Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bdd

*
 • *****
 • 494
  • Профил
Мога ли да осъдя БТК?
« -: Септември 29, 2011, 12:29:33 00:29 »
Казусът е следния:
Тъй като на село нямахме телефон преди около две години баща ми пусна молба до БТК.От БТК казаха,че телефонния апарат ще бъде безплатен - от тях,трябвало да изчакаме да дойдат техници и да го активират.Всичко хубаво,зачакахме да ни прекарат телефона.Обаче чакахме,чакахме,чакахме и накрая на бащи ми му писна.Отидохме при друг оператор и на момента получихме стационарен апарат със сим карта.В един момент служител на БТК звъни на баща ми и му заявява,че ако не си плати задълженията (само месечни такси) няма да му активират изходящите обаждания на телефона в село :o :o :o.От БТК са ни открили номер,но ние това не го знаем,защото нямаме телефон.Никой от техните служители не е идвал в село.Договор с БТК баща ми не е подписвал,подал е само молба.Услугите на БТК не сме ползвали.Подадохме жалба до ръководството на БТК и им обяснихме,че нямаме техен телефон в дома си,защото никой от служителите им не благоволи да дойде у нас.
Последва и още едно тяхно обаждане,при което предупреждават баща ми,че ако не заплати задълженията си на телефона в село,ще бъде заведено дело срещу него и щели да му пратят съдия изпълнител.

Какво можем да направим?

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3945
  • Профил
Re:Мога ли да осъдя БТК?
« Отговор #1 -: Септември 29, 2011, 01:55:13 01:55 »
Подробна и систематизирана жалба до комисията за защита на потребителите и по желание до омбудсмана (може да ги мрази за нещо).
Пратете копие на БТК с допълнително придружително писмо и им обяснете, че макар и да сте приели предлаганата от тях услуга при общи условия (договор сключен при общи условия), те не са започнали да го изпълняват и така договора не е породил насрещни права и задължения. Във всеки случай не и за тях.
Поискайте също и да ви разяснят етапите на договора според тях.
Посочете им, че според вас, те не са направили разходи, както и не са ви предоставили услуга или стока, а и вие не сте ползвали тяхна услуга. По начало няма обичаен срок по-голям от 1 месец. Да не говорим, че те никога не са изпращали апарат на адреса.
Можете спокойно да пишете, че сте възмутени и че ще ги разнасяте навсякъде където се сетите, което апропо и ще правите. Ако е възможно научете имената на служителя/служителите с които контактувате или сте контактували и ги разнасяйте и тях.

Поздрави!

Неактивен bdd

*
 • *****
 • 494
  • Профил
Re:Мога ли да осъдя БТК?
« Отговор #2 -: Септември 29, 2011, 07:38:21 19:38 »
След като не сме ползвали услугите на БТК,т.е. не сме употребили нищо тяхно,Комисията за защита на потребителите ще ни обърне ли внимание?

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3945
  • Профил
Re:Мога ли да осъдя БТК?
« Отговор #3 -: Септември 29, 2011, 10:44:50 22:44 »
Почваш да ги клепундриш във всички посоки и това е! Така и така не могат да те осъдят  ;) дори да ти заведат дело в него ще изложиш фактите, като гледаш да го направиш в отговора на исковата молба, и ще посочиш свидетели (доказателства за фактите са това), които ще ги потвърдят. Никой съдия не е толкова малоумен да им уважи такъв иск!

Сега положи малко труд и намери брошурата на тая услуга, или рекламата или там каквото е. Намери и общите условия от сайта им. Направи скрийншотове на страницата на БТК, после могат да се използват като бележки и помощни материали от свидетелите в съда  ;) , освен това ще ги публикуваш тук и ще ги коментираме  ;)

КЗП ще ти обърне внимание! Това определено е порочна практика и е капан чакащ неограничен кръг от потребители. Потърси из интернет, няма начин да няма още като теб  ;)

Поздрави!

