Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5315
  • Профил
Re:Избор на турбина
« Отговор #30 -: Август 05, 2011, 08:33:59 20:33 »
Е добре разбрах . Ще очаквам най лошото и ще се надявам да се случи най хубавото. Между впрочем можеш ли да ми препоръчаш масло за този мотор след турбинирането. Сега карам с мотул 6000 и нещо си беше а после?

Не, просто ще намериш начин да върнеш аванса! И ще имаш манометър забоден в хедъра!

Мотул 6100 15W50 е маслото  ;) Нито двигателя, нито турбото искат нещо повече  ;) Ако имаш маслен радиатор без термостат сложен на директно обдухване, можеш да караш и с 5W30, по-малко износване, по-малко съпротивление, повече първеж, по-нисък разход  ;)

Гъстаците трепят двигатели! - проверено!

А, и между другото течливоста (вискозитета) няма нищо общо с дебелината на масления филм  ;)

Особено при положение, че като гледам, ще надуваш двигател с фабричните хлабини, последното нещо, което ти трябва е гъстак, който не може да се провре между спареното бутало и цилиндъра и поради това двигателя прави ръб и замазва буталата по цилиндрите (блокира)... От друга страна много по-течливите масла, не само ще се заврат на тесни места, ами и ще отнесат много повече топлина със себеси  ;)

Което ми напомня да ти напомня, че ти трябва най-студения термостат, който можеш да намериш, не карай без термостат, а със студен такъв! Ако имаш вариант за ъпгрейд на водния радиатор, направи го! Две отвеждащи дупки в капака с прилични размери също няма да ти се отразят зле! Ако го държиш студен, просто няма да запече като дойде жегата.
Не знам колко е хлабината между буталото и цилиндъра на М20, но стандарта за атмосферни двигатели е 3 до 5 стотни  ;) и за да е наистина толкова и да не повлече ти трябва добре охладено течливо масло и стени на цилиндъра, които не превишават 80-85 градуса  ;) - мда, блока държи малко отгоре на температурата на водата...  ;) дори отвътре  ;)
водна помпа с повишен дебит също ще ти се отрази добре  ;)
Re:Избор на турбина
« Отговор #31 -: Август 06, 2011, 09:11:21 09:11 »
Мдааа....сериозно ме притесни. 4-5 човека по форумите твърдят че карат с малък буст на 15-20 градуса предварение статично. Виждам също че слагат аванс коректори DEK . Предлагат ги някъде в София на военна рампа .Нещо да ме посъветваш за тоз проблем? Мегата за сега не ме интересува. Мога сам да я направя имам достатъчно опит и познания по електроника даже преди 2-3 г бях тръгнал да правя платки за 1та мега. Имам и второ ЕКУ за вграждане на мегата...На тоз етап нямам нерви за тая мега . Сега ми се иска някакъв компромисен вариант да видя ще ме радва ли резултата ако да хубаво пускам се по тая писта с мегата щот тя няма да излезе 750лв колкото я продават а нагоре и то доста.Пак стигаме до парата щот тия суми обезсмислят проекта . Кат ми стъпи 2000лв таз турбина на тоз дъртия матор м20в20 то по добре да зема от навънка един м42 2.5 192 коня сток за същите пари с монтажа на сичко. С малко портване и туй онуй по маторя ще стане 200-210 коня коет си е досатъчно за малко фън .Ся ми се загнезди една еретична мисъл за външна маслена циркулационна помпа .Щото като гледам няма човек който да няма проблем с топлото на сички им греят здраво маторите ако са сток карантия.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5315
  • Профил
Re:Избор на турбина
« Отговор #32 -: Август 06, 2011, 01:45:50 13:45 »
Няма такова нещо, като греене със сток карантия. Грее им, защото използват малки турбини и раздават газ из града при ниски скорости, а междинния охладител им е въздух-въздух, който пък не работи под 50-60 километра в час  ;)

