Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен yavor

*
 • **
 • 89
  • Профил
Бюджетно двулентово ОТ с басрефлекс
« -: Декември 11, 2012, 01:48:56 01:48 »
Здравейте, това е първата ми тема в форума.
От известно време ми се върти в главата идеята да си направя двулентово ОТ с басрефлекс. Става дума за не много големи колони тип bookshelf с 6" бас. Ще се слушат в стая 14-15квм. До колкото знам трябва първо да избера говорителите за да се пресметнат обема и филтрите. Бюджета ми не е голям, мога да отделя до към 150лв за говорители. Не съм специалист но на първо четене си харесах това:

високочестотните
HIVI T20-8 http://exproject-bg.com/index.php?id=119
TW6NG http://www.steadygroup.com/bg-79/TW6NG-8-Ohm.html
SC5 http://www.steadygroup.com/bg-80/SC5-8-Ohm.html

нискочестотните
HIVI PD6 http://exproject-bg.com/index.php?id=391
W170S http://www.steadygroup.com/bg-65/W170S-4---8-Ohm.html
W6-623 http://www.steadygroup.com/bg-637/W6--623.html

За българските високоговорители чета доста противоречиви мнения по други форуми но тях също не ги отхвърлям като вариант.
По отношение на изработката на кутиите нямам някакви притеснения, разполагам с инструменти и достатъчно сръчност за да ги реализирам. Ще се радвам на всякакви предложения, съвети и насоки. Благодаря :)

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4435
  • Профил
Re:Бюджетно двулентово ОТ с басрефлекс
« Отговор #1 -: Декември 11, 2012, 09:39:43 09:39 »
Ами хайде прави проект да го критикуваме.

Жокер, за хартиения ВЧ Визатон има малко по-специфичен филтър, можеш да го намериш в проектите, които съм качил в едно мнение на темата на Венци.

Поздрави!
Re:Бюджетно двулентово ОТ с басрефлекс
« Отговор #2 -: Декември 11, 2012, 10:20:11 10:20 »
Здравей колега.Досега и аз бях пред същата дилема  :D Високи с ВЛД13 и б" бас в малка кутия .След доста четене и опити с наличните говорители стигнах до решението да се откажа от такъв проект поради факта че на пазара е наличен таной меркюри2 с цена около и под 300лв за чифт с учудващо добър саунд за колона с около 10литра обем.Препоръчвам ти да ги прослушаш тия колони първо .Има ги в технополис.После си направи разчет на проекта понеже цената ще ти дойде колкото тях .150лв говорители и поне още толкава за филтри и кутии.
Това не е критика или желание да те отказвам от DIY проект но помисли за нещо по сериозно като конструкция ако ще инвестираш в собствени колони.
В съседната ми тема още в началото разнищвахме с колегата Тошко двулентов проект но малко се размиха нещата с времето и сега съм в зоната на здрача с друго " екзотично "решение . ;D
Поздрави

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4435
  • Профил
Re:Бюджетно двулентово ОТ с басрефлекс
« Отговор #3 -: Декември 11, 2012, 12:59:38 12:59 »
DIY има много измерения.

Тук съм малко като специалист консултант в бутик, опитвам се да отгатна нуждите и желанията на клиента  :D
Турбината малко или много го познавам от други DIY начинания и даже от друг форум, Венци си имаше насоченост и си направи нещо сам с моя помощ.

Яворе, първо добре дошъл, че в предишното мнение забравих да те поздравя.
Може да си направиш 2 ленвоти колони с приятен непретенциозен звук за тези пари.
Общия съвет, който давам е че DIY става все по-ефективен с нарастване на сложността.

Но както и да е. Проучването и дизайна са най-тежката част от всеки проект.
Започни със симулиране на всички предложени НЧ говорители в различни обеми. Можеш да определиш приблизителните размери, които си склонен да търпиш и да симулираш всички НЧ в такъв обем.
Аз имам едни Сървин Вега VE-5М, малки та малки, а свирят изключително приятно. Те пък струват 210 лева чифта... замисли се за такива също.
Ако искаш DIY, нека бъде DIY, хем забавно, хем после го използваш  :)

Най-трудното нещо в един проект е заданието. За да формулираш изпълнимо с наличните средства задание, трябва да изминеш повече от половината път на проектирането  :)

