Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Franky

*
 • *
 • 8
 • Върти перки
  • Профил
Ребилд + хибрид на К03/К04
« -: Октомври 26, 2011, 02:24:20 02:24 »
Здравейте колеги :)
Чудих се в кой форум да пиша , и н акрая се спрях тук :)

Решил съм да стъкмя едно хоум мейд проектче за Ауди А3 1.8Т AGU мотор.
Искам да си направя хибрид К03-К04 компресор - или по-точно мисля да престъргам охлюва на компресора и да сложа перка от К04 - това на теория обаче...
Искам да попитам ребилд комплектите които се продават в ибей стават ли за нещо ???Защото мисля да си поръчам от там един (освен ако не ме разубедите) и да си намеря перчица от К04 ..

Също така горе долу какво налягане ще може да държи в по-голям диапазон от обороти ?
Надявам се да не мекритикувате много  за това което искам да извърша- разбира се съвети и мнения добре дошли !
« Последна редакция: Октомври 26, 2011, 02:37:56 02:37 от Franky »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5317
  • Профил
Re:Ребилд + хибрид на К03/К04
« Отговор #1 -: Октомври 26, 2011, 11:49:15 11:49 »
Слагането на по-голямо компресорно колело в същия компресорен корпус е един от най-достъпните, лесни и евтини начини да се направи хибрид. - факт. Едно компресорно колело стрва около 150 лева ново, а читаво на старо е под 100.

Обаче, докато дори относително малки компресори могат да направят сериозни дебити от около и над 10 кг въздух в минута (~190-230 коня), то истинското ограничение на малките турбокомпресори е всъщност турбинния корпус.
Виж тази тема http://penkiller.com/index.php/topic,459.0.html и прегледай темите от линковете във второто мнение. Там на дълго и на широко бистрим отношението между наляганията пред и зад двигателя, пълненето и оразмеряването на турбокомпресорите... даже сме се разпростряли малко по-надълго...  :D

Всъщност целта на всеки тунинг е не само повишаване на чистия дебит, а повишаване на обемната ефективност на двигателя, тоест неговото пълнене. Естествено можеш да "натегнеш" сегашното турбо или да сложиш по-голям компресор, това неминуемо ще доведе до повече въздух в двигателя в крайна сметка. Обаче това ще стане с намаляваща спрямо налягането обемна ефективност ако запазиш турбинната част същата. Например, ако сега при 0.8 бара имаш 80% VЕ (volumetric efficiency - обемна ефективност), то при 1.2 бара VЕ може да падне на 70 или 75%. Това води до следното: при 0.8 бара имаш примерно 8 кг въздух за минута, но при 1.2 бара нямаш 12 кг/мин, а по-малко, тоест обемната ефективност е паднала, защото отношенията между наляганията в смукателя и изпускателя се е влошило.

Естествено слагането само на по-голям компресор не е идеално лошо решение. Напротив! Има си конкретен ефект, за сметка на малко лаг в ниските, примерно първоначалното сработване в ниските на ниска предавка се качва 200-300 оборота, получаваш повече момент и повече мощност между ниските и средните обороти. Ограничението на максималната мощност винаги е турбинната (задвижващата) част на турбокомпресора. - съображения: в посочените теми.
Такъв тунинг е много удачен на дизели. В моя случай на 2.5 ТДС, сложих два размера по-голямо компресорно колело в същия корпус. Сработването се отмести от 1300-1400 на 1500-1600 (това от място, при голям товар разликата е незабележима), обаче между 2000 и 3500 обоорота колата озверя много. Силата идва изведнъж на 1800-2000 и е много повече от преди. Над 4000 подобрението е минимално независимо от налягането на сгъстения въздух, защото турбината част ограничава обемната ефективност, а гейтинга макар и висок не смогва.
Ефекта от много сила изведнъж се подсилва, ако и двете колела и компресорното и турбинното се сменят с по-големи при запазване на корпусите, в този случай има и малко повече печалба при максималната мощност, защото турбинната част става по-пропусклива. Не много, но примерно 20% увеличаване на надуването не води до влошаване на обемната ефективност - това е грубо казано.
В общи линии, това не е лош тунинг, особено за нормални коли на нормални хора, ефекта е много приятен.

Дай да видим кита, който си набелязал.

