Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 66
1
Aудиотехника / Видео Кой не знае закона на Ома...
« -: Септември 23, 2023, 08:53:43 08:53 »
Кой не знае закона на ома, да си ходи дома!Както е известно, отношението на разбиращите от електроника към разбиращите от озвучителна тела е тъй както около 99:1

Разбиращите от електроника правят странни неща, чуват резистори, кондензатори, кабели и т.н. Обикновено това ги подвежда и изглеждат несериозно в очите на тези, които се занимават с озвучаване и акустика.
Моите уважения към всеки усилвателджия, който е в състояние да използва какви да е проводници и резистори в тонколона!

Това видео би трябвало да напълни главата на всеки правяч на озвучитулни тела със сумати езотерика и щуротии.
На мен ми се завъртя а концепции и стратегии от захранването на усилвателя, през кабелите, чак до филтрите, кже как трябва да изглежда след като вече е било уточнено като стойност.

2
Електромобили и Хибриди / Тесла P85D
« -: Юли 13, 2023, 01:43:32 13:43 »
Карах Тесла P85D на комшията.

Кара се като нормална кола, ако не ти кажат, че няма ДВГ е все едно караш Линкълн Таун Кар или Краун Виктория, просто безшумен плавно сменящ автомобил, има и такива лексуси. Усещането е за голяма лекота.
Педала на газта реагира напълно естествено.
При доста енергично ускорение преброих поне 6-7 степени на "още газ" от 0 до 100.
Изпреварването от 40-60-80 км/ч е абсурдно бързо. Абсурдно-смешно-двойно-абсурдно.
Ускорението до 100 мога да го сравня само със завой със ски с радуис под 20 метра с 80-90 със захапали кантове, което са около 3g, разликата, е че на ските усещаш как ти слиза кръвта от главата, увисват ти бузите и ти се местят вътрешните органи, а с теслата ни се напряга само вратът по подобен начин.

Разликата с кола със 700 коня с ДВГ е гигантска. Първо, теслата е по-пъргава и бърза. Второ, докато 700 коня кола напряга, натоварва и изнервя, теслата е абсолютно спокойна като Линкълн повдигнат на квадрат. 0-100 за 3 секунди е по-спокойно преживяване отколкото да караш с 90 на круиз контрол.

Най-приятното и най-интересното в Тесла модел обаче не са нито точно ускорението, нито баш доускорението. Пътищата не винаги са пълни с по-бавни автомобили, понякога са празни или със слаб трафик от нормално движещи се. При такива обстоятелства повечето измерими характеристики отпадат и остават не измеримите субективни усещания и преживявания.
1. Теслата има много добро шаси. Чисто нова платформа направена по чисто ново задание. Както купето и много здраво и сигурно, така и геометрията на окачването е много добра. Управляемостта, неутралността на поведението и начина по който се движи са несравними с нищо друго.
2. Теслата не тропа, не скъпца и няма никакви луфтове. Усеща се по-солидна от Ленд Круизър, Лексус, Мерцедес, БМВ, Ауди и т.н. Няма никаква хлабина никъде. От затварянето на вратата, през педалите, седалката, панелите в купето чак до волана, никъде не се усеща нищо хлабаво, лабаво, мотаещо се, мърдащо по нерегламентиран начин. Стронг - Бетон!
3. Теслата вози супер добре. Не е като вълшебното килимче W222 на 18-ки, но пък е около 10 пъти по-малко китайска от именно този Мерцедес, който пък е около 10 пъти по-читаво направен от всичките си скърцащи и лабави конкуренти.
Модел S вози като добре возещо Инфинити Q40 или Нисан G-sedan 37. По равен път само с фуги и отделни смущения е без забележка, по откровени бабуни и кръпки, където трябва да друса, не друса, заобля неравностите много културно и пак вози добре.
4. Тишината май не може да се сравни с нищо друго. Нито гуми, нито вятър. Има някакъв шум, но той е от три децибела и повече по-слаб отколкото в най-обезшумените други автомобили. Като тук електрическото задвижване няма особен принос, има страшно тихи коли с ДВГ, като Линкълн Таункар например. Не, Тесла е просто обезшумена, има кораво купе и много модерно окачване, поради което е ужасно тиха.
5. Конкретната Тесла даже няма меко затваряне на вратите, обаче вратите се затварят по уникално приятен механичен и солиден начин.

Пак ще повторя, като оставим настрана задвижването, Тесла е чисто нова концепция за шаси, окачване и автомобил.
Освен това задвижването й е прекрасно, кара се лесно, интуитивно и много приятно. Всеки може да седне и да подкара и след една минута забравя, че е в нова и непозната кола.

Външно колата е сравнима по размери с Мондео, вътре има повече място от 5-ца и Е-класа, дължината на купето е сравнима само със 7-ца и S-класа къса база, седалките обаче не са чак толкова разкошни, но са много удобни.

Впечатленията са от Модел S P85D 2015 г. на 310.000 км. Което е още по-впечатляващо. Салона не е захабен или изтъркан, а колата е по-солидна от чисто нова немска кола, които на мен са ми доста хлабави, както вече се разбра. На този пробег по нашите географски ширини изброените немски, че и японски автомобили са вече готови за хвърляне, а списъка с поддръжката и ремонтите е просто срамно дълъг и скъп. Теслата има сменени няколко тампона, 1-2 щанги, кара си на оригиналните амортесьори и въздушни възглавници, не пука отникъде и както казах, усеща се по-солидна от чисто нова кола. - включително затварянето на вратите!

Естествено 8 към 9 годишен електромобил няма пробега на моделите от 22-ра и 23-та година, със 120 и климатик на макс може да измине малко над 300 км, със 140 малко под 300 км, а с 90-100 около 400. На мен ми се струва малко, но според собственика от София до всяка точка на морето се стига с едно зареждане.

Днешните Тесли са с кажи-речи двоен на този пробег и още по-хубави.

Поздрави!

3
Сега си спомних защо съществува този раздел (леле, колко работа за редактиране заради клавиатурата на телефона си отворих)

Ей тоя устат юнак - Геровски Моторспорт:
https://fb.watch/iI_SLR70km/

Седи под някакъв автомобил и ръси мъдрости, които от безобидни в началото изведнъж преливат в див полет на развинтеното му въображение.

Темата е "защо автоматиците се чупят след смяна на маслото с машина".

Основната му теза, е че машината "набива" явно с някаква по-голяма сила някакви стружки, боклуци и абразиви, които явно присъстват дебнейки в кутията, тези стружки, боклуци и абразиви се набивали в мозъка на кутията (електро-механичния блок за управление, който погрешно нарича с търговското име "мехатроник") и го чупели.

