Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
Re:Подобрение на ОТ
« Отговор #15 -: Септември 02, 2011, 03:35:25 15:35 »
Ватата по стените е против стоящи вълни и против отражения излизащи през мембраната на говорителя. Сегя трябва да сложиш и вата в самия обем. Вземи си вълнена вата на визатон, продава се в пакети по две парчета и струва около 15 лева, тамън по едно за всяка колона.

Така без вата му малее кутията и резонансната честота се качва нагоре.

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
« Отговор #16 -: Септември 30, 2011, 02:48:30 14:48 »
Речено сторено. Купих си вата от визатон, човека ми каза че пакета е за около 20 литра обем. Е наслагах едното парче нарязано в колоната, и тя почти се  напълни, като съм гледал да не я тъпкам ватата за да си запази плътността.

Обаче ми се стори че съвсем утрепах баса, и извадих едно малко парче и малко сбутах ватата нагоре, така че зад говорителя да си остане свободен обем. Мисля си че ми допадна горе долу ама нямах много време за повече експерименти.
Вече съм горд собственик и на тези манечките, обаче нещо не съм много очарован.

Като ги пусна през 1 микрофарад кондензатор на фона на тези http://vissokogovoriteli.bg/products/VV-104_108_1015-B.htm нищо не се чува, като ги пусна през 4,7 микрофарада излиза някаква не много приятна среда.
Тези малките като ги вържа на изхода за високите на филтъра, дърпа от сигнала на пищялката и става едно голямо нищо, обаче аз пробвах и взех сигнал от единия кондензатор на филтъра и се получи почти добре. Монтирах ги отстрани на колоните, за да се чуват високи не само пред колоните, макар че от тези малките само с две не става.

В скоро врем като си нося и лаптопчето с мен (че сега свири един дискемн на радио) ще има още експерименти.
« Последна редакция: Февруари 09, 2021, 05:48:27 17:48 от zlatkoo »
Нема начин да нема начин!

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #17 -: Септември 30, 2011, 03:51:29 15:51 »
Сложи ги отзад. Сървин Вега имат няколко стари модела при които има допълнителен високочестотен говорител на гърба на озвучителното тяло (колоната). Това намалява присъствието на колоната и карало озвучителното тяло да изчезне...

1 микро фарад в 8 ома е много висок срез, да не пускам сега симулации, обаче беше нещо като 16 или 19 килохерца на -3 децибела... затова не чуваш нищо. По радиото така и така такива честоти не се предават, а и не всички записи ги имат... А 4.7 пък слиза под 8 килохерца, колкото им е долната граница, затова лекичко грачят. като сложиш две в паралел, пак през същия 1 м.ф. честотата на срез се качва двойно, следователно ти трябва по-голям кондензатор, пробвай 2.2 или 3.3, може като имаш път през Визатон да си вземеш, по левче са, вземи си от няколко вида по два, а самите дребосъци са малко по-надолу по Пиротска на № 10 от същата страна в безистена  ;) Проблема е че са много ниско чувствителни и като са сами се губят.
Мъниците имат очарователен звук, а като за 5 лева са непобедими! Имай предвид обаче, че дори на ниско чувствителни колони Респром слагат по два  ;) два 8 ома в паралел би трябвало да ти дадат 87 децибела чувствителност и да се чуват.

Продължавай с експериментите  ;) така се прави, като напипаш интуитивно кое как и защо става, ще започнеш да задаваш още въпроси и да ползваш разни софтуерчета и т.н. Това е много приятно хоби! като ги закрепиш тези колони да свирят без да те дразнят, отдели следващият етап (6 месеца или година, колкото толкова) на самата музика, направи си колекция от няколко диска и от няколко гигабайта флакове (flac), ще видиш, че с подобряване на качеството на източника се подобрява и качеството на възпроизвеждания звук без да пипаш колоните. През това време наученото от сегашните експерименти ще ти отлежи... и така нататък  ;) Както казах, това е много приятно хоби, стига човек да не се побърква и да не пада в ръцете на измамници!

