Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Сезон 2023/24-та година зимни бутикови плетива
« -: Февруари 21, 2023, 04:48:38 16:48 »
За този сезон създадохме два нови модела, мъжка и детска жилетка.
Кройката е тип яке с единствено изменение, че мъжкият модел плетено зимно яке е с леко изразена V-образна форма и долния ластик е по тялото тип бомбер. Дължината е средна - около 80 см, в случая на мисок мъж пада малко по-надолу от ханша.

Заниманията ни с плетива и дизайн вече са почти само хоби за лична употреба. Ето защо този път решихме да опитаме да направим модел от най-хубавите, което означава и най-скъпите, прежди до които имахме лесен достъп. Началото на проекта беше през октомври 2022 г., след около месец имахме модел, в началото на декември купихме преждата, която е 3 килограма за двете изделия, а остатъка е много малко. Около средата на декември успяхме да завършим изработването на всичката необходима нишка, което правим по наш уникален процес и започна плетенето. Преждата необходима за тези две изделия е около 2.5 километра, съответно средното тегло на преждата от отделните цветове е около 80 метра за 100 грама. Като се има предвид, че част от състава е пухкава алпака с дълъг косъм, дебелината на нишката е относително по-голяма от класическата комбинация 2х нишки 100г./200м. (което прави 100г./100м.)
Въпреки привидно дебелата прежда, изделията са изплетени на игли по-малки от 5мм.

Процесът на подготовка на преждата отнема около седмица по няколко часа на ден и един цял уикенд.
Цената на преждата от магазина, тоест без допълнителната обработка е около и над 1.000 лева.
На последните две снимки можете да видите за какви количества прежда става дума и това не е всичката.
Купихме си и няколко вида хастар, но в крайна сметка се спряхме на десен с анимационни герои. Няма да посочваме цената на хастара, защото така или иначе няма повече от същия. Редно е обаче в изделия в които е вложен толкова ентусиазъм да се използват качествени материали на нужното ниво.
Цената на плетенето. Няма да разкрием точната цена, защото всеки се пазари различно, но подчертаваме, че към момента минималната заплата в България е 780 лева, а двете изделия се изработват от опитен майстор за около две седмици или половин работен месец. Ориентировъчно е редно майстора да получи поне половината на това възнаграждение чисто.

До тук без логистиката, без около 25-30 часа правене на преждата да е готова за плетене сумата и без никакво възнаграждение за дизайн например, което е работа извършвана на компютър с много проби, еталони, пробване на цветови комбинации със снети реални цветове и т.н., тоест още не малко часове, сумата, която пряко трябва да бъде платена се приближава плътно до 2.000,00 лева. Тоест, освен въпросната сума за да се изработи такова изделие е необходимо допълнително някой да работи още около 60 часа.

Понеже е вече хоби ще поразсъждаваме още малко по въпроса за цената. Реалната цена да се произведе такава плетена жилетка е около 3.000 лева, само че това е кост, а не цена на която някой би се разделил с подобна вещ, било то и производител. Екип от дизайнер и майстор плетач може да произведе две такива изделия на месец. За да има смисъл цялото начинание крайната цена трябва да бъде минимум 3.000 евро и то при поръчка на достатъчно количество от магазин или търговец, който да ги реализира, тоест това е B2B ФЗЦ (фабрично-заводска цена). При това, като се отчете издръжка на помещение, различни разходи и т.н., то дори при наглед високата цена от 3.000 евро печалбата е доста по-малка от 50%. Може да Ви се струва много, но отбелязвам отново, че бутиковите изделия са в малки серии или напълно уникални единични бройки и за да съществуват те струват толкова. Разбира се е редно при такава структура на цената плетачката също да участва в печалбата.
Какво могат да Ви купят 3.000 евро в Италия? Между 1 и 2 броя къси и леки плетени блузки на топ марките. В общият случай дюс или машинен жакард. потребителските качества като нежна материя, пускане на косми, износоустойчивост и т.н. няма да бъдат по-добри със сигурност. Дизайнерските марки от втория ешелон продават блузки и щилетки за между 700 и 1.200 евро, така че можете да се обзаведете с дизайнерско плетиво и на такава цена. Само че и италианските марки и H&M продават много подобни плетива изработени от машинно тъкан/плетен плат със съдържание на мохер, вълна и полиамид или акрил. Рядко някои марки пускат ръчно плетени изделия, като по правило те са плетени за между един и три дни, съответно са на големи игли и от много дебела прежда съответстваща на поне 3х 100г./200 м. или иначе казано 100г./65м. на игли от порядъка на 8-10мм. Тези, които имам предвид продават в ниска ценова категория около 500 евро за нова колекция и 250 на разпродажба. Само че изделието съдържа около 10 пъти по-малко бримки и е плетено от свободно теглени три нишки или машинно изработена дебела прежда. Тоест, то съдържа прежда за 35-40 евро и между 1 и 3 дневни надници. Коста е до 100 евро, а ФЗЦ съответно 150-200, защото е в много по-голяма серия.