Неактивен bdd

*
 • *****
 • 494
  • Профил
Re:Мога ли да осъдя БТК?
« Отговор #4 -: Октомври 11, 2011, 09:09:44 21:09 »
Комисията за защита на потребителя не може да ми помогне,защото комуникационните услуги не са от тяхната компетенция!Поне така казаха.Чакам Комисията за регулиране на съобщенията да ни дадат отговор... Ако и там уцелим гредата остава да чакаме БТК да заведат дело срещу баща ми.Ясно,че искат да вземат парите макар да са абсолютно наясно,че не са изпълнили задълженията си - предоставяне на телефонен апарат и прекарване на кабелите.То затова на отворения ни пост (номер) няма нито входящи,нито изходящи обаждания.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3945
  • Профил
Re:Мога ли да осъдя БТК?
« Отговор #5 -: Октомври 12, 2011, 12:53:24 00:53 »
Ебахти олигофрените! Вие не се оплаквате от комуникации, съобщения и други подобни, а от продавач на услуги, който иска пари без да ги е доставил! Според мен сте си баш за КЗП, утре ще погледна закона да видя как са им дадени правомощията ли компетентността.
Любопитното, е че ако ти откажат и от КРС работата си става за обмудсмана, който да каже на КЗП, че всъщност е тяхна работа.

Неактивен bdd

*
 • *****
 • 494
  • Профил
Re:Мога ли да осъдя БТК?
« Отговор #6 -: Ноември 19, 2011, 10:08:07 10:08 »
Получихме писмо от КРС.Писмото е копие на това,изпратено от КРС до "Виваком".Смисъла на текста му е,че виваком неоснователно искат пари,защото не са ни прекарали телефона и трябва сами да си погасят задълженията към самите тях.Сега чакаме реакцията на "Виваком" (БТК).Да видим колко време ще отнеме това!

Неактивен bdd

*
 • *****
 • 494
  • Профил
Re:Мога ли да осъдя БТК?
« Отговор #7 -: Декември 27, 2011, 12:50:46 12:50 »
Невероятно,но вече нямаме задължения към БТК.След сезирането на КРС и изпратеното от тях писмо до "Виваком" нещата си дойдоха на мястото.Радвам се,че все пак се намира институция,която да си върши работата макар в нашият случай казусът да е очеизвадно ясен,че няма причина да плащаме нещо,което не ни е предоставено като услуга.Най-малкото от БТК не ни изпратиха поисканото копие на договора,защото просто няма такъв.Дори и да имаше те не са си изпълнили задълженията по него,защото получаването на апарат е част от договора,поне при първоначалния разговор с техния представител.Отделно при получаване на апарата,който така и не получихме,се съставя приемно-предавателен протокол,а такъв протокол не е съставян - все пак никой не ни е давал апарат.

Ако някой има подобен на нашия проблем да се обръща към КРС.
КЗП не е компетентната институция в такива случаи!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3945
  • Профил
Re:Мога ли да осъдя БТК?
« Отговор #8 -: Декември 27, 2011, 01:22:49 13:22 »
Ако разполагаш с кореспонденцията, смятам че ще е полезно да я скенираш или снимаш и да качиш писмата  ;)

В момента един приятел се тормози със бавен интернет пренасян по наземната мрежа на БТК/Виваком. Преценихме че завеждането на иск е прекалено скъп и тромав инструмент за толкова малък интерес и ще им правим хартиена война.

Фактите са, че интернет му се доставя през телефонната мрежа. Той плаща за 10 ил 12 мегабита, но никога не е получавал повече от 6. Техниците на Виваком са му казали, че няма как да получи повече от 6 Mbps, защото централата на техния район била аналогова. Факта, че централата няма по-голяма пропускаща способност е известен на Виваком от самото начало, въпреки това събира такса за скорост, която не може да осигури.

Проблема е че у нас няма така наречения Смол Клеймс Корт (Small Claims Court) - съд за гледане на дела с малък интерес или съд за разрешаване на дребни и прости спорове за малко пари.
Понякога едно такова дело може да се отнася до относително сложни взаимоотношения, включващи сложни технически факти, като например каква пропускателна способност за трансфер на данни има една аналогова телефонна централа. Спора обаче е за платени за една година 300 лева от които 150 неоснователно надплатени според едната страна. Само разходите на адвокати на всяка от страните ще са поне по **** лева и това е по възможно най-ниските тарифи, като при малък интерес се гледа времето, което ще отнеме. Процеса предвижда двойна размяна на книжа - искова молба, отговор, допълнителна искова молба, допълнителен отговор. Отделно се ангажират доказателства, свидетели и вещо лице, като вещото лице ще получи между 250 и 500 лева. Ако отчетем и разходите, които ще направи съда за да си губи времето с нас и факта, че съдебната такса е 4% от интереса, но не по-малко от 50 лева, сметката, която ще навъртят двете страни за да разрешат един елементарен спор става меко казано безобразна на фора на цената на иска. Допълнително усложнение е факта, че такова дело би траяло между 6 месеца и една година и че недоволната страна може да обжалва. И това е при оптимистичен сценарий при който всички участници в процеса са редовно призовани за всяко дело.

