Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ^Del^

*
  • 204
    • Профил
Ей да си имах една такава машинка, и да работи с аутокад или солидуъркс, щях да бълвам произведения :D :D :D
Your ass must get jealous of all the shit that comes out of your mouth!

Неактивен Toshko

*
  • 6766
    • Профил
Теория и практика на CNC фрезите и DIY струговете
« Отговор #1 -: Юни 07, 2013, 07:04:18 07:04 »
Гледал ли си видеото за 3Д ЦПУ машината за огъване качено на канала на форума?
Заповядай линк към темата: http://penkiller.com/index.php/topic,832.0.html

Собствениците на Крафт са ми приятели и са си направили машината сами, софуера и управлението са дело на сливенска фирма.

Искам да кажа, че ти можеш да имаш такава машина!

Колкото до самото портване на глава, пуснах темата именно защото смятам, че е възможно, лесно и дори достъпно за всеки. Просто трябва да се знаят правилата на които се подчиняват процесите и всичко ще е ясно.

Поздрави!
« Отговор #2 -: Юни 08, 2013, 03:47:27 03:47 »
Ей да си имах една такава машинка, и да работи с аутокад или солидуъркс, щях да бълвам произведения :D :D :D

Аз имам подобна CNC фреза - само трябва да си конвертираш произведението правено на солид или аутокад и можеш да бълваш...... :)

П.С. Намерете някой фен на "ти"  с програмиране  на CNC с Heidenhein управление и ще си бълваме...аз само сънувам как бълвам глави, спирачни апарати и т.н.  ;D

Неактивен Toshko

*
  • 6766
    • Профил
« Отговор #3 -: Юни 08, 2013, 11:46:05 11:46 »

Аз имам подобна CNC фреза - само трябва да си конвертираш произведението правено на солид или аутокад и можеш да бълваш...... :)

П.С. Намерете някой фен на "ти"  с програмиране  на CNC с Heidenhein управление и ще си бълваме...аз само сънувам как бълвам глави, спирачни апарати и т.н.  ;D

Здравей, това е много яко! И как е да имаш собствена CNC фреза?  ;D

Много бих се радвал ако пуснеш една тема за фрезата със снимки и обяснения и какво произвеждаш на нея! Ако продукцията е тайна или не ни влиза в работата, ще се задоволя само със снимки и обяснения. също така, може ли ако минавам наблизо да се отбия да я снимам?

Дел, ти гониш! ;)  ;D

Неактивен ^Del^

*
  • 204
    • Профил
« Отговор #4 -: Юни 08, 2013, 12:24:36 12:24 »

Не съм на "ти" с програмирането.Аз съм по създаването на хардуера с лист и химикал - механика,механика на флуидите,съпромат,конструкция и подобни.Макар,че благодарение на МКЕ-то ... работата ми си отива по-към творческа :D
Иначе имам приятел от Индустриалното инженерство,но той е по-скоро прохождащ на "Фанук",отколкото на "ти" с Хайденхайн.
А как да си конвертирам чертежите идея си нямам - може би с Мастеркам?
« Отговор #5 -: Юни 08, 2013, 02:31:22 14:31 »
Тая CNC фреза на клипа е доста сложна .Не е като обикновените фрези които движат детайла по два вектора и ножа нагоре надолу.
Движи цялата маса в пет оси доколкото пише.
Не съм наясно с програмирането на такава машина но мисля че без предварително обучение по детйл няма как сама да обхожда детайл с такава сложна форма сама.

Неактивен ^Del^

*
  • 204
    • Профил
« Отговор #6 -: Юни 08, 2013, 05:55:57 17:55 »
Тая CNC фреза на клипа е доста сложна .Не е като обикновените фрези които движат детайла по два вектора и ножа нагоре надолу.
Движи цялата маса в пет оси доколкото пише.
Не съм наясно с програмирането на такава машина но мисля че без предварително обучение по детйл няма как сама да обхожда детайл с такава сложна форма сама.

