Вече няколко седмици ползваме новите батерии.
Наложи се да сменя контролера, защото стария направи два опита да тръгне и спря да се опитва.
Оказа се, че електролитите вътре са 80V...
Алармата, дистанционното, регулатора за 12V системата, както и боди модула работят идеално.
Батериите ги зареждам на 82V, което са около 80% SoC, за 100% трябват 87V. Скоро смятам да ги заредя с външно зарядно 87.6V / 10A зарядното, което придобих за случая. Имам и още едно 29.2V за балансиране на трите батерии в паралел.
Докато напрежението е под зададеното, например 82V, тока е висок 2-2.5А, тоест, както се надявах, Lifepo4 батериите поемат заряд много по-добре от оловните.
Зареждам само от слънцето, имам дни в които минавам над 25 км, които е много каране, а на село това е и тръгване и спиране.
Не си представяйте, че имаме магистрала за триколки и тротинетки, където вдигаме 24 км/ч (или 42?!) и така се движим. Живота на помощното превозно средство не е никак лек по селските пътища.
В движение напрежението се колебае между 77 и 80.5V най-често 78-79.
Панела много помага.
На баир като мина през сянка напрежението пада с 1 волта особено при максимално натоварване. Т.е. тези ~2 ампера и 160-200 вата са си много полезни и помагат.
От жиците много се притеснявах, а ги наредих за 2-3 часа барабар с издирването на фазите на мотора.
Заради много лоша работа се наложи да преместя фазите с една, т.е. 120° сега само старта не е правен като преди и в движение мотора пее доста повече.
Има още един вариант за контролер, който е и по-мощен.
Този контролер е 40A и което ме изненада, изглежда реално ги дърпа.
Максималната скорост е по-висока с 1-2 км/ч, обаче на по дългите изкачвания е по-бавна с около 2 км/ч, вероятно заради по-малкият нов контролер, който загрява и ограничава тока. Вече качваме стръмни баири с 25 вместо с 27 км/ч.
Като цяло съм много доволен.
Три седмици не съм зареждал в контакта и не карам кола в село.
Тегля падълборда с новия импровизиран колесар, който всъщност е ръчна количка Вида-ХЛ за малки каяци :-)