Всички тези обяснения не са за да Ви убеждавам в нещо, а за да знаете какво означава бутиково изделие от висок клас изработено специално за Вас.
Това е форма на себеуважение и грижа за себе си. Разбира се ако нямате толкова големи възможности, че да отделите такава сума за ръчно плетиво, Вие все още можете да си направите хубав плетен подарък.
1.5 килограма хубава, но не бутикова, италианска или норвежка, прежда струва до 150 лева - това е необходимото количество за жилетка или пуловер голям размер в две нишки 100/200. Поръчвате да се изплете на по-малки игли и изрично посочвате да не Ви го кардират или разресват.
Цената за изплитане на такова изделие ще бъде в рамките на 200 лева, възможно и под 150.
Така че е напълно възможно да се сдобиете с ръчно плетена дреха и в рамките на около 300-400 лева. От Вас се изисква да предоставите размери и кройка на изделието. Съветвам Ви просто да вземете размерите на дреха, която Ви стои добре. Колкото повече детайли дадете на плетачката, по-нагоре говоря за мастори в мъжки род, но истината, е че плетачките са жени, толкова по-точно ще бъде изпълнението. Плетачките са гениални и уникални по своему, затова е удоволствие да се общува с тях, но те не са дизайнери. Дизайн може да прави човек, който не е обременен с подробностите на производството. Хубаво е да имате предвид, че изделията в две нишки са дебели, стоят стабилно и в размерите трябва да се предвидят допълнителни допуски за да стори дрехата добре и да пада по тялото спокойно. Така или иначе, направите ли поне един полу-успешен проект, няма да останете само с него, няма да се разпростирам в съвети прекалено, творческият процес е едно от най-приятните неща.

И така, от много време не бяхме правили нов проект, а преди това се опитвахме да правим хоби-бизнес с плетива, поради което никога до сега не сме използвали толкова скъпа и качествена прежда. Ако не броим една дамска жилетка от 7 вида кид мохер и още няколко проекта.

Публикацията в Инстаграм: https://www.instagram.com/p/CoZgSfOsyp0
Текст:


Цитат
Новият модел #плетена #жилетка - #яке с прежда от #schachenmayr - Германия, #dropsyarns - Норвегия, #lanagatto - Италия и #Alize - Турция използвахме не по-малко от 7 нишки различни видове #алпака #кидмохер и #мохер някои съдържат #коприна други #вълна трети #мерино моделът е мъжки има и детска версия.
Естествените материи в изделието са алпака, мохер, кид мохер, мерино, вълна и коприна. Носещите нишки са найлон, акрил и полиамид, където не е коприна разбира се. Това прави 9 вида материи в състава, като алпаката е два вида, тоест общо 10 вида натурална прежда. Важно е да се отбележи, че при тези видове прежда носещите нишки, които са синтетични са вътре в преждата. Всичко, което се допира до тялото, докосва се и се вижда е от изброените естествени материи.
Резултатът надмина очакванията ни.
Жилетката, по-точно плетеното яке, има минималко хало от пух и това е целен ефект. Независимо, че е изработено от двата вида мохер и алпака с най-дълъг косъм (наред с допълнителни нишки от други видове алпака и кид мохер) направихме така, че тъканта на плетивото да бъде минимално пухкава и да си остане такава. Комфорта е абсолютно същият, практичността е безкрайно по-голяма. На снимката халото е подчертано повече отколкото се възприема на живо.
#mohair #mohaircardigan #mohaircoat #kidmohair #mohairkidsilk #alpaca #dropsmelody #knitted #knittedsweater #knittedcardigan

