Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 3940
    • Профил
Влади Въргала"Операция Шменти и Капели"
« -: Октомври 15, 2011, 03:09:10 03:09 »
"Операция Шменти и Капели" - първият български филм!
Филма на Влади Въргала
Решисьор Влади Варгала и Иван Митов

Шменти и Капели

Преди малко гледах филма на Влади Въргала "Операция Шменти и Капели"  :o

Тоя е гениален! Стефан Цанев пише цяла поредица книги за България, за манталитета ни, за историята, за убийства, заговори, терор и гнусотии. Но той го прави някак пасивно и все едно е наблюдавал отдалеч, с големи подробности, все едно през мощен телескоп, но все пак гледната точка към гнусотията е все едно Цанев се е намирал на луната и там е водил своите хроники. "Мравки и Богове" също е много силна, но и тя като хрониките е далечна и не достатъчно реалистична и гнусна, дори прасетата, които ядат политически затворници (това живи... на всичко отгоре е истина) през 50-те не миришат баш като прасета...

Влади въргала за сметка на това с огромна лекота потапя зрителя в реалността, въвежда го в гнусния свят в който всеки от нас си мисли че живее, но постоянно избягва мисълта успокоявайки се с това, което е непосредствено пред очите му. Обикновенно имаме натюрморт на градска среда населена с живи същества-граждани и селяни, щкъкащи насам-натам, пред очите си. Да, светът изглежда и по този начин по който го виждаме. Но светът не се движи от щъкащи в градска среда същества. Тоест движи се, точно от такива, но представата която добивате за света докато киснете в градинката пред НДК е също толкова далечна, колкото и представата, която добивате за закона на ОМ докато ближете батерия.
Влади Въргала е двойно, а може би тройно гениален.
1. Защото е направил този филм;
2. Защото копелето успя да прилъже половината политически елит в залата гордост на Бойко - Арена Армеец, на премиерата на този филм! Това е все едно да искаш да кажеш истината в очите на някого, когото намираш за истински отвратителен, като избереш за най-подходящ начин, да му се завреш в пазвата и от там да кажеш: "Ку-Кууу"   :D

Сайт на филма: http://shmentikapeli.com/
Трейлър: http://shmentikapeli.com/video.php

Цитат
Шменти Капели - една комедия за това, което стана пред очите ни, без ние да го разберем. Една кримка за обикновения човек, когото никой не успя да разбере. Един филм за нашето време, и неговите престъпления. Една история за тайните, които силните не могат да скрият от слабите.

Без да ви разказвам филма, ще кажа, че Въргала създава множество ситуации в които поставя типични герои, за които обществото вече има представа. За мен беше изненада, колко голям познавач на проявленията на човешкия характер е Варгала! Пуска ги в ситуация и ги анализира, показва ги каквито са в действителност, мутри, бандити, обикновенни хора, полицаи, следователи, генерали, политици. Няма абсурдни персонажи, всички са брутално реални! Всички са движени от естествените интереси, които всички ние познаваме, няма идеалзирани или демонизилани герои, всички са идеално нормални в истинският смисъл на думата.

Трейлъра го представя като екшън, какъвто филма не е! Всъщност жанра може да се нарече и екшън, заради подхода към пресъздаването... Навярно трейлъра е такъв, защото ако даваше по-добра представа за филма, никой политик нямаше да отиде на премиерата, защото щяха да са му настръхнали косите!   ;)
В залата тази вечер на три пъти имаше спонтанни ръкопляскания!
На излизане, коментарите бяха доста по-различни от обичайните, имаше подтиснати, имаше револючионно настроени, но май всички бяха щастливи, че някой най-после каза честно, това за което всички ние говорим вече повече от 20 години!
Освен това е много добре заснет и озвучен, а диалозите не са типичните плоски тъпизми!

