Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4730
    • Профил
Направи си сам усилвателя за IKEA Bowl Speakers
« -: Ноември 01, 2013, 08:32:44 20:32 »
Направи си сам усилвателя за IKEA Bowl Speakers
(Направи си сам в най-приятната му разновидност, друг да ти прави, накратко:
4х моно, 99.000 мф, LR-4@85 Hz HP&LP, Linkwitz Transform 25 Hz@0db, GD=6ms max...
)

Ето я темата в която определих параметрите и целите:
IKEA Bowl Speakers/Колони с Купи от Икеа

Останалото е въпрос на МДФ, мебелист, малко вата и филтър за високочестотния говорител.

Ето малко снимки на готовия усилвател. Много съм доволен.

Има четири канала, два басови до 85 хз. с интеграли около 85W чисти без изкривявания в 4 ома колкото са басовите говорители Сървин Вега, които смятам да използвам и два канала за над 85 херца около 65 вата транзисторни push-pull в клас AB с максимално издуто пробивно напрежение (висок bias).

Усилвателя съдържа и активни филтри Linkwitz-Riley 4-ти ред (24db/oct.) на 85 Hz за разделянето между каналите.


На двата нискочестотни канала е приложена и активна еквализация Linkwitz Transform изчислена за НЧ говорители Cerwin Vega WOFH12203 (4 ома) или VKN12211 (4 ома) в 50 литра затворен обем с малко вата. И двата варианта на НЧ дават 25 херца на 0 дб с еквализацията и максимални групови закъснения от 6 msec...
Еквализирахме до 25@0db, а не до 20Hz@0db, защото много дълбоката корекция изисква много висок коефициент на усилване, а и не е хубаво схемата да се насилва, не че е невъзможно. В случая и двата говорителя имат относително леки мембрани и окачване с относително големи загуби, тоест не са типични субове още по-малко за суб затворен обем.


Има общо 30 броя филтрови кондензатора по 3300 мф или общо 99000 мф филтров капацитет.
Тороида ако си спомням правилно е 350 вата, което е повече от достатъчно, а в комбинация с големия филтров капацитет става прекрасно.

Имам мастер волуме - стерео потенциометър и два отделни стерео атенюатора за двете двойки канали - бас и СЧ/ВЧ.

Изработката се вижда на снимките. Качвам също и снимка на осцилограма на 20 кхз. правоъгълна вълна възпроизведена от СЧ/ВЧ транзисторния усилвател без байпас на LR-4 филтъра, т.е. заедно с него - перфектен импулсен отговор!
(повече за правоъгълните сигнали възпроизвеждани от транзисторни усилватели можете да прочетете тук: http://penkiller.com/index.php/topic,990.0.html - от темата ще научите, че моето непретенциозно DIY усилвателче възпроизвежда правоъгълни сигнали т.е. импулси по не по-лош начин от прехвалено Hi-end изделие за десетки хиляди евро!)
На една от снимките се вижда и аудиофилския ми контакт - 6 квадрата кабел от таблото на блока право до контакта, като единствения бушон след главния на блока е вградения на контакта. - вероятно напълно безсмислена екстра, но кабела си го имаше, само направихме една спойка да го снадим и да го удължим до хола.

Да ми е честито! Сега остава да направя самите колони  ;D

Поздрави!

п.п. утре ще кача снимки и отдолу където са филтрите и платките на Линквиц трансформ.