Поздрави и желая успех!

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
« Отговор #18 -: Октомври 01, 2011, 01:24:22 13:24 »
Да мъниците точно от безистена ги взех (Владо някой си) но са на 4 ома че ако бяха на 8 щяха да са още по тихи. :D 4.7 кондензаторите ги взех от визатон за в колата където мисля да слагам тези http://vissokogovoriteli.bg/products/VV-104_108_1015-B.htm в таблото през тях че да хаванат и малко среди, само се чудя дали да са 60 или 10 ватовите, но това ще го мисля малко по натам. За източника и записите знам че имат голямо значение, но в случая във всекидневието когато съм на вилата така се слуша за това искам да ги наглася по начина по който се ползват а не само "вижте какво могат по принцип"  ;)

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
« Отговор #19 -: Ноември 07, 2011, 01:47:37 13:47 »
Още малко развитiе при мен. Понеже мъниците ми се сториха слаби, реших да им направя екрани (нали повдигали малко нивото). Реших че ще е от плексиглас, поразтърсих се за матерл, и намерих само в бриколажа. Ето го решението, кутийки за сиди, малко е тънък мат'ряла и пипкаво се работи.

Мислех да го сложа отпред, ама не ми се получи много добре отвора.

И готов за монтиране.

Малко ми се нацепи но на втория внимавам повече.

Вече моnтиран.

Малко ми застана накриво ама др. път ще го оправя.

Като звучене не мога да кажа дали се промени нещо и дали въобще ще го усетя, ма си се занимавам когато имам време.
« Последна редакция: Февруари 09, 2021, 05:54:47 17:54 от zlatkoo »

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #20 -: Ноември 07, 2011, 02:42:12 14:42 »
Ето виждаш ли  ;) дори от хора без много опит може да се очаква неочакваното  ;D

Ето какво мисли програмата EDGE по пъвпоса - вж. прикачената графика.

- Зелената крива е 45мм мембрана на 50мм лицев панел, т.е. самият говорител гол;
- Червената крива е 45мм мембрана на 125х130мм лицев панел.

Както виждаш нивото над 8 килохерца от където им започва работния диапазон е едно и също  ;)

Въпреки, че в случая не подобрява положението, идеята ти е много оригинална и ще е хубаво да си я запомниш за в бъдеще.

Поздрави!

п.п. разгледах ти галерията  ;D дай ги насам тия москвичи, рена мотори, една Победа или Варшава май мернах, чаркове на формула, много яко! А за оня двор с дървата, някъде в плънината направо ти завиждам!  :)
Ако ти е кеф пусни една тема някъде из общи да оплакнем окото в железа и ретро  :)

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
« Отговор #21 -: Ноември 08, 2011, 11:43:33 11:43 »
Идейката че ще си я запомня, ще я запомня. Обаче в случая, размера ли има значение за да повдигне и по на високо. Че от това излиза че пищялката няма значение къде и как е монтирана, а само на къде е насочена.
 Иначе за ретро машините, видях ги в едно село, бързия малко след петрохан, явно човека си ги събираше.

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #22 -: Ноември 08, 2011, 01:26:13 13:26 »
Изтегли си EDGE и започни science abuse сега!  :D :D :D

Във форума на http://www.diyaudio.com/ ще намериш много информация по въпроса. Търси за излъчване в цяло пространство P (пи) 1/2P (полупространство), 1/4P (четвърт пространство) търси за дифракция и повдинаге от лицевия панел.
В случая, както и във всеки друг, самият говорител се явява лицев панел с определени размери.

Не искам да ти преразказвам, защото е много по-добре сам да го прочетеш и да схванеш принципа. Написаното до тук обяснява конкретния случай, но има много да се чете за да се разбере принципа. Освен това четенето на такива неща го намирам за крайно занимателно.

