Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Любителски тонколони
« -: Май 02, 2012, 07:51:45 19:51 »
Първо искам да се извиня на всички ако темата не е за този раздел.Модератора ако прецени може да я изтрие или премести.
Става въпрос за колони сътворени от мен преди преди доста години.Два говорителя
1 ОДТ 19-508 20 W
2 interconti 160 мм 4 ома 20W /нищо друго не пише/
кутия 20мм ПДЧ височина 500мм ширина 220мм дълбочина 330мм
Вътре е разделена с наклонена преграда и отвор от горната страна като стените са изолирани с вата иначе е отворен обем без пълнеж.Има и някакви измислени двулентови филтри от тип "добри кит"
Към колоните ползвам купешки активен суб JAMO но е без фазоинвертор на сигнала от най ниския клас и усилвател JVC RX E100 RSB
Та въпроса е дали може нещо да се пооправи по тия сандъци да зазвучат сносно за
слушане на музика без претенции за особено качество или да отидат на боклука и да си взема някакви по малки тонколони от големия битак / ;D така викам на хипермаркета/
Благодаря предварително за отговорите .
Поздрави.
« Последна редакция: Май 02, 2012, 08:18:18 20:18 от турбината »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5445
  • Профил
Re:Любителски тонколони
« Отговор #1 -: Май 03, 2012, 10:42:52 10:42 »
Допълнение 24.09.2017 г. Темата е много популярна и много четена, тя отразява една дълга дискусия относно относително разумно и икономично конструиране на домашни колони при изискванията на определен любител. Всичко в темата е ОК, ако нещо Ви е лесно и удобно, направете го и за себе си, няма да бъде грешно.
Въпреки това, времето минава, технологиите се развиват, а ние трупаме опит, затова за най-новото във знанието по темата четете тази тема: http://penkiller.com/index.php/topic,1750.0.html - темата се пише в момента, затова я следете редовно за ъпдейти, имам нови неща за филтри, за методология и последователност на работа и за кутии.

Според размерите които си дал, имаш около 30 литрови кутии. Това не е лошо.

ОДТ-то не е лош високочестотен, особено ако се пусне със стръмен филтър от 6-7-8 килохерца нагоре. Значи имаш високочестотен :)

Трябва да дадеш снимка на баса, защото и на мен нищо не ми говори. Също и снимка на кутията с точни вътрешни размери и точни размери на порта и преградата за да можем да пуснем симулация.

В 30 литра можеш да направиш няколко неща, да купиш чифт 10ГД30Е 8 инча и да направиш кутията затворен обем, да купиш чифт 09-360 или 370 на Благоевград (6инча) или да вземеш някой от по-евтините говорители на Визатон 6 или 8 инча.
За първите два варианта аз гарантирам, че работят добре в затворен обем, докато с Визатон имаш бонус, че параметрите са известни и системата ще може да се симулира ;)

При всички положения ще ти трябва средночестотен. Можеш да ползваш малък широколентов като Визатон FRS-8 или Благоевград 08-22/32. И в двата случая ще трябва да направиш отделен малък обем за средата/широколентовия, защото са с отворено шаси и баса ще ги скъса иначе.
... освен ако не ги сложиш на ОБ - продължение на лицевия панел нагоре с дупка за говорителя ;) - звучи много добре. Разделителната честота между средата и баса ще се избере, като се симулира завала на системата бафъл-говорител (под определена честота става акустично късо и АЧХ пада към ниските ).

При бюджетните системи има един проблем и той е с първата разделителна честота, колкото е по-ниска, толкова по-големи бобини трябва да има във филтъра, а те са скъпи! Например, разделяне на 200 херца може да ти излезе 100 лева за чифта колони, защото ти трябват индуктивности от порядъка на 5-7-10 мили хенри, тези стойности задължително имат стоманена сърцевина, защото иначе биха имали прекалено високо съпротивление... Желязото като ти излезе 40 лева, отделно навиване и мерене плюс 50-70 мф кондензатори на говорител, т.е. общо 200+ мф за чифта, това са 10х2.50 лева за хубави руски полипропиленови и хоп ;)

Нищо де! Започни със снимки и опиши недостатъците на звука в момента, както и какво желаеш да постигнеш.

