Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4877
    • Профил
Излъчване и топлообмен
« -: Юни 25, 2013, 01:35:35 13:35 »
Излъчване и топлообмен

Господата от Mighty Car Mods благодарение на които гледахме видеото обсъждано в тази тема на Пенкилер:
http://penkiller.com/index.php/topic,880.0.html са подхванали нова много интересна тема в тефния форум:
http://forums.mightycarmods.com/showthread.php?27456-Will-painting-my-intercooler-diminish-it-s-efficiency - заглавието на темата е "Ще се намали ли ефективността на моят интеркулер ако го боядисам черен?".
Фейсбук страница на Майти Кар Модс: https://www.facebook.com/mightycarmods?hc_location=stream

Изненадващо още първият отговорил дава линк към тази статия в Уикипедия: https://en.wikipedia.org/wiki/Emissivity от която става ясно, че черният цвят помага на топлообмена. Твърди се че голата полирана повърхност ще отдава по-малко топлина от боядисана в черно, независимо че боята е още един не метален слой.

Според HKS пък, боядисването на интеркулер не оказвало влияние на неговите свойства освен ако не намалява пропускливостта на въздух.

Все пак съм длъжен да уточна, че става въпрос за отдаването на топлина чрез инфрачервени лъчи, а не за директния топлообмен с други тела или въздуха.

Мнения?

Поздрави!
Re:Излъчване и топлообмен
« Отговор #1 -: Юни 25, 2013, 02:58:06 14:58 »
Без да се замисля отговарям - да черния цвят на физично тяло дава по бързо топлоприемане-топлоотвеждане. Но това е за твърдо идеално физично тяло. Конкретно при интеркулера ще има по добро отвеждане на топлината но при едно условие - черната боя да е с равно или по малко термично съпротивление от материала за кулера. Тоест боята трябва да е специално подбрана за целта.Боите на органична основа обикновено добре пропускат инфра лъчите. Добре поглъща инфра лъчението водата и най добре твърди частици с големина съизмерима с дължината на вълтата.Тъй като инфралъчите са част от електромагнитния спектър на светлината те се подчиняват на същите закони като видимата светлина.В конкретния случай за интеркулер бих препоръчал интеркулера да е боядисан отвътре черен и да бъде оросяван с вода външно като външно е бял най добре.Това ще даде резултат със сигурност  ;D
И още нещо което ми щукна.При чардж кулер може да се използва вместо вода колоидна система от диспергирани частици с размер около диапазона на вълната при инфра лъчението .Това е нещо много лесно изпълнимо но би вдигнало с доста ефективноста на такъв кулер.
« Последна редакция: Юни 25, 2013, 03:09:28 15:09 от турбината »