Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4985
    • Профил
Тази тема е преместена в Аудио само за регистрирани.

http://penkiller.com/index.php?topic=270.0

Cerwin Vega 12 inch woofer model No: WOFH12203 - Thiele - Small Parameters, Cerwin Vega! E-712.

Публикувам измерените параметри на два басови (нискочестотни) говорителя (високоговорителя) от домашни колони (озвучителни тела)
марка Сървин Вега (Cerwin Vega) модел (E-712).

Колоните имат около 200-300 или повече часа, от които значителна част при нива над 10 вата, също значителна над 30 вата, доста над 100 вата и не малко над 180-200 вата, като няколко пъти са слушани по няколко песни с пикови нива надхвърлящи 300 вата RMS. (Имам Ямаха МХ-1000, който е способен на ~600-650 вата при 4 ома, до 450 има THD под 0,01%, а до 396 вата дава THD не повече от 0,003%  ;) )

Данните на тези нискочестотни говорители определено не са впечатляващи по отделно, на всичко отгоре имат доста големи разлики.
На практика, това са едни доста мощни басове, естествено със съответния доста мощен усилвател! Ако усилвателя не беше този, се съмнявам, че щяха да бъдат слушаеми дори на половината от максималните нива, които съм посочил!  ;)

Звукът им е напълно задоволителен!
В сравнение с ВКН-12211 вокалите са забележимо по-неясни въпреки ниската разделителна честота от около 300 херца.
Въпреки това звукът им е задоволителен! Нещо повече, те са толкова здрави, че позволяват слушателя да изпита нещо, което много малко други говорители могат да дадат! - Слушане при нива над 200 вата RMS! Там където другите говорители започват да се предават, Вегите започват да свирят добре, а при мощности двойно по-големи от лимита на повечето други говорители - т.е. при около 200+ вата свирят наистина сериозно!!!

А публикувам характеристиките защото едно е да гледаш характеристиките на говорител, който не си чувал, а съвсем друго е да видиш характеристиките на нещо, което познаваш.
Тези говорители свирят напълно прилично въпреки смущаващите си характеристики!
Не казвам, че характеристиките нямат значение! Вижте например AE-Speakers: http://www.aespeakers.com/ Прекрасни говорители с прекрасни параметри! И на всичко отгоре параметрите им са верни и точни...

Това, което казвам, е че щом говорители с параметри като на вегите свирят напълно прилично в ~80 литра с два много големи фазоинвертора (2х110х225мм), представете си как биха свирили едни наистина хубави говорители.

Прилагам и официални измервания на Cerwin Vega VE12, които ми бяха предоставени от самите Сървин Вега. Прилагам също и измервания, които са правени по моя поръчка - импеданс и няколко варианта на АЧХ. Разликата между Е-712 и VЕ-12 е в единичния фазоинвертор на VЕ сериите, настройката и обема са същите. Същият е и модела на нискочестотния говорител.

Моля да се има предвид, че и моите измервания и тези на Сървин Вега са почти без отчитане на добавеното звуково налягане от фазоинвертора! Когато се добави и то, най-ниските честоти се повдигат доста. Проблема е там, че под 100 и особено под 50 херца почти не може да се мери дори в анехоична камера, причината е в голямата дължина на вълните и трудно повтаряемите резултати. Трудно провераеми резулати, означава трудно повтаряеми, което означава трудно доказуеми.

Поздрави!