Сакън, членове на Пенкилер - контра пара аудиофилския форум, да купуват готови ширпотреби!
В момента съм разработил супер система с благоевградски говорители за под 200 лева за чифт колони. Това е без филтрите и кутиите!

Поздрави!
Re:Любителски тонколони
« Отговор #2 -: Май 03, 2012, 02:54:44 14:54 »
За средни няма място на лицето.Идеята беше да са двулентови с активен суб за ниските .Не ме кефи особено като звук. За сила имат бол но доста постен и плосък .Може да е така от филтрите които ползвам понеже са купешки и малки смешни .Ще наснимам довечера всичко да добиеш представа .Ако не стане ще кацна на едни танойки ..отдавна съм си ги заплюл и ми харесва звука даже и без външен суб.
Поздрави.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5445
  • Профил
Re:Любителски тонколони
« Отговор #3 -: Май 03, 2012, 05:20:03 17:20 »
Не е от филтрите, те предизвикват други аномалии.

Чел съм доста изследвания за това кое описание на звука, какво значи.

Правило № 1 - Хората не търпят пикове между 700 херца и 6 килохерца! Ако нечия система има такива, първата работа на собственика ще е да каже, че кряка, кънти, изморява, звучи като цинкова кофа и т.н.
Твоята система явно няма такива пикове в АЧХ.

Говориш за плосък... хъм... това са дупки, първо най-вероятно нямаш ниски, второ, сигурно имаш голяма дупка в средите и трето сигурно нямаш най-високите... Не казваш глух звук, следователно със сигурност нямат достатъчно ниски, не казваш тънък, следователно и много високи нямат хахахахах.

От всичко изброено, филтъра може да бъде отговорен само за липсата на високи.

Следващото нещо, което ми прави впечатление, е че казваш, че носят на мощност, а не казваш, че криват. Това означава, че филтъра на ВЧ е достатъчно нависоко и достатъчно стръмен ;) - т.е. не кривят ;) Явно и басчето не криви.

******************************************

Таной са добри колони, даже имам Сенсайс DC-2, но като се замисля, че преди 3-4 години дадох 1.400 лева за чифт, сега не бих ги дал за тези колони ;) А по-малките ще се нуждаят от суб, а субовете са враг на музиката. Трябва си стерео двойка с достатъчно ниски.

Ако ще ползваш субуфер, смело ти препоръчвам да си направиш малки сателити с ВК 0822 и ВЛД-13 разделени с учебникарски 4-ти ред Линквиц-Райли филтър на 6-7 килохерца (и единия и другия говорител имат линеен импеданс до над 10 килохерца ;) )
При малкия Vas на 0822, кутията можеш да я правиш на око и с размери каквито ти харесват ;)

Ето тема с измерванията на ВК 0822: http://penkiller.com/index.php/topic,592.0.html
В пет литрова кутия би работил перфектно от 300 херца нагоре с 2-ри ред филтър, а най-добре с 3-ти.

Дава толкова много и хубави високи, че спокойно може да се слуша без допълнителен ВЧ, тоест ще се спази изискването ти за 2 ленти. Винаги можеш да добавиш един малък супер туитър отгоре.
Твърдя, че между 200 херца и 12 килохерца, този малък смешен говорител превъзхожда Таной DC-2 по качество на звука!
Re:Любителски тонколони
« Отговор #4 -: Май 03, 2012, 06:31:29 18:31 »
По сметките с филтрите съм направо 0 ..едно голямо zero  ;D както казват някои хора

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5445
  • Профил
Re:Любителски тонколони
« Отговор #5 -: Май 03, 2012, 07:15:30 19:15 »
Па съвсем са ти прилични колоните! Филтрите ти изглеждат достатъчно добре също!

