Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6640
  • Профил
Шумоизолация на апартамент
« -: Декември 16, 2022, 10:36:15 10:36 »
Много хора се оплакват, че чуват съседите, понякога толкова ясно, че разговорите в съседния апартамент могат да се стенографират.

Когато хората разберат, че имам хоби свързано с озвучаване и акустика ме питат как биха могли да решат проблема с шума преминаващ от съседните жилища.

Така например в нашата спалня чувам разговорите на съседи през един вход с подробности и то точно определено жилище. Няма да забравя караницата между малката дъщеря и родителите, защото голямата и съпругът й ходили на море с две коли, жената с комбито, мъжът с двуврата пичеловка. Явно в 03 часът сутринта мозъкът ми е възприемчив както в студентските години  ;D

В стаята на детето пък чуваме едни много свежи и културни веселяци, приятни разговори, интелигентни шеги, често имат гости. Около 21 чясът, когато четем приказка ги слушаме и тях. Интересното, е че не са ни преки съседи, под нас живее двойка на 75 и там се пада спалнята им. Всъщност не знам кои съседи чуваме в стаята на детето.
Другите ги идентифицирах по случайност през общи познати, които знаят историята.

И така, какво може да се направи по въпроса с шума от съседи. Как може да се заглуши до комфортни нива или изобщо да се елиминира?
Шумоизолация?

Неактивен detson

*
 • **
 • 89
 • Я да видим туй що все още работи
  • Профил
Re: Шумоизолация на апартамент
« Отговор #1 -: Декември 19, 2022, 07:58:23 19:58 »
Здравей. Почти невъзможно.Не се чува директно, а по бетона. Правени са експерименти в замъци ,които са изцяло с каменни стени.Имало места където се чува много тих говор, в най отдалеченото място от говорещите абсолютно вярно и дори усилено се чуват думите.Обяснението от структурата на камъка и явно пренася звуковите вълни.Китайците са копаели ями в земята и са подслушвали враговете на километри. Те са знаели на какво разстояние и дълбичина да копаят-това го гледах по Дискавъри.Трябва минимума да знеш от къде идва и с един отвор по линията се разрушава връзката. Малко на фантастика отиват нещата но всичко е в резонансите,трябва в повечето случаи да не се чува.Не съм специалист казвам каквото съм гледал и чел.Успех.

Неактивен zlatkoo

*
 • *******
 • 1468
  • Профил
Re: Шумоизолация на апартамент
« Отговор #2 -: Януари 16, 2023, 10:37:14 22:37 »
Тук според мен е важна посокта. Дали да изолираме собствения (обаче дали да не чуват нас, или ние да не чуваме тях), или те да си изолират за да не ги чуваме. Сега, за кори от яйца, или дунапрен на пирамидки, сигурно нема смисъл да споменавам. Имам такава идея, за асансьорното помещение, че живея на последен етажи малко се чува.
Нема начин да нема начин!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6640
  • Профил
Re: Шумоизолация на апартамент
« Отговор #3 -: Януари 16, 2023, 11:17:22 23:17 »
Детсон, уникална информация, благодаря!
Това обяснява може би как сме слушали разговори през два входа без никакви преки стени.

Напоследък чувам децата на съседите в тоалетната в офиса. Какъв е проблемът ли? Нямаме съседи, хахахахах
Има обаче съседен блок и знам точно кои деца чувам.

Защо напоследък?
- защото най-после идентифицирахме един теч като липсваща шапка на вентилационната тръба на вентилатори на тоалетните. Съответно сложих ме конична метална шапка, която подслушва съседите идеално.

Това го споменах и в предишните мнения, но кефа е голям, когато теоретична хипотеза се потвърди емпирично.

Златко, при мен шахтата на асансьора е обиколена с още една тухлена стена, добре измазана. И то пак се чува през плочата на тавана. Предполагам по-малко.
Re: Шумоизолация на апартамент
« Отговор #4 -: Януари 17, 2023, 01:53:36 13:53 »
Ето малко обща информация по въпроса,
https://www.zvukoizolacia.com/
Ако някой иска да задълбава по стаите
https://bgn.decorexpro.com/zvukoizolyaciya-i-shumoizolyaciya/materialy/
Имаше една варненска фирма, не ми се рови сега, цените и бяха супер.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6640
  • Профил
Re: Шумоизолация на апартамент
« Отговор #5 -: Януари 17, 2023, 02:11:33 14:11 »
тези от първия линк не познават парите. Айде разни модули с крепежи и системи, как да е.
Но дори мембраната им е 30 лева на м2, което е просто абсурдно.
Тези материали са само за студиа и подобни.

За обикновено строителство трябват коренно различни решения.
Някои жилища имат 240 м2 преградни стени (120х2, че са двулицеви...) и 260 м2 външни стени... 500 м2 са 15.000 лева само за мембрана без монтаж и други неща.

Да обърна внимание отново на комини, отдушници и вентилация и техните шапки.
Вече много се забавлявам със звуците в тоалетната в офиса, чува се какво ли не откъде ли не. направо е като подслушвателна станция за половината квартал.  ;D
Re: Шумоизолация на апартамент
« Отговор #6 -: Януари 17, 2023, 07:11:48 19:11 »
https://polaris-bg.com/
Тези са варналиите, сега не знам цените, но преди бяха прилични.
До колкото разбирам, става въпрос за шумоизолация от вътре на вън, т.е. ако ррешиш да слушаш на неприлични децибели, да не пречиш на комшиите. Аз лично съм участвал в правенето на шумопотискащи панели на дървена основа с различни парчета трупчета в голям пловдивски ресторант.

Неактивен Simeon Petkov

*
 • Обрало си е лайката...
 • *
 • 9
 • Шемет
  • Профил
Re: Шумоизолация на апартамент
« Отговор #7 -: Януари 30, 2024, 11:43:12 23:43 »
Каменна вата+ гипсокартон ти е най-лесния и евтин начин, който ще изглежда добре. Пак ще се чува но много, много по-малко и ще позволи на стените да "дишат". Кусура е,че ще загубиш няколко квадратни метра от стаята. Интересното е, че дори с акустични панна налепени по стените пак се чува, докато с ватата и гипсокартона не. Явно така се получава отделна камера с демпфащ материал който разсейва вълните.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6640
  • Профил
Re: Шумоизолация на апартамент
« Отговор #8 -: Февруари 05, 2024, 12:41:22 12:41 »
Добре изпълнения гипсокартон се явява относително тежка, плътна и твърда преграда, ватата не върши почти нищо.
Сложи вата пред говорител и прослушай различни честоти, 10 см ще започне да работи от малко под килохерц и ще е ефективна чак към 3.5 кХз... обаче там кривите на Флетчър са най-високо, за да чуваме отдалеч жените и децата как пищят, и се получава ефекта "Ох, курва" (от испански)  :D
След това добави гипсокартон върху ватата и ще видиш кое заглушава повече, ватата или твърдата преграда.
Стена през която се чува е рехава, същия или по-добър ефект ще се получи ако се свали цялата мазилка, намерят се кухините, запечатат се с циментов разтвор, измаже се цялата стена с връзка към пода и тавана с армирана циментова мазилка поне 1 см, ако трябва с анкерирана армировка и накрая за разкош ако е достатъчно отвесна и гладка се сложи гипсокартон на два слоя с разминати фуги и той също се анкерира, поне долния слой, плюс да се подмаже с цимент отгоре и отдолу.
Ако цялата стена вибрира, чак тогава картона е на конструкция, което не отменя плътната мазилка.