BYD Seal06 DM-i 128 Smart Super Enjoyment и последния за затвори вратата и може би това не е цялото му име или не е точното такова.
Става дума за хибриден Сийл 06 със 74 киловата ДВГ, 160 киловата електромотор, 16 киловатчаса батерия, 2.790 м междуосие, 4.830 м. дължина, 1.875 м. ширина и височина с оригиналните гуми 1.495, а с тези, които сложих точно 1.500, тежи нещо като 1.76 тона и се вози на гуми 225/55/17, а вече на 215/60/17 от което километража стана метрологично точен до +/-100м/ч
Системната мощност е обект на спекулации, измереното ускорение до 100 км/ч от бордовия "спортен" хронометър е 7.1/7.4 секунди (в двете посоки на една ис ъща отсечка в рамките на 1-2 минути) със 115 кг шофьор, пълен 65 л. резервоар, не агресивно тръгване и хладен асфалт, т.е. средно 0-100 7.25 секунди! И това не са каталожни данни и то в реалността и то в не идеални условия, при това от първия път! Демек този хибрид върви колкото коя да е лимузина-мечта V8 от 90-те. Много ли е, или малко, не знам, на нашите нужди е достатъчно!
Реално в софия без много старание прави 4-4.2, а ако се постараеш да даваш газ, да е студено и да си в брутално задръстване можеш да направиш и 5-5.5, но и обратното е вярно, ако ти провърви може да видиш 3.9/100, а може и по към 3 или обявеното 2.69л./100 км/ч. Както аз го виждам, това е разход в меко време 60-80 км/ч. Едни немци го потвърдиха. Аз съм виждал 2.9/3 и повече не ми се занимава да го гледам.
Този хибрид е по-икономичен от електромобил! Има една особеност, че всъщност е двугоривно превозно средство и извън града ако искаш комфортно да караш по баири и с над 120-130 трябва да тръгнеш с някакъв съществен заряд на батерията или с пълна батерия.
За точно два месеца му навъртяхме точно 5.000 километра. Всякакви видове пътувания до къде ли не София-Бургас-Велико Търново-с. Билка-Плевен-Стара Загора-Пловдив...
Изключително добре управляващ се и возещ автомобил, много тих.
Голямата изненада е поведението по планински пътища със скорости между 60 и 120, образцово!
На 888 км смених първото масло на двигателя, разбира се с Равенол DFE, сега съм подготвил още една смяна за ДВГ, филтър и масло за скоростната кутия. Дават период на разработване 2.000 км за трансмисията, а различни източници и книжката за потребителя преко или иносказателно поощряват отношението към двигателното масло като към такова на едновремешна кола - първите две смени по на гъсто. Официално първа смяна на ДВГ - 15.000, а на трансмисията на 60.000... Особено първото е напълно абсурдно. Айде трансмисията, как да е, тя е с филтър поне. Но и нея ще я обслужа щом остане време.
Колата е толкова хубава, че много няма какво да се говори за нея. Инфотайнмента си е Андроид, пуска Waze директно, пуска и Андроид Ауто с една приставка, Ютуб може да се качи, както и разни програми за скорост, надморска височина и т.н. андроидски апликации. Има онлайн радио, вградено китайско, аз сложих две нашенски и съм супер доволен. Някъде може да се навре сим карта да данни. Ние пускаме хотспот.
Багажника е нетипично голям за хибрид от този клас и размер. Тойота и Форд с наполовина капацитет на батерията и 100 коня по-малка системна мощност имат наполовина на този багажник. Обаче Тойота и Форд са ДВГ платформи към хибрид, докато това е електрическа платорма с ДВГ на мястото на FRUNK-а.
DM-i системата е уникална! Позволява всички мислими комбинации от задвижване, ще се опитам да ги изброя, като ще подчертая най-интересните:
- Двг задвижва колелата самостоятелно, не се генерира и складира ток, не се черпи ток, мотор генератора и ходовия мотор генератор не работят. Всъщност правят нещо за да е възможно ДВГ да върти гумите, но тук това е част от функциите на трансмисията;
- ДВГ задвижва колелата, но и генерира ток, а мотора също задвижва колелата - помага.
а. при което се зарежда батерията;
б. при което нито се зарежда батерията, нито се черпи ток от нея;
в. при което се черпи ток от батерията.