Баса нещо не мога да го видя, ама като гледам порта на кутията, май не са му се престарали особено... Въпреки че... Дупката продължава ли навътре? Или е просто отвор? Иначе са добре фурнировани.

Желаеш ли да ги изхвърлиш, да си сковеш нови кутии и от тези колони да използваш само ВЧ говорителя и филтрите за части?

Иначе повече бих критикувал електрониката ти отколкото колоните ;)
Re:Любителски тонколони
« Отговор #6 -: Май 03, 2012, 07:36:37 19:36 »
Тва си е 20 мм ПДЧ тоест фурнирована мебелна плоскост .Отвора отгоре е завършек на една наклонена преграда която стига по спомен на 6.5 см от дъното .Вече съм затрил оригиналните чертежи че съм ги правил преди 7-8 години тия колони.Оригиналния модел бяхя с други говорители нещо от сорта на 2бр vizaton 86 дб чувствителност широколентови и горе 1бр високочестотен.
Сега може и да се смееш ама най качествен звук съм постигал с едни стари говорители от радио приемник Христо Ботев елипси.Накрая сдадоха багажа понеже мембраната им беше прекалено суха и се натроши. ;D
За мойте сандъчета си мисля дали няма да е редно да ги направя затворен обем натъпкани с вата и едни нови средни на мястото на тия в момента ? Тия колони не ги ползвам за силна музика и ме дразни плоската картина на звука като е с ниско ниво .Или първо да инвестирам в добър усилвател ? По принцип съм фен на Ямаха в класа до 600-700 лв. Препоръчай ако имаш наблюдения върху някой вариант в ниския сегмент без много екстри .По възможност от репертоара на технополис понеже там съм абониран.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5445
  • Профил
Re:Любителски тонколони
« Отговор #7 -: Май 03, 2012, 07:48:12 19:48 »
Ямаха 497 го купувам по всяко време на денонощието с вързани очи! Аудиофилски звук на цена за нормални хора! Ако ти се дават съвсем малко повече пари, си вземи по-големия.

За колоните е много просто, вземи оригиналните говорители за тези кутии ;) ако си спазил размерите точно, имаш трансмисионни линии, които си чакат говорителите ;) може да смениш лицевия панел с нов с отвор на точното място според проекта. Ще помолиш в магазина на Визатон да ти дадат или сметнат схема и части за Baffle Step Compensation (BSC) за този проект. Щом е ТЛ сигурно иска вата, виж проекта.

Ако не си спазил размерите можеш да ги изхвърлиш или да ги затвориш и да ги натъпчеш с вата и да туриш ВКН-09360 или 09370.
Re:Любителски тонколони
« Отговор #8 -: Май 04, 2012, 08:07:12 20:07 »
Малко за теорията на филтрите. Как определяме -избираме честотата на среза ? За избрания тип говорители ВЛД 13 и ВК 1820 ? Може ли да варираме с тая стойност в калкулатора за да получим по човешки стойности на елементите ?  ::)

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5445
  • Профил
Re:Любителски тонколони
« Отговор #9 -: Май 04, 2012, 10:40:16 22:40 »
Ами отговора може да има три възможни степени на сложност.
1. Има бабешко правило, че всеки от говорителите трябва да има поне една октава обхват без аномалии извън разделителната честота. ВЧ надолу, НЧ нагоре.
Това важи за 2-ри ред филтри, защото те затихват с 12 дб/окт.*, което не е много - вж. статията на Лин Олсън публикувана в Пенкилер по въпроса.

Та, ВЛД-13 има обхват отдолу не по-ниско от 3 килохерца и то при условие, че филтъра му е НЕ По-Малко от 3-ти ред (18дб/окт. затихване). 0822 по паспорт е до 10 килохерца, обаче аз съм го мерил при това с микрофон Бруел и стига линейно до 12 килохерца.

6 килохерца е една октава под горната граница на ВК-0822 и една октава над долната на  ВЛД-13. Тоест бабешкото правило е удовлетворено.

