Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - barobgb

Страници: [1] 2 3
1
Имах чифт вкс 2532 преди време, закупени нови. Същите честоти на срез 800 и 4000. При прослушване на парчета с тромпет, саксофон или подобно звучащи инструменти, се чуваше едно скърцащо и неприятно. Подозирах всичко - стъпало, предусилвател, кабели, филтър, тъй като всичко при мен е събери си сам. Накрая ги смених с други средночестотни с подобни характеристики и всичко вече е супер.

2
Добре де, какво има против големите радиатори на усилвателя? Не би ли трябвало да е точно обратното - с голям радиатор температурата е много по-стабилна/ постоянна. И друго - ако се използват транзистори с вградена температурна компенсация, няма ли да се подобри положението?

3
Общ Аудио Раздел / Стая за музика?
« -: Август 09, 2023, 10:46:55 10:46 »
Здравейте!
Тук се обсъжда най-много как да си направим сами хубави тонколони. В друг форум чоплят усилватели. Никъде обаче няма хубава тема за самото помещение, в което ще слушаме музика. Как би трябвало да изглежда то? Размери, височина, форма, после разположение на тонколони, усилвател, слушател, заглушители, отражатели и разни други неща?
Споделете снимки, видеа, идеи!
Макар че според това, което съм прочел най-подходящото място за слушане е на полето ;)

4
И замерване без и със еквализация - резултатът е видим и чуваем.

П.п. тези пропадания в средните честоти са заради помещението - голи стени в тясно помещение, отделно телефонът не мери правилно около 10кхц, но меря с още 2 телефона и всички имат някаква аномалия около тази честота - какво да се прави, ай-фйи за бедни ;) На слух нещата са добре.

5
Продава / Re: Евтини колони
« -: Август 04, 2023, 08:06:28 08:06 »
Моля изтрийте темата, отнесъл ги е някой щастливец.

6
Малко мат'риал

7
Общ Аудио Раздел / Продължение
« -: Август 03, 2023, 01:30:16 13:30 »
Здравейте отново!
Не съм приключил с темата, просто при мен нещата се случват мноооого баааавно ;)
Не се отказах от широколентовия монакор, и реших да добавя високочестотен, а той да свири като среда. Попаднаха ми чифт monacor dt-25n на добра цена, взех ги и продължих напред (като Кобрата). Системата е изцяло diy, активен кросовър разделя сигналът при 312 hz LR4, за ниските честоти се грижи транзисторен усилвател, а нагоре свири усилвател със страхотните LM1875.
Реших разделянето между широколентовия и високочестотния да стане около 4200 hz, с 2ри ред за средата, и 4ти ред за високочестотния. Направих жестока грешка-  при изчисляването взех за импеданс на средночестотния 8ома, а за високочестотния - 4 (това,което пишеше на гърбовете на говорителите)+ резистор 2 ома заради по високата чувствителност , демек 6 ома. Не мога да кажа, че свиреше лошо, но нещо не ме кефеше, и започнах пак да чета и попивам форумни знания, за което съм изключително благодарен. Реших да започна отначало, като първо измеря активното съпротивление и индуктивността на говорителите. Вместо да разпарчетосам филтрите, реших да добавя последователно, този път и на 2та говорителя резистори, с които да нагодя съпротивлението за същите филтри, и донякъде да ги изравня като сила. Направих поотделно замерване (със телефона и spectroid) на високочестотния и средночестотния, за да се ориентирам къде затихват и дали филтърът си върши работата. Е, широколентовият в един момент започваше да се обажда в лентата на високите честоти, и то достатъчно ясно.... Все пак, като цяло звученето се подобри. Пак започнах да чета темата за импеданса, и нааааай накрая се реших да им направа еквализация - резистор(и) и кондензатор(и), паралелно на клемите на говорителя. Ще направя още едно аматьорско замерване и ще го публикувам при първа възможност.

8
Продава / Евтини колони
« -: Август 03, 2023, 09:58:20 09:58 »
Не съм продавач, но попаднах на тази обява, за парите, които човекът им търси, според мен е страшна оферта! Ако някой може по картинка да познае моделите на говорителите, ще улесним евентуален купувач.
https://m.bazar.bg/obiava-41740082/tonkoloni-praveni

9
Точно, няма безплатна енергия. Иначе връщаме обратно водата в кладенеца, но да минава през перка на някое генераторче/динамо и хоп! Фриенержи! Тръгнах да гледам клипове в ютуб - пълно е с такива системи... абе все едно гледаш фокуси - знаеш, че те лъжат, но не знаеш как ;)

10
Вижте на какво чудо попаднах в олелекса
https://m.olx.bg/d/ad/vodna-pompa-bez-tok-CID262-ID99JqA.html?ad_reason_recommended_items=135435402,135306604,134990738&reason=ip%7Clister
...и се чудя дали има хора, които се вързват на таквиз.... измишльотини

11
Общ Аудио Раздел / Re: Въпрос за sample rate и bit depth
« -: Януари 15, 2023, 09:18:00 09:18 »
Е как ще стане, като това са входове, а не изходи...

12
Не съм закрил темата още. С риск да "открия топлата вода", трябва да спомена, че все още се интересувам от хубав широколентов, който възпроизвежда всичко от 300-18-20000 hz, и вече съм 99% убеден, че няма такова животно, и производителите яко лъжат в обявените характеристики на говорителите. Убеден съм, че кривата им на ачх е умишлено позагладена (smooth по английски ;) ), и то мноооого. Няма да давам примери, танг-банд със същия размер със лек спад на 7.5 кхц... ама дали ще е толкова лек? Ще ми струва 40евро за 1бр за проба и знам какъв ще е резултатът.... Въпросният monacor го комбинирах с високочестотен (пак monacor), 2 ред за широколентовия отгоре и 4ти за високочестотния (дали 2ри нямаше да е достатъчен?) на около 3500хц по спомен. И накрая ми хареса (даже много). Но защо големи фирми така заблуждават клиентите си???

13
Може ли един въпрос ... сигурно ще прозвучи аматьорски, ама поне е по темата ;) Филтърът за говорителя се смята според неговото съпротивление. Е ако добавим резистор същият този филтър вече не вижда ли друго по-голямо съпротивление и не се ли променя неговото действие? В калкулатора забелязах, че при 8 ома спрямо 4 ома говорител кондензаторите стават с двоен капацитет а бобините - наполовина (т.е. получава се нещо съвсем различно от предвиденото).

14
Музика и Музикални клипове / Re: Скапани флакове или?
« -: Септември 29, 2022, 03:18:51 15:18 »
Здравейте отново!
Та само за да приключа темата - същото явление с "плаващия" говорител го забелязах още няколко пъти - на някои парчета и 2-3 албума. Просто изтеглих други версии (с които го нямаше наблюдаваното явление)  и изтрих проблемните - няма да си скапвам говорителите заради тях все пак.
Благодаря!
П.п. Пробвах и с лаптоп - същият резултат...

15
Обогатих си колекцията с гъбите - дааа голямо тубс-тубс, и подксачане на говорителите, но не е като това което наблюдавам на moebius. Трябва да пусна отделна тема "с кое парче изтупвате праха от говорителите"  :D

Страници: [1] 2 3