Приемете го без подробни аргументи, но не всичко може да бъде уредено със закон. И не само, че неможе, ами и не трябва!
За преодоляване на тези проблеми, трябва да има гражданско общество. Трябва също и естествено регулиран пазар на който участниците да имат обективна репутация. Трябва и дълга търговска традиция.
На нашия пазар и търговците и потребителите са неопитни. Няма ясни правила, които да могат да се изведат от обичая, защото още нищо не е обичайно
Затова съм направил този раздел. Може да е нищо, но е нещо все пак.
Миналата година тръгнах да купувам лаптоп на леля ми. Оказа се, че масово търговците са се изпокарали с Майкрософт и ги дават без никакъв софтуер, а явно има калабалък и на пазара на хардуер, защото цените ми се видяха близо двойни при това за голи компютри.
Най-зле беше в Технополис! Хем и нелюбезни и цената, която искаха за уиндоус беше над 200 лева да не говорим за офис.
Донесоха ми 17 инчов лаптоп от Хонг Конг, който с транспорт, печалба, мито и ДДС ми излезе ~800 лева... Барабар с уиндоус. Бях купил на промоция Офис Хоум премиум с три инсталации за 90 лева и ми оставаше една.
По този начин ми излезе поне 1000 лева по-евтино...
Затова ги казвайте, кои са тия смело!