В момента тези спорове остават за сметка на потребителите, като техен лош опит. Изключително полезно е това, което БДД направи, че сподели премеждията си. По този начин се формира потребителско и гражданско общество, което осъзнава значението на поведението си спрямо другите участници на пазара и предлагащите услуги.
В момента тези малки спорове могат да бъдат разрешени по икономичен и ефективен начин само от разните комисии и с цената на значителни лични усилия на потребителя.
Аз с удоволствие бих гледал такива дела пред съд с опростени процесуални правила за разрешаване на спорове с малък интерес. Пред нормалните съдилища го правя по изключение, за роднини, за постоянни клиенти, понякога за приятели и най-вече за удоволствие. Да не говорим, че има допълнителен фактор, че предвид дългия процес, клиентите истерясват по най-различни начини и предпочитам да не си развалям отношенията с хората заради такива дела. - последното е факт с който са запознати повечето колеги и това е причината да е много трудно да си намериш адвокат да ти води такова дело.

Например, ако не ставаше дума за леля ми, никога нямаше да се хвана да се разправям със сметките за ток, които ЕВН претендира, въпреки че е доказано, че инкасаторката години наред е събирала парите и ги е присвоявала, като обаче е издавала разписки на цялата вилна зона  :D :D :D инкасаторката е осъдена по наказателно дело, разполагаме с разписките, обаче ЕВН пак си иска парите  :D :D :D с тоя буламач никога нямаше да се захвана ако не ставаше дума за леля ми  :D Освен останалите усложнения, две районни съдилища се скараха за компетентност и въпроса вече втора година съответния окръжен съд разрешава спора за компетентност... естествено не без моето активно процесуално бездействие  :D
Веднъж спечелих дело за банята, тоалетната и кухнята на една възрастна дама  :D
Участвал съм и в това, което наричам кравешката война, което започна със заповед на ДНСК, мина през бой с брадви между съседи, няколко съборени огради, фадрома със спукани гуми и едни 19 крави, плюс спор между съпрузи, дали да гледат цветя или крави в двора с активно участие на всички съседи по улицата... още съжалявам че се захванах, въпреки че беше много забавно  :D кравите първо бяха кокошки и някакви животинки, после станаха Йолници и накрая се появиха и 10 прасета, а междувременно поне три институции спореха, коя е по-компетентна  :D
Сещам се за още няколко забавни случая, например бай Костадин, който при внезапна проверка на служба КОС не можал да си намери пистолета  :D един майстор, който бидейки собственик на авто морга хвана и влезе на канала в КАТ с кола купена от АДВ (нищо укорително) ама с номерата на кола от моргата, която също си е негова... Заще бе? - Ами беше ми студено да ги свалям отпред... - действието се развива на 31-ви декември  :D - весело посрещане в районното  :D а номерата ги сложил за да не се разправя с пътна помощ... при положение, че тогава беше собственик и на репатрак  :D - хоп престъпление, обаче се разкая и само го глобиха...  :D Сещам се за още няколко дивотий, но те заслужават отделни теми  :D

Ще ви държа в течение за хартиената война, която ще водим за бавния интернет!  :D
Потребителя ще си оказва Направи си Сам правна помощ под мое ръководство, като ще бъде поощрен да упражни всичките си права, за които успеем да се сетим  :D

Поздрави!

Неактивен bdd

*
 • *****
 • 494
  • Профил
Re:Мога ли да осъдя БТК?
« Отговор #9 -: Януари 03, 2012, 10:58:39 22:58 »
Ето го писмото.Дано да се вижда текста!
« Последна редакция: Януари 03, 2012, 11:27:14 23:27 от bdd »