Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Кънтящ звук БГ средночестотен ВКС2522
« -: Септември 14, 2023, 01:21:42 13:21 »
Привет,

имате ли наблюдения върху подобен проблем. Имам два почти неизползвани от този модел БГ куполен говорител от новото производство. Използваемия честотен диапазон им е според завода 800 - 4000 Хц, като с пасивен и дори софтуерен флтър със стръмен срез в този обхват се получава подобен на кънтене звук сякаш е в тръба монтиран. Разглобих ги и премахнах решетките, тъй като заемат голяма площ пред куполите, звукът общо стана по-чист, но кънтенето го има. Тествах с различни източници вкл и с различни усилватели (гейнклон, Ексела, Техникс).

Ще съм благодарен ако някой има идея какво може да се направи.

https://imgur.com/r3xvf6j

Неактивен Toshko

*
  • 6435
    • Профил
Re: Кънтящ звук БГ средночестотен ВКС2522
« Отговор #1 -: Септември 17, 2023, 09:26:45 09:26 »
Само едни колони съм правил с тях и бях много доволен. Изпълнихме Попянев 1:1, само кутията беше бас рефлекс настроен на 30 херца.

Вадеха глас и музика супер реалистично и авторитетно. Мисля, че бяха от 700 до 3.000 или нещо подобно.

При твоите или нещо липсва или не отговарят на модела, тоест сглобени са с различни части или по различен начин. Разглоби ги съвсем и виж какви намотки имат. Трябва да е 25мм намотка залепена в средата на купола.
« Отговор #2 -: Септември 17, 2023, 06:59:01 18:59 »
Бях ги разглабял и да, точно така е направено. Оригинално някога са били 500-5000, а новите итерации 800-4000. Явно ще трябва да поровя още, но и аз имам съмнения дали нещо не е сглобено не както трябва, но пък и двата да се държат по един същи начин...чудех се дали да не сложа малко памук зад куполите, ако обема там е малък или пък отразява...Но купола не трябва да "усеща" чуваемо обратните вълни. Ще погледна точната изработка да съм сигурен. Вие коя схема сте изпълнявали? с 2ри ред ли на средата отдолу?
« Отговор #3 -: Септември 18, 2023, 11:30:18 11:30 »
И така, разглобих ги и ги огледах, нещата са точно такива като описание. Чудно какъв може да е проблема.  :o
« Отговор #4 -: Септември 18, 2023, 01:03:19 13:03 »
Имах чифт вкс 2532 преди време, закупени нови. Същите честоти на срез 800 и 4000. При прослушване на парчета с тромпет, саксофон или подобно звучащи инструменти, се чуваше едно скърцащо и неприятно. Подозирах всичко - стъпало, предусилвател, кабели, филтър, тъй като всичко при мен е събери си сам. Накрая ги смених с други средночестотни с подобни характеристики и всичко вече е супер.

Неактивен Toshko

*
  • 6435
    • Профил
« Отговор #5 -: Септември 18, 2023, 06:45:51 18:45 »
Завода в Благоевград е отчайваща история.

Да ги предефинираме в екзотично хай-енд забавление за специфични носталгици.
Тоест, за да направиш нещо хубаво с такива говорители ще похарчиш много пари, време и усилия, отколкото с други говорители.
Това е истината.
Навремето имаше по магазините нови качествени екзембляки и тук-там безобразно количество дефектни боклуци. Все пак можеше нещо да се направи. Сега е пародия.
Който си пази лентови - берекет версин, те стават за всичко ако си мръднеш пръста да ги филтрираш с поне трети ред и от над 3 килохерца.
Яките среди с огромни магнити и въобще повечето стари среди са им читави. И до там.
Басов говорител като хората тези нямат. Имат за ОБ и разновидностите на диполите. Точка.

Move on!
« Отговор #6 -: Септември 20, 2023, 07:12:30 19:12 »
Да, имаш право. Аз ще им дам шанс да пробвам нещо, но факт е че например при еднакви условия филтрирани и сравнени с ВК - 138б4 той звучи по-добре и няма кънтенето. Иначе да имам подарени отг 1-01 с лентовия и с оригиналния филтър малко се зори, затова искам да го пусна от 4 кХц примерно с 3 ред, а средата да поеме надолу. Но да, явно за съжаление ерата на Благоевград залязва.

Аз дори гледах по различни сайтове, вече нямат голяма част от говорителите, а техния си уебсайт го няма. Не знам дали съществува завода и дали произвежда все още нещо.

Неактивен Toshko

*
  • 6435
    • Профил
« Отговор #7 -: Септември 21, 2023, 06:50:08 06:50 »
Ерата приключва без никой да е направил едни свестни колони с техни говорители!
Има тук-там е разни чудовища с приличен звук.
Може аз да направя някой ден с части от колекцията.
« Отговор #8 -: Септември 21, 2023, 09:06:57 21:06 »
Направи! Имаш интересен подход и ще си заслужава да се види.Аз съм в дилема дали да не пробвам нещо с тези среди или да не се занимавам... страшно удобни са, но пък...