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 3940
    • Профил
Re:Влади Въргала"Операция Шменти и Капели"
« Отговор #1 -: Октомври 15, 2011, 05:31:06 17:31 »
Отзиви за пълнометражния филм "Операция Шменти и Капели" на Влади Въргала в електронния печат:

Вестник Дума
http://www.duma.bg/duma/node/21531

Цитат
Влади Въргала ще разшири филма си в 12 серии

Двеста хиляди зрители ще са признание за филма "Операция "Шменти капели" според неговия сценарист, сърежисьор (с Иван Митов) и продуцент Владислав Карамфилов-Влади Въргала. Популярният актьор каза това след шеговития отговор "Колкото може повече" на въпрос за очаквания брой зрители - на пресконференция след представянето на криминалната екшън комедия на 30-ия фестивал на българското игрално кино "Златна роза", съобщи БТА. За да успее да разкаже всичко, което е искал, за българския "преход", Въргала ще направи 12-сериен филм за Ти Ви 7. Ще доразвие сюжетни линии и герои, ще има и нови неща. "Остроумните разговори на Джеки Стоев и Джони Пенков (като психиатри), накъсани от други истории, могат да запълнят четири епизода", отбеляза Въргала, който играе две роли - на изпаднал учител по математика и на депутат-мафиот. Сред актьорите са и Христо Шопов, Захари Бахаров, Малин Кръстев, Кирил Ефремов, Стефан Щерев, Август Попов, Константин, Пламен Пеев.
"Многословието в "Операция "Шменти капели" е хватка за привличане на зрители - хората не успяват да проследят всички линии и отиват отново да гледат филма", коментира Въргала. Той се пошегува, че мечтае да направи филм, в който двама души се разхождат и мълчат. "Умишлено е и многостилието в "Операция "Шменти капели". Години наред съм изследвал смеха в България и мисля, че знам как да го дозирам", каза Влади Въргала. Според него се е получил касов филм с дълбоки послания, каквото е било изискването на основния му спонсор Цветан Василев. "Като гледа филма, г-н Василев поръча бутилка шампанско и каза, че спокойно мога да си запаля цигара. Аз бях дал обет да не пия и да не пуша, докато не завърша работата", разказа Въргала. За него спонсорът е патриот меценат.
Настървението и ожесточението между хората, крайното отчуждение, първобитното мислене - че "ако счупиш главата на другия и му изядеш супата, ще си щастлив цял живот", са най-важните неща, за които става дума във филма, по думите на артиста. Според него това е политическа стратегия и тактика, която умишлено се прилага в примитивните общества. "Бяхме със замразено самосъзнание. Сега всичко се разчупи, но по бизнесплан, и ние сме неговите изпълнители. Основното условие е българският гражданин да няма самосъзнание. Достойнството на човека днес не струва и пукната пара. Благодарен съм на "режисьорите на прехода", че поне избегнаха кръвопролитие, каза Въргала. Получихме най-важното - признанието на зрителя. Това ни дава увереност да продължим със сериала", допълни той. Според него "Мисия Лондон", "Дзифт", "Стъпки в пясъка", "Love.net" и другите нови наши филми са върнали доверието на публиката към българското кино. Затова са дошли толкова много хора - може би 6000 души - на премиерата на "Операция "Шменти капели" в зала "Арена Армеец" в София, а билетите за фестивалната прожекция са били изкупени няколко дни по-рано.

Влади Въргала смята, че 200 000 зрители ще са признание за неговия филм

- Българската продукция "Операция "Шменти капели" е на първо място сред най-гледаните филми в родния топ 10, сочат обобщените данни от киносалоните у нас. Филмът на Владислав Карамфилов е гледан за първите три дни от премиерата от 13 007 зрители и има 108 030 лева приходи.

