Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
Re: Любителски тонколони
« Отговор #210 -: Октомври 07, 2017, 10:55:35 22:55 »
Допълнение 24.09.2017 г. Темата е много популярна и много четена, тя отразява една дълга дискусия относно относително разумно и икономично конструиране на домашни колони при изискванията на определен любител. Всичко в темата е ОК, ако нещо Ви е лесно и удобно, направете го и за себе си, няма да бъде грешно.
Въпреки това, времето минава, технологиите се развиват, а ние трупаме опит, затова за най-новото във знанието по темата четете тази тема: http://penkiller.com/index.php/topic,1750.0.html - темата се пише в момента, затова я следете редовно за ъпдейти, имам нови неща за филтри, за методология и последователност на работа и за кутии.

Турбината, дай инфо за системата и някое фото. Обратна връзка, какви кусури й намери, какво промени.
Аз напоследък си осмислям старите знания и трупам нови.
« Отговор #211 -: Май 25, 2024, 11:17:55 23:17 »
Темата няма как да не е популярна, понеже само аз съм я чел поне 10тина пъти от край до край, а имаме нужда от повече такива истории - понеже да си направиш свястни колони е работа не за дни, месеци, а години и деситилетия... то затова и моите творения са все на акт14 ;)

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #212 -: Май 26, 2024, 09:58:42 09:58 »
Доста сме се постарали.
Единствено бих добавил, ако не е написано някъде, че преговора ми беше по диагонал, че говорителите е хубаво да не са какви да е. Още на предварителната фаза да се подбират пасващи си един на друг и удобни за филтриране говорители с ниски изкривявания, широка диаграма и без пречупване в лентата в която се използват.
Напоследък има доста модерни и хубави говорители.
Правенето на колони все повече ми прилича на други хобита и занаяти, които са толкова трудоемки (labor intensive), че простата логика изисква да се използват скъпи и качествени материали.
Имаме поне 100 часа дизайн и R&D и още поне 40 часа изработка, това е почти един работен месец, ако не и повече. Средна заплата за София ~3.000 лева. След това имаме материали, дърво, шперплат, байц, лепило и инструменти, части за филтър, това са още към 1.000 лева, ако не и повече.
Колко трябва да струват говорителите, които всъщност вършат работата?
« Отговор #213 -: Юни 15, 2024, 04:12:59 16:12 »
И аз да се разпиша - едно,че трупам мнения , и второ, темата е доста добра и си заслужава (пре)прочитането !