава по-високо е 60 херца.
И най-често озвучителните тела са на 0дб или на -3 или -6 на резонансната си честота и надолу падат не само заради завала на акустичното оформление, а и заради собствените си ограничения (резонансната честота е минималната скорост на движение) и се получават завали със стръмност 18, 24 и т.н. децибела на октава.
Затова и работата с възпроизвеждането на ниски честоти е толкова тегава! Не стига, че с падането на честотата изискването за изтласкван обем за един цикъм на мембраната расте в геометрична прогресия, ами и акустичното оформление и окачването на говорителя работят срещу аудиофила.
Чакай! Има и още!

Някъде в края на 70-те транзисторните усилватели вече са достатъчно съвършени и започват да предлагат огромни мощности при ниски нива на изкривяванията, което само по себеси е прекрасно. Но точно тогава в аудиото започват да се случват гадост подир гадост...
Едната гадост, е че започва надпревара в мощностите на говорителите и озвучителните тела. Добре, ама как се прави по-мощен 8 инчов бас? 25 вата сигнал богат на ниски честоти е напълно достатъчен за да накара един 8 инчов нискочестотен да прави 10 мм ход (това е много)... те са достатъчни за да накарат и повечето 12 инчови да си изпълнят хода. На никой не му трябва повече, защото нивото на ниските няма накъде да расте, по-нататъшното усилване ще доведе само до изкривявания и покачване на нивото на останалите честоти, но не и на ниските.
- Как се прави това?
- Като се направи окачване с повече загуби - Qms под 2...
Добре, ама потребителите гледат и резонансната честота освен мощността... и долу-горе това е всичко, което гледат.
Как се прави ниска резонансна с такова окачване?
- Тежка мембрана...
И като прибавим към съревнованието за мощност и това за по-малки размери на озвучителните тела, естествено получаваме по-малък VAS (еквивалентен обем), който е естествено последствие от тежките мембрани и по-твърдото окачване. (то не е баш по-твърдо, а е с по-големи загуби... твърдостта е mm/n, но динамичния ефект от повечето загуби е като от по-твърдо окачване)
Другите гадости са въвеждането на дигиталните записи за сметка на грамофона и лентите...
Един инженер ми описа разликата между малък и голям Qms и между лека и твърда мембрана и тежка и мека, като разликата между стоманено топче на стоманена пружина и възглавница вързана на ластик от стари гащи...

И двете са пружина с тежест на нея... обаче всички, които се опитват да разчитат на гащи и възглавници да служат за нещо различно от бельо са в голяма грешка

Нисък Qms означава по-голям резистивен елемент и по-малък капацитивен. Една хубава стоманена пружина има преобладаващо капацитивен характер и ще складира и отдаде много голяма част от усилието, което приложиш върху нея. - например 18 инчовите Голдууд (говорителите, които имам в Н-рамки) - справка приложения ПДФ и тук:
http://www.parts-express.com/pe/showdetl.cfm?Partnumber=290-386Qms-6.7

Ето тука руските грозници, колко добре се справят:
http://penkiller.com/index.php/topic,273.0.html Qms 3.5-4 ;
Знанието означава спестени пари и време

и резултат разбира се!