Малко да отупам прахта.
Без да влизаме в спорове и полемики - изкам само да споделя лично мнение и наблюдение. Не съм фен на "лампите", НО... донесоха ми страшно запазени колони MAGNAT ZERO7.
И се почнаха едни тестове на усилватели,12-13 броя най-различни с едни и същи парчета, flac формат директно от легендата Audigy 2ZS на компютъра. Тестовете бяха близо 2 дни, много изпушени цигари, скара, бира и т.н.
Накрая комисията - аз, колегата ми (който е и действащ DJ) и още 2-ма кибици провъзгласихме един правен лампов грозник, който дори нямаше копчета и усилвахме, и нагласяхме с отвертка

)
Специално на тези колони нямаше усилвател , който да се доближи дори до звука на ламповия "шкаф" (така го нарече жената). Всичко се слушаше в нормални граници, и може би леко по-високи нива, предполагам около 30-50 вата, но си беше силничко. Единствено YAMAHA AX 1070 се доближи като качество. Другите претенденти бяха Marantz PM64, Pioneer A77 , Pioneer A 767 , Kenwood KA-880SD, Yamaha A1020, Denon 1500 и т.н. като звездата се очакваше да бъде специално донесения сет YAMAHA c80+m80... абе, все добра техника. Еми , колкото и да мъчихме - лапмовия звучеше най-добре - рок, блус, диско, дори и хаус малко.
Обаче на други колони , точно този лампов амп. беше НАЙ-ЗЛЕ.
Та, няма смисъл да се спори - просто трябва да се уцели комбинацията усилвател - колони (филтри), за да се получи чудесния звук. И няма нужда от посока на кабелите, или влажността на въздуха, за да си прекарате добре