Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • 6690
    • Профил
Смазки, греси, уплътнения, Вюрт, Виктор Рийнц и ЦРЦ

Wurth, Würth, Victor Reinz, CRC;

Понеже най после имам нови задни дискове за мустанга, реших да се подсигуря с всичко необходимо за безпроблемната работа на задните спирачки. (всъщност още февруари си поръчах нарязани хай-перформанс тра-ла-ла дискове и накладки Райбестос за отзад, че моите са криви, обаче дойдоха предни дискове и задни накладки  :D тъпо, защото живота на дисковете на тази кола е 90.000 мили (145.000 км.) а на накладките 45.000 мили (72.000 км), та нямам намерение да сменям здрави части за сега...) Между другото нови задни дискове Вагнер за мустанга се намериха в Евро-07 баш насред София.

Освен мазилата и смазките за спирачки се обзаведох и със уплътнителен силикон Виктор Рейнц - трябва ми защото гарнитурата на ангренажния капак е от три части и по ъгълчетата между парчетата по книга трябва да се мацне по малко силикон.

Взех еластична паста CRC с която се намазва задната страна на накладката, върши същата работа като лепенките които се слагат на накладките ЕБЦ - вж. видеото във видео раздела на форума, тема с видео: http://penkiller.com/index.php/topic,872.0.html, целия видео раздел: http://penkiller.com/index.php/board,90.0.html. Предотвратява свиренето и осигурява винаги еднакво положение на накладката спрямо апарата.

Синтетична смазка за водачите на апаратите Вюрт.

Медно-алуминиева аерозолна смазка Вюрт (Würth) за ушите на накладките (в комплекта керамични накладки Райбестос /Raybestos/ има включена).

Медна аерозолна смазка Wurth, която също става за ушите на накладките, но и за резбите на болтовете на джантите, свещи и т.н. + е до 1200 градуса в сравнение с 1100 за медно-алуминиевата.

Взех си и специален почистващ спрей за дебитомери на CRC. Когато имате спортен филтър, който се омаслява, маслото попада върху жичката и отворите на дебитомера. Обикновените обезмаслители също са мазни, защото са роднини на кореселина и АМБ-то, затова ви трябва обезмаслител на спиртна основа, който ще остави дебитомера ви идеално сух.

След всички тези смазки няма начин да не оклепам дисковете и накладките, затова си взех и обезсмислител за спирачки пак Вюрт.

Вече имам и монтажни ръкавици - червено-белите и монтьорски за работа по двигателя- кафяво-черните.

Забравих да си купя сборна смазка. Имате ли идеи и предложения?

Понеже тези неща са доста скъпи (всичко е към 160 лева) и вероятно ще им изтече срока на годност преди да ги изхабя, предлагам на колега от форума който скоро сменя накладки, да ме покани да му намажа спирачките. Естествено безплатно и естествено всичко ще бъде документирано.

Поздрави!

Едит: Вижте и темата за съвременните масла и стандарти:
http://penkiller.com/index.php/topic,583.0.html
Добро пазаруване си направил между другото тези червено белите ръкавици са много удобни за работа защото не са толкова дебели и като се стегнат се работи много добре с тях .

Неактивен Toshko

*
  • 6690
    • Профил
Червените били за монтажи, пък черно-кафявите били за по мотора и мазане с масло.

Вижте каква снимка намерих  ;D значи няма грешка, правилните мазила съм взел  ;D

Пастата за спирачни цилиндри я взех, защото на CRC мазилото за накладки пишеше, че най-добър ефект има ако водачите се смажат със синтетична смазка... Това ми го продадоха за синтетична смазка за щифтове и водачи на плаващи апарати с бутала от едната страна... до тук добре, обаче на него пише, че смазва и спирачни бутала и цилиндри... Как аджеба да си смажа спирачното бутало?

Да Напълня под маншона на буталото ли? Или?

В свое оправдание за непросветеността ще посоча, че четох и нашия и американския и немския каталог на Вюрт и на всичките места картинката е същата като тази на етикета. тоест трябва ни някой, който е смазвал спирачен цилиндър/бутало или поне някой който познава друг, който го е правил. Имам проблеми със задните спирачки, защото нали главините са плаващи, разбирайте гумата има нормален ход от около 5 мм навътре-навън, което означава, че апарата трябва да следва диска много леко и мазно при тези движения. Задните дискове са ми криви и при всяко второ спиране от над 140 ми вибрират и издават шумове - зависи в какво положение ги хванат спирачките. Всъщност всичко трябва да е толкова добре смазано, че да мърда свободно и при натисната спирачка.

