Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re:Малко Размисли за турбо настройки
« Отговор #45 -: Октомври 27, 2011, 03:25:25 15:25 »
Баце мотора го отворих и няма нищо счупено.Сложих нова гарнитура шпилки и о-ринг за всеки случай .Запалването го мърдам от датчика за сега докато не измъдря някоя ретард система.Какво имаш предвид за АЕМ а ? Иновейта си е комплект всичко със сондата и уреда.То го има и аем и за 180 зелени ама с доставката иде пак толко
Re:Малко Размисли за турбо настройки
« Отговор #46 -: Октомври 27, 2011, 04:54:59 16:54 »
Бях останал с впечатление че аем-а е по ефтин , но като гледам са паднали цените на иновейта . Странно е че няма нищо счупено ,а вади масло и щека . Начи сегментите не лягат добре . Имах подобен случай , просто с шкурка надрасках добре цилиндрите (така наречения хонинг  ;D ) и се оправи . Иначе турбо кола да си върви нормално и в един момент да почне да вади масло - 90% от случаите бутало е гипс. Недей ме пита от къде знам  :D . Няколко случая имам с бензин от ОМВ 100 октана и аванса почва да се чува . И докато го предупредя моя човек да не дава газ и мотора отива. Става въпрос за една дрифтарка с М20Б25 само на 1.2 бар

Какви шпилки ползваш ARP или некви други ?
« Последна редакция: Октомври 27, 2011, 07:24:51 19:24 от nayden »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5230
  • Профил
Re:Малко Размисли за турбо настройки
« Отговор #47 -: Октомври 27, 2011, 07:28:56 19:28 »
Абе, кво прайме с тия бензини?!? Аз бях върл фен на Лукойл 98, обаче сега лятото, имах много неприятни преживявания, чукане на аванс при над 3500 оборота, на 3-та, 4-та и 5-та и слава богу, че беше жега да съм на затворени прозорзи и климатик, та да го чуя.
Сега от известно време карам с ОМВ-100 и съм по-доволен... Аз вариант за силна кола с нормален бензин не виждам  :( >:( постоянно работещ егер ли, що ли? С гръцките бензини, колата харчи 2 литра по-малко и върви много повече..., както и с бензина от ОМВ-то на Сандански...
Май ще трябва да си преразгледам мнението, че нормален двигател с нормален бензин може да се надува до 1.2... Щом коли сгъстени на 9.8 и 10.5:1 се спъват от тия бензини, смятайте какво остава за надут двигател...

Турбина, ти бутала вади ли или само така на око? Щото и аз съм на мнението на Найден, а и Косьо изрази същото мнение, последния път като си приказвахме...
Re:Малко Размисли за турбо настройки
« Отговор #48 -: Октомври 27, 2011, 08:31:14 20:31 »
Преди да отворя главата замерих компресия и си беше еднаква на сичките цилиндри.Глей ся тя като изфърли олиото на магистралата спрях долях и саповъртях малко край колата и и пак гас и са прибрах а и после покарах още.Тъй че ако е имало поражения по сегментитите ся кат затворя ще са види .За шпилките да кажа :D Ся понеже обичам от нищо нещо да става четах четах за тия арп-та и разбрах че те не праят нищо по различно от другите. Стягането е същото че даже и по малко зарад тяхната грес.Та взех едни торк болтове ударих им главити на струга и по една резба.Нови гайки и хоп АРП за 15 лв  ;D

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5230
  • Профил
Re:Малко Размисли за турбо настройки
« Отговор #49 -: Октомври 27, 2011, 08:52:28 20:52 »
Железар!  ;D
Принципно, няма логическо противоречие в: "трима предполагат грешно"