2. Знае се че човешкия слух е най-чувствителен между 500 херца и 3-4 килохерца. Всяка аномалия между тези честоти се чува, затова е прието сериозните системи да имат разделителни честоти извън този обхват. Тук има едно изключение, слуха ни има локална нечуствителност около 1250 херца (справка кривите на Флетчер) и може да се разделя там.

3. Диаграмата на излъчване. Всеки говорител има честотно зависима диаграма на излъчване по вертикала и хоризонтала. Прието е че говорителите започват да излъчват насочено, когато възпроизвежданата честота стане с дължина на вълната по-малка от 1/2ра от диаметъра на мембраната. Например говорител с 10 сантиметрова мембрана ще излъчва насочено на честоти с дължина на вълната под 5 сантиметра, дължина на вълната 5 см е 6860 херца при скорост на звука 343 м/сек.
Следователно около 6 килохерца, нашия ВК0822 все още ще излъчва сравнително не насочено (достатъчно интензивно в по-голямата част от предната полусфера).

ВЛД-13 има лентичка с размери прибл. 5х1 см, това означава, че по хоризонтала ще излъчва не насочено до 34.3 килохерца, а по вертикала до 13720 херца. В действителност по хоризонтала излъчването е малко по-стеснено заради конструкцията на говорителя - лентичката е малко по-навътре.
Високата разделителна честота е желана, но над 6 килохерца има опасност диаграмите на излъчване на двата говорителя да не си паснат.

4. Понеже имаме лентови високочестотни и под тях говорители с разширен обхват с подвижни маси ~3.5 грама, тоест два превъзходни говорителя, тоест си заслужава да се постараем, защото резултата ще си заслужава, та затова ще използваме филтър Линквиц-Райли 4-ти ред.
LR-4 изисква акустичните центрове да са точно един над друг, но пък позволява свързване във фаза и на двата говорителя плюс, диаграмата на излъчване на системата напред на разделителната честота във вертикален разрез е перфектна.
4-ти ред затихва сигнала с 24 децибела на октава, тоест е много стръмен, което е много полезно за лентовия ВЧ.
При тази честота, стойностите на елементите са малки и филтрите не излизат скъпо, затова можем да си позволим филтър с толкова части.*октава - една октава е двойно по-висока или по-ниска честота, напр. една октава над 300 херца е 600 херца, а една надолу е 150 херца; Октавата е изобретена от Архимед, като е търсел начин да записва музиката със знаци... Открил че като скъси една струна наполовина, честотата се качва двойно, а като я направи двойно по-дълга, честотата й пада наполовина.

Поздрави!
Re:Любителски тонколони
« Отговор #10 -: Май 04, 2012, 11:44:10 23:44 »
Горе долу ми се изясни проблема с моите тонколони. Калпави широколентови говорители филтрите някъв шит и на това отгоре самите колони са на пода .Това напълно убива високите в звука и прави цялата акустична картина  доста постна.
Тоше благодаря за горния пост .Научих доста и ще почета още да се пообразовам малко  :)

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5445
  • Профил
Re:Любителски тонколони
« Отговор #11 -: Май 05, 2012, 01:02:36 13:02 »
Да, ако си чел чичо Линквиц, трябва да си разбрал, че стоиш някъде в кофти зоните ат диаграмата на излъчване.

Имай предвид, че звука се оценява по много критерии, ето два от тях:
1. Баланс на звука (линейност) и стерео изображение (ако го има на записа) на върха на т.н. стерео триъгълник - това е критичното слушане от аудиофил във фотьойл.
2. Общата излъчена енергия за всички честоти в помещението - тук значение имат само линейността и чистотата на звука (ниски изкривявания). Когато музиката се използва за фон - лежиш, спиш, купон, гости и т.н., тя отново трябва да е приятна. Тук важна роля има помещението. Характеристики като диаграма на излъчване продължават да са важни, защото трябва да се създаде хомогенно дифузно звуково поле. Колони свирещи насочено и разфокусирано (на ебем страна) няма да създадат еднакво звуково налягане в озвучаваната площ.

