Много хора се оплакват, че чуват съседите, понякога толкова ясно, че разговорите в съседния апартамент могат да се стенографират.
Когато хората разберат, че имам хоби свързано с озвучаване и акустика ме питат как биха могли да решат проблема с шума преминаващ от съседните жилища.
Така например в нашата спалня чувам разговорите на съседи през един вход с подробности и то точно определено жилище. Няма да забравя караницата между малката дъщеря и родителите, защото голямата и съпругът й ходили на море с две коли, жената с комбито, мъжът с двуврата пичеловка. Явно в 03 часът сутринта мозъкът ми е възприемчив както в студентските години

В стаята на детето пък чуваме едни много свежи и културни веселяци, приятни разговори, интелигентни шеги, често имат гости. Около 21 чясът, когато четем приказка ги слушаме и тях. Интересното, е че не са ни преки съседи, под нас живее двойка на 75 и там се пада спалнята им. Всъщност не знам кои съседи чуваме в стаята на детето.
Другите ги идентифицирах по случайност през общи познати, които знаят историята.
И така, какво може да се направи по въпроса с шума от съседи. Как може да се заглуши до комфортни нива или изобщо да се елиминира?
Шумоизолация?