Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 3941
    • Профил
Кино Филми
« -: Октомври 22, 2011, 12:02:16 12:02 »
Първия филм за който писах в пенкилер беше "Операция Шменти и Капели" на Влади Въргала:
http://penkiller.com/index.php?topic=479.0 - гледайте го задължително на кино!

Ето втория, като в негова чест започвам тема в която всеки да може да сподели зрителските си впечатления от филмите, които е гледал по кината.

Друг филм, който препоръчвам е "Елитни Убийци" с Робърт Дениро и Джейсън Стейтъм. Действието се развива около 1982-ра година, има преследвания с коли актуални по онова време, които са не по-малко зрелищни от днешните сцени.

Дениро както винаги предпочита да се задълбочава в ролите си.
Играе старо куче, но по свой собствен начин, радва се на живота и на опита си. Когато Антъни Хопкинс играе старо куче (напр. в Маската на Зоро, но не само) героят му е меланхолично носталгичен и готов на саможертва в името на бъдещето на младите... доста подсладена поза... Докато при Дениро няма такова нещо, героите му са много по-реални, правдоподобни и значително по-прагматични.
Понеже Дениро ми е любим актьор, ще го съпоставя и с Шон Конъри, който също е изиграл не малко роли на "старо куче", например ролята му в "Лигата на Необикновените Джентълмени" там той макар и готин се срива от "Джеймс Бонд" на младини, до меланхоличен и жертвоготовен старец с богат опит и посърнала мъдрост.
Дениро играе оправен тарикат през цялата си кариера (от младия Дон Корлеоне в "Кръстникът") до последната му роля в "Елитни Убийци". Героите му се учат от грешките си и са градивни и пробивни от начало до край. Това ми харесва! Дори в "Мъжете, които се вглеждат в кози" умиращият му от рак герой беше положителен и влюбен в живота.

Джейсън Стейтъм пък, ако продължава да си партнира с толкова опитни и обиграни актьори има всички шансове да стане истинска кино лгенда. Във филма е земен, със здрав характер, голям опит и много умения с които превъзхожда некадърните си и движени от всевъзможни низки подбуди опоненти. Демонстрира ловък ум и изобретателност. Стейтъм еволюира от роли на мъжкар темерут (скрита реклама на дневни дамски превръзки въздействаща на самотните зрителки с по-слаб ангел) от първите му изяви в "Транспортьора" например, до самостоятелен и уравновесен характер с доста повече качество от "мое да кара" и "мое да се бие".
Бих го съпоставил с Жан Пол Белмондо! Даже не знам, как ми се откъсва от сърцето толкова висока оценка?!? Явно харесвам герои, които са справедливи, с висок морал, карат коли, бият се и любят жени!  ;D ;D ;D
Във филма ми харесва, че и крайния резултат и целите на главните герои са да постигнат по-добър живот и да уравновесят отношенията си с околния свят. Липсва абсурдната цел на повечето екшън саги, пари, власт, спасение или комбинация от трите. Накрая героите оставят зад себеси един загубен, объркан и дълбоко индоктриниран дебил, който се чуди къде да се дене, защото е бил прекален натегач, а бедата му е че родината му е дала умения и опит, на които той смята, че трябва да служи, вместо да е обратното.

Гледайте го!