Направих крайния вариант на BSC-то. Бобина 1,2mH резистор 9 ома и кондензатор 1,5uF. До като го настройвах, опитно установих няколко неща:
Изключително важно е качеството на последователните кондензатори за качеството на звука. До сега не бях го забелязал/чул така отчетливо. Като има само един говорител и един кондензатор, директно може да се оцени влиянието на кондензатора върху звука. Първо пробвах с евтини безименни. Водят се MKP, но вече се съмнявам. Звука беше най-зле с тях. Размазани високи липсваше отчетливост. Побрах и други малко "по-маркови", но пак не ми хареса. Пробвах и Wima MKP (на снимката са те), но най-добре ми звучи с Visaton MKP (това са най-качествените, с които разполагам). Оставих визатонските.
Колони с широколентов говорител, дават отличен стерео ефект. Няма проблеми с фазата. Вероятно има разлика между фазата на входа и на изхода, но тя не се забелязва, така както при два говорителя свирещи с различна фаза, при много лентови системи.
Бобина с магнитопроводяща сърцевина причиняват изкривявания! Преди време бях попадал на такава информация, но не бях и обръщал внимание. Пробното BSC беше с няколко последователни бобини за да постигна нужната индуктивност. Въпреки не малкото допълнително съпротивление (около 0,7 ома) звука беше чист, ясен, добър стерео ефект. Поръчах от e-bay две бобини с феритна сърцевина, 0,3ома 1мм проводник. С тях нещата се влошиха. Дращящи вокали, изчезнаха детайли, влошено стерео... Може би зависи от вида на магнитопровода, но вероятно ефекта ще го има в една или друга степен. Предполагам когато се филтрират по-ниски честоти (под 300-400Hz), изкривяванията не са така забележими. Купих втори чифт без магнитопровод - 1,4мм проводник и почти същото съпротивление. Звука се подобри значително.
За уточнение синтетичната вата е 125г в 7,8 литра обем. Пробвах на слух и мерене на импеданса, с това количество ми звучи най-добре.
Надявам се скоро време да намеря желание да ги боядисам

Към момента това са ми основните (единствени) колони.
Поздрави,