Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5668
  • Профил
Току що открих, че форума няма възможност за пускане на анкети, а анкетата е един много добър способ за сондиране на мнения, защото не всеки има необходимите литературни способности да изрази чувствата си особено по политически теми... Смятам, че така ще бихме получили по-достоверна статистика  :wink:

Бойко е явление, различно от всички останали до сега. Предвид факта, че политиката се занимава преимуществено с управление на икономиката и преразпределяне на част от БВП за задоволяване на обществените нужди, най-ранния момент в който може да се очаква ясен и лесен за интерпретиране резултат е 9 месеца след съответното събитие (така е по теория - икономиката реагира отчетливо и показва тенденция след минимум 9 месеца).

Като имаме предвид, че 9 месеца са долу-горе необходими за едно управление да хване всички лостове и да насочи политиката (съответно икономиката) в желаната посока, може да се смята, че 18 месеца е минималния период след който може да се каже със сигурност на къде отиват нещата и какво се случва всъщност.

Естествено има и по-чевръсти политици, които са в състояние да преодолеят инерцията на икономиката с цената на титанични усилия и за по-кратки срокове...  :wink: Според мен Бойко е именно такъв политик - прави всичко едновременно и следи реакциите и ефектите. Ние обаче няма как да прочетем мислите му за да разберем на кои ефекти държи и на кои не. Тоест 18 месеца след началото на управлението му ще знаем какво точно го интересува и към какво се стреми. Сега можем само да се догаждаме какво става...

По-интересното е друго, а именно кой ще е следващият управляващ. Независимо дали сегашното управление ще изкара този или дори този и още един мандат, на хоризонта се не види следващият спасител на народа! Въобще не се вижда не само спасител, но не се вижда и обединител, абе никакъв не се вижда! Всички останали партии приличат на силно утилизиран автомобилен консуматив - примерно стар маслен филтър с намачкан корпус въргалящ се в кофата в масларницата  :lol:

То още по-странното, е че на следващите избори не е ясно каква опозиция ще има  :shock:  :? - всичките са в напреднал стадий на полу-разпад и миришат  :lol: Може Бойко да си стане и опозиция и управляваща партия за да запълни празнината, която се очертава в принципа на Плурализъма  :lol:

Още по-лошото, е че за политическата система няма ефект от не ходенето на избори от страна на избирателите. Изборните резултати се измерват в проценти и депутатски кресла... Статистиката и резултата не държат сметка за броя гласували - стига те да превишават броя на избраните... Обаче при пропорционалната система е достатъчно само един човек да пусне бюлетина за съответна листа и цялата влиза ако няма други гласували  :lol: - примерно...

Най-големият ми политически интерес в момента е именно в тази насока, кой нов ще изскочи, какво ще обещава и какво ще иска? Като най-големи проблеми виждам още на въпроса "Кой?". въпроса "Защо да гласувам за когото и да било?" е отделен и отговора му е още по-труден!  :?

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5668
  • Профил
Re: Бойко и Политиката: Дали си подхождат?
« Отговор #1 -: Юли 13, 2020, 10:23:02 10:23 »
През годините много пъти съм се връщал към тази публикация без да имам какво да добавя стриктно по темата.

Борисов е една голяма политическа въпросителна. Какво прави, как го прави, към какво се стреми? Всички тези въпроси остават без отговор след почти 12 години управление.

Защо е така ли?
- Омерта.

Какво е законосъобразно поведение?
- Преследване на правомерни цели с правомерни средства. Сиреч, допустим от закона резултат осъществен със законосъобразни средства.

Целите и средствата на Борисов остават скрити през цялото време. Цялата му дейност може да се синтезира до следното: "Тука има едни пари, много пари, богати сме, процъфтяваме, дайте да ги похарчим за това или онова.".
"Това или онова" винаги е нещо голямо, скъпо, ненужно и в крайна сметка некачествено.