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
« Отговор #23 -: Ноември 09, 2011, 05:11:52 17:11 »
Днес се зачетох в това:
http://www.referati.org/ozvuchitelni-tela/13990/ref/p2

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
« Отговор #24 -: Май 16, 2012, 03:35:15 15:35 »
Ето за това беше борбата. Вярно че на клип през vbox-а, и всеки ще си го чуе през неговата си техника, все пак да се похваля. Освен това, е MP3-ка от супер звуковата крата на "въшката".
http://www.vbox7.com/play:95b90015ca

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #25 -: Май 17, 2012, 01:27:25 01:27 »
Честито! Чува се доста чист звук с хубави високи.

Ако в момента ти харесват и не те дразнят започвай с колекцията от музика  :)

И между другото, трябва да се четат именно такива неща, не форуми и безкрайни епитетни излияния на аудиофили и форуми (с изключение на Пенкилер).

Поздрави!

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
« Отговор #26 -: Май 17, 2012, 06:15:31 18:15 »
Въобще даже не ме дразнят. По натам може би да си взема някой тунер, че се слуша доста радио, но пък не се живее постоянно в къщата и гледам да не оскъпявам продукцията.  :D
А иначе такъв тип темички са готини, за някой дето не отбира много а има мерак, да не чете разни формули, синусоиди и т.н. Благодаря много за съдействието.

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
« Отговор #27 -: Октомври 30, 2012, 11:14:34 11:14 »
Привет, вдъновен от темата на колегата Венци за центъра който си сътвори, реших че и аз имам нужда от 360 градусов център, само че на двора на вилата. 
 Това "сони" озвучава двора на вилата, когато си работим/ядем навън. От къде точно ми е попаднала в ръцете тази китайска пиезо пищялка незнам, но реших, че ако я пусна през кондензатор 1 микрофарад да я отрежа всиоко, ще изостри звука, а навън при наличието на други шумове има нужда от повечко високи.

Нарочно не я вградих в колоната, за да не се получи някакво повдигане от лицевия панел, пищялката е достатъчно силна. Разположих я в задната част, защото ползвам само 180 градуса.  ;)
Ми първите впечатленя са, че подобрих нещата, когато съм по далеч звука е малко по отчетлив а има и достатъчно високи. Когато съм близо пак става за слушане, стига да не съм над колоната.
 Понеже това пиезо няма как да го вкарам да го слушам вътре колоната се откача, и трябваше да се сложи терминал, че с тия устерклеми не е добре.
 В неделя следобяд това беше единственото което намерих, май беше и най евтиното.

Интересно е, че такава колона си имаше вътре вата, само НЧ говорител не е оригиналния сменял съм го с някакъв си.

Ето и крайния резултат, нищо кой знае какво, но си е "подобрение на ОТ".  :D

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #28 -: Октомври 30, 2012, 04:50:33 16:50 »
Всичко си направил правилно и подхода ти е правилен.

Единствения пропуск, е че във високите честоти, говорителя сам си е лицев панел и пак има дифракции.
В този случай даже можеш да поставиш някаква плоскост за да смъкнеш честотата на дифракционното повдигане.
Можеш да симулираш кривата на повдигането, като въведеш в The Edge размерите на шасито и размерите на мембраната до началото на гънката/гофъра ако има такива.

Ако същевременно симулираш и завала с 1мф в съответния омичен товар, можеш да подбереш така размерите, че да получиш завал с по-голяма стръмност в началото или пък въобще да елиминираш ефектите ако бафъла (лицевия панел) е достатъчно голям.

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
« Отговор #29 -: Октомври 31, 2012, 05:13:18 17:13 »
Е, сега па плоскост. Аз си мислех някой ден да поекспериментирам (егати дългата дума) с някакъв отражател, че евентуално да не се чува толкова силно ако колоната е под нивото на слушане. Може би с някакво топче.
 Това мисля че ще е идеал-но.

Като гледах темата за "икеа"-та мисля че диаметъра трябва горе долу да отговаря на диаметъра на говорителя. Един черен мат, мисля обаче да го напълня с нещо за да не резонира самото топче, че е пластмасово и кухо, и ще експериментирам на каква всиочина да го поставя.
« Последна редакция: Декември 17, 2022, 10:37:01 10:37 от zlatkoo »