Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6353
  • Профил
Войната в Украйна и света
« -: Март 22, 2022, 11:30:20 11:30 »
Имаме толкова много раздели, а нямаме военен. Не съм предполагал, че ще ни трябва.

Така или иначе войната е грозното лице на политиката.
Каквото и да Ви говорят, знайте че става въпрос за пари.
Политиката не е нищо повече от управление на икономиката. Войната в повечето случаи също.

Какво стана в Украйна?

Един огромен сакатлък предизвикан от алчност, глупост, наивитет и фанатизъм.
Украинците бяха тласкани към война в продължение на години. Войната започна още преди 2014-та.

За сега няма да се занимавам с детайли в самата Украйна, фактите са известни и общодостъпни.

Ще обърна внимание на случващото се между Русия, Китай, Индия и арабите през последните седмици.

Американците към Мадуро, ОПЕК и Саудитска Арабия: дайте повече петрол... Споменатите: няма. Принца на СА даже не вдигна телефона на американският президент.

СА може да продава петрол на Китай в Юани. Само това е достатъчен повод за война само преди няколко години.

Китай ще купува всичкият нефт и суровини на Русия, които не могат да бъдат продадени на международните пазари.

Индия ще купува нефт от Русия чрез нова платежна система в юани и рубли.

Индия поръча голяма партида СУ-30SMI на Русия.

Защо?

Индия непрекъснато се бие с приятелите на САЩ - Пакистан. Възможно е те да бъдат следващите обявени за не-демократи и да отнесат санкции и бомби.

Китай отдавна иска да си прибере обратно Тайван или т.н. Република Китай.

Същевременно САЩ разсипа близкият изток и разни други държави в поредица от неефективни войни и операции по поводи, които в повечето случаи се оказаха най-малко преувеличени. Това стана безпринципно и почти безцелно. Налагат санкции на когото си искат, после ги отменят, после пак ги налагат. С две думи САЩ се компрометира а в последните 40 години и особено в последните 30.
Да не забравяме войната във Виетнам. Факт, е че северът са комунисти, но пък югът са основно френска колония експлоатирана за каучук и кафе.
Комунистите се появяват на сцената не просто така, а защото колониалният гнет създава условията те да намерят почва за идеологията си. Само че САЩ и международната коалиция не са там за да прекратят колониалната експлоатация и да създадат независима виетнамска държава.

Да не забравяме Сирия и Ирак и чудовищните терористични организации с корени чак в Афганистанската война.

Може би последната война с легитимни цели водена от САЩ е тази в Корея, но там се намесва и ООН.

В Украйна САЩ и европейците просто подстрекаваха безогледно Украинците позволявайки им да покажат най-лошите черти от характера си, докато не успяха да предизвикат Русия за да могат да я изолират и да наложат санкции.

В известен смисъл Украйна е принизена до нивото и функциите на държава от третият свят, да се води война с Русия на тяхна територия, както много пъти преди това.

Общо взето е това.

Ще ми се да спомена Елон Мъск.
Ин хауз. Фирмите на Елон не аутсорсват, те произвеждат възможно най-много ин хауз.
Глобалната икономика е на път да приключи и основните геополитически играчи вече са принудени да приберат производствата си поне в рамките на локалните си пазари ако не и направо под един покрив.

Беше време, когато се подигравахме на производството на мотоциклетите Урал, където лостовете за спирачките и съединителя се произвеждат в същият завод в който се щамповат и калниците и се отиват двигателите. Само че заводите на БМВ и VW спряха, а Урал продължава да се произвежда. Просто любопитен пример.

Китай бил много обвързан със западните икономики. 2.5 трилиона  долара е оборота от износ на Китай. Колко да е обвързан. От тези 2.5 трилиона 50% да са печалба и добавена стойност, а те не са, това са 1.25 трилиона принос в БВП, който е около 15 трилиона долара. На износа се падат под 10% от БВП. Това означава, че останалото се генерира от вътрешно потребление.  Нещата са изпуснати.
ЕС, САЩ, Канада и Австралия са под 1 милиард човека, а на света има още към 4.5 милиарда души извън Китай. Днес да спрат да се занимават с нас БВП няма да им намалее с нашите безценни 1.25 трилиона, които всъщност са по-малко и не са само наши.

Кашата е пълна и ЕС ще плати най-висока цена.

