Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6640
  • Профил
Отидох до магазина на "Нитех" - София за да си купя дълбока волжка 15 мм за свещи и пътьом проверихме дали ми се е развалил динамометричния ключ от това, че го забравих натегнат.Прилагам няколко снимки на таблици за превръщане на мерни единици.
На една от снимките се вижда таблица разкриваща значението на означенията за здравина върху машинни болтове и гайки (бел.: англ. за машинен болт е "fastener").

Не съм ги дигитализирал, защото не са за справки, а за да видите какво да търсите и изисквате.

На някои от снимките се вижда и уред за засичане на ъгъла на завъртане на въртока при затягане. Даже смятам, че е по-добре да се затяга на три стъпки, първата до определено динамометрично усилие, след това още две стъпки затягане на определен ъгъл - вж. снимката с уреда.

Моля, коментирайте, харесвайте и споделяйте клипа. Добре сте дошли и като потребители на форума ни!

Поздрави!
Готино.Не разбрах може ли да се преобразува ъгловото завъртане в кг според дебелината на болта ?Ако даде отклонение какво се прави ?
« Последна редакция: Май 26, 2013, 12:13:08 00:13 от турбината »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6640
  • Профил
И на мен би ми било много интересно да науча, но съм почти убеден, че връзката ъглово завъртане-стягащо усилие се установява опитно.

Научих друго обаче, че стягането се разделя на стъпки не само за да е плавно, например защото дадена гарнитра преминава в свито състояние бавно, но и защото стягането трябва да става с едно движение иначе триенето между главата на болта и стягания детайл те лъже. Със стягането първо до определено динамометрично усилие, а след това на две стъпки дозавъртане това е избегнато.

Поздрави!
В завода ги завива машина на един път всичките без да се замисли даже.Освен че става по добре е и по прецизно.Мисля че това ръчното притягане е голяма хамалогия с не дотам прецизен резултат ама какво да правиш - няма друг начин.
Процеса е изключително сложен - сапромат  ;D в действие.
Триенето в резбите на болтовете е толкова голямо че предизвиква разцепване на молекулата на мазилното вещество с което се смазват резбите на шпилките/болтовете. Близко е по натиск с триенето в хипоидните зъбни колела на диференциалите. Затова там се използват само масла за диференциали които устискват на такова натоварване.
Специалната грес за шпилките на ARP има точно такова предназначение защото обикновено смазочно масло губи мазилни свойства в тия резби.
Интересно ми е каква е разликата в точноста при машинно и ръчно завиване на такива болтове ? Предполагам че е доста фрапираща ама знае ли човек ?

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6640
  • Профил
Днес пак го тествахме, при настройка 105 N.M. удря със 103, при настройка 185 N.M. удря със 179.
Перфектен е! Дори сега гледах видеото, всъщност ключа е станал значително по-точен от преди.

Искаха да ме чарджат 42 лева за калибриране, аз им показах видеото със почти 15.000 гледания и ми го тестваха безплатно.