Не бой се, нищо няма да ти изчисля.

Филтрите могат да се сметнат само ако имаш проект.
Просто ОБ аз лично не харесвам, защото освен, че са по-елегантни, нямат никакви други предимства, може би могат да се филтрират малко по-високо НЧ, което като знам какви НЧ се ползват за ОБ изобщо не ти трябва.
Баса трябва да е или Рипол или Н-рамка, в днешно време аз бих предпочел Рипол. По-компактно, по-красиво и повече бас с малко по-добра диаграма от Н-рамка.
Всичко това са мои проекти.
Тесният малък бафъл с корка е около година преди който и да било друг на планетата да покаже такъв проект.
Оформеният бафъл е обратно инженерство на проекта на Линквиц, който е на принципа на моя, който го предхожда с около година. Не твърдя, че е преписвал, просто се гордея, че не само съм го направил едновременно, ами съм и изпреварил един от най-големите.
Та, тези неща се преценяват, насочваш се към проект с много итерации в ЕДЖ и Баста и накрая тестваш проекта в Баста.
Има още един инструмент, който вече не се предлага и той е Mathcad на Мартин Кинг на който също смятам и на който вярвам много.
Качвам два баста файла, зареждаш ги едновременно и настройваш екрана за симулацията да ги показва едновременно. На всеки му правиш филтър какъвто искаш. При ОБ изчисленията важат само ако и двата говорителя излъчват и в двете посоки. Това е черновата за обратното инженерство на Линквиц LX. Баста не може да симулира Н-рамки, само Маткад може.
Н-рамките и за 15 и за 18 са с един и същи размер, около 53.5х53.5х38.1 см, просто нуждата от електрическо разделяне на 100-130 херца и акустично на 250 диктува тези размери, ако ще вътре да сложиш 8-ци. По принцип върху тези Н-рамки е предвидено да се сложат 51х51 см ОБ, само че аз намерих начин да сложа акустично много по-добър бафъл, защото тези големи плоски дъски много ги чувам. Само че аз никога не съм ги реализирал с оригиналните 4-5 инчови ШЛ Джордан или Фостекс за които са предвидени.
Качвам ти ПДФ как изглеждат нещата в Mathcad и вътре е оригиналния проект на Мартин Кинг.
В този Маткад мога да сменя баса с твоя и да догодя филтъра да прилича на оригиналния. Има и версия на Маткад за активни филтри.
Маткад са под лиценз, така че не го разпространявам. Че са и спряни вече.
Може да се смени и ШЛ с произволна СЧ, мидбас или профи 6-8 говорител. Всичко, което виждаш може да се променя и пише.
П.П. баш на моноспектакъл на администратора сме

навремето, когато западните форуми още работеха, буквално един-двама българи приятели ме насочиха и помогнаха и останалата работа по обучението ми я свършиха всевъзможни чужденци. Сега връщам услугата на информационното общество.
Така или иначе у нас няма кой да ти направи бафъли като хората и по смислен начин. Не се притеснявай. Има още 4-5 човека, които четат и се интересуват, ще се включат и те по някое време.
Освен това българинът знаеш, иска да вземе нещо хубаво на готово и винаги се самопреебава