Има такива на които не им е необходимо обучение по детайл... Но цената еее....баснословна. Ако ти е интересно на Пловдивския панаир като има изложения в тази насока може да отидеш да разгледаш последните думи на техниката.
« Отговор #7 -: Юни 08, 2013, 10:47:28 22:47 »
Интересувам се да но в зоната на хоби заниманията.В момента си правя едно малко стругче за в сервиза .500 вт мотор 2 предавки без самоход и резбонарязване.Универсал 160мм за по фини работи и замислям една приставка за шлайфане на валове /ако стане де /
Като се занимаваш с проектиране дай идея как да се направят паралели за малкото седло около 500мм и да са по лесни за любителско изработване.Да не са лястовича опашка че много сложно ми се види.

Неактивен ^Del^

*
  • 204
    • Профил
« Отговор #8 -: Юни 09, 2013, 01:49:44 01:49 »
Може ли да ми онагледиш задачката?
« Отговор #9 -: Юни 09, 2013, 10:47:23 10:47 »

Ето нещо подобно.Лявата част с мотора шпиндела и супорта е готова - надясно където са супорта  седлото и паралелите не съм правил още нищо .Търся голяма прецизност но с някакво решение за любителско изпълнение .Паралели и супорт тип лястовичи опашки ми се струват малко сложни заради клиновете за хлабините и малкия размер на паралелите.
При CNC фрезите е подобно положението на механиката .

Неактивен ^Del^

*
  • 204
    • Профил
« Отговор #10 -: Юни 09, 2013, 11:50:52 23:50 »
Ще ти пиша на ЛС,че се отклоняваме много от темата :)
Re:Теория и практика на CNC фрезите и DIY струговете
« Отговор #11 -: Юни 10, 2013, 11:17:54 23:17 »
До Del: Да, с MasterCAM става.

Здравей, това е много яко! И как е да имаш собствена CNC фреза?  ;D

Много бих се радвал ако пуснеш една тема за фрезата със снимки и обяснения и какво произвеждаш на нея! Ако продукцията е тайна или не ни влиза в работата, ще се задоволя само със снимки и обяснения. също така, може ли ако минавам наблизо да се отбия да я снимам?

Дел, ти гониш! ;)  ;D

Да, ще пусна някоя темичка за фрезата.Тя, разбира се, е далеч от тази, показана на клипчето, но за сметка на това е чисто нова, доста масивна, с големи ходове и прекрасна точност от 0.005 мм (поне според спецификациите). Снимането , пушенето и кафето около нея са безплатни и разрешени :)
А конкретно на въпроса "И как е да имаш собствена CNC фреза?" за мен специално е все едно да имам кола от F1 обаче нямам умения да я карам....хубаво е , но приятелите те бутат и правиш само кръгчета в двора и припалваш двигателя само за да чуеш звука....та в тоя ред на мисли търси се човек , който отбира от Heidenhein управления да удари едно рамо.
« Отговор #12 -: Юни 10, 2013, 11:57:11 23:57 »
Колега качи някой снимка да видим машинката .

Неактивен Toshko

*
  • 6766
    • Профил
« Отговор #13 -: Юни 19, 2013, 06:31:50 18:31 »
Колега качи някой снимка да видим машинката .

Солидаризирам се с това мнение!  ;D ;D ;D Не знам дали има по-голям фен на индустриалния туризъм от мен.  ;D Де що клиент със завод, цех, фабрика и т.н. имаме аз съм си завирал носа навсякъде. Обикновено ме развежда някой инженер, обясняват ми различните процеси от производството.
Изпитвам някакво преклонение и почит към средствата за производство! Има изумителни достижения на човешкия стремеж към подобряване на всичко, което ни заобикаля! Достатъчно е само да се замислиш колко технология има в една електрическа крушка, която свети хиляди часове и се включва и изключва хиляди пъти...

Поздрави!

Неактивен zlatkoo

*
  • 1504
    • Профил
« Отговор #14 -: Юни 27, 2013, 05:45:26 17:45 »
Малко да ползваме темата, и да се похваля. Преди 4-5 години и аз се занимавах с металообработване.
Малко поработих на такъв струг, ама само оператор.
http://vbox7.com/play:bff83976
Минал съм през цилиндрични зъбни предавки с прави и наклонени зъби, и стигнах до конусни предавки със спирални зъби система оерликон, че има и глисон.
http://vbox7.com/play:8c7ca500
http://vbox7.com/play:71e08bae
Ето и какво съм успял да заснема през това време (с телефона)
http://zlatkoo1.snimka.bg/other/rabota.463607.16954568
Нема начин да нема начин!