За основни ценности пари не се харчат. Образование - вегетира. Медицина - вегетира. Добре че в медицината технологиите много се развиха, а болните са много, та лекарите се квалифицираха, а дори днешното оскъдно оборудване у по-добро от вчерашното. Отбрана - вегетира. Инфраструктура - отвратителна, разбита, зле проектирана. Строим едни мъчително скъпи и некачествени магистрали, където потъват парите ни. А можеше всяко трасе на недовършена магистрала да бъде отдавна дублирано с 4 лентови скоростни пътища, които са в пъти по-евтини. Магистралите са ни марки и допотопни освен това. Зад остават се. Те са на практика 4 лентови пътища с широк банкет.
Обществени пространства - кочина и разпад. Няма тротоари, няма паркинги, паркове, озеленяване, градовете са задръстени и непроходими, блъскат ни с платено паркиране по криви разбити сокаци. Общественото пространство е съсипано и противно. Екологията и природата са съсипани, бетонираме плажове, горим боклук, част от Витоша изгоря, изсъхнаха дърветата от Бистрица до Банкя, защото корояда се юрна и още не е спрял, няма кой да го напръска. Градоустройството е като на село от градски тип, сгъчкани грозни сгради без паркинги, тесни пътища с недостатъчни габарити. Краде се и се лъже на всяка крачка в строителството.
Медиите са съсипани. Хората ги е страх. Няма публицистика.
Държавата умира.
Няма стокови борси за земеделска продукция. Прекупвачите цъфтят и дерибействат, лъжат, крадат, правят ментета на основни отрасловоопределящи продукти.
Корупционни и олигархични свръх регулации. Няма закон за частния фалит. Няма социални грижи.
Върха на гадостта е че вчера отвориха нощните заведения, защото на протеста се установи сериозно присъствие на бармана и сервитьори, тоест да намалят броя на протестиращите.

Христо Иванов го синтезира много добре:

Вчера видяхме как МВР бламира официалната власт, за да се подчинява на реалната- тази на Пеевски и Доган. Първо, бургаската полиция остави кмета (и зам шеф във ГЕРБ) да се лута като сомнамбул и да повтаря, че това било грешка, без да може да ги накара да му се подчинят, както е по закон. После, Борисов поиска главата на областния директор, но министърът бламира премиера публично като не я прие.

И тук получаваме отговора, дали Бойко и политиката си подхождат. "Всемогъщият" Борисов не може да получи една оставка, кметовете му не могат да осигурят провеждането на мероприятия, които са разрешили. Полицаите му бият и издевателстват пред очите на колегите си, хиляди протестиращи и милиони зрители.
Има данни, че полицаите садисти от коланите на Министерския съвет са се гаврили, правили са селфита с пребитите момчета и бито момиче оковано с белезници и разголени гърди, като даже са го галили по главата. След това са отказвали лекарска помощ на припадащи от тежко мозъчно сътресение студенти по право в продължение на цяла нощ пред очите на родителите им хирурзи от Пирогов: https://m.offnews.bg/news/112_6/Majka-na-bit-ot-politcai-na-protesta-Gavrili-sa-se-s-detcata-stapval_732638.html

Борисов: пазете полицията!

Мерси Баце за предупреждението!

Ти се пази от полицията си!

Нали все даваш запада за пример? В САЩ веднага дават имената и показват лицата на садистите и убийците, веднага ги отстраняват от работа или ги уволняват. Ти ги криеш! Искаш да ни е страх и от това!
Нас обаче не ни е страх от командите ти садисти!

Мониторинг на прокуратурата съгласно ДЕС: https://dnevnik.bg/analizi/2020/07/12/4090201_borisov_dopuska_greshka_i_moje_da_plati_skupo/

А дали Гешев ще отреже главата на Бойко? Същото говорехме и за Цацаров, който издържа стоически на изкушението.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5668
  • Профил
Re: Бойко и Политиката: Дали си подхождат?
« Отговор #2 -: Август 10, 2020, 07:31:38 19:31 »
Защо Бойко трябва да подаде оставка без да си късаме потника и да говорим глупости.