Какво става според тоя юначага, който ме е блокирал от страницата си след като доста културно му обясних, че си измисля?
1. Машината за смяна на масло била с налягане и дебит, които са ненормални и прекалени, измивала въпросните абразивни агенти от стените на корпуса, от там те минавали през филтъра и се били набивали по управляващите клапани и вече край, абразия, катаклизми и разрушения.
Обаче всъщност:
- Машината за смяна на масло на автоматик се включва в кръга за охлаждане на автоматика, събира в себе си старото масло, което излиза от кутията и по тръбата към кутията налива новото масло. Процесът е доста бавен. Дебита на машината е по-малък или равен на дебита на вградената в автоматика маслена помпа. Маслото се връща обратно през мястото през което се осъществява и нормалната циркулация при шофиране на автомобила.
Колкото нормалната циркулация може да предизвика "набиване", толкова и машината. Като машината е даже по-бавна от Нормалната циркулация на празен ход, да не говорим при каране с високи обороти, че кутията циркулира сигурно 5-10 пъти по-бързо.

2. Какви са тези стружки, боклуци и абразиви? Съществуват ли въобще?

- Автоматичните скоростни кутии с хидротрансформатор имат изключително дълъг до безкраен живот. Повечето дефекти не са свързани с износване или разрушаване, а с протекли гарнитури, о-пръстени и други подобни, понякога с изгорели управляващи соленоиди, понякога с изгорели датчици за положението на скоростния лост.
Автоматик дава механична повреда само при комбинация от много агресивна употреба и пълна липса на поддръжка, тоест каране в тежки режими с голяма мощност и не сменяне на маслото.
Ако правите само едното от двете, карате агресивно или не сменяте маслото, автоматика пак ще изкара над 300.000 километра, което са 20 години средна употреба за ЕС.

Тоест, стружките и боклуците в маслото, първо не съществуват, второ са резултат от агресивно каране и никаква поддръжка.

Дори все пак да имаме стружки, то автоматика има цедка и доста по-рядко обемно-масов филтър, който действително да извършва филтриране. Всеки автоматик има това от което има нужда, автоматиците, които не се повреждат от ситни стружки имат цедка представляваща метална мрежа, по-финните автоматици, които обаче произвеждат много малки количества финно замърсяване от фрикционен материал имат филтри. Тези филтри работят най-много през първите 20-30.000 километра и до първата смяна на маслото, след това интензитета на отделяне на фрикционен материал клони към нула. Затова и много съвременни автоматици нямат картер, а филтъра им е вграден и никога не се сменя. - за разлика от маслото, което е хубаво да се смени на до 20-30.000 км, а след това на всеки 40-50.000 км. (България е идеалната комбинация от лошо градско, четири сезона и високи скорости по магистралите за да сменяте всичко, масло на ДВГ, на трансмисията и свещи възможно най на често)

Така че за какви стружки говори това момче Геровски моторспортиста?
За несъществуващи.
Намерите ли стружки в скоростната си кутия по-добре се консултирайте със специалист по ремонт и рециклиране, а не си играйте на масла и обслужвания.

По някое време във видеото маже с пръст с ръкавичка по корпуса отвътре и вика, гледайте какво пада, това се тези зловещи стружки и абразиви за които Ви разправям, това Ви го набива тая лоша машина в малкото нещастно мозъче на кутията и т.н.
Значи, моето момче, гледай сега, часовник да си купиш, швейцарски с механизъм Ета Валжу или по-скъп… пак на две години трябва да го носиш на майстор часовникар да го изчисти и смаже, защото прави стружки. ДВГ също от смяна до смяна пълни маслото с 5-10-20-30 PPM желязо, отделно с пак толкова алуминий, бронз и т.н., даже не механични части като радиатори и тръби пускат частици откриваеми в двигателното масло. Това не са стружки. Това са частици характерно присъщи за всяка механична машина. Има едни момчета – инженери, те ги знаят тези работи и отбират това-онова от дизайн и конструиране. Няма нужда да зомбираш аудиторията с такива езотерични самобичувания, да сънуват как ги гони стружка насън. Механичен будилник със звънец да си купиш, той също прави метален прах, диференциал, раздатка, ДВГ, Лего, железен конструктор, епилатор, самобръсначка, багер, кран, флопидисково устройство, хахахах, всичко отделя тези зловещи неща с които психираш хората.
Бъди рахат геровче, инженерите имат хабер за тая работа! Нема нужда да се мие, да се бърше и да се правят подвизи! Тамън тоя прашец с консистенция на боя или суха смазка щеше да обогати новото масло да започне да си върши работата по-скоро и да не хаби съединителите излишно.

Защо все пак някои скоростни кутии наистина работят по-лошо след смяна на маслото?
Първо, адаптация. Маслото за автоматична скоростна кутия има много особен пакет от присадки, модификатори на триенето и т.н. тези присадки с времето се износват и изхабяват, изчезват или се видоизменят. Новото масло има доста по-различни мазилни свойства, а съвременната скоростна кутия се самоадаптира, рязката промяна в начина на работа на фрикционите води до период на влошено качество на превключването. Това се решава с търпение, накрая ще се самоадаптира, с изчистване на адаптацията с комбинация от бутони в колата, с диагностика или чрез просто откачане на акумулатора.
Второ, износени фрикциони на съединителите и спирачките в кутията. Много просто, маслото не е сменено 100-150.000 км или повече. Към този момент истинските специалисти съветват маслото да не се сменя на автомобили, които по предписание са с масло за целият период на експлоатация.
- Причина: масло с огромен пробег е емулсия на масло с голямо количество суспендиран в него фрикционен материал, то самото има вече нов вискозитет и собствени фрикционни свойства. Обикновено е по-гъсто и с по-висок вискозитет.
Клапаните в електро-механичния блок за управление наистина са износени и работят единствено защото маслото е по-гъсто. Фрикционите също са със значително износване, но маслено-фрикционната суспензия им помага да работят правилно.
Кутията е на практика износена и частите й са извън допуските за сглобяване и експлоатация, но все още работи нормално. Такава кутия обаче може да изкара и още 150.000 километра.
Важно съображение, независимо, че скоростната кутия е теоретично износена, тя работи и това не е случайно!
Автоматика зареден с масло за целият експлоатационни живот, което не е сменено 150.000 км и което е довело до износване извън спецификация все още работи, защото в електронният му модул за управление Е ЗАЛОЖЕН ОБХВАТ НА САМОАДАПТАЦИЯТА, КОЙТО ПОКРИВА ТАКЪВ ТИП ИЗНОСВАНЕ.
Тоест, автоматика Ви все още е изправен и си върши работата, защото инженерите са предвидили той да работи с масло пълно с толкова и толкова фрикционен материал. Системата е изправна, независимо, че отделни нейни части са износени, други нейни части компенсират това износване и тя функционира нормално. - парадоксално, но факт!

Ако сте като мен и искате всичко да е перфектно, купете си нова или почти нова кола и си правете обслужването сами и когато пожелаете.