Затова, сега дай задание  :)

vencfcl

*
Re:Бюджетно двулентово ОТ с басрефлекс
« Отговор #4 -: Декември 11, 2012, 01:26:53 13:26 »
Хайде и аз да се опитам да те разколебая в избора ти ;), въпреки че с моите знания нямам никакво право да се обаждам ама мерак какво да го правим :D.
От 2-3 месеца и аз се мъча да съм в играта с DIY ОТ, не че имам идеята да ставам специалист в областта ами просто решех малко да пооправя звука в къщи. Та от всичкото ми четене и правене на ОТ схванах че когато става дума за фронтални ОТ с много добър звук трябва да забравим че може и да е евтино, а 300лв. бюджет мисля че е в категорията на малкото пари (аз също се мъча да излъжа нещата с нещо около 400 + - малко ама...).

Ще ти предложа два варианта от които смятам че ще останеш доволен (мисля че в никакъв случай няма да свирят по лошо от това на което ти си се спрял в момента) че на всичкото отгоре и парички ще спестиш ;).

Първи вариант е с говорител BG 20 на Визатон схемата се намира тук: http://penkiller.com/index.php/topic,622.msg3324.html#msg3324  в същата тема има много изписано за самият проект.

Вторият вариант се намира тук: http://penkiller.com/index.php/topic,679.msg3640.html#msg3640 Изпълнението е със същият говорител и на мен лично също ми се вижда добър.

Предлагам ти ги защото аз имам направен център с такъв говорител и въпреки че кутията му е по-малка от това което по принцип се изисква за него свири супер.

п.п. Дано не отнеса много майни от шефа (Toshko) ама не се сдържах най вече заради бюджета ти ;).

п.п. Още нещо се убедих, независимо какво си направиш сам вложиш ли максималното старание в него едно е сигурно: За парите които вложиш в проекта това като визия и звук в магазина няма да го намериш за тези пари.
« Последна редакция: Декември 11, 2012, 02:31:47 14:31 от vencifcl »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4435
  • Профил
Re:Бюджетно двулентово ОТ с басрефлекс
« Отговор #5 -: Декември 11, 2012, 01:41:30 13:41 »
Първо не съм шеф! Само следя за добрия тон и правилата, но това е отговорност в полза на обществото, а не ранг.

Както и да е. BG-20 в голяма издължена кутия не е лоша идея. Имам само една забележка, че конкретните проекти са от руски сайт. Винаги много внимавайте с руснаците! Много лъжат и същевременно са много наивни! Като цяло в акустиката са по-изостанала от нас страна!

Ако ще се прави висока издължена тукия за BG-20, по-добре да пусна Mathcad симулациите и да симулирам един MLTL. Ако някой има желание, да казва!

За Hi-Fi фронтални колони, BG-20 ще се нуждае от супер ВЧ говорител, но това не е проблем  :)

Поздрави!

Неактивен yavor

*
 • **
 • 89
  • Профил
Re:Бюджетно двулентово ОТ с басрефлекс
« Отговор #6 -: Декември 11, 2012, 04:02:52 16:02 »
Благодаря за съветите. Но на този етап не съм особенно ентусиазиран да си купувам готови OT. Така или иначе в момента имам едни стари Philips-и, който по моите критерии свирят прилично. Работата е там че ме сърбят ръцете аз да си направя OT, така че си оставам на DIY вълна. Снощи попаднах на едни колони който много ме грабнаха като визия:  audel CG618
http://www.diyaudio.com/forums/multi-way/208307-audel-cg-618-reference-loudspeaker-need-help-info-potecial-clone.html
Какво мислите за тях?
Иначе за сега по-конкретно съм се спрял на HIVI T20-8 в комбинация с visaton W170S.
Ще разгледам и проекти с BG 20 - 8 Ohm преди да премина към покупка.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4435
  • Профил
Re:Бюджетно двулентово ОТ с басрефлекс
« Отговор #7 -: Декември 11, 2012, 04:49:08 16:49 »
Мисля, че ми харесва вкусът ти!

Точно за HiVi Т20 мислех да ти пиша да го отпишеш с този резонанс на 2.5 кхз. ще иска сложен филтър иначе артефактите от резонанса ще се чуват нагоре в работната лента обикновенно като шушнене, съскане и т.н. или иначе казано ефекта sibilance. С такъв заден монтаж може да му падне резонанса под 2 кхз. От друга страна, неодимовия магнит е предпоставка за по-голяма детайлност...