От какво е излетяла щеката тогава? Сега при разглабянето, загледа ли гумичките на изпускателните клапани? Че и на смукателните? От някъде трябва да се вземе тоя дебит към картера, дето да изстреля щеката!
Re:Малко Размисли за турбо настройки
« Отговор #50 -: Октомври 27, 2011, 09:05:55 21:05 »
За шпилките мисля че бъркаш малко . ARP са 1000% по здрави от оригиналните болтове според тях . Не е само силата на стягане . Проблема е че се разтягат болтовете не само при стягане ами и при работа на двигателя на висок надув .Материала на ARP шпилките и гайките за тях нямат нищо общо с другите болтове и шпилки .  Аз лично АРП-тата ги стягам на 8.5кг.  Резбата е 10х1мм и вероятно силата е доста голяма . Стана ми интересно ,че аз няколко пъти купувам ARP по 240$ . Доста висока цена за 14 шпилки , но има защо .
Re:Малко Размисли за турбо настройки
« Отговор #51 -: Октомври 27, 2011, 09:29:42 21:29 »
Виж ся кат казвам че почетах имам предвид порових по тяхните каталози и по форумите.Няма гаранция но ще пробвам.При арп то материала е със същата здравина като на сток болтовете поне така е маркиран и така го дават по каталог .Стягането е същото като при сток че и по малко препоръчват. По тяхните приказки ефекта идвал даже не от материала а от доброто закаляване и последващо отвръщане за премахване на напреженията. Ся аз съм склонен да вярвам на това ама и вярвам че гюнтер дето прави стомана от памтивека и е №1 в света в тая област  също ги знае тия работи. Просто шпилката измества усилието в гайката и с ход 10х1 срещу 10х1.5 по прецизно се докарва момента щото се избягва триенето в блока. Освен това производителя не се занимава с технология като арп щото има ръчен труд при монтажа ....че грес че притягане че гайка ...по просто е фърляш старите болтове и слагаш нови гарантирано. Друг е въпроса когато става дума за спортен автомобил където се налага често отваряне на главата.Шпилката вече има предимство пред болта щото запазва блока .При дизелите където компресията е съизмирима с тази при турбото да не слагат шпилки? Аз съм ги сложил на мотора и ще пробвам кат стане стане кат не ще е ясно 100% че не става.Само имай в предвид че ако пробваш стругаря трябва да е много прецизен щото иначе ще ги прецака.Освен това неможеш да ги докараш като оригиналните защото резбите са горещо валцовани . Най добре е на струг да се направи резбата щото от ножа допълнително се закалява и уплътнява материала докато при нарязване с плашка не е така.
Re:Малко Размисли за турбо настройки
« Отговор #52 -: Октомври 27, 2011, 09:35:10 21:35 »
Тоше знайш че май ще ги проверя тез гумички тя и без туй не съм затворил още .За тях не съм се сетил честно. И да ти кажа ако е от тях май високия бакпрешър ще излезе .
Re:Малко Размисли за турбо настройки
« Отговор #53 -: Октомври 27, 2011, 09:49:32 21:49 »
Найдене аз предната гарнитура я сменях преди 3 години че бях я прегрял и я стегнах на 10 кг !!!!! с сток болтове. Е досега никъв проблем ако искаш щи я снимам гарнитурата перфектна е .То ако има проблем по двигателя и не я ще колкото и да напъваш пак ще изкриви главата или ще пробие някъде така че казвам го това във връзка със здравината на болтовете.Здравина има бол.
Re:Малко Размисли за турбо настройки
« Отговор #54 -: Октомври 27, 2011, 09:58:52 21:58 »
 :) Като стигнеш 300 коня ще си говорим пак за здравина . Ще видиш как металния пръстен около цилиндъра влиза във водния канал. Та ако искаш я стегни на 10кг.
Re:Малко Размисли за турбо настройки
« Отговор #55 -: Октомври 27, 2011, 10:11:56 22:11 »
Така си е. И аз тва казвам че тя кат тръгне стягането няма да помогне и шпилките също.Те медните гарнитури с о-ринг отърват че кво остава за тез кашкавалените дет ги слагам. Пък за триста коня дано дано да си прав да ги стигна . :D
Re:Малко Размисли за турбо настройки
« Отговор #56 -: Октомври 28, 2011, 04:55:07 16:55 »
Тоше разконспирирах го гадния шестак откъде диша.Как са сети за вложките не знам ама точно навреме :o Изкара за едно виски ся ако кажеш ко прайм от тука нататък ша има и за шамфастък  :)