Със смените на масло в автоматика не трябва и да се прекалява. Отделяне на фрикционен материал има винаги и това е предвидено. Дори механично нова кутия с минимален пробег ще работи малко по-добре с минимално количество фрикционен материал суспензиран в маслото. Понеже отделянето поне на малко фрикционен материал е неизбежно, скоростните кутии просто са проектирани да работят с наличието на такъв в маслото.
Някои практикуват частична смяна на маслото в кутията на всяка втора смяна на масло в двигателя, това не е правилно. (при условие, че си сменяте маслото в ДВГ на 5-8.000 км или до 180 мото часа като нормален човек)
Чисто новото масло в автоматика неминуемо води до леко повишено приплъзване на съединителите, съответно нивото на фрикционна суспензия пак се покачва, това подобрява работата на съединителите, износването намалява и т.н.
Трябва да поддържате златната среда, така че едновременно маслото да има достатъчно фрикционна суспензия, но не прекалено, че да повреди клапаните и да износи съединителите и да има свеж и работещ пакет от присадки, който е много специален. Тук фактора време е много важен. Маслото старее като се оксидира, полимеризира, разкъсва и разпада. От всичко изброено единствено разкъсването е правопропорционално на пробега, всичко останало зависи в по-голяма степен от продължителността на престой извън тубата изложено на условията вътре в агрегата.
Така че 2-3 години без оглед на пробега са добър интервал за смяна на 1/2-ра от маслото. 20-30.000 километра са 1/2-ра от общоприетия пробег за пълна смяна, използвайте го като ориентир за частична смяна на 1/2-ра от маслото, което настъпи първо 2-3 години или 25.000 км. Важно: ако си купите нова кола или такава на до 100.000 км, веднага сменете цялото масло, а след това практикувайте освежаване с ½-ра. За по-старите търсете англоезични източници, консултирайте се с истински механици и специалисти за марката.
Нормално маслото без проблем издържа 5-6 години и 60.000 километра. Без проблем в смисъл без авария или явно влошаване на работата на кутията. По-умно и целесъобразно е да сменяте половината масло на половината интервал и пробег. Така ще си гарантирате оптимален баланс между свежо масло и присадки и наличие на фрикционен материал. Първото пази, второто помага и е добре и двете да ги има едновременно.

Разбира се пълната смяна на маслото също не е противопоказана. И то на машина. Има обаче еквивалентен гаражен метод:
1. Източване маслото от картера и наливате ново;
2. Откачате тръбата към или от охладителя;
3. Палите двигателя и старото масло от кутията започва да изтича,  докато през това време помпата смуче само ново от картера;
4. Видите ли мехурчета или при измерване на количество колкото сте наляли  - спирате;
5. Наливате още ново масло в картера и палите пак, като повтаряте процедурата докато от тръбата започне да изтича свежо масло.

По време на процедурата някой трябва да сменя различните скорости на автоматика за да се задействат всички кръгове и да изтече всичкото старо масло.

Маслото Ви е сменено като на машина.

Смяната на филтър не е задължителна.
Смяната на цедка е глупава, просто я измийте и продухайте или изобщо не я питайте. Тя е там за да хване евентуалните стружки от първите километри на новата кутия. Ако случайно има такива.

Това, което е важно да направите е ако отваряте картера на кутията да притегнете по спецификация абсолютно всички болтчета, които са достъпни, особено вертикалните такива, защото те държат управляващия модул със соленоидите, а отгоре има сложна система от тръби и канали, които са уплътнени от гарнитури и пръстенчета.
Колкото автоматици съм виждал, тези болтчета са винаги хлабави. Основната причина за повреда на автоматик са именно тези гарнитури, именно, защото се разхлабват тези болтчета. Маслото за автоматик е много специфично, кутията е специфична отливка от специфична сплав и трудно какъвто и да било болт стои затегнат дълго време. Разхлабеният мозък може да предизвика брутални механични аварии ако заради теч между каналите отгоре се отвори или затвори не каквото трябва в правилният момент.

Това момче Геровски Моторспорт и друг път съм го хващал да си измисля собствени теории, но този път прекали. Тотален разрез с практиката и общоприетото мнение на опитни механици и инженери. Недопустимо! И винаги обяснява, че ремонт се прави по абсурдно сложен начин с много на брой задължително оригинални части.

Имал съм или съм карал и поддържал поне 15 автомобила с автоматици. Сменял съм масло и с машина и без машина. Сменял съм всичко и съм навъртял поне 1.000.000 километра.
Единственото, което някога ми се е чупило са:
- протекли гарнитури вътре в кутията;
- сцепен хидротрансформатор, защото обичах да държа първа ръчно до 7.000 оборота и тогава да включвам втора, което на механичен автоматик води до много рязка смяна на предавките... ама беше цепнат малко и не течеше много...
- изгорял соленоид - един брой;
- Изгорял селектор за положението на лоста;

Това е всичко на примерно поне 15 автомобила, предно, задно, 4х4, , 4, 6 и 8 цилиндъра, бензин и дизел с 3, 4, 5, 6 и 7 предавки... напречни и надлъжни.
Нямам колеги, приятели или познати със счупен автоматик. Не че автоматиците не се чупят, чупят се. На БМВ-та с пренапомпани двигатели, агресивна стратегия за управление, агресивно каране и никаква поддръжка. То имаше и БМВ-та V-8, които си износваха цилиндрите, но какво от това, какво заключение да правим от даден фабричен дефект на конкретен модел? И БМВ-то върви 300.000 като го кара нормален човек, който малко от малко му сменя маслата и консумативите.

П.П. до една кутиите, които съм обслужвал са били с разхлабени болтчета на хидро блока (мозъка), Aisin, Aisin-Warnwr, Borg Warner, Strasbourg (Opel) 7g-tronic, 7 скорости Нисан, ZF 6 и 8 скорости.

П.П. 6f55 пък не се отваря, само се сменя масло, филтъра на под 150.000 мили не се пипа, а и след това...

Цвета на маслото не е диагностични критерий, защото карбоновите фрикциони го боядисват... Колкото по-упорито сменяте, толкова повече връщате наситения разтвор съм не наситен и се налага фрикционите да го боядисват на ново... т.е. да се износват. Затова не си чупете кутиите, сменяйте на 30.000 половината или на 50.000 всичкото и не се занимавайте с глупости.

Благодаря за вниманието!

4
Наука / Противоземетръсно строителство
« -: Февруари 15, 2023, 02:00:16 14:00 »
Скоро в Турция имаше разрушително земетресение с магнитуд 7.8.
Всеки, който проектира жилище ще иска да покрие поне 9-та степен.
От таблицата виждаме, че земетресение от почти 9-та степен означава ускорение около 0.6g при скорост 0.6 м/с - това е скоростта на нарастване и затихване вълната.
Честотата обикновено е между 1 и 10 херца.
Условието 0.6g и 0.6м/с се изпълнява при 2.5 херца, десет 1/4 периода по 0.1 секунди, земната основа осцилира с поне 12 сантиметра общо или +/- 6 см. В зависимост от конкретната форма на вълната, която никога не е синусоида амплитудата може да бъде и по-голяма.

