Здравей Гост

Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
Тунинг-Направи си Сам / Re: Calibra C20XE повече тяга
« Последна публикация от Toshko - Март 14, 2023, 12:13:36 12:13 »
Показваш нормална свещ с голяма междина. Пробва ли някоя ПВМ?
Нормалните свещи не ги гъбаркай толкова с разстоянието, че така се правят вътрешни разряди в бобината, т.е. скапва се.
Цвета е температура и то на всичко, както и малко принос има сместа.
10 минути празен ход и са готови опушени, особено в сегашното време.
2
Тунинг-Направи си Сам / Re: Calibra C20XE повече тяга
« Последна публикация от MartinP - Март 13, 2023, 06:14:57 18:14 »
Сложих оригиналната стара бобина с нейният си комутатор, старите Беру кабели. Видях, че тогава колата започна да работи по-леко и сложих един модел на Беру Z173 свещи с 4 електрода (1.6мм разстояние от електрода) с които ми правеше проблеми, да видя дали ще ги хареса старото запалване - да, хареса ги :D Tа имам да пробвам и другите модели свещи, но дори със старите части, запалването е добро.

Явно още от онези години Опел и други като БМВ по някаква причина са слагали кабели и свещи с ниско съпротивление.
Бях чел за БМВ 750i M73 Е38 с някакви капризни свещи NGK на 1 кОм съпротивление. Пишат хората, че с никакви други свещи не вървяла колата.
Разцъквам каталога на един магазин, да видя за Опел-а дали има някакви такива свещи и се оказа, че има 2 модела NGK 2288 и 4388, които са с 1 кОм съпротивление.
Даже в последствие видях, че някои Ауди-та от преди 7-8 години (турбо модели и високооборотни атмосферни) заводски излизат със свещо 1-2 кОм-а, както с теб говорихме за бобина на цилиндър и как съпротивлението е само в свещта.

Иначе чакам да пристигнат два щекера и ще пробвам заводската система с нови части какво може да изхрани като свещи :D

MSD-то има интересна история и за мен лично има разлика с или без него. В средата на 60-те години по спомен GM предлагат Heavy duty ignition box на по-мощните си двигатели, като опция. В онези времена, когато са се продавали нови коли и са отивал на драг пистата да дават ниски времена, това е била прочута опция :D Та реално тези Heavy Duty ignition box(es) са правени още от тогава от MSD. Дори тогава двигателите са били сгъстени и е имало модели с 10.5:1 компресия.

Например на тези две снимки, по-мръсната свещ е оригиналното запалване, по-чистата е MSD-то. На снимката по-мръсната свещ изглежда по-тъмна отколкото наживо, но има разлика.

Да похваля препоръчаният Равенол. Харесва ми как работи колата с него, на студени стартове повдигачите много по-бързо утихват, даже по-лесно развърта на палене и на средни обороти. За високите, трябва да се кара, ама то е на под 200 километра маслото, имам още да го тествам.

Пробвал съм спортен филтър K&N конус без щит с алуминиево коляно, чува се че смуче, ама и тогава колата не беше в топ форма. Има консистенция в спортните филтри, която може би я няма заводските, но не ми се рискува с такова пропускане на мръсотия в двигателя.

Очаквайте още новини скоро  :D

3
фотография / Re: Как да снимаме портрети?
« Последна публикация от zlatkoo - Март 13, 2023, 11:07:57 11:07 »След като направих тези снимки в парка, се замислих. При толкова размазан фон, ми то няма особено значение къде снимам.
4
Ами Ейл хаус Лозенец. За обед не мога да кажа, но вечер за по биричка е чудесно.

 Вкусни бирени мезета, има и бургери. Пържените им картофки са си натурални, не замразени. От персонала нямам оплаквания. Бира се лее от стената, така че не се чака, можеш да си налееш колкото поискаш. Идва маалко скъпо но за такъв тип заведение мисля е нормално. 13 лева е литър бира.
5
Тунинг-Направи си Сам / Re: Calibra C20XE повече тяга
« Последна публикация от Toshko - Март 08, 2023, 11:18:50 23:18 »
Чакай, че не разбрах.
Смени кабелите и това-онова и ПВМ свещите проработиха? Така ли?
Тези боклуци Бош с графита ги имах на сенатора, отврат, ту тресе, ту не, ту има мощност, ту не. Много бързо се ориентирам към лули с резистор, медни кабели и свещи без съпротивление.

