Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 455
1
Хоби / Re: Какви са Вашите Хобита
« -: Април 23, 2024, 06:32:10 18:32 »
Такава къщичка ти пожелавам да си направиш истинска!
Уникално изглежда!

2
Колко дебели? И откъде ги намери, аз трябваше да си правя...
Държа калъпа за украса...

3
Ако маркучите на вакуум схемата по двигателя не са сменени поне три пъти, трябва да са паднали от колата отдавна. - просто пример.
И ще пуши, защото не може да си управлява вихровите клапи, егр и геометрията.
Много хора си ги карат, те едвам мърдат, но хората си ги карат.
Например не ми е ясно как максимум на 30-40.000 няма да правиш главини, а за 380.000 да са сменени лагерите поне веднъж.
Плюс развален стартер и един куп други неща.
Тези работи няма как да не са се чупили и да не са оправяни, поне тези от тях, които обездвижват джипа.
Може би най-голямото чупене се случва между 160 и 250.000 км, след това след като всичко си е показало рогата и си му хванал цаката как да го поддържаш се поуспокояват нещата.
Друга задължителна беля е датчика за налягане на маслото, а заедно с него и уреда на таблото. Всеки втори 1HD-FTE отчита нереално ниско налягане, а всъщност има завидно такова, например 6 бара на 3.000, 4.5-5 на 2.000 и не по-малко от 1.3-1.5 на празен ход. Минимума на налягането на празен ход е 0.25 (точно така 1/4 атмосфера), но никой не е виждал толкова малко.
Има още един Круизър във форума, който също е (беше) на около 380.000 купен късно и на старо и там белите и повредите са значително по-рядко. Явно вече са се състояли.
Има и нещо друго, новите коли се карат много повече. Правил съм по почти 50.000 на година първите години. До 160.000 го докарахме много бързо. първите години под 25.000 не е падал. Средно 30.000 примерно. Така ми късаха нервите тези от Тойота, просто неописуемо, поръчам им да ми сменят накладките, те кажат, че имало още, след две седмици стигнат до датчиците, пищят.
Ооо, рейката и тя протича и се разтропва.
Термостата се прецака по някое време, беше захапал парче гума, което не разбрах откъде дойде. Нещеше да загрява.

4
Такова не съм ползвал никога.

Просто малко след като смених сферите я дадох на сервиз за нещо друго и ги помолих да видят наляганията. Бяха високи.
натегнах торсионите 5 оборота, направих примерно 30-40мм подложки с калъп, който ми направиха, измериха я пак и казаха, че наляганията са в долния край на нормата, т.е. малко сме се престарали. Повече не съм пипал, но и сферите вече доста години са на 14 деления. Вози леко стегнато, което със сигурност е от торсионите и подложките, но пък е по-безопасна. Вдига се, сваля се.
287.000 км ако не се лъжа е в момента. Мисля, че го направих на около 200.000 или 210.000 нещо такова.

Абе с две думи автомобил с отвратителна поддръжка. По книга трябва да му се прави еглаж на клапаните, което съм правил веднъж пак тогава, около 2015-та-14-та примерно. Реглаж и гресиране на главини, което никак не е проста работа, защото повечето ги оставят хлабави, а трябва да се натягат. Спирачните апарати отзад заклинват и блокират.
Нищо по това нещо не е просто. Хвърля алтернатори непрекъснато, 4 ремонта на оригиналния и сега съм с нов, т.е. хвърлила е 5 алтернатора за тези километри. Окачването иска и смяна на течност. Ръждясва отдолу, ръчната и тя иска разви части. Тече вода в купето понякога, гори една кутийка, главна електрическа кутия или нещо такова. Може да ти потече вода на релето за мигачите, отваряш, сушиш и се оправя. Ръждясват му такъмите по спирачките. Нов оригинален комплект винове, пружини и ламарини беше 300-400 лева. Списъка е безкраен. Може да изтние така, че да ти падне задната броня. За 18-19 години каране имам чувството, че съм имал МТЛБ или по-лошо БТР-1 от ония с двата газкови двигателя. на 30-40.000 диференциални масла, кутия и раздатка. На 150.000 реглаж на дюзи - това не съм го правил.
На турбото се разцентрова геометрията обаче. Иначе моето турбо не се е износвало, ама покрай геометрията получи и лагери и уплътнители.
Някъде бях направил списък с неща, които се чупят или разхлабват, беше над 20 позиции.
От друга страна, вярно че върви до безкрайност.
Вдигнеш 200 1-2 пъти, протича ти задния диференциал.
Не си мисли и че имаш камион, нямаш камион! Закопай му предните гуми в нещо плътно или в плънет сняг, дай упорито газ да излезе, ще излезе, обаче ще откърти 1-2 зъба от короната... В края на зимата в която го направи в Тойота бяха строени тамън 10 (десет) 100-ци със счупени диференциали, така че не е щото съм карък.