Следователно, конструкция, която издържа 9.0 степен земетресение трябва да може да понесе минимум 0.65g във всяко от трите измерения: височина, дълбочина и ширина, както и усукващо ускорение по вертикала.
Най-лесно е да се изчисли и защити строителната конструкция от вертикални трусове, като се изчисли с голям статичен резерв. Естествено запасът от якост за 0.65g няма да бъде само 1.65, а повече, но това е лесно.
По-трудно е да се проектира конструкция устояват на напречните моменти в двете хоризонтални перпендикулярни равнини. Конструкцията трябва да има елементи пречещи на сградата да падне като къщичка от карти. Силите е лесно да бъдат намерени, това е масата на сградата над определена кота умножена по съответното ускорение и рамото на лоста през който действа ако има такъв. Малко по-трудно е да се проектират елементите, които да противодействат на тези сили. Още по-трудно е те да бъдат интегрирани в конструкцията така че действително да могат да поемат тези натоварвания, съответно свързани с нея с връзки,които да могат да ги пренесат. Много трудно е цялата останала част от конструкцията също да може да устои и пренесе тези сили без да се разруши.
Най-трудно е всичко това да не доведе до усукващ въртелив момент (на диафрагмите/плочите/ една спрямо друга), който да разруши сградата, а също и този момент да бъде изчислен и компенсиран.
Сградите също имат център на тежестта.
Отделно от всичко това, основата пък трябва да не се хлъзга и да не позволява преобръщане, да не се срязва и да не се цепи.

В следващата част ще преразкажа строителните нормативи на разбираем език. - което направих първо за себе си.

5
Бъдещето на автомобила - нещото, което дава най-много свобода!


6
Наука / Квантово време в три измерения
« -: Февруари 07, 2023, 07:41:28 07:41 »
Откриха нов квантов свят.
Три измерения на времето и едно пространствено. Това вижда тахиона.
Тахионити си разпространяват като вълни по сферична повърхност със скорост по-висока от тази на светлината.
Докато обикновената материя се нуждае от безкрайна енергия за да се ускори до скоростта на светлината, то енергията на тахионите нараства безкрайно ако бъдат забавени до скоростта на светлината.
Докато обикновената материя трупа енергия, когато ускорява, тахионите обратно, губят могат за достигнат скорости при които нямат енергия.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Revoliutciia-vav-fizikata-Tri-izmereniia-na-vremeto-edno-izmerenie-n_27749.html

7
Политически дискусии и статии / Неоколониализъма
« -: Февруари 05, 2023, 01:24:59 13:24 »

Статия в Уикипедия, такава, каквато можеше да се прочете днес 05.02.2023 г.
Цитат
Неоколониализъм е система от неравноправни икономически и политически отношения със страните, освободили се от колониалното господство и встъпили на пътя на самостоятелното развитие.


Данните са от 2004 за индекса на развитие: под 0.5 се счита за слабо развита страна, а над 0.8 за високо.
  0.950 и над
  0.900-0.949
  0.850-0.899
  0.800-0.849
  0.750-0.799
  0.700-0.749
  0.650-0.699
  0.600-0.649
  0.550-0.599
  0.500-0.549
  0.450-0.499
  0.400-0.449
  0.350-0.399
  0.300-0.349
  under 0.300
  няма данни
В резултат на ликвидацията на колониалната система в основни линии е завършено териториалното преразпределение на света. Неоколониализъм е борба за икономическо преразпределение на света, за създаване на нови политически, икономически и военно-стратегически сфери и зони на влияние.

Факторите, обуславющи неоколониализма се считат за последствие от научно-техническата революция и научно-техническите постижения на различните страни.

Неоколониализмът, в частност, е предоставянето на кредити и субсидии (чрез международни финансови организации) с цел подчиняване икономиката на страните, вмешателство във вътрешните им работи, организация на преврати и „революции“, подклаждане на национални разногласия, спекулации с понятието демокрация, права на човека, свобода на словото и военен натиск и интервенция.

Източник: https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B5%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC

Неоколониализма е начин да се продължи колониалната експлоатация чрез квази колониална експлоатация.

Рудиментарно обяснение, или всъщност опростено за да може да се възприеме, на явлението дава Джек Лондон в книгата си "Желязната Пета".
Джек Лондон разсъждава, че тази експлоатация се осъществява през валутните курсове.
Лондон постулира и че разпределението на благата между работниците и капиталистите е несправедливо и че кръговрата на икономиката е нарушен и в крайна сметка икономиките катастрофират при този модел. По тази причина капиталистите формират олигархия, която превзема и властта, тероризират населението в домашната си държава, а извън нея експлоатират.
Експлоатацията е от по-развитата държава спрямо по-малко развитата през валутния курс. Евтината валута на по-слабо развитата държава позволява на по-богатата да купува продукцията й евтино.
Само че Джек Лондон предвижда, че слабо развитите държави в крайна сметка се развиват и предпоставките за експлоатация отпадат. След което настъпват още по-големи катаклизми.

Джек Лондон пише около 1910-та, когато колониалните държави все още съществуват, но не ги споменава.
Той всъщност предвижда неоколониалната експлоатация преди тя да съществува.

8
Да България Мутира или пък просто разкри грозното си лице

Напоследък мощно пропагандират "Закона за защита от домашно насилие" или законопроекта за такъв. Плюят във всички посоки защо не минал, кой сега щял да пази жертвите на домашно насилие?!

Ще им отговоря: Ще ги пази досегашният Закон за защита от домашното насилие приет през 2005 г.

Тоест, те до такава степен разчитат на повърхностна пропаганда, че си позволяват заблуди и имитации като тази, че едва ли не такъв закон няма и тепърва ще се приема.

Всъщност са внесли за изменение и допълване на съществуващият закон.

Вносители Елисавета Белобрадова и Надежда Йорданова.

Ключови предложения:

- Домашно насилие може да има между членовете на интимна двойка - без дефиниция, тоест гаджета от три дни;
- Домашното насилие може да се изразява в бездействие... Даден е пример с не даване на храна. Дефиниции и мотиви пак няма. Да не дадеш храна на някой зависещ от теб е като минимум престъплението злепоставяне, по начало наказуемо от НК. Дължимата грижа и издръжката също са идеално развити в нашето право. Не на последно място, случаи на отказана храна не са известни или максимум са единични.
Бездействието може обаче да се изразява и в отказ да се даде на дете шоколад преди лягане и други подобни;
- Жалба може да подаде всяко дете, което може да говори, тоест на 2-3 годишна възраст;
- Производството по жалбата не може да бъде спряно или прекратено ако жалбоподателят размисли;
- Докато трае делото жалбоподателят бива отглеждан от НПО;
- НПО-та, които тепърва ще се регистрират по този закон ще определят учебните програми в училище за което ще им се плаща с обществени пари. Какви са тези НПО-та живеещи от държавни субсидии, тоест колко са не правителствени?
- ЛГБТ-i обучение още от детската градина. - последното трябва да го проверя, защото не намирам прекия текст в законопроекта. Защо не го намирам четете в следващият абзац;

Всичко за което говоря и което е тема на множество изказвания в парламента и публикации в медиите и социалните мрежи не са точно преки разпоредби на закона, а дефиниции, преходни и заключителни разпоредби и т.н. подлости и тарикатлъци, един вид ситния шрифт под договора. Не забравяйте, това е закон за изменение и допълване, а не нов закон.