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5230
  • Профил
Re:Малко Размисли за турбо настройки
« Отговор #57 -: Октомври 28, 2011, 07:17:18 19:17 »
Това, че съм направил обосновано предположение за нещо и че ти си мислиш, че съм прав, не е идеална логическа верига!  :D Дори самопризнанията трябва да се доказват!
- Затова се обоснови!
 :D

Ами как... много просто, изреждам всички пътища по които газове могат да нахлуят в картера.
- покрай сегментите;
- през бутало;  :D
- покрай стеблата на клапаните;
- през маркуча за картерна вентилация.

За друго не се сещам.

Разликата между мен и теб е никаква, не сме даскал и ученик примерно. Казвам ти го, защото трябваше сам да се сетиш, а ти не се сети, защото нямаш опит и не систематизираш. Липсата на нещо обективно, като опита и не правенето на нещо просто не може да обоснове разлика между аналитичните способности на двама души.
Опита може да се компенсира със систематизиране. Създаваш абстракция, щеката лети под действието на газове. Абстракцията е налягане. То може да се получи по два начина, малък постоянен дебит, който не се отвежда и дебит, който превишава способността за отвеждане, естествено и чрез погрешно въвеждане на газовете. - в резултат на последното изречение и факта, че маркуча виси навън отпаднаха две възможности (червен цвят) като никога не изключваме възможността, маркуча да се е прегънал за известно време!
Ти твърдиш, че компресия има и визуално буталата са здрави, това изключва това в синьото.

Остава единствения друг път за газове и флуиди между околната среда и картера. Освен това съм разглобявал стари двигатели, които имат уплътняващи бакелитови пръстени само на едните клапани, мисля че бяха смукателните. - това е за да не бъде засмуквано масло покрай стеблото на клапана.

Както ти казах в една от другите теми, при достигане на максималния дебит на турбината, а в случай, че има уейстгейт и на гейта, налягането в изпускателния колектор расте безкрайно.
Думата "безкрайно" не е нещо абстрактно или пък онагледяване! Тя е употребена в точният си безкраен смисъл!

Виж хубаво тази графика:


Над 11.2 паунда за минута дебит (~5 кг) на газове през турбината, налягането става безкрайно! Това е в безкрайния смисъл на безкрайно! Хоризонталната черта над делта Р 2.4 означава точно това!
Масово тунингованите турбо коли работят в този режим или много близо до него!

Ето ти още една абстракция:
Какво е турбо двигателя?
Компресор-ДВГ-турбина/гейт
Или: Помпа-Помпа-Турбина*       *турбина е помпа ама наобратно, извлича кинетичната енергия енергия от флуид вместо да го движи, апропо глупостите с температурната ефективност на турбините, горещите газове и т.н., всъщност са глупости и всичко се свежда винаги и само до кинетична енергия, т.е. скорост и маса!

Да разгледаме компресора и ДВГ, тоест системата Помпа-Помпа.
Какво прави помпата, когато и затапим изхода?
- помпажира Руската Уикипедия за помпажа: Помпаж на Руски
Цитат
Воздушный поток, обтекающий лопатки рабочего колеса, резко меняет направление, и внутри турбины возникают
турбулентные завихрения, а давление на входе компрессора становится равным или бо́льшим, чем на его выходе.
и
Цитат
Линия на помпаж – тази линия показва границата на критичното състояние на въздушния поток на входа на компресора. При твърде малък обем на постъпващия въздух и прекалено високо налягане потокът не успява да се задържи задълго към всмукващата страна на лопатките, в резултат на което процесът на нагнетяване се прекъсва. Въздухът в компресора започва да се връща до момента, в който налягането се стабилизира и въздушния поток повиши дебита си, след което налягането отново пада и цикълът се повтаря. Тази нестабилност на потока продължава с постоянна честота , а шумът, който се получава вследствие на този ефект, е известен като помпажиране. Линията на помпаж е изместена към по-ниски стойности на въздушен дебит чрез използването на лопатки, чиито върхове са насочени под малък ъгъл, така че използваемия диапазон на характеристиките на потока, който протича през компресора, става по-голям. Ефектът от насочването на лопатките под малък ъгъл е, че се получават дълги, леко увеличаващи се улеи на потока, които го забавят  и водят до по-малко отделяне на граничния слой, от колкото при използване на лопатки  с радиално насочени върхове.
от http://www.realturbo.net/files/upload/Turbochargers_kamioni.doc