Защо Бойко трябва да подаде оставка без лозунги
1. Не му вярваме и имаме големи съмнения.
- не вярваме на почти нищо с което ни баламосва поради опита, който имаме;
- имаме големи съмнения, защото все пак не е обвинен или осъден, че злоупотребява с властта си по не етичен, не морален и може би незаконен начин.
2. Назначава некадърници, неадекватници и карикатури. В случая с правосъдния министър един вменяем и грамотен юрист, който обаче в конюнктурата на ГЕРБ и постовете си изглежда невменяем и неграмотен, което е даже по-лошо, значи длъжностната характеристика е такава.
3. Харчи пари за глупости. С лека ръка харчи огромни суми необосновано, без мотиви. Никъде не могат да се прочетат анализи какъв ще бъде резултата от харченето на един, друг или трети милиард. Повечето похарчени едри суми са за влияние и благоволение от великите сили и ЕС. При това се харчат очевидно неефективно за стари технологии и вехти морално остаряли проекти.
Същевременно в държавата има гладни и без достъп до образование, квалификация и социални услуги, дейност, която може да се финансира с малка част от съмнителните инвестиции. - разходи със сигурна възвръщаемост през пазара на труда от който социално декласираните отсъстват трайно.
4. Цунами от корупция на всички нива. От правораздаването, през публичните разходи, административните услуги и международните отношения.
5. Създава лоша среда и ни влошава качеството на живот по всички изброени причини. Некадърниците, които кадрува все пак са нормални хора с повечето пъти нормална психика, те също са креативни като всеки хомо сапиенс. Креативният неграмотник обаче създава хаос на усърдието, възпроизвежда корупцията, клиентелизма и неграмотността. От това следва само един пример: 6.
5.1. Къса ни нервите и ни губи времето по всевъзможни поводи. Трябва да крещим за да не се сече Пирин. Накрая се отказва да строи мега ски курорт 500 километра по на юг от Алпите с пряк излаз на Средиземно море в ниска планина природен парк. - малка и единствена за нас.
Същото се случва по повод най-различни безумни идеи и опити на властта. Е наша работа ли е да скитаме по улиците и да си дерем гърлата по умозрими въпроси? Можем ли да обхванем всички глупости, приумици и кражби по този начин?
6. ЗУТ, устройственият закон за големите градове и въобще планирането на кварталите, курортите и инфраструктурата.
Няма друга държава с кръстовища с по-малък радиус предизвикващи задължително спиране и задължително минаване през насрещното при десен завой. Нямаме код за проектиране на наклони на улици и тротоари с наклон за самопочистване, нито за нива на откритите почви под нивата на тротоари и улици, така че дъждът да мие настилките. - цяла Европа има такъв код за проектиране.
Нямаме паркинги в упи-тата, нито отстояния, нито гаражи, нито тротоари, нито входове, пътни връзки и отбивки. Резултатът, е че на квалифицираните специалисти, адвокати, инженери, конструктори, проектанти, архитекти, нотариуси, вещи лица, счетоводители, бизнесмени и всякакви други общественици се пречи да работят нормално и да бъдат мобилни. Както и на всички останали. На практика София, Варна, Бургас и Пловдив са застроени като гета и имат инфраструктура на гета. Сградите са първобитни и нефункционални.
Общественото пространство е враждебно и не предлага условия за социален живот и контакти, особено за подрастващи и учащи се. Те са редуцирани до потребители на банални вулгарни развлекателни услуги. Паркове и площади няма. Паркинги няма. Автомобилистите са врагове и дойни крави.
По същият начин няма визия за образованието, което е захвърлено.
По същият начин няма визия за бизнеса и производствата.
Външната политика е срамна.
Няма визия за електромобили.
Няма визия за екология.
Няма комплексно проектиране на курортите. Природата се разрушава и плячкосва. Седи недостъпна и скрита.

Ето за това, понеже 11 и повече години на Бойко Борисов нищо от не изчерпателно изброеното не му дойде на ум. Тоест, не го видя, не му се провидя, не му светна, не се захвана, не възложи да се намерят темите и въпросите и да се разработят, той трябва да си ходи. Отделно скандалите и вече пълната излагация. Нямаме нужда обаче от последните аргументи. От нищо друго освен изброеното.

И вече ако Фортуна (провидението) и Господ са рекли, някъде може да излязат годни доказателства, които да бъдат събрани по надлежния ред и свидетели и да си направим кефа да го съдим и осъдим за това, което се окаже и докаже. Отнася се за всеки заемал ръководна позиция. Не може да сваляш за да съдиш. Това не е самоцел. Не може да съдиш и тогава да търсиш за какво. Ако кацне птиченцето, добре дошло. Сигурното осъждане е на некадърност и незаинтересованост, на не достатъчна просветеност и мотивираност - това ни е в кърпа вързано. Няма нужда да плачем, да си късаме потниците, да ревем и да скандираме нелепици. Изводът, че някой е за затвора се прави въз основа на правилно събрани и интерпретирани доказателства.