Нито едно изменение не води до подобряване на средствата и подготовката на компетентните органи.
Законодателството така или иначе преследва всеки отделен вид проява на домашно насилие - физическо насилие, тормоз, злепоставяне, измама, отвличане, лишаване от свобода и т.н.
Това от което се нуждаем е в съответните органи на разследването да се отделят и профилират специалисти за които да се разработи методика. тоест, разследващите полицаи, дознателите и следователите да имат наръчник за работа при такива случаи. Има и специализирани органи, агенция за закрила на детето и т.н. Всичко това трябва да се обобщи и интегрира в един наръчник, да има методология и процедури. Едва когато бъде създадено такова помагало и то бъде рецензирано от специалисти може да се изработи предложение за изменение на законодателството, така че защитата да се дава ефективно, съответно да могат ефективно да се наложат марките по защита, превенция и наказанията.

Най-важното, е че закон отдавна има! Мерки за подобряване на прилагането му няма и няма и да има. Това води до избирателност, доноси и произвол. С две думи болшевишки терор.

ДБ се превръщат в екстремистка партия с опасно поведение.

Към настоящият момент, въпреки аргументираната критика те не изоставят наратива си, че лошите в парламента не искат да има защита от домашно насилие. При положение, че законопроектът им удължава срокове, не предлага разрешения на съществуващи проблеми и просто въвежда джендър идеология и НПО-та. Те отказват дискусия по предложените "нововъведения", а продължават да бламират и баламосват.

Коя е Елисавета Белобрадова (Летящата Козила Ерато)? Тя стана известна като автор на вулгарни хуморески във Фейсбук в стил "като гледах 50 нюанса сиво припикнах от смех" - почти точен цитат, набра популярност с развлекателно-хумористичния сайт Майко Мила, където отново упражняваше острото си перо с пиперливи шеги на битови теми. После стана депутат от ДБ.

Коя е Надежда Йорданова знаете.

Нещо много странно се случва в коментарите под статусите на ДБ и Белобрадова, често мнозинството коментиращи са много недоволни и на откровено противоположно мнение. Аз отдавна не следвам ДБ и не коментирам статусите на страницата им в това число и страницата на Христо Иванов. Още когато лелеехме Бойко Борисов да падне от власт коментиращите бяха много крайни и изповядващи едни и същи странни за мен изкривени разбирания, подобно на религиозна секта. Това, че сега има толкова негативни коментари, това ми говори, че по някаква причина ДБ са прекрачили някаква граница.
Аз самият много пъти съм гласувал за тях, подчертавам винаги по метода на изключването. само че винаги съм бил недоволен, защото те намират нови и оригинални начини да не направят това, което очаквам и да вършат неща за които просто не са пратени там.

Например, същата Белобрадова има нещо като социален ресор. Занимава се с помощи за украинците, в това няма нищо лошо, хората са в беда.
Само че не се занимава с помощи за българите в Донбас, Запорожие и Херсонска област, а там има много българи. - преди месеци съм коментирал, че деца има не само в Украйна, но и в Донбас. Сега конкретно за това се подсетих от интервю на един журналист, когото не харесвам, затова няма да го спомена.

По метода на изключването нещата отиват натам, че нямам за кого да гласувам. На тези им гласувах достатъчно много пъти, но вече преминаха всякакви граници. Поставиха си такъв дневен ред, че не свършиха нищо от наистина същественото. Отделно такива ачик-ачик изцепки като опитите чрез изменения да се въведат напълно неприемливи за нашето общество дефиниции и институти в защитата от домашно насилие или по-точно казано чрез нея и под такава форма.

9
Тази година правителството на САЩ се кани да му свършат парите около месец юни. Обикновено парите свършват към септември.
Обмислят да направят един брой платинена монета с номинал 1.000.000.000.000 - един трилион долара или повече за да закърпят положението, защото тавана на дълга е вързан към наличните пари в обръщение и резервите.

Днешното ниво на технологиите и обществените отношения* не позволява на една държава да има всичко едновременно.
Или гражданите ти живеят добре, или имаш армия. Например.
Армиите по света сега са джуджета в сравнение с преди 83 години. - когато населението на света е три пъти по-малко.
Относителната ефективност е спаднала. Един днешен танк струва много повече от един 80 годишен танк.
М26 Пършинг е най-тежкият американски танк от ВСВ, пуснат в производство 1944 г. на цена от 83.000 долара равняваща се на 1.4 милиона днес. M1 Абрамс струва около 8 милиона долара.
Първият Форд Мустанг е продаден за 3.500 (33.000 днес) долара на начална учителка, днес кабрио V8 струва не по-малко от 50.000 долара. И т.н.
Казвам относително, защото ако днес произведем '44 Пършинг и '64 Мустанг те ще струват по-малко от 1.4 и 0.033 милиона долара.
За сравнение средният годишен личен доход на мъж през 1964-та е 4.900 долара, а средният на домакинство е 6.600 долара (46 и 63 хиляди днес). Днес същите данни са 54.000 и 78.000 долара.
Покупателната способност се измерва по потребителска кошница, която явно не включва танкове и мустанги, защото много от изделията днес струват между два и осем пъти повече.
Средното жилище в САЩ струва 19.000 долара през 1964 (182.000 днес), докато днес средното жилище струва 350.000 долара. Обаче средната къща през 64-та е с площ от 115 м2, а днес е около 230м2, дворовете предполагам, че са същите, а цената на м2 е същата.
Погледнато така нещата не изглеждат толкова зле.
Само че средният годишен доход през 1964-та е няма и три пъти по-нисък от цената на нова къща тогава.
Днешният среден годишен доход е близо близо пет пъти по-нисък от средната цена на нова къща.
Покупателната способност на м2 с дохода на домакинството или семейството през 64-та е бил 40 м2 годишно.
Днес е 51 м2 годишно.
През 64-та годишният доход на домакинство е купувал два Форд мустанга без проблем, сега също купува два нови мустанга без проблем.

Черпиха дивидент от мира, решиха че им стига.


Да се върнем на темата.
Днешните армии не са достатъчни да наситят с хора и оръжие театър на бойните действия с размерите на средно голяма държава като Украйна. Или да кажем, че са достатъчни, но до там.
Европа разполага с всичко на всичко буквално няколкостотин модерни бойни танка от последно поколение.

Демократите капиталисти трябваше да вземат поне два урока от комунистите (режима установен от терористите болшевики над половината свят между 1917-та и 1991-ва) и това е манията по технологии и индустриализация и стратегическите резерви от суровини, стоки, храни и т.н., но и резервни стратегически производства и вериги за снабдяване.
Понеже комунистите са по дефиниция и параноици, нямаше комунистическа държава без стратегически резерви от всичко и работещи производства за всичко от първа и втора необходимост.

Днешният свят се управлява безотговорно. На много места говорят за съкращаване на работното време, намалена работна седмица, гарантиран минимален доход. Истината е че не че не трябва да се работи повече, а няма какво. Ако имаше какво щяхме да работим повече и да получаваме по-големи възнаграждения. Само че очевидно възнагражденията стоят на едно място, а реално дори намаляват. Видимо по PPP доходите 60 години са едни и същи спрямо така подбраната потребителска кошница, но спрямо цените на имотите, автомобилите и други подобни доходите са по-ниски.