Чудеса.нет
Операция шменти и капели в чудеса.нет

Цитат
Премиерата на филма на Влади Въргала „Операция – Шменти Капели“ се състоя в зала “Арена-Армеец” преди няколко дни и там се събраха около 7 000 души, изгарящи от любопитство да видят новия филм


Операция "Шменти - капели" вдигна духа на кинаджии и публика
Преди началото, тълпи от хора се бяха стекли и окопирали касите на залата. Полученото невиждано струпване на хора дори успя да предизвика задръстване на движението на пътя. В продължение на 1 час Влади Въргала се опитваше да паркира амтомобилите „Чайка” от времето на социализма, в които се возеха бившите правителствени „величия”, а вчера пътуваха актьори от филма.

Публиката стана свидетел на един взривен автомобил. Той потъна целият в кълба огън и пламъци. За радост на уплашените зрители се оказа, че това е атракцион, подготвен от организаторите на примиерата. А наляво и надясно тичаха хайдути и санитари, мъже с автомати в ръце и качулки. Те въдворяваха ред в цялата тази лудница. По едно време се чуха 16 каба гайди. Целият под беше покрит с кутии и патрони. Екшън на живо!

Сред официалните лица присъстваха г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на София. Там беше и г-жа Маргарита Попова, кандидат за вицепрезидент от ГЕРБ.

Влади Въргала представи актьорите, взели участие в новия филм, а след това се провикна на микрофона, колкото му глас държи, че това е една сбъдната мечта в България. После изказа благодарности на в. „Телеграф“ и в. „Монитор“, които бяха медийни партньори на проекта.

„Операция – Шменти капели” на Влади Въргала е посветен на прехода в България. Той е и смешен, и тъжен. Публиката хем се заливаше от смях, хем ронеше сълзи.

Цинефиш.нет
http://www.cinefish.bg/Vladi-Vargala-Operaciya-Shmenti-kapeli-shte-stane-serial-news7346.html
Цитат
Филми
Влади Въргала: "Операция - Шменти капели" ще стане сериал
14.10.2011, 11:30  |   Видяна: 191  |   actualno.com  |      ФИЛМ
"Операция "Шменти-капели" ще стане телевизионен сериал, обяви Влади Въргала по време на фестивала на българския игрален филм "Златна роза" във Варна.

След премиерата в София новата лента препълни Зала 1 на ФКЦ, предаде АСН. "Получихме най-важното - признанието на негово величество зрителя, и това ни дава категорично основание да продължим филма като сериал", каза Владислав Карамфилов, който е сценарист, сърежисьор и изпълнител на главната роля.Телевизионният вариант ще бъде събран в 12 серии и ще се излъчи по ТВ7. Част от паралелните сюжети, които ще се дописват, са свързани например с героите на Боби Турбото, Джони Пенков и други. Доста неща ще се дописват, каза Влади Въргала, който има две главни роли в продукцията.

Много зрители споделяли с него, че продължавали да мислят за филма дни след като го гледали. Многотемието не можеше да бъде избегнато, няма как по друг начин да разкажеш за една епоха с многото й лица и сюжети, допълни известният шоумен.

Многопластовият сюжет е бил и своеобразен трик, който да накара публиката отново да се върне към филма. За Влади Въргала би било много голям комплимент, ако "Операция - Шменти капели" стигне поне 200 хиляди зрители в кината.

Редактор: Лили Георгиева

Едно от най-добрите представяния:
http://blog.banskosp.com/?p=1087
На BanskoSummerProductions Blog тотално не известен ми до сега сайт?