Бих те посъветвал да си сложиш манометър за налягането на изгорелите газове преди турбото и да си купиш електронен буст контролер с възможност за настройване на буста в няколко точки. Така ще можеш да си настроиш колата да държи константно противоналягане или пък константно отношение между надуването и противоналягането. Хем не излагаш на риск двигателя, хем той винаги работи оптимално без да мисли или да се затапва... Това най-добре се комбинира с чип, който позволява най-високото налягане, което ще настроиш. Кривата на надуването ще слиза към високите и така винаги ще си в рамките на разрешеното от електрониката  ;)

Поздрави!
Re:Ребилд + хибрид на К03/К04
« Отговор #2 -: Октомври 26, 2011, 04:40:41 16:40 »
Колега комплектите от ибея стават но ако си го правиш сам.Ако плащаш на майстор щи излезе златен тоз ребилд.То ребилд се прави ако има нужда и още повече при теб с нова перка баланса е задължителен докато правиш само смяна на лагерите мож да минеш метър.Въобще тва дет си го замислил става но е скъпо и не оправдава мижавия прираст в мощност .Най добре е изцяло ново турбо например истинско к16 в добро състояние.Старото го продаваш с колектора и си правиш нов къстъм колектор разделен .Нови дюзи подбираш по големи спрямо очакваното след сметките.От тва колата ще озверее гарантирам ти го но ще вдигне разхода също е гарантирано.От твоя вариант както и Тошко ти каза погоре ще ти се измести малко поведенито и респонса на колата и фрапираща разлика едва ли можеш да очакваш.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5317
  • Профил
Re:Ребилд + хибрид на К03/К04
« Отговор #3 -: Октомври 26, 2011, 05:05:59 17:05 »
Да му е*а майката родих го!
като каза колектор и се сетих за тази тема: http://penkiller.com/index.php/topic,425.0.html
А също и за тази: http://penkiller.com/index.php/topic,164.0.html
 ;D

Което ни дава материал за размисъл по нова, тема която ако някой не ме изпревари ще пусна по някое време  ;D

Изходящата тръба от турбото да се състои от две сдвоени тръби, а самия турбинен корпус да е разделен (divided/twinscroll)  ;D

Те ви Х-тръба (x-pipe) в турбо приложение без би-турбо - аск гугъл за "x-pipe" и може да се види в предпоследното мнение на първа страница на тази тема: http://penkiller.com/index.php/topic,163.0.html на турбо кола  ;D така се решава и проблема с въртеливото движение на газовете на излизане от турбото  ;D
Re:Ребилд + хибрид на К03/К04
« Отговор #4 -: Октомври 26, 2011, 05:08:41 17:08 »
Най-добре кажи :
- какъв бюджет си решил да заделиш?
- какъв прират в мощността гониш?
- за какво правиш колата?
- какъв ти е разхода в момента и какъв си представяш да стане след тунинга !
Еи на тея въпроси отговори и ще можем да те насочим по адекватно :)

Неактивен Franky

*
 • *
 • 8
 • Върти перки
  • Профил
Re:Ребилд + хибрид на К03/К04
« Отговор #5 -: Октомври 26, 2011, 07:27:34 19:27 »
http://www.ebay.co.uk/itm/KKK-K03-K04-Turbo-repair-rebuild-kit-vw-audi-vauxhall-/320677538545?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item4aa9deeaf1#ht_2981wt_989

Това е комплекта .
Мисля колата да не се издеятелства с нея - както и с турбото , иначе на повече от бар няма да се кара !
Правя си я за кеф , не за гонки (не че няма да се пускам от време на време де ) просто искам се кефя на вървежа :)
Разхода за сега ми е страшно приличе, даже неми се вярва - извънградско  ми е от 6 до 6,5 като не вдигам повече от 130-140 - за градско немога да кажа , защото малко я карам градско и дори и да я карам я настъпвам здраво ...
За пари несъм мислил колко мога да заделя , защото няма да се прави на веднъж . Като за начало мисля да направя турбото ( а това ме навя и на друго - нее задължително да се прави ребилд -според един приятел ми е добре турбинката - но аз мисля , че ще трябва поради това , че после ще се понадува малко и да не роди нещо....) задължително ще слагам челен кулер , че от стоковия нищо не става ... и обмислям варянта за ремап  или да слагам готов , но по-агресивен чип и след това с широколентова сонда да видя кога почва д ами беднее и на такова налягане да я карам - преди да почне да прави мизерии!

Иначе мисля да извлека макса от дюзите - няма да ги сменям
Колектор също няма да сменям - просто искам да я направя с възможно най-малко доработки и да извлека най-доброто с това което разполагам (стоково)  А компресорна перка ще потърся да си закупя .
Ремонтният комплект мисля сам да го "наблъскам" в турбото , а компресора ще измисля кой да ми го престърга.