Отделно от възмездието от закона, ние имаме още повече нужда да си положим нужното количество добросъвестен, съзидателен, целенасочен труд за да създадем нормална държава.

Ето как обясних защо Бойко и пуделите му трябва да си ходят без да го/ги нарека нито веднъж мутри или престъпници. Последното може да е лично мнение или впечатление, усещане, но не е факт (не и фиксиран от правораздавателен орган) и не е толкова важно. Има достатъчно добри практични и рационални причини тези да не управляват. Нека си упражняват евентуалното хоби да си играят на мафиози на не изборни длъжности и извън властта. Пък ако прокуратурата намери за нужно, нека си упражни държавния монопол върху обвинението и да ни сюрпризира. Обществото може толкова.

Неактивен zlatkoo

*
 • *******
 • 1100
  • Профил
Re: Бойко и Политиката: Дали си подхождат?
« Отговор #3 -: Август 12, 2020, 10:20:56 10:20 »
За доста от нещата си прав, на места леко краен. Но какво ще кажеш за това, че доста от нещата живота да ни е по лек и приятен, зависят от хора като нас. Хора, които да си вършат работата както трябва, лелката зад гишето в общината, или в социалните. Мръсотията в която живеем от къде ли се е появила? Колкото до корупцията, това е двупосочен процес, българина е свикнал "дайте да оправим тоя е наш човек". Колкото до проектирането на квартали, улици, и пътища. Лично мнение, това е от липса на капацитет, а уж има млади и образовани хора.
 Та който и да дойде....

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5668
  • Профил
Re: Бойко и Политиката: Дали си подхождат?
« Отговор #4 -: Август 12, 2020, 11:02:13 11:02 »
Проектирането ни е лошо от простотия на управляващите.
Няма как с натиск отдолу нагоре да се промени такова нещо. Има инерция. Тези отношения се движат от инвеститори, включително и държавата и общините също са инвеститори. Инерцията, е че цялата система се съпротивлява, защото промяната е винаги трудна и скъпа, дори по сметки стойностите да са равностойни. Трябва някой отгоре да вземе решение, да е убеден и просветен, да може да проагитира тия надолу реално да го изпълняват.

То не става всичко да зависи от малкия обикновен човек. системата трябва да се ръководи от културни, начетени, качествени хора, мъдри, старейшини и мъдреци. ИЛИ да е създадена от такива хора (мъдреци и старейшини) и да се ръководи от грамотни и културни трудолюбиви хора с добър морал. - втория вариант е даже по-добър.

По основната тема, бойко не е нито едното, нито другото, нито третото, а нещо четвърто. Мутра ли е, не е ли, мутра не е стандартно понятие, включва каквото използващият го има предвид, което няма как да знаем какво е. Маджо например не ни е управлявал пряко все още. Може да има афинитет към изкуствата и доброто възпитание. Не знаем. Да пробваме ли? Или да си търсим закостенял паралитик с привиден морал и без никакви качества, интуиция и усет, тесен специалист без обща култура. - ужас, ще му се качат на главата и ще взема само грешни решения.

