Привет на всички във форума!
Това е първата ми тема с много въпроси относно прочут двигател, с който много хора са запознати, а на мен ми се иска да науча нещо от техният опит.
92-ра година Calibra C20XE 2.5M
Имам колата от почти 8 години и след кърпенето й дойде време за ремонт на двигателя. Преди ремонта няколко човека караха и се возеха в колата и казваха "абе нещо не върви, ХЕ-тата вървят повече". На мен ми беше най-мощната кола на времето и подозирах, че като за неотворен при мен двигател има какво да му се прави. От любопитство я оставих при едно приятелче майстор да й замери компресията и резултатите на студено бяха следните:
Цилиндър/ бар
1: 9
2: 7
3: 11
4: 5
Ето защо не вървяла

Последва основен ремонт на двигателя. Главата не беше крива (KS глава с преправена маслена магистрала, запушена по средата и изкарана на края на главата при 4-ти цилиндър). Не помня гарнитурата на главата в какво състояние беше. Нови бутала комплект KS в стандартен размер, нови биелни лагери, основните лагери светеха и не бяха за смяна. Ревизия на главата и контролен шлайф (това й е второто шлайфане за 7 години). Двигателя беше събран с нови гарнитури и като цяло останах доста доволен от ремонта. Колата живна още преди да се разработи хубаво и нямах търпение да мина тези 2000 километра до 4000 оборота, за които ми беше казано. Всичко се разви много добре, минаха километрита, почнах да давам повече газ и да усещам легендарният вървеж. Наистина има много хубава тяга този двигател, особено от 3000 оборота нагоре, дърпа силно, постоянно и му харесва да седи в диапазона до 6000 оборота. След това просто му отнема малко повече време да се покатери до 7000, но не обичам да го мъча до там, особено в по-високите предавки.
Въпросът ми е следният: има ли какво да се направи за това, да се развие малко повече допълнителен въртящ момент? Усещам че колата дърпа, но все си мисля че с изпускателен колектор или много леки валове, ще има още повече нютони. Дори четох на няколко места, как едва ли не само с колектор и ремап този двигател правел 175 коня. Целта ми е още малко повече тяга, със запазване на стандартната електроника, надеждност на двигателя, да може да се кара нормално градско.
Питах няколко човека за алуминиева шайба на коляновият вал, май беше около 700-800 грама на фона на 1.6 кг стандартната, ама ми казаха "по-добре не, ще ти се разбие маслената помпа".
Какви са вариантите според вас?
Двигателят е абсолютно стоков с изключение на 3 неща: горивен регулатор на 3 бара от М2.8, MSD Blaster 6 AL и MSD Blaster 2 бобина.