Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4559
  • Профил
Счупен Корпус на Преден Диференциал на Ленд Круизър 100?!?
Broken housing of the front differential of Land Cruiser 100 4.2 - 2006?!?

Вижте реглаж на клапаните на същата кола: Тойота Ленд Круизър 100 4.2 Toyota Land Cruiser 100 4.2
Смяна на дискове и накладки, дискове ATE, накладки ЕБЦ и по принуда накладки АТЕ, които са си много хубави...

Пълен Абсурд!

Невероятно, но Факт!  :D :D :D

Ленд Круизър 100 (Land Cruizer 100/ LC-100 4.2 TD - 2006) има независимо предно окачване с голи поуоси с карета и диференциал изместен надясно, закрепен към рамата през три тампона.

Диференциала се състои от издължен чугунен корпус със завинтен към него чугунен ръкав към лявата поуоска и преден оребрен алуминиев капак.
Трите тампона са на ръкава към лявата полуоска, на опашката и на алуминиевия капак.

От известно време на мястото където го паркирам забелязвам петно от масло точно под диференциала, но не обръщах внимание, защото знам, че рейката сълзи много малко (100-200 см3 масло на година)...

От два-три дни обаче се появи силна миризма на котелно гориво или мазут в купето. Който е ходил с влак на море като малък, знае как миришеше, когато влака наближи Бургас, е точно по същия начин засмърдя и в джипа. Който е сменял масло на диференциал, знае че като остарее вони ужасно, понякога и на сяра, развалени яйца и други подобни!

При смяна на маслото на двигателя, открихме омасляване под диференциала и като свалихме корите, видяхме, че корпуса му е омаслен. Като го разгледахме, видяхме доста сериозна пукнатина на алуминиевия капак отпред. Дълга е около 10 сантиметра, има дъговидна форма и разминаването между двете повърхности е около 2-3 мм.
Частта откъм тампона към рамата е излязла навън.
Това ми подсказва, че дефекта е в следствие на опит на корпуса на диференциала да се върти назад - т.е. опит на опашката да се движи надолу далеч от рамата.

Следователно натоварването причинило спукването е в следствие от движение на колата напред.

Обяснение: корпуса на диференциала се опитва да се върти обратно на посоката на въртене на полуосите/колелата.

Причина: Омекналия тампон при опашката на диференциала е позволил прекалено движение на корпуса, а здравия тампон при алуминиевия капак отпред е бил достатъчно твърда и не еластична опора за да се спука капака.

Извод: Повредата е последица от неизправност на тампоните и не е нормално овехтяване в следствие от употреба.

Любопитен факт: в сервизната книжка няма предписание за проверка на тампоните на предния диференциал, нито предписание за тяхната смяна на определен интервал.

Повредата се случи на около 157.000 километра. Да внимават собствениците на Ленд Круизър 100 с независимо предно окачване!!!

Ще ви държа в течение за цени, отстраняване на повредата и т.н.

Поздрави!
Тая силната миризма не е на добре .Счупването може да е вследствие на прегряване на агрегата тоест да е вследствие на вътрешна повреда а не само от омекване на тампона. ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::)

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4559
  • Профил
Спокойно, вече се налага пълна смяна на агрегата, така че ще имаме възможност да направим пълна дисекция   :D   :D :D
Диференциалното масло така си смърди ;) нормално развива около 140 градуса.

... хем му го нарисувах, хем му обясних, показах му и клипче на Крузер как си чупи диференциала, а преди това се оплакваха, че им смърди... показах му снимките на пукнатината... баща ми обеща, че само до офиса и там паркира (че по-близо до Тойота...) обаче майка ми го накарала...  :D :D :D сега вземам пътната помощ и отивам  :'(
Прав си.Силната смрад в тия масла идва от високото съдържание на фосфор .Наистина ще е интересно дали е конструктивна недомислица или вследствие от износване.
« Последна редакция: Март 11, 2012, 10:31:10 22:31 от турбината »
Е това е направо в чувствата, бях дълбоко убеден, че това е "най-джипа" от луксозните такива, а да счупи диф от боксуване в сняг??? Та те субару и беемве феновете при първите снегове дрифтят по цяла нощ по пътя към копитото и обратно, и авариралите предимно са просто излетели от пътя! 

Неактивен jakiro

*
 • ****
 • 265
  • Профил
Съмнява ме да е от боксуване в сняг не вярвам да си с някой агресивни гуми и да си правил пътеки в дълбокия сняг на Витоша.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4559
  • Профил
Теб те съмнява, обаче тойотата е карала по замръзнало корито на река зимата по Витоша. Качвал съм я и на Пампорово на Снежанка по ски пистата. Паркирах пред кулата в един метър сняг. Хижаря от близката чайна излезе и повтаряше, че това не може да бъде. После повтаряше, че там ще си остана... Тръгнах си без проблем.
Използвам зимни гуми Бриджстоун DM-V1, DM-V2 и сега съм за нови сигурно има вече V3.
Конкретното боксуване е над 1 час постоянно на тракшън...
Имам подозрение обаче за един случай малко по-рано, когато предните гуми бяха замръзнали в дълбока сбита пудра, почти лед. На къси не можеше да помръдне нито една гума... Газ до дупка няколко пъти докато нещо мръдне и тогава се чу едно пук... Колелата бяха блокирали на паркинг на Боровец в една преспа.
Това което не правя с този джип е да скачам по камъни или бордюри. Иначе хлъзгаво, сняг, кал, пясък не ме притесняват.
Е това със замръзналите колела вече е доста по-приемливо обяснение за счупен диф. От буксуване щети съм виждал само при отворен диф, и ситуация със затъване, блокирало колело и глупак зад волана, който се опита да измъква на 2 и 3 предавка с газ до прекъсвач...

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4559
  • Профил
Чувал съм, че чупели диференциали, защото контакта между зъбите бил на много малка площ.
Не знам на каква площ е, обаче знам, че тази кола усеща смяна на маслото в диференциала. Например с Амсойл 75W85 върви една идея по-тегаво отколкото с Мотул 75W-90, което е странно, но факт.
Представям си какво щеше да бъде, ако зъбите се припокриваха повече  ;D колата все пак има поносими разход и вървене за размерите и теглото си.
Според мен чупят диференциали, защото собствениците са не достатъчно информирани. Ако знаеш, че ще ти счупи диференциал ще слезеш и ще я изкопаеш.
Предишния модел са по-слаби, а са чупели повече неща включително биелни лагери.
Просто турбото е надувало от рано без електронен контрол. На 1hd-fte турбото е с променлива геометрия, обаче преди 1600-1800 оборота не иска да работи много, автоматика също не позволява работа в ниски обороти с голямо натоварване.
Ако беше по-слаб пак нищо нямаше да счупи, просто собственика щеше да си прави труда да си изрови колата.

Неактивен jakiro

*
 • ****
 • 265
  • Профил
От замръзнали или блокирали гуми е възможно аз на омега съм чупиш по тоя начин гумите са ти напълно нормалени за да не натоварва джипа под агресивни разбирам silverstone mt-117 xtreme и още по едри там се натоварва до край в боксуване и катерене щот захапва и дълбае до здраво и вади чимове чак от замръзналата земя