Цитат
Операция ,,Шменти капели‘‘ – комикс без супергерои
Публикувано на 14.10.2011 от Росен Спасов Rosen Spasov
   В типичен за него сатиричен стил Владислав Карамфилов – Въргала ни напомня близкото минало. Колекция от комиксови образи, в чиито пантеон най-високо стои този персонаж, с когото актьорът- режисьор придобива популярност в началото на 90-те. Въргала се проявява във всеки един от персонажите, независимо дали е мутра, дребен мошеник, ченге или висш полицай.
   Калейдоскопичен разрез на общество ни през последните 20 години, ,,Операция Шменти капели‘‘ показва с изобилна самоирония историята на т.нар. преход. От кукловодите в началото до съвсем пресните събития, дали заглавието на филма. Комикс, в чието рисуване са участвали всички зрители на филма (освен може би родените след 2000 г.). Затова реакциите в киносалона са нееднозначни. Горчиви въздишки при метафората с аквариума и бълхите и бурен смях в абсурдните, комични, но и откровено реалистични сцени и случки, на които не само Въргала, но и всички ние сме били свидетели нееднократно.
   Историята е добре позната на публиката, но в същото време е много лична за Карамфилов. Режисьор, сценарист, продуцент и изпълнител на главната роля във филма, Въргала се бори за създаването му седем години. Това неизбежно е повлияло на крайния резултат. Филмът на моменти е фрагментиран, отделни  сцени излизат от историята за да направят обществения разрез още по-подробен, но стават излишни за сюжета и са в тежест за динамиката на действието. Желанието да се покажат колкото се може повече типични ситуации и характери изиграва лоша шега на фабулата. В стремежа си да покаже абсолютно всички тенденции от ,,прехода‘‘, филмът достига върхови моменти като трансформацията на спец-полицая Шопа (брилянтно изпълнение на поп-фолк звездата Константин) в успешен чалга изпълнител, но и персонажи, чиято поява е без значение за сюжета, каквито са тези на Август Попов и Росица Литова. Те забавят действието и излишно удължават времетраенето на лентата.
   Отделни сцени от филма често се родеят с телевизионния скеч – специалитет на Карамфилов. За тази тенденция спомага и актьорската игра. Нуждата от преекспониране и обобщаващо типизиране на образите кара някои от изпълнителите да преиграват понякога. За съжаление това важи в най-голяма степен за Въргала. Може би, ако се беше фокусирал единствено върху създаването на филма (отреждайки си епизодична роля на дребен далавераджия – негов любим образ) и беше оставил главната роля на някой  друг, резултатът би бил с една идея по-добър, но това са бели кахъри дето се вика.
   Цялостно ,,Операция Шменти капели‘‘ по забавен и гледаем начин отразява последните години, отскачайки във времето с ретроспекции и реминисценции. Намерението на филма да достигне до колкото се може повече публика се отразява в богатия на популярни лица актьорски ансамбъл, масивната рекламна кампания (включваща специална премиера с червен килим в зала ,,Арена Армеец‘‘ пред 7000 души), специалните визуални ефекти и холивудския финал.   


А това е уникално!
Сайто на ГЕРБ - Ловеч за Шменти и Капели

Местната организация на ГЕРБ за Ловеч е публикувала това:

Цитат
„ОПЕРАЦИЯ ШМЕНТИ КАПЕЛИ”
– 14.10.2011

„ОПЕРАЦИЯ ШМЕНТИ КАПЕЛИ”
ПРАВИ НАЦИОНАЛНАТА СИ ПРЕМИЕРА В ЛОВЕЧ

- СЛЕД СОФИЯ ЗА ПЪРВИ ПЪТ

ЛЕНТАТА ЩЕ БЪДЕ ПОКАЗАНА ТУК.


След тъжната комендия за българския преход Влади Въргала и създателите на филма ще разговарят с вас за шменти капели в политиката и подмяна на ценностите у властимащите.
ЗАПОВЯДАЙТЕ!
16 октомври, неделя, 18.30 ч.

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ЛОВЕЧ


ВХОД   БЕЗПЛАТЕН
Re:Влади Въргала"Операция Шменти и Капели"
« Отговор #3 -: Ноември 18, 2011, 10:37:45 10:37 »
Снощи и аз гледах филма, наистина е невероятен. По смешен начин е показана тъжната действителност, постоянно разхождане напред-назад във времето и много реализъм. Залата беше пълна.