Само като любопитен факт, мустанга при движение с ниска скорост и работа на място работи с 50 градуса на входящия въздух... при това в момента на това умерено време при околна температура под 30 градуса. Какъв колд еър интейк има и колко съм се постарал по него, можеш да видиш в темата за мустанга. Има си достъп на студен въздух и е напълно изолиран от жегата под капака, като даже тръбата към дроселите е пластмасова. А ся си представи да има турбо и да му раздаваш газ с ниска скорост! 100 градуса на въздуха не ти мърдат!
Освен това ако връзваш водната риза на турбото, което е силно препоръчително ако има такава, задължително се слага малък воден радиатор от парно след турбото!
Външна маслена помпа е безсмислено.
За сметка на това, външна електрическа водна помпа на кръга на турбото е препоръчителна в комплект с допълнителния воден радиатор и вентилатор на него.
Също не е лоша идея още един електрически вентилатор, който да обдухва интеркулера и масления радиатор.

Мегата незнам кога е станала 750 лева. Последно беше паднала под 400. ДЕК използват много нефелни МАП сензори, които са много не линейни в зависимост от температурата на околната среда! Показанията им варират 20-30% според температурата, а в схемата с операционния усилвател в която ДЕК свързват МАП-а няма корекция по температура  ;) - в момента говори опита  ;)
Имат не лоши управления на запалването, но не съм пробвал тяхно. Разглеждал съм софтуера и е много дървен.
Като казвам статичен аванс имам предвид един и същи аванс за всички обороти и за всички режими. По принцип аванса на съвременните коли се мени според товара и оборотите, но е напълно допустимо да го заковеш на 22 градуса над 2000 оборота, поне докато изпробваш какво става с колата. Има редица състезателни коли със статичен аванс на запалването. Когато двигателя се кара само между 8000 и 12000 оборота на пълна газ не ти трябва много сложна карта на запалването. Освен това статичния аванс елиминира опасността някой датчик да те прецака, защото аванса не се определя по нищо. Това пък води до една много проста настройка на смесите, която освен по ВЕ кривата (обемната ефективност) се регулира по температурата на охлаждащата течност. Това става по малко не логичен начин при статичен аванс, по-студено по-бедно, по-топло по-богато. - просто се търси една и съща скорост на горене и не се бърника по аванса.

Ако си забелязал, пилота на автомобил може да бърника само смесите, докато пилота на самолет с бутален двигател бърника основно аванса и пипа смесите само в режим на крейсерска скорост.
Това е така, защото автомобилния двигател работи при постоянни налягания, температурата се мени, докато при самолетите е обратното, налягането варира с височината, докато температурите на двигателя и околната среда варират много малко.

Поздрави!
Re:Избор на турбина
« Отговор #33 -: Август 06, 2011, 03:17:47 15:17 »
Май ще те послушам идеята за допълнителен ел вентилатор на кулера и масления радиатор по ми допада. Турбото се охлажда само с масло но затова пък тръбите са му бая дебели явно е че иска дебит.В момента маслото държи 90 градуса в най големите жеги нито повече но и не пада надолу дори когато работи вентилатора.Мисля да напрвя нещо за турбото да взема директно външен въздух но засега не мога нищо смислено да измисля.Ефекта е като при хеликоптера като зависва близо до земята може да засмуче горещи газове от собствената си турбина .Както знаем те са с ниска плътност и чао подемна сила.
Re:Избор на турбина
« Отговор #34 -: Август 06, 2011, 06:45:41 18:45 »
Колеги извинявам се за тъпия въпрос но може ли някой да ми обясни как се кячват снимки в поста.Стигам до -вмъкни изображение- и дотам.Благодаря предварително.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5315
  • Профил
Re:Избор на турбина
« Отговор #35 -: Август 06, 2011, 07:24:55 19:24 »
Ми натискаш или "вмъкни изображение", тоя бутон ти вади този код: "[u r l ] тук посредата слагаш линк към интернет адрес на изображения [ / u r l]"

Или натискаш допълнителни опции после ти излиза бутон "избор на файл" и си избираш файл от собствения компютър.
Ако ще качваш повече от един натискаш "(повече прикачени файлове)" и ти излизат още бутони за избор на файл.