В щекерите съпротивление няма. Просто кабелите старият и вътре нишките се късат една по една от вибрациите, затова са станали 2.2кОм. Обаче виж, че оригиналните са еднакви.

ПВМ имат по-високо съпротивление само докато пробият, после плазмената дъга е много добър проводник. Удължаването е електрически несъществени, но за ДВГ е съществено.
Сметките с калкулатора за разряд са примерни за да се знае от какъв порядък са промените. Тоест, някакви проценти, двойно или десеторно.
Виж, че ни ориентираха правилно накъде да гледаме.

Браво!

П.п. това MSD май е пълен боклук, това с кабелите и свещите са трикове за тунинг на Лада и Москвич без никакво MSD. Едно време диагностика като те закачи на шкаф Sun с газ анализатор и ти измери процентите на цилиндрите, после сваля свещите и регулира разстоянието според коя е по-опушена и коя по-малко докато изравни % пад на оборотите при всеки един изключен цилиндър. Стенда изключваше цилиндри един по един и мереше колко падат оборотите.

Като гледам вече усещаш файдата от ПВМ свещи... на лексуса навремето от такива неща му изкарах към 20 коня на колелата и 2-3 литра надолу разход в града, извън към 1 литър. Само че там имаше една сполука, че беше 6-2-1-2 и прехода 2-1 изгни и го пресъздадох с по-хубаво сливане и тръба от 55 на 60мм. - това се усети много, свещите се усетиха отчетливо, стана мазен, тих и с повече момент в ниските и по-отпушен във високите.
И колкото и да съм враг на спортните филтри, имам доказани 8 коня на колелата между чисто нов оригинален филтър Тойота и панелен JR.

6
Тунинг-Направи си Сам / Re: Calibra C20XE повече тяга
« Последна публикация от MartinP - Март 08, 2023, 05:23:55 17:23 »
Последните новини по темата:

Поръчах кабел 2 метра 40kV, да има за експерименти. Кабелите с високото съпротивление са Бош. Успях да намеря старите кабели, с които купих колата, те са Беру и това е модела за заводско вграждане. Много интересно, пише номера на кабела на лулата за свещта и под него пише "1 кОм". Реших да го замеря този 1 кОм къде точно трябва да бъде и се оказа, че съпротивлението на кабела от обувка до обувка е 2.2 кОм-а. Премерих ги всичките кабели и всичките показваха толкова. Смених Бош кабелите със старите Беру и колата започна да работи по-разтоварено. На студен двигател в ниските обороти се усещаше, че има едно леко придърпване, но някакси със старите кабели Беру това се тушира. Колата вървеше добре, но усещах че след 3000 оборота ускоряваше малко по-колебливо от преди с MSD-то.

Както се шегуваше за свещите, че имам за няколко години напред, реших да пробвам тези, които ми показаха проблема най-бързо: Beru Z173. Сложих ги и честно казано до ден днешен не съм усещал такъв въртящ момент в ниските обороти от този двигател. С тези свещи много добре пълни още от 1500 оборота, а след 2500 още по-бързо катери оборотите от когато и да е било. Пълна газ само на 1-ва и 2-ра съм тествал, лесно й е на колата, по-натам трябва да излизам извън града :D
Чак нямам търпение да тествам и другите свещи, ама да навъртя 1000 километра с едните, след това ще сложа други.

Гледах ето това клипче в YouTube, човекът го обяснява лесно и логично защо проблемът с ПВМ свещите може да е бил свързан само с MSD-то.Както сам каза, ПВМ свещите сами си удължават времето за горене с по-високото съпротивление, може би от там се получава ефекта на работа, като при подгревната свещ и за това за първи път виждаш ДВГ да не харесва ПВМ :D Самите MSD силно препоръчват използването на традиционни медни свещи с един електрод. Не й стига времето на ПВМ свещта да се охлади между интервалите за подаване на искра. Мога да ги пробвам само с фабричната запалителна система.

