Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Маховик и неговата маса
« -: Май 30, 2013, 08:26:04 20:26 »
Всички знаем какво е амтомобилен маховик .Мен ме интересува дали това което виждаме на клипа се случва и със маховика развъртян на 6000 оборота ?
Ако ли не ...то тогава какво пречи да се добави такъв диск свободно нанизан на първичния вал  ;D ефекта откъм тегло на останалите въртящи части ще уау

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 5406
    • Профил
Re:Маховик и неговата маса
« Отговор #1 -: Май 31, 2013, 12:06:53 00:06 »
Има пълна аналогия между двете, така че би трябвало автомобилният маховик да се държи по същият начин.

Аз пък наскоро изобретих KERS системата по собствен път и даже живях с вълнението от изобретението близо час.
Изобретих маховик съставен от две части, външна и вътрешна свързани чрез да кажем фрикцион контролран от соленоид. Към вътрешната действа многодисков съдинител.
При потегляне на полу-съединител работят и двете части и по този начин голямата им кинетична енергия помага автомобила по-бързо да бъде приведен в движение. Веднага щом съединителя зацепи трансмисията, външната тежка част на маховика се отсъединява за да не поглъща въртящ момент при повишаването на скоростта на въртене по време на ускоряването.

Това е и най-простата рекоперативна система, не знам дали някой има точно такава, но със сигурност не е изобретение поради очевидност. Иначе пък е полезна идея, със сигурност системата би улеснила стартирането на състезателен автомобил с преоразмерен турбокомпресор. Също със сигурност ако се включи плавно при движение с постоянна скорост след това ще допринася за изкачването на стръмнини и спускането им с по-постоянна скорост.

Поздрави!
Re:Маховик и неговата маса
« Отговор #2 -: Май 31, 2013, 01:17:21 01:17 »
Нещо ми убягва като смисъл ....Това което в първия момент ми се стори добре всъщност е зле.Жироскопичния ефект би трябвало да се отбягва при маховика понеже няма да може да отдаде кинетичната си енергия .От друга страна пък идеята за олекотяване при старт и последващо развъртане на такава система си е точно такова КЕРС .Моето предложение е за вискозитетна муфа между жироскопния диск и вала. С електричество може да се променя вискозитета на муфата и да зацепва или отцепва.
Поне разбрах защо шпиндела на турбокомпресора развива 200 000 оборота без грижи- той просто няма тегло поради жироскопния ефект  ;D

Неактивен topper

*
  • ***
  • 101
    • Профил
Re:Маховик и неговата маса
« Отговор #3 -: Декември 17, 2013, 08:52:46 08:52 »
много интересно видео. ще си го постна във ФБ.  но това мисля се нарича Кориолисова сила - от там е този ефект . може и да има връзка с жироскопичен ефект , но със сигурност това ми е една от най-неясните сили във физиката.