Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Какво е Кашмир
« -: Октомври 11, 2023, 09:25:55 21:25 »
Да Ви обясня какво е кашмир. Това е пух, тоест долния слой от руното на определени породи кози - Ангорска, Кашгора или Донска коза. Горния слой от руното на тези кози или е мохер, или е неизползваем.
Кашмир не е вид или порода, а стандарт за дебелина и качество.
Кашмира се преде в прежда тип worsted, тоест гладка, но същият пух може да се изпреде и woolen, тоест пухкава прежда, когато вече не е класически кашмир, а goat down прежда или кози пух. От кози пух се изработват жренбургските шалове и плетени изделия, както и изделията на майсторите от столицата на козите Урюпинск, който се намира в поречието на река Дон.
Кашмира е гладко изпредено (worsted) влакно от калиброван кози пух. Много видове вълна от кози могат да покрият стандарта за кашмир.
Ако на нещо пише, че е от кашмир, то не е непременно наистина кашмир, ако ще да има съответните етикети и да е скъпо. Трябва да има брилянтен блясък какъвто и цвят да е, а на опип да е като коприна. - за всички, които гордо се спретват в някое лесно завалящо се прилепнало блузе и си мислят, че носят кашмир. Отделните кози влакна имат по-добри механични свойства от висококачествена стомана.

И да, гъзария е.

Само че това е такъв тип гъзария, грижа за себе си и комфорт - тактилен и климатичен. За околните гъзарията идва от цвета, кройката и модела. Цената при тези изделия е по логаритмична скала според много фактори.
Контакт:
Е-поща: Mohair@ abv.bg
Инстаграм: https://instagram.com/cozyknitwearcom?igshid=YmMyMTA2M2Y=