Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6177
  • Профил
Re: ОБ проект
« Отговор #45 -: Май 17, 2022, 07:41:02 07:41 »
Еми не е това, не може да имаш три еднакви криви.
Виж аз какво изкарах със сравнението на двата НЧ.
Иначе бафълите са така.

Нямаш НЧ, а на предишните симулации самата програма ти беше развалила данните, защото ги смята и попълва сама. Пишеш верните до безкрайност, като започваш с 35 херца.
Този НЧ е безперспективен.
Виж къде ти е микрофона.
Re: ОБ проект
« Отговор #46 -: Май 17, 2022, 08:05:25 08:05 »
Микрофона къде трябва да го позиционирам? Разстояноето е указано на 1 метър, като височина трябва да го сложа в центъра на говорителя или? За суба ще се ползва усилвател на ниски честоти, по-горе в темата бях го написал. за лентовият говорител определено нямам информация. И ако програмата сама си ги наглася, какво виждам в графиките тогава?Промяната само на един параметър води до изменение на цялата графика...
Re: ОБ проект
« Отговор #48 -: Май 17, 2022, 09:48:23 21:48 »
Пак да попитам. Защо баста не може да докара графиката на сайта, от която свалям данните на говорителя? Аз ли криво въвеждам? Ще пробвам с една друга програма, Boxim. Да видя тя дали ще даде нещо подобно?

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6177
  • Профил
Re: ОБ проект
« Отговор #49 -: Май 18, 2022, 12:17:11 00:17 »
Гледай сега, това на сайта, ако говориш за АЧХ е свалено с микрофон в помещение, ако ще и анехоично на стандартен ЕС тестов бафъл (бая е голям).

Това, което ни интересува от баса е как той работи като бутало, а той работи като бутало от всички практични и даже някои не практични гледни точки.
Мотор, маса, площ, куплиране, окачване, акустично оформление.
До към 500 херца, даже килохерц 15-ките са що-годе линейни и не се пречупват. До към 250 херца може да се разчита на тях.

Ще рече, тласка въздух, колкото са му площта и хода и нищо друго не прави. Там АЧХ в смисъл на нещо накъдрено от самият говорител няма.

Целта ти е да докараш това, което аз докарах.

Въведе ли 36 херца?
Re: ОБ проект
« Отговор #50 -: Май 18, 2022, 07:54:48 07:54 »
Изпращам графиката, която ми изчисли бастата. От всичко казано до тук да разбирам, че режа баса долу на 100хц, горе на 500хц, широколентовият от 500 до 5000 и над 5000 остава само лентовият говорител. На всякъде съм пуснал филтър от първи ред. Лентата не е отрязана от горе. Трябва ли някъде да се застъпват честотите? Примерно да се отреже широколентовият на 400. DIY форума имаше графика на пресичане на честотите. при тази схема се получва, че само широколентовият се реже от горе и долу, суба само горе и високите само долу. Имам и още една дузина въпроси. Предполагам, че това се случва, защото нямам практически опит... Опитвам се да си изясня нещата само на теория. 

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6177
  • Профил
Re: ОБ проект
« Отговор #51 -: Май 18, 2022, 01:24:17 13:24 »
Под 100 херца не чуваш ли?  ;D

Традиционалистите режат първата лента само отгоре, а последната само отдолу.

ОБ с всичките си недостатъци и особености спокойно възпроизвежда звуци с честота 20 херца ако говорителят е подходящ и особено ако звуците са отделно от интензивен музикален пасаж. Евентуално може електронно да се отреже на 10-15 херца ако се слуша грамофон.

Трилентовата система има три разделителни честоти, трилентовата ОБ система има три акустични и четири електрически, както следва:

1. НЧ отгоре между 100 и 150 херца в зависимост от пътя около НЧ оформление и следващата от това конструктивна интерференция, т.е. плавен пик в АЧХ, режем преди пика, електрическият завач се комбинира с акустичният подем, АЧХ продължава равна половин-една октава и тогава пада на около 250-300 херца - това е резултатната точка -3 или -6 дб;
2. СЧ отдолу електрически между 400 и 600 херца, тук нещата са наобратно, СЧ над определена честота излъчва в полу-пространство, предната и задната вълна не взаимодействат пряко около ОБ, но под определена честота първо има плавен пик от същата конструктивна интерференция, а след това АЧХ пада. Електрически филтърът се прицелва около този подем в АЧХ, така че се получава резултат равна АЧХ надолу към ниските, която в даден момент половин-една октава под електрическата точка на филтъра (началото на завоя надолу) най-накрая започва да спада. Тази резултатна на акустиката и електрическият филтър точка се прицелва в аналогичната такава на НЧ и двата говорителя се сглобяват.

Прилагам рисунка. Пунктирите показват честотите на електрическите филтри.

Колко променливи имаме? Размер на бафълите или оформленията обуславяш точката на подема от конструктивна интерференция и честота и стръмност на електрическите филтри. Като двете са доста тясно свързани.