Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Високо октаново гориво
« -: Август 14, 2011, 05:44:09 17:44 »
Как точно се забърква високо октаново гориво?Знаете ли как се смесва чистият Етанол с бензин и откаде може да се намери.Мисля че ще  е полезно за всияки ,аз лично съм много бос в това.Ползвам добавка на Хелиос-реисинг, дава ми я Костадин Щерев рали пилот,но нещо несъм особенно учарован. ???

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4877
    • Профил
Re:Високо октаново гориво
« Отговор #1 -: Август 14, 2011, 09:12:09 21:12 »
На Хеликс добавките и аз съм ги пробвал, на дизел наистина действат, но на бензин по-скоро даже свалят октановото число. Даже с Петрол 96 и добавка Хеликс за 50 литра, мустанга работеше толкова зле, че ми изписа грешка "не достатъчна ефективност на катализатора на дясната редица цилиндри"!
ОМВ 100 по не потвърдени данни е Лукойл 98 с добавки, каза ми го служител на тяхна бензиностанция.
Карам само с 98 от Петрол или Лукойл, според мен качеството му се мени от партида до партида.

Сега за спирта. Етилов спирт има в аптеката, но струва 1 или 1.30 лева за 100 мл 95%. Аз използвам 3-4 шишенца по 100 мл на 60 л. резервоар от време на време, като средство за борба с конденза в резервоара или ако имам съмнения, че съм сипал гориво с вода. Спирта разтваря водата и така резервоара се изчиства. Пробвал съм 300-400 мл и на 20-30 литра.
Не знам дали си внушавам, но според мен дори това количество има положителен ефект, двигателя работи по-гладко и тегли по-силно, но това е субективно и може всъщност да е само внушение от разлика в звука.

По железариите има метанол 100% - това е спирт за горене и е на по-поносими цени. Но има два проблема със спирта за горене. Първия е че в него има лилава боя, която може да направи лакови отлагания някъде в горивната камера, които ако не друго падат като прах от много твърди частици, тоест абразив. Втория проблем е че го правят нарочно мътен с някаква утайка в него и трябва да се филтрира през филтърна хартия преди да се налее, което не решава проблема с боята.
Боята може да се маха като се сипват някакви химически вещества, които я свързват и пада като утайка, но не знам какви. Метода е същия като при краденето на оцветен държавен бензин по комунистическо време, обезцветявали са го за да не ги гепят, че карат с такъв.

Преди време на сенатора съм пробвал с филтриран метанол, ацетон и нафталин и ефекта беше УаУ  ;D примерно 3 литра метанол, 100 мл ацетон и нафталин на око, това всичкото на около 30 литра бензин 98. Ролята на нафталина е като на нитро гориво, освобождава азотни окиси при горенето, ацетона не го знам за какво е, но така бях чул, пробвах и имаше ефект. Имай предвид, че сенатора е с L-Jetronic без ламбда сонда и с механичен дебитомер с клапа, тоест няма какво да се прецака и можеш да си обогатяваш сместа както си искаш.

Искам да отправя предупреждение към всички. В момента от пазара са изчезнали т.н. октан бустър (octan booster/octane booster) добавки и се намират само добавки за почистване на инжектори, клапани и горивна камера. - тези добавки влошават чувствително детонационната устойчивост на бензина!!! Тоест свалят октана! На упътванията им пише, че имали в себеси октанова добавка, която да компенсира влошаването на детонационната устойчивост от миещите добавки. Да, ама не успява да компенсира нищо! Има само една добавка на кастрол, която ужким свързва водата в горивото и резервоара и била замествала смазващите свойства на оловото за стари двигатели. - Тази добавка не влошава октановото число, но не го и подобрява, от нея поне няма лоши ефекти.

Всичко в настоящото мнение е написано от личен опит!  ;)

п.п. порови по интернет и уикипедията за някоя статия по въпроса. може да ни запознаеш с намереното и да дадеш полезни линкове. Например какво октаново число имат метанола и етанола, как се определя октановия еквивалент на сместа от хептан и октан (бензина) или на смесите на еквивалентните им съединения. Какво е Тулуол и т.н.