Затова съм захванал такова мащабно подновяване, може рядко да правя нещо ама искам да е като хората.
Под смазване на буталото разбирам напълно разглобяване на апарата и смазването на цялото бутало плюс напълване на защитното маншонче това трябва да гарантира плавната му работа и да попречи на блокиране в бъдеще. Смазвал съм с обикновенна грес блокирали буталца след раздвижване и полирането им със водна шкурка и паста но понякога ефекта е доста краткотраен достатъчно е да се остави за една седмица без да се кара зимно време и отново са блокирали явно си трябва качествена смазка .

Неактивен Toshko

*
  • 6690
    • Профил
Мисля че ще намажа каквото се е показало ог буталото и ще напълня маншончето. Евентуално може да изкарам буталото до край и да го намажа преди да го прибера.

Отделно ще смажа водачите и ще им напълня маншончетата.

Задните ми спирачки са от тези с комбинирана ръчна спирачка в апаратите, тоест прибират се с въртене. Любопитно ми е дали и като излизат се въртят в обратната посока. Ако това е така, то значи в контакта между буталото и накладката няма нужда от такъв адхезив като червеното нещо против шум в спирачките (CRC), а по-скоро от смазка, която да позволи свободно въртене колкото и бавно да е то.

Поздрави!
На форд мондео заднте апарати също са така като сменяхме накладките ги прибираххме с въртене и стягане с дърводелска скоба но въобще не ми доиде на акъла да смажем накладката .

Неактивен Toshko

*
  • 6690
    • Профил
Нормално се смазват само ушите където се плъзга в апарата. Евентуално с хубава синтетична смазка се смазват самите водачи на апаратите. На по-старите коли, които имаха фиксирани двубутални апарати имаше едни щифтове за накладката, които също можеше да се смажат.

На всички по-нови коли така се прибират буталата на апаратите. Интересно, че конструкцията на апаратите на Опел Омега-Б е същата, пак са плаващи, пак буталото е от едната страна, но се прибират с обикновено избутване, а не с въртене.

Неактивен zlatkoo

*
  • 1503
    • Профил
Аз при сменянето на накладките ползвам ceratec на textar
http://textar.com/lang-bg/products-mainmenu-29/---/textar-cera-tec-mainmenu-36
Смазвам тънко ушите на накладките където лежат в апарата, гърба на накладката дето опира в буталото и водачите. Между другото ми направи впечатление докато мазах, че "чисти/мие" добре ръждата.
Нема начин да нема начин!

Неактивен Toshko

*
  • 6690
    • Профил
Как изглежда твоята паста, че на моята отпред излиза една жълтеникава течност на пипане като ме много гъсто масло, а след това идва самата паста. Явно в тубата има масло около пастата и двете не се смесват.

Вижте снимките, мазното върху хартията е от това масълце, а посредата е същинската паста.
На първата снимка се вижда жълтичкото, което се показва преди пастата. Направо се вълнувам.  ;D

На пипане е много добре, мазно, упорито, бистро и лепкаво, на мирис много силно ми напомня Мотул 15W50 6100 от преди години, който беше над 80% синтетика и първите 1500 километра от ауспуха миришеше на теменужки. Направо благородна работа. На вкус още не съм го пробвал.  :D

Неактивен Toshko

*
  • 6690
    • Профил
Защо не отидох на сервиз? - ето това е въпроса.
Както и да е, доволен съм, защото ще знам, че всичко е направено като хората.

След първоначалната покупка си взех още и алуминиев високотемпературен спрей пак Вюрт. Даже на етикета има нарисувано как боядисват ръждясал ауспух. Нещо хич не съм впечатлен. Прилича на най обикновен спрей от 7 лева.

Другите мазила са много сериозни.

Някой беше затегнал всичко зверски, видях голям зор. И естествено, че ще псувам майсторите, защото по книга шината към моста дават да се стяга 76 фут паунда, което са 103 н.м. или около 10 кгм, това е доста яко стягане, но не идиотско дето вдигаш гаечния ключ на крик и колата се вдига и то едвам се отвива!
Тези болтове оригинално имат противаразвиващ химикал за резби.
Просто намацах с Локтайт на мястото където беше намацано оригинално, капнах и в резбата на шината, пръснах малко Вюрт Cu-800 на главата на болта и стегнах на 10 кила с динамометричния ключ.