За обратното налягане знам (бекпрешър) и затова не мисля да я карам на голямо налягане - в последствие като я донастройвам ще се види какво налягане е най-безопасно за колата , както и за турбото
« Последна редакция: Октомври 26, 2011, 07:32:14 19:32 от Franky »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5317
  • Профил
Re:Ребилд + хибрид на К03/К04
« Отговор #6 -: Октомври 26, 2011, 07:59:29 19:59 »
Чудесно, значи си тръгнал да експериментираш  ;D а това е похвално!  ;D

Вижте пък аз какво открих:
http://aboutcars.bg/read:audi_pravi_po-moshtno_tt-rs_
От тук е и прикачената картинка по-надолу...

Разделена изходяща тръба (downpipe) от самото начало  ;D ;D ;D
Имам напредък! Преди изобретявах с 20 години закъснение, сега лага ми е само около 3-4-5, настигам ги!  :D
Мислете по въпроса!

Франки, това не се отнася за теб, освен ако не решиш да правиш разделен колектор с разделен турбинен корпус, като и двете неща са силно препоръчителни.
В случая с 5 цилиндровия двигател не ми е ясно за какво друго служи освен за справяне с въртенето на газовете  ;)

Неактивен Franky

*
 • *
 • 8
 • Върти перки
  • Профил
Re:Ребилд + хибрид на К03/К04
« Отговор #7 -: Октомври 26, 2011, 08:17:08 20:17 »
ИИии все пак нещо по моята част да кажете??
То малко или много всяко настройване на коле е експеримернтация нали ??? НЯма друг начин просто

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5317
  • Профил
Re:Ребилд + хибрид на К03/К04
« Отговор #8 -: Октомври 26, 2011, 09:06:38 21:06 »
Чипа идва последен, нали знаеш?
Ами или по-голямо турбо, или това дето си намислил, като няма да е лошо да направиш нещо и по изпускателната система за да разтовариш малко противоналягане.
Можеш направо от сега да слагаш манометър на колектора и да започваш със статистиката.
Re:Ребилд + хибрид на К03/К04
« Отговор #9 -: Октомври 26, 2011, 09:23:30 21:23 »
Аз съм чувал, че само с ремап , тоя мотор прави 190-195кс на вала!
!Според мен дори да постигнеш нещо с този хибрид , няма да е повече от 210-220кс -  дали заради дюзи, бекпрешър или генерация дори.......( т.е 15-20кс повече от ремап ънли .........с цената на доста средства  за сваляне , преработка , баланс и поставяне на турбото- а това са пари ! , с доста повече риск маисторите да ти скапят турбината и не на последно място с лаг- който ще усетиш ;) )

Та....... прецени дали те устройва този междинен вариант или директно да смениш турбината - където ще имаш мн повече перспектива ( ако разбира се тези 190кс от ремап само не те устройват )
Така мисля аз !
- Знаеш ли колко цц. са ти дюзите .... може те да те ограничат (т.к не искаш да ги сменяш ) !!!
- с какъв диам. ти е генерацията ?
Поздрави!

Неактивен Franky

*
 • *
 • 8
 • Върти перки
  • Профил
Re:Ребилд + хибрид на К03/К04
« Отговор #10 -: Октомври 27, 2011, 12:05:35 00:05 »
Значи дюзите са ми или 260цц или 280цц несъм сигурен!
Колата през повечето време ще се кара на стоковото си налягане - ще има боост контролер.
Генерацията малко само ще я променя, иначе е на 55мм стоковата - ще си сложа клапа - като надувам я отварям и по-добро от това няма !
Иначе сега в момента както ми е колата мога да я надуя там някъде около 190-195 коня без сменям нищо - но изнасилвам турбото много , затова искам хибрид да си направя .
Просто искам да извлека макс -а от колата в стоковото и състояние (предимно дюзите) и вече с хибрида ще се правят настройките преди да почне да беднее или да прави голямо налягане . ПАк повтарям колата си я правя за кеф - друго турбо няма да слагам .
Инче престъргване и баланст около 150лв ще ми вземат

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5317
  • Профил
Re:Ребилд + хибрид на К03/К04
« Отговор #11 -: Октомври 27, 2011, 12:14:05 00:14 »
Аз не знам някой да е сложил такава клапа и да е прокопсал, стапят се и се чупят по най-невероятни начини. - просто да знаеш, иначе си сложи  :D
Освен това, обикновенно се монтира перпендикулярно на потока, а това освен до шум, може да не доведе но нищо или даже до анти ефект.