Поздрави!
Re:Избор на турбина
« Отговор #36 -: Август 06, 2011, 08:34:26 20:34 »
Няколко снимки на въздушния филтър преди конверсията -как не трябва да се монтира въздушен спортен филтър. Отделянето на филтъра с преграда от двигателния отсек е задължително.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5315
  • Профил
Re:Избор на турбина
« Отговор #37 -: Август 06, 2011, 09:03:05 21:03 »
Поздравявам те отново за ентусиазма, ама сега като се замисля, все едно не си пускал тема "Избор на Турбина" точно в моя форум  :D :D :D Щото крайния резултат, е че пак си взе малка турбина  :D :D :D
Нищо, имай предвид, задължително да имаш манометър пред турбината и да си направиш фланеца към турбото да е на лесно да го отрежеш и да сложиш друг за друга турбина. Тая може да те изкара колкото да усетиш турбо тръпката  :)
За мекия управляващ клапан на гейта отново ще ти подчертая дебело, че е неизбежен! Даже при първо подкарване, може вместо клапан да сложиш само пружина, не много твърда.
Re:Избор на турбина
« Отговор #38 -: Август 06, 2011, 10:15:43 22:15 »
Да прав си че е малка може би една К24 щеше да е по добре но с това разполагам. Проблема при мене не е финансов имам достатъчно средства да си купя готова турбинирана кола но не е същото.Някакси не се получава начесване на тая краста. По тая кола за 6 години откак я карам съм налял 5-6 хилки без турбото но вече грохна и става за експерименти .Така че ще пробвам да видя какво може да се изстиска от тоз матор и целта ми главно да има фън повечко щото сега на градско е много куцо магаренце.Турбината ще я сложа когато сичко друго е готово щото знам че няма да издържа и ша я потроша на момента.Тиа аванс коректори на ДЕК като че ли са точно за моя случай . Има модел който е за магнитно индуктиве датчик на коляновия вал.монтира се между ЕКУто и датчика може да добавя аванс и включва над 1500 оборота точно за моя случай. За гейта като каза измислил съм един много елементарен вариант и като го направя тея дни ще кача снимка да кажеш става ли или е боклук.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5315
  • Профил
Re:Избор на турбина
« Отговор #39 -: Август 07, 2011, 03:26:48 15:26 »
Не е вярно, че с това разполагаш. Това си купи и вече разполагаш с него  :D
Няма значение, ако сложиш мек гейт и мериш противоналягане няма да имаш проблеми, защото ще надуваш или ще въртиш мотора до където противоналягането позволява и готово.  ;)
Re:Избор на турбина
« Отговор #40 -: Август 08, 2011, 04:43:03 16:43 »
1Какъв дебит на маслото трябва да има за единица време през лагера на турбината

2Какво налягане на маслото трябва да има на входа на лагера
3Горните два параметъра различни ли са за турбини с водно охлаждане и за такива без
4Кои са начините на отбиване на масло за турбината- предимства и недостатъци
5Видове масла за турбини и оказва ли влияние вида на маслото върху работата на турбината
6Мазането на дизелова турбина от скрапа със рейсинг масла за бензинов двигател скъсява ли живота и.
Благодаря на всички които имат впечатления по въпросите и искат да споделят опит
Re:Избор на турбина
« Отговор #41 -: Август 09, 2011, 01:37:54 13:37 »
Модифициране на клапана на гейта . По предварителни настройки трябва да започне да отваря при 0.5 буст

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5315
  • Профил
Re:Избор на турбина
« Отговор #42 -: Август 10, 2011, 12:46:50 12:46 »
Въпроси и отгоори.

