Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4435
    • Профил
Упътване За Начинаещи Аудиофили
« -: Ноември 01, 2011, 01:17:58 13:17 »
Откъде да започнем с аудио направи си сам на тонколони?
Допълнена на 09.08.2017 г.
Първо Бюджет. За да постигнете сравнително бързи и задоволителни резултати трябва да определите бюджет. Бюджетът Ви трябва да бъде възможно най-голям без обаче да Ви бъде неприятен.
Много е важно да изберете или да си направите проект, който изпълнен с вашия бюджет ще се получи добре и без компромиси.

На майстор можете да се доверите, но само ако самите Вие сте DIY-ери! При това трябва да имате знания в основните области свързани с озвучителните тела, това са филтри, акустика, акустични оформления.

Ако не сте навътре в нещата, няма да можете да вземете информирано информирано решение, нито да оцените резултата.

За всеки с бюджет около 2.000 лева мога да препоръчам Duevel Planets, ревю тук: http://www.sonicflare.com/archives/duevel-planet-review-by-sandy-greene.php
Продават се тук: http://www.meloman-bg.com/ и тук: http://www.kirov-high-end.bg/
Мога да потвърдя написаното в ревюто изцяло.
Сайт на Duevel: http://www.duevel.com/home/loudspeaker.shtml
Условието да се спрете на планетите е да нямате изискване за твърде високо звуково налягане и да не сте твърде придирчиви към двата края на звуковия обхват, тоест да не търсите супер нисък бас и супер високи.
Колонките са за сериозни меломани и предлагат сериозни акустични качества, които ще срещнете отново най-малко една ценова категория по-високо.
Същото се отнася и за повечето омни или 360 градусови колони... малко за 360 градусовите колони в Пенкилер: http://penkiller.com/index.php/topic,481.0.html да взема да го довърша... частите и усилвателя стоят и чакат!

Проверете в Технополис дали не могат да Ви доставят чифт Таной Дуал Концентрик 10-12 инчови за около 5.000 лева. Там имат 15 инчови, но чифта струва 10.000 лева. Предупреждавам, ви че това са много пари, а супер нисък бас няма да получите... не и преди да станат на 10 години и да омекнат много. Все пак баса ще бъде по-добър от на всичко по-евтино.

Напоследък широколентовите говорители напреднаха страшно много и е установено, чепри над около 200 евро на говорител няма подобрение в качеството или характеристиките. Тоест дори да искате няма смисъл да харчите повече от 800 лева за чифт широколентови говорители. Бих Ви посъветвал да се насочите към Фостекс и Аудио Нирвана, Визатон произвеждат висококачествен широколентов B200, който струва около 300 лева за бройка и свири много добре. Има още няколко световни марки, които си заслужават.
Прегледайте раздела за широколентови на този форум:
http://www.diyaudio.com/forums/full-range/ има страшно много проекти.

Ако изберете Фостекс получавате директно и няколко варианта за проекти с упътване, чертежи с размери и т.н. има и страшно много готови разработени проекти за Фостекс, напримех тук: http://www.planet10-hifi.com/ и тук: http://www.frugal-horn.com/
Аудио Нирвана също предоставят чертежи на проекти за техни говорители. http://www.lowtherspeakers.com/

Ето проект с широколентов и подпомагащ басов говорител http://www.steadygroup.com/articledetails.php?id=313 или т.н.  FAST система
Ето проекти на Визатон с B200: http://www.steadygroup.com/articles.php?ArticleGroupID=82

Говорители Фостекс: http://www.fostexinternational.com/docs/speaker_components/speaker_line_up.shtml
Фостекс в Мадисаунд http://www.madisoundspeakerstore.com/index.php?p=catalog&mode=search&search_in=name&search_str=fostex

Ето например
Произволен говорител Фостекс за 200 долара:
http://www.madisoundspeakerstore.com/approx-8-fullrange/fostex-fe208ez-8-full-range-sigma-series/
както виждаш, публикувани са всички параметри и е публикуван този проект:
https://www.madisound.com/pdf/fostexcabs/208ez_enclrev.pdf
Проекта има дори АЧХ.