Например, до миналата седмица готвеният фонд на ЕС за възстановяване на Украйна беше твърдо 100 милиарда с разговори за 300. От тогава руснаците продължават да чупят.
Това са по 600 евро на жител на ЕС в това число бебетата и пенсионерите. Пряко, без да броим инфлацията и поскъпването.

Дали сме отговорни, че да плащаме? Аз не се чувствам отговорен, че над 80 мижитурки главно на не изборни длъжности от ЕС и САЩ се разхождаха по майдана превърнал се скоро след това в кървава вакханалия с разстреляни, изгорени хвърляни от прозорци и в кофи за боклук, а малко по-късно в политически и законодателни репресии включително срещу българското малцинство и неговите диаспори.
Нито пък нормалните граждани отговарят за това, че ЕС нямаше лице и уста да натисне Украинците да спазят минските споразумения, които изискваха руски език в конституцията (искаме български от македонците), местно самоуправление на две области (каквото има у нас за София и големите областни градове) и по-високи пенсии за металурзи и миньори.

Да Ви напомням ли как ще се изразходват 300-те милиарда от ЕС бюрократите? Няма да бъде много по-различно от българските обществени поръчки, но може да е по-благовидно. Български фирми знаете ли кога ще направят 4.5 милиарда оборот там? Точно никога. Или и да го направят ще са черни подизпълнители от последна инстанция и половината ще фалират под шапката на немски главни изпълнители.

Честито!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6353
  • Профил
Re: Войната в Украйна и света
« Отговор #1 -: Март 28, 2022, 09:50:23 09:50 »
Ако фактите в това видео са верни, а те май са, то медиите и мижинурките на ръководни постове ни спретнаха отвратителен номер:


Дори да оставим настрана всички разсъждения и да приемем, че оръжейния инспектор е по-далече от Русия отколкото ние и затова толкова харесва Русия, със същите факти един разумен човек ще стигне до доста подобни заключения.

Какви други факти може да има? При положение, че тези са докумунтирани. Може да има още някакви, да, но те едва ли биха променили картината.

Най-фрапиращото, е че в ЕС са могли да си направят сметката и са си я направили, за всички последствия и въпреки това нито една мижитурка не отиде в Украйна и не им трона по масата да изпълнят мижавите мински споразумения.

Сега ще платим цената.

Но ми се струва, че за тази свинщина наистина трябва да им потърсим отговорност.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6353
  • Профил
Re: Войната в Украйна и света
« Отговор #4 -: Януари 20, 2023, 12:53:17 12:53 »
напоследък всеки ден чета призиви за европейски ценности основно от политици от ДБ...
Те обаче явно изповядват някакви тайни ценности, защото не ги дефинират публично. Никога.

Европейските ценности биле да даваме оръжие на Украйна и да мразим руснаците.
Превеждам: вземане на страна, когато или а.) били сме пасивни, когато е било в наш интерес, а впрочем и на ценностите ни да бъдем активни, затова се е стигнало до война; или пък направо б.) били сме активни, колкото да създадем формален повод и да поощрим тежки размирици и гражданска война със сигурен съм влизащото в бъдещите учебници "От днес ЕК няма да работи с Янукович и правителството, а с опозицията" - казано от ЕК... - Декември 2013 г. - и това е само на повърхността, колко западни дипломати шетаха из Украйна по това време и какво са правили можем само да гадаем.

Та питам какви са европейските ценности?

Според мен трябва да бъдат мир и или не намеса, или намеса винаги и само в посока на недопускане и разрешаване на конфликтите. - ток да бяхме твърди, но не бяхме въобще.
Преди т.н. руски анекии и инвазии какво стана?
Украинските власти леко бяха забранили да говорят на майчиния си език или всъщност на който и да било чужд език и леко в метежи по улиците някакви неустановени и до днес лица бяха поизгорили малко живи и бяха грабили в техните области и т.н. - къде беше Европа тогава? Каква беше нашата реакция?
Рецептата е налице.
Само не разбирам кои точно европейски ценности са про-военни и вземане на каквато и да било страна.
Против европейските ценности би трябвало да бъде всеки акт на насилие и всеки акт на дискриминация и тормоз по каквито и да било признаци. Съответно тези ценности трябва да диктуват реакция и намеса във всеки случай.

А кои случаи предхождат всички останали и са първопричина? Но срещу тях нямаше реакция.

Ето Ви първопричина.

Всичко останало е насаждане на омраза, военолюбство и кой знае още какво.