Тогава откъде да се вземат пари едновременно за да живеем добре и да имаме голяма и силна армия? Няма откъде. Парите едва стигат за поддържане на масов нормален стандарт на живот. Инфраструктурата се руши и става по-лоша и в ЕС и в САЩ още много преди Ковид и сегашната война.

По тези теми е необходим световен консенсус. Необходимо е и общо усилие за намиране и преследване на смислени цели.


*нормирано работно време, а експлоатацията е забранена

10
Хем са отчайващи, хем имам сантименти.
Като че ли като събирах колекцията си идвадих късмет и то с доста ново производство ~2005-2010 г.
Отчаях се от тях, когато си купих 8-ците с лято шаси.

Някои казват, че са пъргави...
Не съм съгласен, че са пъргави обаче, точно обратното. Няма пъргав говорител с нисък Qms и нисък BL, ако ще и да е лек.

Имат прекрасни мембрани, линейни са и звучат приятно.

От там нататък имат абсолютно нестандартен набор от параметри.

Правил съм какво ли не и имам да кажем общо четири сполучливи проекта, малък ТЛ по класическа схема с 09360/370, огромен ОБ с по 2х12311 в 1.5 ленти, Барбарон - малък ОБ с DSP, но има прост пасивен еквивалент, макар и скъп и сега това с ОТГ в U-рамка. А не е като да не съм им обръщал внимание. Факт, че нямам успешен бас рефлекс с каквото и да било ВКН, но просто не харесвам бас рефлекс или просто не му разбирам. Направил съм общо два читави бас рефлекса с 10ГД30Е и с 15-ки Дайтон. Като с руския говорител е по-скоро МЛТЛ.

Особения набор от параметри изисква такива усилия, средства и време, че може би не си заслужава, защото един прост 6-8 инча ТБ или Фостекс ще ги надсвири с 2-3 елемента и една кутийка.

И накрая имаме парадокс, 12-ка, резонанс 25 херца,  не ще да дава бас ако не построиш кучешка колиба, а силата й е че има приятни среди, но понеже е 12-ка се връзва най-добре към 4 инча на до 700 херца, тогава защо свири до 4 килохерца? Същевременно струва 60 лева и се чупи лесно.
Същото обаче важи и за 8-ците на Благоевград, даже те звучат най-добре ако се отрежат докъм 500 херца, тоест още по-надолу, при това отгоре съм пробвал много непретенциозни неща като ТБ871 и ФРС5Х. Даже с 871 12-ката се преборва до 1250 херца.

Истината, е че са красиви и секси, като Форд Мустанг. Мустанга не е най в нищо, но е по от всичко, което не е спортна кола с форма на изтребител и хората си го купуват за да се мъчат с него.

Оригиналните алнико 12-ки, които се водят до 2.500 като че ли имат вложена малко повече мисъл.

Обаче в този завод или има някакъв зъл гений или някакво стечение на обстоятелствата, защото от Qts под 0.4 до 0.55, от BL 7 до 9, Qms 1.6 до 2.4 и Fs от 24 до 31, всичките дават 25 херца на -15 в 50 литра :lol: това е някаква прокоба. И всичките не свирят особено като 12-ки в 130 литра настроени на около 30 херца.
На ниски нива стари 09360 вадят повече бас в 30 литра :lol:

Това особено за някой начинаещ става да си го бие в главата. Накрая да му навие корекциите и да го скъса.

П.п. 12350 са друго нещо, понеже нямат нисък резонанс са лишени от прокобата на неоправданите очаквания и са много приятни. Ако измислите какво да ги правите.

11
Светът се управлява от нелегитимни неизбрани елити по дневен ред за който никой не ги е упълномощавал.
Борел и Столтенберг въртят ЕС и НАТО като частни фирми на еднолични търговци. Възприели са тертип на свръх реакции с прекоменра честота, генерират афоризми, вицове и откровено неадекватни глупости понякога по няколко пъти на ден. Като вманиачени тиктокъри или Инстаграм attention whores. Към тях разбира се трябва да причислим и много други хора, например Урсула Фон Дер Пфайзер Оргенезис.
Между другото тези дни са арестували зам председателката на европейския парламент Ева Кайли за търговия с влияние и други безобразия.
Интересно, как заместник председател търгува с влиянието на титуляра на длъжността. Тайно? Едва ли.

Нещата в духа на изброеното са дребни обаче.

Цялостната картина, е че няма чуваемост, разбирателство, добронамереност и равнопоставеност.
Възкачила се е някаква секта непогрешими нарциси, лицемери и буквално злодеи.
Очевидно съвсем неправилните кръгове от обществата излъчват представителите.
Всички тези са неправилните хора с неправилното образование, неправилните характери и неподходящи цели, държащи се неадекватно, вредно, разрушително и опасно.

Същевременно се радват на липса на критика и липса на изобличаване в неадекватност.

Представете си същите специалисти да проведат успешен майдан в Русия. - доста кратък филм на ужасите. Скоро може да стане още по-кратък.
Какво Ви говори това? Че злото започва да придобива твърде лесно дефинируеми очертания.
Сред хората цари страх, налага се вече и самоцензура.
Следващият етап е първото изречение в този абзац да бъде заменено от име.
Отново следващият етап е неприкрит терор. Защото за сега цензурата и терора са завоалирани и неофициални.

Погледнете само как се държат представителите на елитите, т.н. политици, особено чиновниците на международно ниво. Те са елитни и непогрешими, съвършени и категорични. И абсолютно не диалогични. Диалогът е изключен. Подчинението се подразбира.

12
Психология / Мотивация и старание на 4 г. дете
« -: Януари 05, 2023, 02:17:10 14:17 »
Как възпитавате целенасочено и старателно занимание с едно нещо от начало до край?

Аз обяснявам, че всяко нещо се прави, когато кадърен човек е вложил труд и знания и за определено време го е произвел. Комбайнер-мелничар-брашно. Брашно-месене, печене - камион- магазин.
Много добър пример е следната поредица: Природата дава възобновяеми ресурси, дървета растат в гората, дърварят ги сече, пренася и продава на дъскорезницата, така печели парите за своите нужди, храна и всичко останало, дъскорезницата бичи дъски и продава на дърводелеца, дърводелеца разкроява, сглобява и прави мебели, които продава на крайни клиенти или на магазина, така той заработва своите пари за своите нужди, магазина складира излага и продава с малка надценка и така и магазинерите изкарват парите си. Накрая ние купуваме с парите от нашите професии и използваме, а парите тръгват обратно по веригата и се разпределят надолу чак до дърваря.
Любимата ни кака от квартала е шивачката от съседния вход, която поправя дрехите на хората, кой напълнял, кой отслабнал, кой скъсал. Тя е най-трудолюбива, често шие до 21 часът. Бод по бод.

- Искам хвърчило.
- Хвърчилото се сглобява. (и помагам разбира се)

- Искам рокля.
- Добре, да нарисуваме и разкроим и да занесем частите на каката шивачка да ги сглоби. (проект в развитие)

И т.н. Готвим и други.

Сигурно някои от Вас имат подход за поощряване на самостоятелната работа, старанието и постоянството.
 Какъв е той?