От друга страна, W170S е поне 5-6 дб по-ниско чувствителен, тоест ще трябва да слагаме L-pad на ВЧ, което до голяма степен ще му отстрани резонансните артефакти все пак резистор в паралел си е резистор в паралел...

Ако правиш проекта с дизайн като на колоните от снимката (уникално ми харесват!), постави фазоинвертора отпред над НЧ на една линия с ВЧ, първо така се чува повече бас, второ ако ги долепяш до стена* или в ъгъл няма да имаш проблеми.

Ами започвай със симулирането тогава!

*поставянето до води до излъчване в 1/2-ра пространство, а на полица на секция с опрян гръб става в 1/4 пространство, това води до печалби в баса и нуждата от BSC отпада.

Неактивен yavor

*
 • **
 • 89
  • Профил
Re:Бюджетно двулентово ОТ с басрефлекс
« Отговор #8 -: Декември 11, 2012, 11:44:22 23:44 »
Със сигурност ще правя OT с дизайн като на тези от снимката. :) Да определено поставянето на фазоинвертора отпред е по-добрия вариант. Все пак и стаята в която ще свирят не е голяма за да си позволя да са на голямо разстояние от стената.  Направих и един примерен чертеж на кутиите. Получава се 17 литра обем при външен размер 30х30х30см с 18мм ПДЧ.

Относно симулациите имам нужда от разяснения как точно се правят. Както казах това ще ми е първи DIY проект и не съм особенно навътре с материята. :)

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4435
  • Профил
Re:Бюджетно двулентово ОТ с басрефлекс
« Отговор #9 -: Декември 12, 2012, 12:22:34 00:22 »
Ми първо се снабди с бас бокс, win isd и boxsim. Последното е безплатната програма на Визатон и е много добра! Най-трудна е но и най-точна! Всички говорители на Визатон са въведени в нея и само избираш модела, след това симулацията е идеално точна.

17 литра ми се струват малко. По-големи кутии ще ти дадат повече бас, а говорителя го може :)

Поздрави за чертането!

vencfcl

*
Re:Бюджетно двулентово ОТ с басрефлекс
« Отговор #10 -: Декември 12, 2012, 09:04:58 09:04 »
Цитат
Ако ще се прави висока издължена тукия за BG-20, по-добре да пусна Mathcad симулациите и да симулирам един MLTL. Ако някой има желание, да казва!

Желание колкото искаш ;D, мисля че има много потенциал в този говорител. Определено ми се ще да направим един проект за Hi-Fi фронтални колони с него.

yavor: Я сподели с коя програма го направи този чертеж че и аз да се пробвам.

Неактивен yavor

*
 • **
 • 89
  • Профил
Re:Бюджетно двулентово ОТ с басрефлекс
« Отговор #11 -: Декември 12, 2012, 11:57:59 11:57 »
Чертежите съм ги правил с CorelDRAW  ;)

Неактивен yavor

*
 • **
 • 89
  • Профил
Re:Бюджетно двулентово ОТ с басрефлекс
« Отговор #12 -: Декември 14, 2012, 01:25:59 01:25 »
Качих си BassBox 6 Pro, вдигнах малко обема на кутията на 23,7л. и направих симулация с въпросния говорител на visaton. Ето и графиките:
http://picbg.net/album_folder.php?u_id=709308dJ7A&f_id=53973
Не получих никакви графики на Maximum Acoustic Power и на Maximum Electrical input power.???

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4435
  • Профил
Re:Бюджетно двулентово ОТ с басрефлекс
« Отговор #13 -: Декември 14, 2012, 09:56:19 09:56 »
Изобщо не ти е зор.

Включи фазоинвертора в симулацийте. И го направи по-голям.
Не знам нарочно или не, но си постигнал леко повдигане около 40 херца, леко, леко, към 3 дб. според мен ще звучи приятно :)
Този говорител ще ми стане любим!
Гледай да използваш възможно най-голям фазоинвертор. В момента с 50 мм подминаваш 30 метра в секунда скорост на въздуха в порта, това е недопустимо, ще шушти силно.
Поиграй си малко с честотата на настройката и количеството вата.

Поздрави!

Неактивен yavor

*
 • **
 • 89
  • Профил
Re:Бюджетно двулентово ОТ с басрефлекс
« Отговор #14 -: Декември 15, 2012, 02:03:51 02:03 »
А какво ще кажете за тези нискочестотни говорители STX 16-50-8? http://megavoice.bg/?pid=57&product=1297
Мисля да пусна една симулация с тях утре.