Оригиналното ти турбо има малка турбинна част! Гейта му също е малък, прочете ли линковете, които ти дадох, ако не си, направи го! По-голумия компресор подобрява нещата докато не достигнеш лимита на турбината, който си остава същия. Поиграй си с изходящата тръба на турбото и цялата изпускателна система, направи я проходна на 63 мм с нормален резонатор и нормално задно гърне - никакви тунинг изпълнения, най-много резонатор тип пура от Ем Комплект-33.

При до и около 200 коня, важен не е кулера, а да са ти къси пътищата, виж какво можеш да направиш по въпроса. Диаметъра на пътищата, най-добре да е с диаметъра на дросела.

Поздрави!
Re:Ребилд + хибрид на К03/К04
« Отговор #12 -: Октомври 27, 2011, 12:32:49 00:32 »
Аз не знам някой да е сложил такава клапа и да е прокопсал, стапят се и се чупят по най-невероятни начини. - просто да знаеш, иначе си сложи  :D


Поздрави!

По тоя повод днес като погледнах под 335-цата ( която е с 2 изпускателя ) - ко да видя : на единия изход турили такава клапа - явно вакуумно управляема ( щото някъв маркуч влиза в актуатора )  ;D
Та в тоя смисъл ако намери и сложи нещо такова заводско, мисля , че няма да има проблеми  ::)

И ...друго : Тошко , аз мислех , че такива клапи се слагат само на атмосферки за управление на ВМ в ниските  ::)....а тука се появява и на битурбо мотор с миниатюрни турбинки......... които вярвам могат да се управляватт достатъчно добре , така че да не е нужна клапа на генерацията (за да се постигне нужния ВМ )  ::)
Можеш ли да коментираш?

Ей тука се вижда оста на клапата на левия накрайник - отгоре е актуатора !

Неактивен Franky

*
 • *
 • 8
 • Върти перки
  • Профил
Re:Ребилд + хибрид на К03/К04
« Отговор #13 -: Октомври 27, 2011, 12:36:20 00:36 »
Пътищата ще ги скъся със сигурност и то с дост а, щото фабричните за абсурдни направо ... да не кажа голяма дума , но поне 1/3-та ще сапо-къси от стоковите .Иначе знам за дросела и размера на пътищата.
Иначе за клапата досел мисля да слагам . Но да сигна до там - има доста неща за правене преди това ..
Знам ги повечето неща дето си ги писал :) - евала за което си се поставал всичко да обясниш ;) не за друго пиша точно тук а не в ауди или тунинг-а.

Питането ми беше отностно турбото - просто какбо може да стане с него - по-бързо ли ще се скапе и ткаива неща , но явно трябва да пробвам сам :Д
Иначе съм на ясно с това , че това турбо освен за въртящ момент и освен във високит еобороти д аспъв аколата - за друго не става . Но като най-евтиният и изгоден з амен вариант си остава това за сега -най-малко интервенции със стокови части - е освен кулера и перката

Неактивен Franky

*
 • *
 • 8
 • Върти перки
  • Профил
Re:Ребилд + хибрид на К03/К04
« Отговор #14 -: Октомври 27, 2011, 12:41:29 00:41 »
Пътищата ще ги скъся със сигурност и то с дост а, щото фабричните за абсурдни направо ... да не кажа голяма дума , но поне 1/3-та ще сапо-къси от стоковите .Иначе знам за дросела и размера на пътищата.
Иначе за клапата досел мисля да слагам . Но да сигна до там - има доста неща за правене преди това ..
Знам ги повечето неща дето си ги писал :) - евала за което си се поставал всичко да обясниш ;) не за друго пиша точно тук а не в ауди или тунинг-а.

Питането ми беше отностно турбото - просто какбо може да стане с него - по-бързо ли ще се скапе и ткаива неща , но явно трябва да пробвам сам :Д
Иначе съм на ясно с това , че това турбо освен за въртящ момент и освен във високит еобороти д аспъв аколата - за друго не става . Но като най-евтиният и изгоден з амен вариант си остава това за сега -най-малко интервенции със стокови части - е освен кулера и перката

Аз имам прител който кара с такава клапа - направена е от дросел от някакъв голф и колата никакви проблеми , а и не е толков ашумна колкото разправят всички !!!

Има не един или дв аклипа с такова чудо - на кола 500коня разлика с него и без него е 50 коня на дино тест - не ми се рови просто .

А аз поненикъде не съм виждал на атмосферен мотор  да ги слагат - даже не виждам и причина поради кяото да ги слагат