Ето друг Фостекс, отново с пълни параметри:
http://www.madisoundspeakerstore.com/approx-8-fullrange/fostex-ff225wk-8-full-range/

Никога не купувайте изделие или детайл без параметри само по субективните впечатления на създателя му, разказани по артистичен начин! Никога! Стигат ни благоевградските говорители, които са без параметри, но ги купуваме от сантимент и патриотизъм, е и защото знаем, че имат мек и приятен звук.

Имайте предвид, че повечето широколентови говорители се нуждаят от коригираща верига за справяне с повдигането от циледия панел. Това е дифракционен процес, който повдига амплитудата на честотите над определена честота, като тази честота е обусловена от ширината на лицевия панел. Фостекс и Визатон имат предимството, че тези вериги са разработени и стойностите на елементите и схемата са публикувани и всичко, което трябва да направиш и да ги купиш и да ги свържеш.
Малко повече за BSC или baffle step correction http://penkiller.com/index.php/topic,206.0.html

Да не забравяме и марката Сийс (Seas) http://www.madisoundspeakerstore.com/approx-8-fullrange/seas-prestige-fa22rcz-h1597-08-8-fullrange/
Точно този модел има публикувана схема със стойности на компенсиращата верига BSC - baffle step compensation и даже АЧХ без BSC и с два варианта на BSC.

Ето още един Фостекс: http://www.madisoundspeakerstore.com/approx-8-fullrange/fostex-fe206en-8-full-range/

Ако изберете направи си сам, знайте че на пазара има много говорители с готови проекти, знайте също, че над 1.500 лева са много пари за направи си сам, а под тази сума пък са малко и знайте, че има много хора, които с удоволствие биха Ви ги взели и биха Ви доставили продукт, който не струва толкова! Нещо като супер скъпи дърводелски услуги!

Вашата задача е да се информирате и да дефинирате, какво точно искате! Това не е лека задача! Ако решите да се образовате, форума ще Ви помогне. Опасността да получите нещо с два гаражни говорителя в два байцвани сандъка е много голяма!

Например ето това е направи си сам за около 1200-1400 лева чифта:

http://penkiller.com/index.php?action=dlattach;topic=50.0;attach=924;image
Има 18 инчов бас, слиза убедително под 30 херца, свири много ама много добре и е страшно лесно да си направиш такива колони!
Най-готиното, е че проекта е достъпен за всички:
http://www.quarter-wave.com/Project08/Project08.html
Кеф ти активен с два стерео усилвателя и активен филтър:
http://www.quarter-wave.com/Project08/Jordan.pdf
Кеф Ви пасивна система:
http://www.quarter-wave.com/Project08/Passive_Crossover.pdf

Това, колкото и да нямате време, през годината все ще намерите време да му сковете дъските и да му вържете филтрите  :wink:

Желая Ви успех!

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4435
    • Профил
Re: Упътване За Начинаещи Аудиофили
« Отговор #2 -: Август 09, 2017, 10:03:31 22:03 »
Едни такива колони:
Ревю на колони Pioneer S81Q по данни от сайта на вносителя

Са много добро начало на много добра цена. 30 до 100000 Херца за 1380 лева чифта с високотехнологични мембрани, титанов купол и лентов супер ВЧ... Сериозни колони!
Ще бъдат възможни и няколко доработки, вътрешно окабеляване, кондензатори, евентуално допълнителен НЧ филтър на долния бас ако няма, зобел на средата ако няма, качествена вата. Ако много напрднете и изработка на по-солидни кутии.

Добре е да започвате направи си сам ако ще постигнете по-добур звук от на такива колони. Например, за да не правите супер проект, опитайте да направите малки двулентови колони, които са по-съвършени акустично, свирят по-чисто и с по-голяма динамика.
На първо място, ще Ви се наложи да използвате по-качествени говорители,а тук летвата вече Ви е вдигната с арамидни мембрани, титанов купол и лентов високочестотен.
На второ място ще трябва да направите по-оптимизирана кутия с по-оптимизирана лицев панел.
И не на последно място ще трябва да направите истински сериозни филтри с линеен импеданс, достатъчно стръмни и съобразени с кутията.

Може да си направите суб или да си проектирате басови тела за малките и много съвършени колонки. ОК, обаче само с резонанс и настройка под 30 Херца и с площ и звуково налягане по-големи от на два 7 инчови баса... при достатъчно ниски изкривявания...
Както казах, тези пионери са много добра находка.
Организирам посещение за прослушване!