Общо взето в мотивационните си беседи се въртя около идеята зад доказателствата за съществуването на Бог от Тома Аквински: http://semkiibonbonki.blogspot.com/2008/12/blog-post_24.html - мисля, че съм ги публикувал във форума и друг път.

Цитат
1. Бог като първопричина, първооснова
всяко нещо е създадено от друго нещо, основа му е друго нещо, (масата е създадена от дърво, дървото е първооснова на масата; древните гърци са виждали първоосновата в атомите - точно като съвременните физици; в 5-те стихии на Хераклит - вода, огън, вода и забравих кои още; в аперойна на Анаксимандър...) - нищо не е създадено от нищо, всяко нещо е създадено от нещо, в крайна сметка трябва да има нещо, което е първа причина, първа основа на нещата - и това е Бог.

2. като вечен двигател. неподвижния двигател
съществува движение, всяко нещо се движи от нещо друго, а кое е дало първото движение? някакъв неподвижен двигател, нещо, което никой не го движи - това е Бог.

3. космологично доказателство
всяко съществува определено време и после не съществува. времето е безкрайно и значи трябва да има една точка, в която нищо не е съществувало. ама като не е съществувало, как сега съществуват всички неща, след като нищо съществуващо не може да се породи от друго нищо съществуващо? значи първо е съществувало нещо, което е породило другите неща - Бог.

4. телеологично доказателство
нещата в света се движат, направляват към някаква цел. някой ги кара да се движат към цел. както стрелата се движи към цел, а лъкът я направлява. това нещо, което направлява всички неща, е Бог. (бел. Т. бих уточнил чрез законите на природата и естествената логика, защото в крайна сметка свободната воля е доказана и прогласена дори от Светото Писание, тоест всичко зависи от нас, поне нашата съдба в рамките на конюнктурата от всички останали съдби)

5. теологично
нещата в света имат различни степени на качество (по-силен, по- добър, по-умен...), т.е. различна степен на доброкачественост, ама като говорим за по-голямо или по-малко качество, ние го говорим по отношение на нещо/сравняваме го с нещо, което е най-качествено, което притежава всички качества в най-голяма степен. това е Бог - който притежава всички качества в най-голяма степен.

И така, пърпопричините и естествените зависимости са обяснени толкова гениално от Тома Аквински, че се ръководя от обясненията му във възпитанието. Крайната цел на всяко възпитание са всъщност способността за производство в условията на социално взаимодействие. Харесвам вещите и кадърни хора с познания, подход, умение, които обаче за разлика от мен имат и добри социални способности. Аз нямам достатъчно добри социални способности, съвместните ми начинания или са самоексплоатация в чужда полза или много рядко що-годе успешни. С колегите все пак работим добре.

И така... Какви са Вашите идеи и имплементации по темата, как малките деца да се научат да полагат усилия систематично?

13
Здравейте, ОТГ-1 не спира да вълнува потребителите, къде от носталгия, къде, защото се намират и апелират към душата и желанията на бюджетните потребители.

Проблемът на тези колони, е че в тях има благоевградска 12-ка, която макар, че изглежда като голям красив бас 12-ка, който трябва да извади авторитетен... бас... всъщност представлява един аудиофилски оксиморон.

Слушал съм едни правени колони с псевдо бас рефлекс с 30х200мм тръби в около 50 литра обем. Това са единствените колони с въпросните 12-ки, които съм чувал да вадят свестен авторитетен бас. Всеки опит благоевградски 12-ки да се подкарат в съвременен тип озвучителни тела с кутия със съвременен усилвател и съвременни филтри е бил малко или много неуспешен.
Оригиналните ОТГ-1 са тонколони за озвучаване на кина и читалища и типично се подкрепят откъм бас с отделен субуфер, дали с благоевградски 15-ки ВКН13313, дали с нещо друго, но през филтър, еквалайзер и процесор.
Типично ОТГ-1 нисък бас няма. Свири страшно приятно заради хубавата мембрана на 12-ката и лентовия ВЧ в хорна, но до там. На някои песни вади и бас, защото има изразен пик на резонанса на системата около 50-60 херца, но бас като бас няма.

Някои казват да се еквализират...
Говорител с 4мм ход в посока не е добре много да се еквализира. Колко да се еквализира?
Площта на мембраната на 12211/311 заедно с хода от най-много 4.5мм в посока дават точно няма и 88 дб звуково налягане в затворен обем на 25 херца. Това е и повече няма. тоест, могат да се слушат пълноценно на средно ниво между 1 и 3 вата или "като на между 1 и 3 вата" еквализирани.
За сравнение 15 инча с 8мм ход в посока могат да извадят почти 98 дб при аналогични условия в затворен обем.

От тук идват и няколко проблема.
Малката бобина на ВКН12311 означава, че лесно и бързо прави компресия на мощност, защото загрява от което Qes и Qts се вдигат още и кутията омалява още повече.
Затова по-голяма кутия и няколко децибела повече от порт или портче винаги ще бъдат добре дошли.
По-голяма кутия сама по себе си по никакъв начин няма да промени или повиши максималното звуково налягане, просто защото помпения капацитет на мембраната за един цикъл не се променя, просто става по-лесно, но какво от това, дали ще подаваме, 1, 3 или 10 вата е безразлично.
Мъничък добре позициониран на лицето порт обаче, първо ще добави 1-2 много ценни децибела, а второ ще допринесе за разтоварване на вътрешното налягане и поведение на кутията като малко по-голяма. Докато при 25 херца ще спечелим 1-2 дб, което е безразлично, то над 31-35 херца, където порта вече не работи ще имаме малко по-ниско налягане в кутията все едно е по-голяма. Може да се направи и наобратно, порт настроен на 50 херца, загубата под 37 ще е пренебрежима, защото там така и така нямаме сила, но ще спечелим където има значение и където говорителя има ход да възпроизвежда смислени нива.

Освен това тези 12-ки и в 250 и в 400 литра не свирят. Свирят или на ОБ или като ги излъжеш нещо. Ако се абстрахираш от ниската резонансна честота, която е тяхното проклятие, това са едни аудиофилски мидбасове с широка лента и супер плавно пречупване на мембраната, които се използват относително лесно. Обаче не прекалено лесно! Другия вариант е ОБ. Третия вариант е да не се използват в съвременен тип система, а с ретро усилвател с ретро филтри. С две думи, голяма беля.

И в 50 литра има какво да извади повече бас и в 240 и в 400 все има какво да направи всичко по-добре. Силата на тези говорители е от 60-80 херца до малко над килохерц или даже до малко под, според зависи. Частта с набеждаването за басове е за заблуда.

Неоспорим факт е обаче, че свирят много добре.

Така или иначе ми се подмята един чифт, а покрай него и поне 5 чифта 12-ки, няколко чифта среди от всички видове.

По всичко личи, че ВКН-12-ките искат освен малки портове и коригираща верига за системния резонанс. Просто не е сериозно да се слагат говорители за 60 лева в кутии за 1.000, кой каквото ще да говори. Да казваш, че много са си убави, но само ако се сложат в 250 до 400 литра кутии е несериозно, защото и в такива кутии въпросните 88 децибела на 25 херца ще бъдат пак толкова, само дето ще ги извадите с 1-2 вата, а не с 10 или 60, е мерси.