Тръгнал съм да възстановявам запалителната система с нови части. Чакам да пристигнат два щекера и всичко е готово. Новите Беру кабели са 6 броя: за всичките цилиндри + 1 къс и 1 дълъг кабел за бобината, които са без щекери и са на резби в двата края. Щекерите ги има включени в комплекта. Като замервам съпротивленията на двата кабела те са 0.00, което ме кара да мисля че съпротивленията са в самите щекери, тоест дори да ползвам медният проводник, пак ще има съпротивление от самите щекери. Ако искам да правя кабели с нулево съпротивление, трябва да си търся комплект "направи си сам" кабелни обувки и гумени изолации за тях. Също така тези медни кабели не се препоръчват от MSD, освен ако не са добре екранирари, поради висок риск от излъчване на RFI.

Така че ще пробвам заводската система с ПВМ и MSD-то с добре отворени свещи на 1.14мм както го дават по каталог и ще видя как се движи по-добре колата :D


7
Изкуство, Спорт, Пътувания, Природа / Политехнически музей София.
« Последна публикация от zlatkoo - Март 08, 2023, 09:52:14 09:52 »
От доста време му се каня, и най накрая му дойде времето.
Не е особено голям, но не бих казал и че е малък. Обаче експозицията е доста интересна, и доста информативна. Мисля, че и на малки деца ще е интересна. Жената е доста любезна и приказлива. Като казах малки деца, жената ни се оплака, че доста от родителите не си контролират децата да не пипат/чупят експонатите. Имало е работещ грамофон с манивела и фуния който са пускали на посетителите, е вече не работи...

Часовник за отчитане на работно време.


Диагностика.


Велосипед с кардан.


Доста интересна радиолампа.


Дисплея в колата ви сигурно е по голям от тоя телевизор.


На този Форд тук му показва температурата.

Опитах да заснема и една холограма, но на живо се вижда хората как махат доста по ефектно, но по отдалече.Тази камера ми напомня на "Всяка неделя".Не съм заснел още мноого неща. По музеи не обичам да снимам всичко, така ще се запази любопитството сам да идеш и да видиш.
 Интересен покрив, който отдолу си е с турски керемиди.
8
фотография / Re: Снимки всякакви
« Последна публикация от zlatkoo - Март 03, 2023, 09:59:20 09:59 »
Честит празник.
9
Тунинг-Направи си Сам / Re: Calibra C20XE повече тяга
« Последна публикация от Toshko - Февруари 24, 2023, 09:46:40 09:46 »
Съпротивленията на кабелите изглеждат нормално, 1 е най-далече, 4 е най-близо.
Търси 40kV кабели.
Доста ти е поломено запалването. Нещата изглеждат така, че като си смениш всичко, защото не виждам нещо, което да не е за смяна ще имаш свещи за поне 5 години напред  ;D При свещи с резистор и то с по-висока стойност, кабели със съпротивление са безпредметни. Всичките COP системи са с пружини, тоест без съпротивление в кабела и свещи с резистор.

Апропо, резистора не е напълно безпредметен... Бобината складира определена енергия в kJ (същото като Wh или kWh, джаули и ват часове са една и съща мерна единица за енергия). Та, бобината складира определена енергия, която при прекъсване на тока върху първичната намотка се разрежда през вторичната.
И сега вариантите са два, да няма съпротивление и през междината на свещта да протече голям ток за кратко време. Тук има една особеност, всяка въздушна междина работи в няколко фази, йонизация и организация, начало на протичането, протичане и край на протичането. Ако цялата енергия изтряска за много кратко време не е ясно какво и колко ще запали и ще бъде по-разрушителна за елементите на запалването, особено когато има прекъсвач-разпределител (делко). Затова се слага съпротивление, което ограничава тока и съответно удължава времето за разряд. Трябва да се намери оптималния баланс между загуби в съпротивлението и продължителност на искрата.
Кое е лошото, когато имаме 4 различни кабела, че загубите са различни и продължителността на искрата е различна.