Айде малко факти, защото троловете екстремисти всичко изопачават:

23.02.2014 г. е отменен закона за държавната езикова политика на Украйна. МВнР с реакция:  https://novini.bg/bylgariya/politika/181015
И е приет нов.
Същият ден са демонстрациите в Севастопол;
Руските десантчици пристигат в Крим едва на 27.02.2014 г.
Междувременно майдана набира сила.
Донбас е окупиран от април 2014 г. - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0_%D0%B2_%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B1%D0%B0%D1%81

Какво ще кажете майн тролове?

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6353
  • Профил
Re: Войната в Украйна и света
« Отговор #5 -: Януари 22, 2023, 03:05:57 15:05 »
Размисли и страсти в центърджийската жълто-паркетна т.н. десница, карат се и се упрекват задочно от стените си, когато някой центърджия забрави ясно да произнесе паролата "Крим е украински, Русия е окупатор..." това не било достатъчно дясно-консервативно.

Само че това, което наричат дясно-консервативно е всъщност ляво-прогресивно до екстремизъм с насложен клиентелизъм.

Крим и Донбас са всъщност модалитети на Косово. - скарани до степен да се избиват и да не са в състояние да живеят в една държава. По каква причина е друг въпрос, но те са това.

Изборът, който стои пред човечеството е следният: От там да минат украинските армия и милиции и ОССЕ да си допише доклада от 4.000 на 400.000 цивилни измъчвани и убити без съд и присъда, а оцелелите да бъдат тормозени до края на живота им...три поколения. Или да се повтори решението на съда за Косово, имат ли право или нямат право на референдуми. Защото ситуацията вече е косовска. А защо е такава си отговаряйте, но до колкото нямате машина на времето тя няма да стане някаква друга.

П.П. само че Путин ще Ви улесни като не Ви даде право да си играете и да решавате. Впрочем, вие само си играете, други решават и изобщо не са решили това на което си играете. Доказателство: оскъдната военна помощ в стил асистирано самоубийство.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6353
  • Профил
Re: Войната в Украйна и света
« Отговор #6 -: Януари 23, 2023, 10:32:59 10:32 »
Когато някой не иска да те разбере, той много добре те разбира.

Пишеш коментар, че вида и размера на военната помощ са лицемерни, ти си РусоРоб, путинофил, нихилист и какъв ли още не. Неизменно тези съждения ти се съобщават от момчета без профилни снимки с местожителство извън България. Когото ги блокираш винаги получаваш съобщение, че с това действие не блокираш останалите профили на лицето...

Пишеш коментар, че Донбас и Крим са вече в положението на Косово, ако не бъдат отделени ще бъдат изклани и тормозени, ти си вече сърбоман.
Момент, косовската гледна точка не е сърбоманска, точно обратното. Сърбия е направила съжителството невъзможно.
Ами Шотландия?
Каталуня и Северна Италия са примери за обратното, има някакво условно деление, има призиви за автономия, но няма убийства и несъвместимост, затова държавите продължават да упражняват суверенитет в за сега целите си граници. Защото не са били избивани от централните власти и армията за разлика от Косово и Донбас.

Интересно ми е това полезни идиоти ли са или знаят много добре какво става, но са пряко мотивирани. Предполагам има и от двата вида.

Украйна бива подхранвана с оръжия само колкото да не се откаже.
Може би за да натрупа още дългове, или да се даде време на Поляците да се подготвят, а средствата за самозащита на Украйна да бъдат унищожени.

Само си представете, че е вярно, че България е предоставила най-много оръжия и боеприпаси. Така казано е леко абстрактно.
Сега да поставим нещата в перспектива. Представете си, че България воюваше със съветската армия, пардон руската. Твърди се, че сме предоставили 40%, нека бъдат 30%.
Сега си представете, че България воюваше с Русия и освен това, което има съюзници й предоставят още два пъти по толкова.

-> Какво щяхме да постигнем?

-> Точно така, пак щяха да ни анихилират.

Какво правят руснаците с непохватният си и некадърен подход? Те отидоха там без дробове, без полеви артилерийски радари и без много неща. Независимо, че имат всичко. При 12.000 Т72 в началото на войната отидоха с най-старите бараки Т72А, които са за вътрешни войски и обучение. И въпреки това загубиха или направо оставиха на украинците под 1/3 от всичките си Т72-ки. Сега продължават да имат около 10.000 Т72, а имат активни и съвременни още 5-6 типа танкове. Урал Вагон Завод бълва партиди Т90М всяка седмица.