14
Колкото и да е странно, това ще е първата тема за Елон Мъск в нашия форум.

Събрал съм няколко интересни любопитни факта за развитието на Елон Мъск и Спейс - Х, които ще изброя без да коментирам.

1. Резюмето за срещата между Елон Мъск и представители на Роскосмос и руската ракетна индурстрия, при която Мъск е трябвало да си купи тежки междуконтинентални балистични ракети, които да преработи за ново приложение - извеждане на товари в космоса е следният анегдот:

Руснаците казват, че приели срещата само за да го видят на живо и едва ли не да го унижат. Извикали го, срещнали се, казали му нещо от сорта на "ти луд ли си бе?!" и той си тръгнал.

П.П. при утилизирането на Скъд и други балистични ракети със среден обсег в СССР и Русия са правени експерименти да бъдат настройвани да излизат в орбита...

2. Единствените аерокосмически въздухоплавателни средства направени от неръждаема стомана са МиГ-25 и 31, Старшип и Супер Хеви. Делориан не се броят, те са машини за пътуване във времето. Друго ниво. А, да и Тесла СайбърТрък...
https://www.space.com/spacex-starship-new-stainless-steel-alloy.html
Да конструираш нещо от стомана, особено неръждаема вместо от алуминий и титан е много особена работа. За да дадеш задание за рецептата на метала първо трябва да го конструираш статично и динамично. За да го направиш трябва да знаеш това-онова. Инженерната наука се различава от обикновената механика и гаражното самодейство по допуските, луфтовете и динамиката на всичко. Всеки един ДВГ си подмята главата нагору-надолу при всеки един работен такт. Разликата между гаражния самодеец на който ДВГ-то ще му работи пет минути и фабричното ДВГ, което може да изкара и 30 години, е че инженерите на второто знаят каква гарнитура да сложат и какви болтове да използват... и разни други неща...
Въпросът, защо Спейс-Х са се оправили с неръждавейката е много интересен, значи й познават поведението и могат да конструират според специфичните начини по които обича да се гърчи. Доста висок клас инженери ще се озорят само да измислят как да сглобят и заварят достатъчно точен статичен макет на неръждаема ракета и космически кораб от този материал, не говорим за нещо излитащо и влитащо от и в атмосферата... способно и да каца.

3. Газовите генератори на двигателите използвани от Спейс-Х
https://en.wikipedia.org/wiki/SpaceX_rocket_engines
Легендата разказва, че Мъск дал заданието в Боинг и от там отговорили, че ще им трябват 10 години и 100 (сто) милиона долара за да конструират газогенератор отговарящ на това задание... След това Мъск наел току-що завършили студенти от най-престижните университети и те за около година и 1-2 милиона долара конструирали газогенератора.
Газогенератора: https://en.wikipedia.org/wiki/Gas-generator_cycle е нещото, което всъщност прави реактивния ракетен двигател, останалите две ключови части са горивната камера и соплото, но газогенератора определя основните характеристики на двигателя, налягане, степен на разширение и ефективност. За да има ракети за многократна употреба ефективността на двигателите трябва да бъде много по-висока от на моделите за еднократна употреба. Първо, защото трябва да изведат малко повече гориво в орбита и второ, защото трябва изобщо да им остане гориво, че и да им стигне за да кацнат обратно.
Темата не са обаче великите газогенератори, а историята как са конструирани.

4. Едно е сигурно, Елон има голям принос в софтуера, както на автомобилите, така и командването по обективна обратна връзка в реално време при кацане на Фалкон и Старшип.

5. Мъск беше съветник на Тръмп в самото начало на мандата. След едва няколко месеца, Мъск напусна с много лек скандал, че Тръмп поощрявал въгледобива и добива на електричество от въглища, това не било зелено и затова напускал. Тогава зачаках. Чаках Тръмп да си отмъсти, както винаги прави. Тръмп обаче изобщо не си отмъсти, субсидиите за автомобилите на Тесла продължиха, а НАСА продължи сътрудничеството със Спейс-Х. Чаках и Мъск да троли нещо по темата или да плюе Тръмп, но и това не се случи.
Сега на финала на световното Мъск беше отишъл заедно със зетя на Тръмп, може би даже са пътували заедно със самолета на Мъкс. Тук ще си позволя един коментар: - Евакуация?! Евакуация?!

6. Политическата позиция на Мъск за Украйна. В тази връзка ще кажа само едно: прецедентът Косово. Вижте картите на вота в Украйна по политически партии, които Мъск качваше в Туитър и предложенията, които направи преди няколко месеца.

7. Мъск е от малкото, които открито изразяват страхове и опасения по темата изкуствен интелект.

8. Мъск е спекулирал с темата "гарантиран минимален доход" предвид новата индустриална революция, автоматизацията и изкуствения интелект... Въпросът е дали има предвид по същество национализация на средствата за производство, каквото означава на практика гарантираният минимален доход и следващото от него изваждане на големи групи хора от пазара на труда, или нещо друго.

9. Мъск със сигурност е чел "Желязната пета", интересното е в кой герой се припознава.

Накарах ли Ви да се замислите?

15
Електромобили и Хибриди / Натриево-Сярни батерии
« -: Декември 16, 2022, 05:39:53 17:39 »
Този линк го качвам основно, защото много ми харесва, че животът им е 2.500 цикъла при пълно зареждане и разреждане - depth of discharge или DOD, но 4.500 цикъла при 80% DOD: https://en.wikipedia.org/wiki/Sodium%E2%80%93sulfur_battery

Естествено нашите журналисти са готини както винаги, всички са пропуснали 7-ми клас: https://fakti.bg/technozone/739398-natrievo-sernite-baterii-sa-4-pati-po-dobri-ot-litievo-ionnite - ако 1017mAh за грам тегло е вярно, то 100 киловатова батерия трябва да тежи под 50 кг при около 2V на клетка... Ето първоизточника: https://www.pv-magazine.com/2022/12/08/novel-sodium-sulfur-battery-for-renewables-storage/

Всъщност е постигнат капацитет от 760 ват часа на килограм, което прави към 130 кг за 100 киловатова батерия, което пак е супер постижение. В комбинация с ниската цена, тази технология ще позволи безпроблемно да се произвеждат автомобили с 300 кВтч батерии върху сегашните платформи. 300 кВтч батерия може да се държи в какъвто си иска цикъл, режим, DOD, SoC и т.н. така че да бъде практически вечна, а същевременно да позволява огромен пробег с всякаква скорост, който да е по-голям от на дизелова малолитражка.
Лусид Еър с 300 кВтч ще мине 1.500 километра с хулиганско каране и над 2.000 със 120-130 км/ч... някой хайпърмайлър с пренапомпани гуми може да отиде до Австрия и да се върне.

Тока стана скъп, абсолютно типично за упадъчния 21-ви век в който живеем. Половин Европа крали долари от руски рушвети, светили си и се топлили на газ и други боклуци. Но това е друга тема.

Някой може ли да намери достоверни данни за обема на тези батерии обаче?

Страници: [1] 2 3 ... 66