Малките колони по начало се слагат на височината на ушите на слушащите, това обикновенно са между 95 и 105 см - там трябва да бъде акустичния център между средата и ВЧ.

Поздрави!
Re:Любителски тонколони
« Отговор #12 -: Май 05, 2012, 02:00:38 14:00 »
Малка промяна в плановете .Ще взема поголемите ВК 09211 30W 6" за средни понеже влизат точно в леглата на кутията и ВЛД 13 за високи. Нови филтри на 5 кнz и мисля че ще се получат нещата.
Поздрави

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5445
  • Профил
Re:Любителски тонколони
« Отговор #13 -: Май 05, 2012, 03:29:50 15:29 »
Ау! Недей! Така или иначе нито 0822, нито 09211 имат бас, какъв е смисъла да вземаш 6 инча вместо 4? Пак ти трябват ниски, а 09211 макар и да свири хубаво не може да се сравнява с 3.5 грама мембрана ;)
Освен това ВЛД-13 така или иначе е голям и ще иска отделна кутия, просто в нея ще сложиш и 0822 и ще ги нагласиш акустичните центрове да са един над друг. Иначе се губи смисъла от LR-4
0822 не ги гледай, че са 4 вата, те са и 4 ома освен това, като им сложиш L-pad и резистор да ги докараш на 8 ома, реалната им мощност ще е приравнена примерно на 15 вата ;)
Освен това не се гледат ватовете, а звуковото налягане, при подадени 4 вата, 0822 вадят 95 децибела, при 8 са 98, а при 16  са 101. Нямат никакъв проблем с 16 вата стига да са пуснати от 300-500 херца нагоре и да не трябва да възпроизвеждат ниски ;)
Моя съвет е да си останеш със 0822, да им направиш кутии заедно с лентовите и да направиш отделна басова част. Иначе става кърпена, необоснована и посредствена история! Един път си се хванал, направи си кефа да имаш супер система! ;)
Така или иначе ВЛД-13 не е много чувствителен с неговите 84-5 дб, а: http://vissokogovoriteli.bg/products/VK-09211.htm има резонанс 90 херца, нищо и половина и има-няма 15-20 по-ниско от 0822. Да не говорим, че диаграмата на излъчване на 6 инчов говорител няма да си пасне с тази на лента при 5 килохерца ;)
Имаш и бонус, че аз ще правя такива и филтрите и кутията ще ги получиш наготово.

Както решиш де, аз обаче не съм съгласен!

Ако искаш да е съвсем луксозно, ето ти този бас: http://vissokogovoriteli.bg/products/VKN-10211_311.htm води се най-върховното им изпълнение с общ качествен фактор (Qts) под 0.4. След сериозна разработка, резонанса му пада под 35 херца ;) както и след обработка на гофрата...

Слагането на 6 инчов широколентов в твоите кутии е безпредметно, само ще се мъчиш! Веднъж си направил и пак ще направиш кутии, не е страшно!

Поздрави!
Re:Любителски тонколони
« Отговор #14 -: Май 05, 2012, 04:19:54 16:19 »
 ::) Може би не обясних в началото ..моя грешка. Искам да ползвам мойте си кутии като сложа в тях 09211 и ВЛД 13 с нови филтри правилно оразмерени. Това в комбинация с активния суб. Самия ресивер си е предвиден да реже от 200 Hz надолу така че от други нискочестотни драйвери не виждам нужда.Освен това гледам тука една кутия на някви норвежци точно с влд 13 и ВВК 20 и си е 30 литра като мойта даже същите размери както и мойта без пълнеж . Другия проблем е че в магазина от тия 0822 имаше няколко бройки от 1965 г от 1973 г от 1984г ...абе сичките различни ..няма един с един да си мязат.Чак диаметъра на шпулата при трептилката е различен .Единствено което може да не ми хареса е как ще свири с 09211 но те са направо без пари 11лв бройката и винаги мога да ги сменя и сложа по големи 18 см ниски.
Поздрави