Понеже съм контра конспиративист, няма да кажа какво си мисля, но ще кажа какво се получава.

Получава се това, че войната се проточва. Украйна се разрушава все повече. Украинската армия се разоръжава все повече, загиват много украински войници. Руските загуби не ни интересуват, те нали са ни врагове, а и са 150 милионна държава. С няма и 200.000 групировка (От 1.3 милионна армия с активни 900.000 към януари 2022 г.), та със 150-200 хилядна групировка разиграваха 600 хилядна украинска армия по 2-3.000 километра фронт в продължение на 9-10 месеца.

Русия е предоставила на Украйна  повече оръжия от всички видове, както и муниции, отколкото са предоставили т.н. съюзници... ?!?!? Поне така беше до към септември-октомври 2022 г.

Следващият ефект, е че Украйна задлъжнява все повече. Към 2013-та Украйна дължи 20 милиарда долара на Русия, от които 15 с настъпил падеж, а с ЕС има отрицателно търговско салдо на още 15 милиарда долара годишно. Тоест, само за 2013-та Украйна е фалират с 30 милиарда на минус. Сега се говори за 150 милиарда долара дълг само към САЩ.
Говори се също, а впрочем не се говори, а се показва по националната телевизия в Полша, че един от сценариите е Полша, Словакия,  Унгария и Румъния ще си вземат територии с техни малцинства, а Русия ще стигне до Днепър и Одеса.
Също така се говори, че Полша воже да поеме дълга на Украйна в замяна на затваряне на очите, че границата с малко ще подмине Лвов.

Айде, какво се говори, както и да е, нищо че го дават по полската телевизия в новините... Няколко факта:
- Полша вече два пъти иска от Германия 1.3 трилиона долара (или евро) репарации за ВСВ. Вторият път с писмо до държавния секретар на САЩ да им помогне...
- Германия отказва да предоставя танкове на Украйна... по ред причини, вероятно, защото ги е страх от САЩ,  а и заради няколко столетия стремеж към съюз с Русия, към който като гледам и Франция се стреми, а и Испания и Италия нямат нищо против.
Припомнете си кримската война.
- Цялото НАТО, а не само Германия също не е единодушно и отказва да предоставя военна помощ от Танкове и други модерни оръжия.
- Турция блокира Швеция и Финландия от НАТО.
- Говори се и се заплашва Турция да бъде изгонена от НОТО.

Всичко това ми говори, че недоволните от ставащото в Украйна са много. И причината не са неудобството и конюнктурата, а са първопричините довели до тази ненужна война, както и крайните цели или крайните резултати, които дапне са били цели ще бъдат налице.

Ненужна и напълно предотвратима война. - това е едновременно най-дразнещото и най-трагичното.
Само че, както казах, машина на времето нямаме. Ситуацията е точно тази. Най-изгодно за всички в момента е да се спре войната незабавно, да се проведат референдуми, ако Путин позволи обаче, а съответните области да се превърнат в автономии по модел на Косово.

Само че това няма да се случи. Руската военна машина е задействана. Тук вече работи военният принцип победата да бъде толкова решителна и категорична, че противникът да е щастлив от поражението и капитулацията си и да ги даде и приеме с благодарност. - това е начинът да се слага точка на войни.
Какво ще стане с Украйна? Прекрасната държава с прекрасен народ. Каквото има да ставахще стане. Те нямаха инстинкт за самосъхранение, нито здрав разум и съпротивителни сили.
Полша е друга такава държава вярваща във фантазиите си, която обаче нито е Франция, нито Германия, а още по-малко Русия... Виждате те какви ги вършат.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6353
  • Профил
Re: Войната в Украйна и света
« Отговор #7 -: Януари 28, 2023, 03:36:43 15:36 »
Пропагандата по нашите медии е най-лошата в света. Само едната гледна точка максимално видиотяващо изкривена.Който желае такива чувства в душата си, да мрази руснаците по правилните причини. Не по измислени поводи обслужващи основно два интереса:
1. Прикриване на съвместните престъпления на българските политици и руските олигарси и
2. Прикриване на съвместните престъпления на европейските политици и руските олигарси.
Достатъчен повод за да имаме едно на ум е начинът по който разтуриха насилствено създадения СИВ.

В крайна сметка вихрещата се пропаганда убива повече Украинци.
И не мисля, че нещо ми има като съм на едно мнение с Мъск и Тръмп.