Измерих кривината на главината и изглежда, че е към 4-5 стотни, утре ще измеря по диска.

Намазах накладките с червеното нещо.

Смазах ушите на накладките със силиконовата смазка от комплекта, а плъзгачите за накладките с Al-1100.

Като разглобих апарата натиснах два пъти спирачката за да излезе буталото до край повдигнах маншона на буталото и наврях вътре направо човката на тубата, напълни се много хубаво.
Отворите за водачите ги напълних пак със същата синтетична паста Вюрт, както и маншончетата. Последното май беше грешка, защото сега апарата е като на пружини, утре трябва да изтакам малко.

Главината я намазах с технически вазелин за да не ръждяса.

Заваля дъжд и духаше вятър - отвратително! А утре имам да правя другата страна.
Под навес съм, което не ми пречи да не харесвам времето!

Поздрави!
Дам друго си е удовлетворението от добре свършената работа сам . Като напълниш водачите много лошо няма къде да отиде греста и както казваш се едно е на пружини ти натискаш да се прибере то пак изкача  ;D
За този спреи за аспуха съм ползвал и на космос лак и последно беше някакъв модерен от 15 лева пръскаш го стои лъскав и от първата локва пада (в моя сучаи защото то си е една тръба с резонаторно гърне ) а иначе познат които се занимава с гърнета бил много доволен от този по скъпия явно самото гърне не се нагрява до такава степен като тръбата при мене .

Неактивен slatanic

*
  • **
  • 45
  • ....mad dog coming.....
    • Профил
Бих помогнал с гараж и канал,но пусто гаража е тесен и не може да се работи удобно покрай колата.Но за зор заман ако се наложи може да удрям по едно рамо.
Ей така за идеята и спорта.
Че сега с тая кошница дето я карам не ми се занимава да ровя по нея.
Прости хора и силен вятър нямат спиране!!!

Неактивен Toshko

*
  • 6690
    • Профил
Цитат на мнение на Турбината, което без да искам изтрих докато се опитвах да пусна настоящото мнение като ново:
Цитат на: Турбината
5 стотни е много като биене за този фланец.Нагоре към джантата ще стане повече .Здрав лагер и фланец трябва да е на нула - поне с този индикаторен часовник  В случая аксиалното биене не е решаващо според мен по скоро радиалното трябва да е на нула .
Като цяло процедурата се е получила комплексно обслужване на главина и накладки и доста подробно описано. Има ли впечатления след обслужването ?
Аз ползвам спрея със медните частици /не е на вюрт някакъв друг е / за накладките - водачите и цилиндърчета. Има определено ефект против запичане на цилиндър. Един страничен ефект има от тия мазила - де що има прах феродо го обират и полепва по тях на буци става след време.
Относно мазилата по маншоните на цилиндърчетата много внимателно ги подбирайте .Гумата там е устойчива на спирачна течност но не е маслоустойчива.
Проблема със задържането на цилиндъра е неприятен понеже трудно се отстранява.
Когато сложите нови накладки цилиндъра се прибира максимално навътре и докато се износят в маншона попада влага и прах от накладките.Това  в последствие може да предизвика и корозия в по стари апарати.Неприятното е че за да се отстрани трябва да се извади цилиндъра да се почисти всичко вътре и пак да се затвори и обезвъздуши.Другото което е доста лошо е когато има влага в спирачната течност .Получават се язви вътре в цилиндъра винаги на долната повърхност - съвсем микроскопични но достатъчни да пропуска в маншона по малко течност когато О-пръстена е над тях

(Предлагам да използваме тази тема, защото вече доста сме обсъждали в нея. Другите две ги пуснах за да има обобщение и тема във видео раздела.)

Да, ама оплакванията са ми от другата страна, където открих 15 стотни аксиално и около 20 радиално но по периферията на диска.
Аз понеже си спомням всичко постепенно и на порции досущ като типичен клиент на адвокатска кантора, се сетих, че оплакванията ми обикновенно са от второто пипане на спирачката натам. Тоест според инж. Митко става въпрос за т.н. скрита кривина на дисковете, които измятали когато се загреят, а в студено състояние запазват някаква търпима форма.