На сенатора си бях сложил 5кО резисторни лули, медни кабели и медни свещи без съпротивление и работеше идеално.

Ами сменяй всичко изпочупено и продължавай. Това е риска с 30 годишни автомобили. Някой като си вземе такава и започне да я прави отначало ме гледа много накриво като му кажа, че трябва да се сменя подред.

Даже ти го сметнах.
Типичната бобина има енергия между 50 и 250mJ (милиджаула), средно 125mJ

При 16 кило ома, 125mJ се развеждат за 1.25us.
1 us означава микро секунда или 10 на -6-та степен или 0.000001 секунди.
При 5 кило ома времето за разреждане на 125mJ е над 3 пъти по-малко: 0.39us
Има още една разлика, при по-високото съпротивление  общата отдадена енергия върху гориво-въздушната смес е по-малка.

ПВМ свещите сами си удължават времето, защото самите те имат по-високо съпротивление между работните електроди. Участието на повърхностната междина, е че повърхността помага в първоначалната йонизация и организация докато токът пробие.
Само че горните изчисления са при константна големина на тока през цялото време, тоест товар представляващ идеален проводник.
Сместа между електродите и плазмения облак докато се отдава искра изобщо не са идеален проводник. На практика въпросните средно 125mJ се отдават между електродите за между 1 и 2 mS, което е 1.000 (хиляда) пъти по-бавно. mS е хилядна, а uS е милионна част от секундата.
По-ниското съпротивление помага при първоначалното пробиване и запалване на искрата, по-високото съпротивление удължава времето.
Калкулатор: https://www.allaboutcircuits.com/tools/electrical-energy-calculator/
10
Тунинг-Направи си Сам / Re: Calibra C20XE повече тяга
« Последна публикация от MartinP - Февруари 23, 2023, 06:36:26 18:36 »
Ето какво се случва последните дни. Карам си с нормалните NGK свещи и от време на време над 4000 оборота усещам придърпване. Даже на 2-3 пъти колата ми загасна при потегляне от светофар и то на вече загрял двигател. Мислех си "хайде пак старата драма с боклуците в резервоара" понеже карах много на резерва  ;D заредих половин резервоар и много се зачести проблема с вървежа над 4000 оборота, един път иска, един път не.

Реших да проверя кабелите както ме посъветва и ето резултатите от измерванията:

1-ви цилиндър - 9.34 кОм
2-ри цилиндър - 9 кОм
3-ти цилиндър - 7.25 кОм
4-ти цилиндър - 5.31 кОм

Измерих старият кабел за бобината и на него не ми показа никакви стоиности мултицета, меря на съпротивление 20К. не показва 0.00, а показва 1, все едно че не меря нищо.
Хайде сега да премеря кабела от бобината към дистрибуторната капачка и се оказва, че кабелната обувка си седи в бобината, ама кабела се дърпа. Това си е по моя вина, защото преди години не намерих майстор, който да се навие да ми го кримпне, та аз на едни стари кабели се учих и това успях да постигна  :D

Пробвах съвета да върна старата бобина. Получиха се нещата, но бях забравил, че оригиналният комутатор ми правеше проблеми и заради него ми подскача сега стрелката на оборотомера, редовно отива до 7 и понякога ги подминава, на леко газ  :D Та мисля да взема нов комутатор и да видя оригиналната бобина на какви свещи ще издържи, без да се сменят кабелите.

Изглежда ли като да се е счупила дистрибуторната капачка, точно в центъра откъдето идва искрата от бобината?

Чудя се дали да правя нормален вълновиден кабел за MSD бобината от някой стар комплект или да правя меден, както препоръчваш? Единственото, което не ми харесва на медните е, че не мога да намеря такъв, който да издържа на над 20kV, а знам съдейки по това че с хлабав кабел, колата се е движила, че тази бобина може да ги мине спокойно тези волтове. Какво би посъветвал да се ползва?

Иначе със старата бобина колата се движи нормално за момента, май липсва леко тласък в диапазона 1500-2500 оборота, ама след това добре върви до високите, доколкото успявам да усетя по шум на двигателя, няма очевидно придърпване или нещо такова.
Страници: [1] 2 3 ... 10