Между трите режима се преминава според нуждата, условията и заявките на шофьора;
- ДВГ задвижва колелата и не генерира ток, но ходовия мотор черпи ток и също задвижва колелата;
- ДВГ само генерира ток, а ходовия мотор задвижва колелата;
а. при което се зарежда батерията;
б. при което се черпи ток от батерията.
- Само ходов мотор, ДВГ почива.
+ във всички режими и по всяко време има регенерация, като при регенеразия ДВГ не се изключва непременно, може да продължи да работи и да прави ток.
Мисля че обхванах всички режими, но не съм сигурен.
Интересен е случая в който ДВГ сам задвижва колата без участие на мотор-генераторите. това е възможно и се допуска, само тогава, когато отдаваната от ДВГ мощност е около и над 85% от потенциалната за дадените обороти и тези обороти могат да се приемат като средни 1.500-3.000 случва се вежду 70, по-скоро 80 и 120 на равно или леки наклони.
От този режим се преминава към следващия удебелен режим, потенциалната мощност е с повече от 15% по-голяма от необходимата, тоест двигателя няма да бъде оптимално натоварен, оборотите се понижават за да се сближат двата параметъра и двигателя се натоварва допълнително, като допълнителния товар се конвертира в ток, който се използва в ходовия мотор-генератор и така се получава оптимално задвижване.
Другата разновидност на това е задвижване от ДВГ с производство на ток и пълно складиране на произведеното или част да се складира в батерията и част да се използва за допълнително задвижване.
Това са супер интересните режими, защото те са максимално ефективните истински хибридни начини на работа.
При смяната на маслото огледахме колата отдолу, не е пестен материал. Всичко е масивно. Спирачките са солидни, частите на окачването.
Задвижващият агрегат, т.е. трансмисията към която се завинтват мотор генераторите и ДВГ е Borg-Warner. Под капака има тръбички на климатика изолирани с метализирана текстилна топлоизолация върху някаква друга отдолу. Навремето се продаваше на метър за тунинг и беше стотици левове.
Двигателя е за сега най-ефективния в света сериен ДВГ с 46.06% топлинна ефективност, даже е вписан в книгата за рекордите на Гинес.
Жестоко ОТК!
Друго интересно, е че по цялата кола има свидетелства за двойно и тройно ОТК! От всички болтове на окачването, което е напълно регулируемо апропо, ама и предното и задното, до всички болтове и връзки, пневматични, водни и електрически под капака са белязани с три, а понякога и с 4 цвята, което ми говори за:
- първи цвят - този, който е затегнал или свързал;
- Втори и следващи цветове - няколко ОТК-та!
Обсъщдах ОТК манията по контрол на качеството с няколко души и всички сме единодушни, че такова нещо не сме виждали в нито един друг автомобил.
По американски коли тук-таме има белязано и тук-там има значително по-хубави конектори и връзки, но троен контрол на сглобките не е виждал никой.
Самата кола е с ужасно твърдо и монолитно купе, не издава никакви звуци и призвуци.
Подозирам, че няма акумулатор, а има емулатор на акумулатор, някое захранване, което симулира 12V акумулатор. като гледам има доста як инвертор от високото напрежение към около 13 волта, който е свързан с нещо на мястото на 12 волтовия акумулатор, което не прилича ни на батерия, ни на акумулатор, затова смятам, че е емулатор.
Има стъклен покрив с щора и безключов достъп.
Доста умния авто пилот вече е почти стандарт, ама на това третата степен е ниво 2++ и бая се кара само, но е досадно и дърдори.
Колата е семейна за жена ми.
Като я покарахме месец и нещо и като напусках обяви на проекти, донори с 2JZ-та, раздувки, 10.5х18-ки, блокове, глави, кутии, едни изнасяха с бус Пежо бивш хлебарски висок на три курса и два с пътна помощ и още остана. Мустанга и той излетя, продавам и VW Jetta 1.4тси на 71.000 км! Джетата апропо извън града тази зима за първи път до италианските Алпи и обратно доста добре се представи. Навсякъде с ограничението + толеранс на студено със зимни гуми и натоварена остана малко под 7 за пълното пътешествие, барабар с алпите и карането из алпите и обратно. Забележително постижение. При същите условия BYD-то щеше да даде около 6, но е доста по-голяма и тежка кола.
Останах с два линкълна и Ленд Круизър. Ленд Круизъра го реставрирах напълно, боя, тапицерия, таван, колонки, джанти, фарове, решетки, стопове, обработка на дъното, всичко!
По някое време ще кача и повечко снимки.