Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4877
    • Профил
За Забраните и Клеветниците
« -: Юни 04, 2012, 09:35:22 21:35 »
Попаднах на дискусия в която служител в държавна институция се кани да наклевети колегите си, че пафкат на работното място. Той всъщност не може да се аргументира, защо точно ще ги наклевети, обаче си мисли, че така трябвало за да се спазвало.

Според мен, такива забрани са напълно противоестествени. Не твърдя, че пушенето не е вредно. Вредно е!


Естествено че ще пушат и в съда пушат и в общината пушат и по университетите пушат, а е забранено много отдавна!  Елате да видите какво става като влезеш в съда преди 9... Супер е! Пуша си с тях!

Такива забрани са противоестествени и лицемерни! Но на първо място противоестествени, защото може да не са лицемерни, а просто от глупост.

Като са толкова лоши да забранят цигарите. Ама не ги забраняват, защото ще процъфти контрабандата или ще започнем да си садим тютюн по дворовете.
Всяка противоестествена норма, като закона за детето или специализирания съд води до произвол! Нищо друго! В най-добрия случай става мъртва норма - нормативен баласт, разход на хартия и мастило или няколко килобайта в правно-информационна система.

Всеки се чувства длъжен да спазва само правилата чието нарушаване е морално укоримо... не убивай, не кради, не лъжи и т.н. Контрабандата е естествена човешка дейност например, това просто е свободно движение на стоки и капитали. (не става дума за забранени вещества, а за тютюн и домати примерно) Самите митници са изкуствен институт на правото, служат за пълнене на хазната и протекционизъм на собствената икономика. Акцизите също са изкуствени, те са просто косвен данък върху доходите на всички, който е пропорционално най-тежък за най-бедните, напълно несправедлив институт.

Затова следващият път, когато получите порив за клеветничество се замислете, дали просто не искате да направите гадно на някого или наистина смятате, че върши нещо нередно!  Всяка забрана ограничава свободата на всички, не само на адресатите и е стъпало към по нататъшно ограничаване на свободата на всички!

Сега да не се възмути някой за контрабандата и акцизите... няма естествена защитима позиция, защо трябва да ги има, освен ниска производителност и малък обем на икономиката плюс прекалено много дейности възложени на държавата, която както знаем харчи по най неефективния възможен начин! Тоест ако бяхме достатъчно богати щяхме да можем да минем и без тях.

Другата алтернатива е здрава конкуренция, митница само за протекционизъм и пълен либерализъм! При либерализма, държавата е само стражар и съдия и само за това се плаща! Обаче останалите дейности са изцяло в частния сектор. Например, болници, старчески домове, сиропиталища, агенция пътна инфраструктура, електропреносна мрежа ВиК, всичко би трябвало да е частно и да се стопанисва ефективно. Естествено чак такъв либерализъм не се е случвал в историята, просто защото не е имало толкова развито общество с толкова осъзнати членове и достатъчно абстрактни и ефективни правила (закони). При умерения либерализъм, т.е. не утопичния, а реалния, някои дейности са все пак държавен приоритет, защото иначе едно много развито общество би се стремило да ги управлява колективно, тоест все тая.

Затова не се натискайте за строги правила и още по-малко за строгото им спазване! Нуждата от такива неща означава не културен народ  Културния живее в либерализъм и изненадващо се справя по-добре от некултурния с многото правила! На всичкото отгоре пътя към по-осъзнато общество и по-осъзнат индивид не е през строги правила... когато предпишеш на някого точно какво да прави в почти всяка ситуация, какво е оставено на самия него? - Да помни правилата  т.е. остава си прост!

Поздрави!