Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Домашно аудио
« -: Февруари 05, 2023, 12:02:35 12:02 »
Здравейте.
Искам да си направя домашно озвучаване, и съм се насочил към монакор sph 220 hq, и визатон bg 20.
Имам някакви познания но не достатъчни, щесе радвам ако споделите опит ако някой се е заигравал с тези говорители. Цените са доста различни? Със bg20 намерих няколко клипа, в ютуб, но sph220 е оскъдно, дали е още нов, та няма инфо? Вече имам високото нов dt140 и мисля да го ползвам.

Неактивен Toshko

*
  • 6674
    • Профил
Re: Домашно аудио
« Отговор #1 -: Февруари 06, 2023, 09:51:49 09:51 »
Здравей и добре дошъл!

Този раздел е само за нови потребители. Новите потребители виждат само него.
Сега вече виждаш всички раздели и можеш да пускаш теми навсякъде. Когато направиш 15 мнения ще виждаш и скритите раздели.

Когато търсиш мнение за говорители, копирай T/S параметрите и ги публикувай заедно с линк.
Ако можеш е добре да пуснеш симулация с даденият НЧ за да се види какво може и какво не може.

Ще ти преместя темата в аудио раздела след като отговориш.

Поздрави!
« Отговор #2 -: Февруари 06, 2023, 01:25:20 13:25 »
Благодаря
https://www.exproject-bg.com/index.php?id=856
https://www.steadygroup.com/bg-95/BG-20-8-Ohm.html
Това са двата мидбаса които обмислям
https://www.exproject-bg.com/index.php?id=924
А това имам и мисля да го ползвам,  не е никак лоша пищялка.
БР корпус около 70л. или TL ще експериментирам,  но се чудя кой от двата говорителя да взема, разликата в цената е голяма, но искам да звучат спокойно и точно. Повече на филми но понякога и музика.

Неактивен Toshko

*
  • 6674
    • Профил
« Отговор #3 -: Февруари 06, 2023, 03:31:44 15:31 »
Добра находка.
Можеш да направиш нещо подобно на проекта със Сика на инж. Янев.

Между двата не мога да ти кажа кой да избереш. BG20 е с бобина 8 мм и магнитовод 4 мм, тоест ход 2мм, другия има ход 5.5мм, тоест почти три пъти повече ходов обем, чифт Монакор върши работа колкото три чифта БГ20.
Разликата в цената е такава, че изборът е твой.
Защо не направиш кутия за Монакор в която да сложиш БГ20 и да го слушаш докато се прежалиш за другия говорител?
Няма да бъде прекалено компромисно, BG-то свири и в под 70 л.

Иначе аз го виждам така: зобел на баса, първи ред филтър и разделяне на 2.5кХз.
На ВЧ втори ред примерно Линквиц.
Ще трябва някаква атенюация от поне 4 ома резистор на ВЧ, защото е с по-нисък импеданс. Което е изгодно, защото върху него ще си сложиш 0.5-1 мФ кондензатор да си вдигнеш най-високите.

Хубаво би било да прослушаш двата канала без кутии само с филтри и да нагласиш дълбочината на ВЧ така че да се сфазират.

ТЛ и бас рефлекс са разтегливи понятия. Външно 114х27х27 са 70 л. При 2см стени. Идеално да го напълни с вата по височината и да имаш контрол като на ТЛ, а отдолу да сложиш слот порт. Много ми е интересно кой ще може да каже какво е.

25х25 са грубо 600 см2
1/6 или тл 6:1 са 150 см2 уста.
25х4см слот порт се настройва на 30 Хз. в 65л. ефективен обем с дължина 410 мм...
Като е продълговата кутията тъпчеш вата като в ТЛ. Контрола става подобен.
Порта ти е към 1/2-ра от SD. Скоростта е много ниска. Ефективността е висока.

Нещо такова.

Само че ще си поиграеш да ги срещнеш и сфазираш. Както винаги.

Задължително изправяне на импеданса на който и да е от двата нч, особено на монакора, виж им импедансните криви, на 2.5кХз. Монакора е на 15 ома, и качва нагоре, не можеш да му уцелиш индуктивност.