Критиката към Бойко, е че е не инициативен, няма правилния достатъчно широк мироглед, ценностната му система не включва двигател към прогрес. Не търси новото, не намира кусури, не се опитва да развива това, което ръководи. Не е сигурно дали изобщо има ясна представа за цялостната система, която представлява държавата, какво е ежедневието на хората. Няма усет за средата, включително инфраструктурата и градоустройството. - това са очевидните неща, които са умозрими и разбираеми за всеки. Така, ама в останалите области е същото, трябва малко от малко да вникнеш в това как се прави бизнес, колко много излишна работа се върши от всички. Колко пречки и трудности има. каква голяма несигурност има в търговския оборот. Ами правосъдието. Ами основата на всичко - образованието и възпитанието. Прави и много лош подбор на кадри. Понеже искам да покажа, как има обективни критерии за критика и искане на оставка, затова ще отбележа, че повечето т.н. анализатори бързат със заключението: "за да не го засенчат или за да го слушат". Какво значение всъщност има защо подбора на ръководни кадри на Борисов е системно лош? Да попитат него, защо трябва да гадаем и да му правим психоанализа? Решение след решение са грешни.
Ами приоритезирането, съответно бюджетирането? От държавния бюджет може ли да се разбере какви са приоритетите ни? Ние сме бедна страна, трябва да имаме приоритети. Не може хем подводници, хем истребители, хем магистрали, хем всичко. Същевременно едни ходят гладни, социално декласирани са, неуки са и са обречени да останат такива. Кой знае колко учени, лекари, инженери и писатели се скитат в неравностойно положение и никога няма да се реализират. Имат гените, но нямат възможността. Отделно, че са бреме за цялото общество и икономиката по всички възможни направления, социално, икономически, поведенчески, потенциал за престъпност или да бъдат жертви на такава.
къде в бюджета ни личи, че това е бюджета на най-бедната и нещастна страна в ЕС? Ако например го обърнем в проценти и не си личат стойностите, ще може ли да се познае, че е нашият бюджет?
Добре, имаме задължителни разходи за отбрана, както и такива по международни договори. Има ли комисия, която да работи всеки ден за да намира начини да правим тези разходи под формата на инвестиции създаващи работни места, развиващи науката и допринасящи максимално за българското БВП? Не, има 50 или 500 други органа, комисии, съвети, агенции и агенцийки, които не са пряко следствие от конституционното устройство на страната, а са бюрократични брадавици по Паркинсон. Няма дори цялостна мрежова схема на държавния бюрократичен апарат. - която някой например да може да анализира и да се опитва да оптимизира.
11 години с тенденция да станат 12 са страшно много време. Нямаме визия. Преди се напъваха да правят планове и визии, сега не. Президента в момента прави национална стратегия, трябва да я прочета.

Неактивен zlatkoo

*
 • *******
 • 1100
  • Профил
Re: Бойко и Политиката: Дали си подхождат?
« Отговор #5 -: Август 12, 2020, 01:16:30 13:16 »
Ето пак крайности, работни места мисля че се създават достатъчно, поне в големите градове. Което всъщност не е много правилно, но пак е нещо. Предполагам няма нужда да обяснявам една от причините фолксваген да не построи завода си тук, е липсата на подготвени кадри.
 Бойко е на власт от толкова години, е точно сега по време на криза и преди избори ли е време за протести. Какво толкова фрапиращо направиха та нямаше такива протести миналото лято например?

Неактивен zlatkoo

*
 • *******
 • 1100
  • Профил
Re: Бойко и Политиката: Дали си подхождат?
« Отговор #7 -: Август 12, 2020, 01:32:16 13:32 »
За един такъв завод не е нужна само армия, трябват и инженери които да я ръководят....

Неактивен zlatkoo

*
 • *******
 • 1100
  • Профил
Re: Бойко и Политиката: Дали си подхождат?
« Отговор #8 -: Август 13, 2020, 02:33:07 14:33 »
Да си кажа не съм ми фен на Кирето, че много общо ги приказва, и изказа му не ми харесва. Обаче в основата си това което казва е вярно.


Пък тези дето искат добро бъдеще за България, рушат...
https://uniconbg.com/post/40905-zashto-protestirashti-porugavat-gerba-na-bulgaria-.html

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5668
  • Профил
Re: Бойко и Политиката: Дали си подхождат?
« Отговор #9 -: Февруари 03, 2021, 01:17:30 01:17 »
Тука са го натулупили на женския пазар:Дали Бойко си подхожда с политиката, с българската очевидно и за съжаление, да.
По принцип не би трябвало.
Излагация денонощно. Вече имам чувството, че не смогва и той не си вярва на моменти и не може да повярва, че още има кой да му вярва.

Винаги много съм искал да разбера, кои са му медийните и ПР съветниците. Въпросът е много сериозен и вероятно много дълбок.
Въведе видео блога успоредно с губернатора Шварценегер в много подобен формат. Някъде през 2014-та.