Исках да кажа, че го видях изобретено доста преди нас на КаМаз и Гарет Т3 А/Р 0.36 за Форд Ескорт 1.6 турбо... вероятно и за други машини.
Тунерите, които както знаете аз много обичам... защото те са много умни и безгрешни... по палеативен и органо-лептичен път, т.е. опипом и за сметка на клиентите си са измислили изходящата тръба да започва веднага след турбото с коляно. Било по-добре така, нищо, че контра интуитивно има препятствие непосредствено срещу изхода. Просто газовете се въртят много силно и по-добре да сложиш коляно, отколкото права тръба!
Гринго добре ни наигра с тоя сървър за картинки, сега имаме само спасените от БДД симулации. Другото важно си е тук.
Несиметричната изходяща тръба ме притеснява от гледна точка на несиметрично натоварване на лагерите на турбото. Това е сериозно съображение. Опита ми показва, че колите правени наизуст страдат от феноменално необясними и тъпи повреди, които след безразборни и произволни промени изчезват безследно. Едно нещо, което можем да предвидим, е че несиметричната в началото си изходяща тръба ще натовари несиметрично турбинното колело и от там лагерите на турбото. Самолетните компресори направо се чупят при несиметричен поток от въздухозаборника. Във двигателите потока навсякъде е изправен със статори. Даже в този има два статора след последната степен на турбината:
Борбата за ефективност при тези двигатели е такава, че ако статора по някакъв начин влошаваше потока или беше рестрикция, той нямаше да се намира там!
Източник на изображенията:
http://www.gandoza.com/f100-turbofan-engine-cutaway.html