Поздрави и Успех!
Re:Високо октаново гориво
« Отговор #2 -: Август 15, 2011, 12:35:31 00:35 »
Бе аз на теб още ти дъжа бира отпреди виж на 11-ти да доидеш да се реванширам  ;). А за бензина мислиа да пробвам и аз като теб със спирт и нафталин в малки количества.
Re:Високо октаново гориво
« Отговор #3 -: Август 15, 2011, 01:27:55 13:27 »
Първо за спирта . Домакинския спирт от железарията е оцветен за да не се обърка някой да пие. Чистотата му не е добра защото няма изисквания.Най добре е технически метанол . Изчистването на синия оцветител става с прекарване през филтър на противогаз. За нитрометана- можеш да намериш при моделистите там двигателите се карат направо с нитро но е скъп около 25 лв литъра.Просто потърси в нета има и фирми които го продават на едро излиза по добре като цена. Едно време имаше един състезател Славчо Христов на колата слагаха някакъв бъркоч в който имаше и рициново масло но не тва от аптеката а беше в бидон холандско техническо точна за тази цел . Рициновото масло има свойство от високата темп. да се разцепва молекулата му и се получават по леки деривати така че колкото по горещо по добре маже а и вдига компресията чувствително.
Re:Високо октаново гориво
« Отговор #4 -: Август 15, 2011, 01:53:39 13:53 »
Пиша тука за да не отварям нова тема . Във връзка с по горния искам само да кажа че всички тия производни като толуол бензол нафталин ацетон и тем подобни имат много ниско октаново число и силно влошават детонационата устойчивост на горивото. Освен това тези примеси при горенето си остават такива отлагания от карбон че започва детонационно горене още след първия изгорен литър гориво. Това също е от опит установено .Вярно че е пробвано на двутактов двигател със силно повишена компресия но предполагам че и при 4 тактов ще води до прегряване и по лоши параметри. Въпреки всичко може да се пробва с малко количество гориво но задължително да се намери инфо за проверени и изпитани пропорции на компонентите. Октановото число се приравнява към детонацоната устойчивост на определен дериват на нефта а готовия бензин е смес от определени точно като количество % на няколко деривата от първичния и вторичния каталитичен крекинг на нефта. Така че бензина от всички марки трябва да има еднакви калори при горене но различно октаново число. Разликата в мощноста при горенето идва от различните двигатели за високо и ниско октанов бензин.....
Re:Високо октаново гориво
« Отговор #5 -: Август 16, 2011, 07:12:20 19:12 »
 :) Е тва не го знаех,Благодаря. Маи няма да си правя експерименти,да не хварля двигателя в кофата  ;D
Re:Високо октаново гориво
« Отговор #6 -: Октомври 16, 2011, 10:37:40 22:37 »
Малко допълнение по темата .Тъй като ми стана интересно какво може да се ползва и е достъпно на пазара направих някои проучвания и експерименти. За бензинов двигател най ефтина и достъпна присадка е метанол в комбинация с етилов или изопропилов алкохол. Гориво 10 % метанол 2-3 % изопропил има около 105 октана детонационна устойчивост.  Ефекта е освен висок октан и охлаждане на мотора защото метанола гори с по ниска температура както и някои други положителни неща.Чистия метанол има октан 130 и позволява степени на компресия 17:1.Но има и минуси...метанола е силно отровен. В смеси с бензин се раслоява затова е нужен и изопропила да го стабилизира.Метанола е силно агресивен към пластмаса и цветни метали .Прираст в мощноста няма ако не е пригоден мотора за метанол.Горната смес е пробвана лично изгорил съм досега около 150 литра проблеми не съм забелязал.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4877
    • Профил
Re:Високо октаново гориво
« Отговор #7 -: Октомври 17, 2011, 08:01:25 08:01 »
А от къде да си набавм въпросната смес или съставките, ние които имаме стендалони?  ;D на мустангу мога да му пиша какъвто си искам аванс  ;D отделен въпрос е за какво ми е 105 октана гориво на кола с 9.8:1 и ВЕ 90% (не пвече от 380 коня при 6300 оборота)  ::)
И е отделен въпрос, дали е полезно и изгодно да си качиш аванса от 27 на 30+ градуса при пълна газ.
Re:Високо октаново гориво
« Отговор #8 -: Октомври 17, 2011, 10:14:34 10:14 »
На мустанга няма да има повече мощност само си гарантираш че няма да има детонации от калпав бензин и двигателя работи малко по студено .Ефект ще има при атмосферка с голяма компресия или при турбо но трябва да се увеличи и подаваното гориво .Метанола излиза 1.20лв литъра на едро в туба 70 литра другото се слага малко така че не е интересно.Ако няма изопропил може и с обикновен етилов алкохол.