Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re:Звукът на "лампите"
« Отговор #15 -: Октомври 24, 2024, 10:59:51 10:59 »
Еййй наскоро мой познат ми обясняваше какъв невероятен звук имал неговият лампов усилвател. Понеже нямахме много време за приказки, му казах, че като хоби съм си направил няколко различни крайни стъпала, предусилватели и освен това разполагам с няколко пак правени дака. Като чу "транзисторни" махна с ръка и казс нещо от сорта " Лампата е съвсеееем друго нещо". Ей така на крак реших да му направя едно демо и му пуснах първото което ми попадна - крис реа роадтухел :) Значи този ефект съм го наблюдавал няколко пъти - човекът се вцепенява и стои като статуя между половин и няколко минути ;D След като ефектът отмина, понеже бързаше и трябваше да тръгва, пак махна с ръка и "Лампата, от лампата няма по добро!"
Та първото, което искам да кажа е, че всеки е влюбен в това, което има, особено ако сам го е създал, или е платил висока цена за него.
Другото, което искам да кажа е по въпросът за видеото, в което сравняват лампов и транзисторен ямаха. Да, чуват се разлики, но никой не казва чие е по точното / правилно възпроизвеждане? Доколкото знам, ламповите усилватели са много претенциозни към товара. Точно на тези колони им намерих ачх и по-важното - импедансната х-ка.

Според нея говорителите се кръстосват на около 2-3 кхц, като в този район имат много висок импеданс. Съответно в тази област ще се чува много по-силно при ламповия и от там впечатлението за "прекрасен" "звънлив" "вълшебен" звук. Не е ясно какво е и нивото на "добрите" четни хармоници.... Със сигурност ниските честоти са ужасно смотани при ламповия, щом веднага се забелязва от видеото.
Та... слушайте си каквото искате и на какъвто хардуер искате, но не си налагайте мнението на останалите. Другото си е направо сектантство ;)
« Отговор #16 -: Март 30, 2025, 11:42:18 23:42 »
Малко да отупам прахта.
Без да влизаме в спорове и полемики - изкам само да споделя лично мнение и наблюдение. Не съм фен на "лампите", НО... донесоха ми страшно запазени колони MAGNAT ZERO7.
И се почнаха едни тестове на усилватели,12-13 броя най-различни с едни и същи парчета, flac формат директно от легендата Audigy 2ZS на компютъра. Тестовете бяха близо 2 дни, много изпушени цигари, скара, бира и т.н.
Накрая комисията - аз, колегата ми (който е и действащ DJ) и още 2-ма кибици провъзгласихме един правен лампов грозник, който дори нямаше копчета и усилвахме, и нагласяхме с отвертка :)))
Специално на тези колони нямаше усилвател , който да се доближи дори до звука на ламповия "шкаф" (така го нарече жената). Всичко се слушаше в нормални граници, и може би леко по-високи нива, предполагам около 30-50 вата, но си беше силничко. Единствено YAMAHA AX 1070 се доближи като качество. Другите претенденти бяха Marantz PM64, Pioneer A77 , Pioneer A 767 , Kenwood KA-880SD, Yamaha A1020, Denon 1500 и т.н. като звездата се очакваше да бъде специално донесения сет YAMAHA c80+m80... абе, все добра техника. Еми , колкото и да мъчихме - лапмовия звучеше най-добре - рок, блус, диско, дори и хаус малко.
Обаче на други колони , точно този лампов амп. беше НАЙ-ЗЛЕ.
Та, няма смисъл да се спори - просто трябва да се уцели комбинацията усилвател - колони (филтри), за да се получи чудесния звук.  И няма нужда от посока на кабелите, или влажността на въздуха, за да си прекарате добре

Неактивен Toshko

*
  • 6763
    • Профил
« Отговор #17 -: Март 31, 2025, 01:10:00 13:10 »
Точно това за което си говорим.
За да не харесат нито едни транзистори и само една Ямаха, това са колони генериращи повечко противо е.д.н. и транзисторите като им го дадат на късо и им развалят звука.
Ако са старички може да са проектирани за 70-тарски усилватели, по-лабави с по-малко дампинг фактор и по-разбумтяни ниски. Т.е. с транзистори тези колони вероятно хем не свирят чисто, хем отдолу са плоски и дървени, демек без бас.

Странно, че С80 и М80 (не беше ли 85??) не са звучали добре, това са големи зверове, аз имам С85 пред и МХ-1000 и смея да твърдя, че свирят идеално.

Лампите между другото свирят като клас-Д или обратното, все тая. Явно са извадили бас и са разтоварили СЧ и ВЧ от дампинг фактор от което последните са свирнали по-добре, нещо което и клас-Д прави.
Ламповите усилватели в общия случай правят еквализация подобна на лястовица, класическата настройка на ретро еквилайзер. Защо звучи добре? Защото тоя магнат е евтин и вероятно към днешна дата по някаква причина средата му надвиква другите две ленти.
Плюс, колоните са затворен обем, почти никоя съвременна техника не е предвидена да работи със затворен обем, хем пък нисък импеданс, т.е. търсят се големи токове, има изразен резонансен, съответно импедансен пик, надолу затихва, въобще сложна работа.
Плюс, на лампаджиите не им мигва окото да еквализират на вкус с разни елементи, то така е наукоугодно като не е с външен еквилайзер. Затваряме си очите и давай напред!
« Отговор #18 -: Март 31, 2025, 03:06:58 15:06 »
Аз също още съм учуден от резултата, но е факт. Колоните са "сравнително" нови - някъде около 2000 - 2005 година производство. Със сигурност са филтрирани около 500 - 2500Hz и не останах с впечатление, че средите "надвикват" другите. И да, странно е че M80 (не е 85) звучеше много "стерилно", но пък има огромна мощност, която НЕ е за тези колони. Специално баса най-добре излезе на дъртия Pioneer A77, но там липсваше атмосферата и звучеше плоско всичко останало ...
Лампите са 6Ж52 със сериозен траф и изглеждащи прилични елементи, не чак като нахвърляни наизуст.
Това със затихването го усетихме много ясно при Yamaha 1020 в клас А режим и нормално ниво - това , може би беше най-доброто от транзисторните
Но, няма как да тръгна да си купувам лампи и т.н.