В следващи публикации ще Ви разкажем повече за хоби дизайна на плетива и другите ни текущи занимания.
« Последна редакция: Февруари 21, 2023, 05:10:17 17:10 от Зимно Плетиво »
Контакт:
Е-поща: Mohair@ abv.bg
Инстаграм: https://instagram.com/cozyknitwearcom?igshid=YmMyMTA2M2Y=
Re: Сезон 2023/24-та година зимни бутикови плетива
« Отговор #1 -: Февруари 21, 2023, 07:25:53 19:25 »
Ще Ви държим в течение за следващия проект, който е значително по-бюджетен.

Инстаграм:
https://www.instagram.com/p/Co7rQpgse0z

Описание:

Заглавие: "Циклама Delight"  :) - дамски ръчно плетен цикламен пуловер.

1 килограм мохер Класик от Ализе и
400 грама кидмохер Газал (цялото име е Gazzal Super kid mohair 31% superwash merino fine, 47% super kid mohair) със съдържание на мерино и кидмохер. Преждите са купени от pleta.bg
Обща цена на преждата около 200 лева, от нея ще използваме около 800 г. мохер и 350 г кидмохер, общо 1.150 г./1.600м за дамска цикламена блуза в една нишка от специално комбинирана и обработена прежда. Възможно е се справим и със 700+300 грама.
Публикуваме този проект в развитие като алтернатива на супер скъпия бутиков направи си сам от предишната публикация за мъжкото плетено яке при който преждата струваше над 1.000 лева.
Можете да проявите грижа за себе си и да си направите уникален плетен подарък за общо зо 300 лева (да, ръчните плетива са скъпи) в което влизат прежда за 150 (ако пропуснете кид мохера или го добавите в само една нишка) и плетене за още толкова. Условието това да стане е самите Вие да станете дизайнер и конструктор на собствената си бъдеща дреха, да направите рисунка в мащаб с точни размери и детайли и да намерите кой да изпълни проекта Ви. Гарантираме Ви, че дизайна и поръчването на плетива е като някои други неща... без един плетен пуловер може, но само с един няма да останете.

Ако приложите и грамотно не разрушаващо сресване (кардиране) на изделието отвън и отвътре, резултатите наистина ще бъдат прекрасни.

Накрая добавяме малка част от запаса ни от прежди и цветове за шапки, шалове и други проекти.

На последната снимка са остатъците от цветовете за мъжкото и детското плетени якета, кид мохера, който участва в състава и съответния цвят готова прежда... както и много готови и домашно правени помпони за шапки за съответните цветове прежда.

За шапките и помпоните, които правим ще Ви разкажа в отделна публикация.
« Последна редакция: Февруари 21, 2023, 10:41:14 22:41 от Зимно Плетиво »
Контакт:
Е-поща: Mohair@ abv.bg
Инстаграм: https://instagram.com/cozyknitwearcom?igshid=YmMyMTA2M2Y=
Re: Сезон 2023/24-та година зимни бутикови плетива
« Отговор #2 -: Февруари 22, 2023, 04:41:36 16:41 »
Циклама Delight част 2

Защо е важно преждата да се обработи и да се навие по удобен за плетене начин?