1. Какъв дебит на маслото трябва да има за единица време през лагера на турбината
- При напълно зарял двигател около 3 лита з минута за масло SAE 30;

2. Какво налягане на маслото трябва да има на входа на лагера
- на загрял двигател на празен ход около 1.2-1.5 бара и не по-малко от 3 бара при 3000 обоота на к. вал;

3. Горните два параметъра различни ли са за турбини с водно охлаждане и за такива без
- НЕ;

4.Кои са начините на отбиване на масло за турбината- предимства и недостатъци
- Най- удобно е ако имаш тапичка към маслена галрия под налягане на ангренажния капак, рябва да внимаваш да не стан конкуренция за дебит между обтегача на веригатаи турбото; Втори вариант е преходник между датчика за наляганет на маслото и блока, прави се дупка с кръгло изразване и със смият преходник е стяга едно уо, което завърша с щуцер от който се взема маслото з турбото;

5. Видове масла за турбини и оказва ли влияние вида на маслото върху работата на турбината
- Няма такива! Избягвай малса на които пише турбо!  :D Лагерното тяло на турбото е тясно и горещо място в което една ос лагерува двойно през плуващи втулки в статор - описанието съвпада с това на някои мелачки  :D - Трябва ти масло сдълги молекули и стабилем маслен филм, това са всички синетични масла. Вискозитета е без значение, освен ако не е прекалено голям и маслото не може да протече. Турбото може да работи със САЕ-30 с температури до 120 градуса - типични условия на работа в каион...
Важен е интервла на смяна, който е около 4500 километра за стар двигател с трбо. Под стар имам предвид не съвременен.6. Мазането на дизелова турбина от скрапа със рейсинг масла за бензинов двигател скъсява ли живота и.
- Няма такова нещо като "рейсингово масло"! Т.н. рейсингови масла скъсяват живота на всичко!
Голям маслен радиатор без термостат и масло 5W30 удължават живота на всичко... Материалите от които са направени втулките, лагерното тяло и оста са едни и същи независимо от приложението. Раликата е само една, трбинното колело работи при по-високи темпреатури ако двигателя е бензинов.


Благодаря на всички които имат впечатления по въпросите и искат да споделят опит

- Моля!

Почти всички отговори ги има в линка към статията "tuning the LET" на сайта Максимум Буст, който съм ти дал по-нагоре.


Модифициране на клапана на гейта . По предварителни настройки трябва да започне да отваря при 0.5 буст

Харесва ми това решение с пружиата, която подпомага отварянето. Дай изчисленията и данните - налягане на отваряне на гейта, площ на клапата изложена на налягането на газовете.

Паздрави!
Re:Избор на турбина
« Отговор #43 -: Август 10, 2011, 06:48:02 18:48 »
ами сметките са следните
площа на клапата на гейта 7см2
площа на мембраната на гейта 15.47см2
налягането при буст 0.5 върху мембраната е със сила 7.73кг
налягането върху клапана на гейта при 1бар в изпускателя 7кг2
общо двете сили са 14.73кг
фабричното състояние на пружината на мембраната е отваряне на 1.5 бар статично тоест
23.3кг изваждаме 7.73кг за бакпрешъра от 1 бар и получаваме 15.57кг
разликата от 1кг усилие се поема от допълнителната пружина която може да се натяга с гайка и увеличи това усилие при нужда.Най вероятно ще има нужда да се натегне още защото усилието върху клапана на гейта в действителнос е по малко а и има нелинеен характер при отваряне на клапана.
Re:Избор на турбина
« Отговор #44 -: Август 10, 2011, 07:04:08 19:04 »
Все пак ясно е че к16 въпреки че е с хибридна турбокомресорна част е малка за този 2000сс мотор и си мисля ако след монтажа наистина се окаже така дали бакпрешъра може да се регулира с външен гейт както коментирахме по преди и доколко е удачно.Поне да не затапва мотора.Този двигател по принцип е хипервентилиран. Много от гурутата на турбинирането го плюят и хвалят като подходящ м20в27 . Но не виждам разлика в двата мотора освен че в усилените биели и колянов вал на в27.Проблемите си мисля че възникват от калпаво изпълнение на сетъпа. ЕТА например въобще отхвърлят турбо конверсии на тези стари матори и наблягат на увеличаване на литровия обем портване и променливо газоразпределение.