Сега покрай цялото мероприятие взе че ми дойде една идея. Намират ми се десетина нови гресьорки за резба М6... А докато разглобявах и сглобявах измерих и аксиалния ход на плаващите главини - и на двете е 9 десети. Обаче пътьом хич не ми хареса това което чух - твърдо чукане на метал при пълно прибиране на главината, което да уточня си е все такова от както колата е нова.
конструкцията на задния мост, е че лагерите в ръкавите се мажат от маслото на диференциала и след тях има семеринги.

Чудя се:
1. Какво ще стане ако навия една гресьорка между семеринга и края на ръкава и натъпча всичко там с хубава грес докато не започне да изтича изпод колелото за датчика на АБС-а;
2. Какво всъщност поема аксиалните натоварвания от завиване в този мост?

Slatanic, благодаря за предложението, ама си се намръзнах под навеса.  :)

Тема в направи си сам раздела с обобщение, че тук сме инструменти пък другата тема е във видео раздела: http://penkiller.com/index.php/topic,910.0.html

Тема с видео:
http://penkiller.com/index.php/topic,909.0.html ,

Плейлист в ютубе:
http://www.youtube.com/playlist?list=PLHacDnpeJe5eHKTO9EZOHl59zHOW7bnjh

И така, да обобщим използваните смазки, греси и помади:

Вюрт:

1. Cu-800 за резби и болтове - сложих на шпилките за джантата и на главите на болтовете за шината и за апарата към водачите;
2. AL-1100 високотемпературна смазка - сложих на ушите на накладките и по скобите за накладките в шината;
3. Паста за спирачни цилиндри - сложих на водачите и под маншона на спирачното бутало;
4. Обезмаслител за спирачки - обезмаслих всичко;
5. Алуминиева боя за висока температура до 250 градуса - боядисах дисковете за да не ръждясват, тези дискове имат тази особеност, че отвътре не работят 18 мм, а отвън 4-5 мм, затова е важно да се вземат мерки срещу ръждата, че иначе е грозно;

ЦРЦ:

6. Препарат против свирене и тропане на спирачки - намазах го на обратната страна на накладките;

Локтайт:

7. осигурител за резби 243 (син);

ВД-40:

8. WD-40;  :D

Неизвестен:

9. Силиконова смазка за ушите на накладките (вероятно по поръчка на Райбестос);
10. Технически вазелин за ушите на накладките.

Поздрави!
Уау 9 десети ? Това си е направо 1 мм аксиален луфт . Недопустимо за който и да е лагер. Такъв луфт като се натовари ще даде и радиално отклонение над допустимото .Това го сменяй възможно по бързо ако типа на лагера е нерегулируем.
За измерването на диска не е лошо да се замери контролно в няколко точки дебелината с микрометър.

Неактивен Toshko

*
  • 6690
    • Профил
Ама това били плаващи главини и било нормално.
За да не изпаднат навън в диференциала ги държи една много смешна S-образна скоба, която се казва C-clip. - прилагам снимка намерена в интернет.
Лагера е ролков и въобще няма функция да бъде аксиална опора, затова питам, какво работи като аксиална опора в този мост. Защото каквото и да е то, дрънка на твърдо желязо при пълно събиране навътре.

Едит: плаващи друг път! Реглажаджията толкова му разбира главата - вж. втората снимка с обяснението, моите са напълно не плаващи.
Вижте третата снимка, на нея се вижда полу-кръгла шайба, която влиза в канала на т.н. C-clamp, да не би тези на мен да ми липсват?!

Едит.2.: Плаващи главини, точно така, другото са плаващи полуоски.

Едит.3.: Ей, оглупявам направо! Някой може ли да ми каже, какво поема страничните натоварвания, ето всички части:
http://www.latemodelrestoration.com/item/LRS-4204SDK-B/79-93-Mustang-88-31-Spline-Severe-Duty-Rear-Axle-Kit-5-Lug-410-Gears
Много ме притеснява, че има ето такива шайби:
http://www.latemodelrestoration.com/item/M4050B/Mustang-88-Rear-Axle-Installation-Kit до колкото разбирам тези шайби се използват заедно със S-скобата и обират луфта на главината... това отговаря на въпроса за усилията при издърпване, но пак не ми стана ясно, какво поема усилията при свиване.

Е те това са лагерите и семерингите:
http://www.americanmuscle.com/frpp-rear-bearing-kit-0514.html

Ето ги и полуоските:
http://www.americanmuscle.com/moser-31spline-88-axle-2005.html
Пълна мистерия!