Двигателя, макар и бутална помпа, пак е помпа и също може да помпажира и като центробежния компресор на турбото също има помпажна линия.
Типична карта на центробежен компресор:

Нагоре налягане, надясно дебит. Помпажната линия дава минималния дебит за всяко налягане. При ДВГ разглеждан като помпа, линията би трябвало да е значително по-наклонена надясно, въпреки, че това не е важно.
Безкрайното налягане на изхода на ДВГ води до помпажиране през самият него, колкото повече са застъпени фазите на газоразпределение, толкова по-лесно помпажира ДВГ.
От друга страна, колкото по-малко са застъпени, толкова по-лошо, защото налягането наистина ще успее да разруши двигателя.
При достигане на максималния дебит през турбото и гейта, освен помпажиране се наблюдава и силен спирачен ефект, всички газове в повече служат за нарастване на налягането в изпускателния колектор, при което в такта "изпускане", налягането от изпускателния колектор се пренася в цилиндъра и оказва силен спирачен ефект!
След като се е пренесло в цилиндъра, налягането само чака смукателния клапан да се отвори в края на такта изпускане, за да се пренесе в смукателя - така освен спирачния ефект се осъществява и помпажирането - циклична промяна в потока през иначе еднопосочна помпа. Като се пренася в смукателя, налягането на изгорелите газове се разтоварва, но предизвиква и помпажиране в компресора на турбото.
Има случаи на издухани гарнитури на колекторните тръби, ама разбирай липсващи големи парчета! По-тънките колектори могат да си променят геометричната форма!  :o факт! така и така са нагряти до червено, само импулси от по 10-15 или 50 бара им липсват... Това са налягания сравними с налягането в работния такт на двигателя. При такова повишаване на налягането, топлообмена става много по-интензивен, което в комбинация с повишеното механично натоварване води до всевъзможни аварии по движещите се части на двигателя!
При тези екстремни условия, иначе незначителния дебит покрай стеблата на клапаните, става вече значителен, едно е да имаш 1-1.5 бара в изпускателите, друго е импулси по 15-20 бара  ;) И докато сегментите са проектирани да устискват на над 100 бара (1 бар= 1 кг/см2), то луфта на стеблата на клапаните и маслените калпачета (гумички на клапаните) не са предвидени да се справят с такъв напън.

Всичко това не значи, че не трябва да извадиш буталата, да провериш ключовете на сегментите и каналите на буталата! Съветвам те да сепрежалиш за една гарнитура на картера и да прегледаш биелните лагери, буталата, болтовете, биелите и сегментите! Ако са здрави - берекет версин!

Какво е доказателството, че газовете са дошли именно покрай стеблата на клапаните?

Поздрави!
Re:Малко Размисли за турбо настройки
« Отговор #58 -: Октомври 28, 2011, 08:24:39 20:24 »
Тошко евала ти правя за сведените данни и обяснението .Аз честно нямам нерви да изпиша толкова ако някой ми зададе въпрос ;DСега даже ми е неудобно да кажа че пропуска на газове го виждам при работещ двигател с отворен капак на клапаните компресорната част е откачена.Просто в основата на тарелките се събира масло и се виждат мехурчета от изгорели газове.Ясно е че като дойде и буста там направо си вее .За мене единственото обяснение за момента е износени вложки и водачи на клапаните.Сега да кажа и за турбото ...съгласих се със тебе че тази турбинка е малка за целта която търся. Както ти казах и в самото начало като пуснах темата за избор на турбина разбирам доста от двигатели но не ми беше напълно ясно как се подбират турбинните корпуси спрямо двигателя.Сега вече мога да кажа че знам каква ще е следващата турбина която ще сложаи то е благодарение на форума.