Вижте първата снимка.
Инстаграм, където можете да реагирате и коментирате по-бързо и лесно:
https://www.instagram.com/Cozy Knitwear
"Циклама Delight" - продължение
Ключ:
- отляво, 100 г./200м. #Ализе #Мохер Класик
- отдясно, 142г./200м. Ализе Мохер Класик, плюс #Газал Супер #КидМохер само 43 грама, а обема е четирикратен.
- ОТДОЛУ, всички косми, които иначе щяха да се лепят по всичко и всички около Вас... Пардон! 1/8-ма част от космите, които пуловерът Ви щеше да пуска. Всъщност по-малко, тези са които падат лесно, а след тях пускат още. Не и като се положи нужното старание при подготовката на преждата, плете се на малки игли и изделието се обработи грамотно когато е готово.

5 бобини по 142 грама = 4 часа. Това са само 3 нишки и е правено по съкратената процедура.

Обърнете внимание още веднъж на отстранените от преждата свободни влакна. Всяка една прежда за ръчно плетиво се държи по този начин и има свободни влакна, които постепенно падат.

Ние не правим нищо кой знае колко сложно, единствено е трудоемко и енергоемко, повечето качествени винтидж изделия са изплетени именно от прежда подготвена по този начин. За съжаление в ръчните плетива има един голям почти 30 годишен период в който бяха пренебрегвани, затова пълната работна карта просто е забравена и не се прилага целия процес, който трябва да се изпълни за да се получи хубаво изделие с високи потребителски качества. До 80-те да се плете направо от кълбетата от магазина е било немислимо. Сега всички плетат така.
Цената, която плаща пазара в общият случай не покрива такива допълнителни занимания. Освен това трябват и машини, ноу-хау (което не е кой знае какво), пространство и освен време трябват и хора.

Заслужава да се отбележи, че 98% от прекрасните винтидж изделия на които все още се радваме не са плетени надомно като допълнителна работа за пансионери, нито някой е развивал широкомащабна търговия основана на такъв тип надомно производство. Плетивата, които вдъхновяват всички са плетени или на ръка в плетачески цехове или на специални плетачни машини, било ръчни, било автоматизирани с мотори и са сглобявани на ръка. Когато трябва да произведеш и продадеш 100 или 1.000 бройки, които после да бъдат носени без притеснение от много и различни хора няма как да пренебрегнеш който и да било аспект от дизайна, качеството, кройката и практичността.
През 80-те е имало правило, че качествен ръчно плетен пуловер струва колкото една средна заплата. Цената на преждата е била относително по-висока от сега, а дяла на материала в цената е бил значително под 50%, затова пък труда е включвал вече споменатите допълнителни дейности по подготовка и обработка преди и след плетенето, а кройките и конструкциите са били професионално направени. Машинно плетените и заводските изделия не са отстъпвали особено, но са били на около 1/2-ра от цената. Сега е обратното, машинно плетените изделия на големите марки струват колкото би трябвало да струват ръчно плетените бутикови изделия, а ръчно плетените се продават масово на цени, които будят сериозни въпроси как е възможно да не са на загуба.

Никой не се занимава с обработка на изделията след плетене извън (а. брутално "разчорляне" с влачене на гребени и четки или (б. пускане на изделията през машини, които правят практически същото. И двата процеса за "производство" на космати плетива отнемат от няколко минути до половин час и резултата е космато изделие с разрушена структура на и без това нежната прежда, падащи косми и което е най-лошото, космато хало, което се сплесква много лесно. Така насилствено разкосмените плетива поддържат пухкав и равномерен вид около 5 минути, почти нямате време за се снимате за Инстаграм с тях, докато някой ги пипне, облегнете се на нещо, седнете или облечете нещо отгоре. След тези 5 минути стават все по-сплескани и на фитили и предишното им очарование все повече се превръща в нещо с вид на гротескно употребен китеник.
Същевременно има толкова много винтидж изделия, които са пухкави и космати по 30-40 години, носят се по цял ден и изглеждат прекрасно.
« Последна редакция: Февруари 22, 2023, 05:04:30 17:04 от Зимно Плетиво »
Контакт:
Е-поща: Mohair@ abv.bg
Инстаграм: https://instagram.com/cozyknitwearcom?igshid=YmMyMTA2M2Y=