Не че ти намеквам нещо...

Моя има това достойнство, че в последните години мощността е ъпдейтната и е 250 коня, до 2500-2700 оборота върви като по-старите, сред това започва да върви повече до прекъсвач. - това е разликата, все едно включва V-tec и за разлика от тези преди 2005-6-та си обръща километража без проблем и винаги, когато му кажеш. Все пак трябва да е равно и не много горещо, или пък зимата. Т.е. удря прекъсвач на 5-та. Особено ако сгънеш огледалата  ;D

А, да, може да му падне шайбата на климатика, а също така да сцепи пластвасомата тръба след турбото, която е в калника и за изплюе един щуцер от нея, който е част от отливката. - на мен ми ги направи двете неща едновременно на магистралата с бебе в колата. Много му бях благодарен на великия автомобил за поредния номер на японката. На мен ми се размина, че навих резба и си направих метален щуцер, който наврях там, на някои други им излиза 500 лева тръба, сигурно вече е 800 + монтаж...

Единствената алтернатива, която виждам е Форд Ф-150 от новите 2.7 или 3.5 и двата ТТ, да се уцели бройка или нов без дефекти с 10 степенния автомат и голямото купе. Алуминиев е целия и тези мотори ако се карат с темпото на крузера са буквално вечни, а цялото изделие е напълно безпроблемно. Нито едно от извращенията на тойотата го няма във форда. Не случайно Ф-150 бие корола по продажби всяка година от 50 години насам... За друга алтернатива като здравина и пространство не се сещам.

Да не започвам сега с лигните около зареждането на климатика и особеностите в работата му.

На всичко отгоре японката усеща и е чувствителна, както към масло, така и към гориво. Натъпчи го със к'ви да е смазки за дизели и камиони и ще ти вдигне разхода 2-3-4-5 литра и няма да върви. Иска си ПАО синтетика САЕ-30 Равенол от най-скъпия и скъпия дизел на Шел... така харчи 14.7 (градско или със 160), както през 2006-та, така и през 2024-та. Всякакви експерименти помежду са доказали, че всичко по-малко води до много повече разход и съвсем умряло вървене.
Сега започват да ми идват спомени за още и още ремонти... Падало ми е шофьорското стъкло, спирали са ми разни копчета.
Колата я имам от нова.
Всяка една бела, която е ставала съм я намирал в IH8MUD - това е форум, също така се е оказвало, че се случва на всички без изключение, а не че аз съм карък. Моя круизър се води за добре запазен и читав откъм механика, по думите на сервизите другите са много по-разбрицани.

Сега съм се законтрил на няколко ДВГ коли, които наливам с Равенол начесто и се ослушвам да мине времето докато дойдат SS батериите или SS-Si-Ca което е солид стейт силиций-карбон, зареждат се за минути и имат между 20% и 1.000% по-голям капацитет. Дали хибрид, дали електричка с 300-400 кВтч батерия още не знам. Но за момента привървящи и здрави ДВГ и ако няма да е Форд не ми се мисли, а и то няма над какво да се разсъждава.

п.п. като направиш пролетно рутинно обслужване за около 1.500-1.600-2.000 лева на правилното място, като се пипне тампонче, биалетка, лагерче, масло, това-онова и става много приятна Г-класата за вишисти... Ама си е БТР-1, беля работа.
А пък колко е чуствителен към гуми, особено като е с 18-ки... Много!!! Купувам само най-меките шосейни гуми, например Бриджстоун Туранца-6, преди това Нокиан Line SUV - рекорда ми за пробег над 60.000 км, одъртяха, напукаха се, но имаха още грайфер, но много некачествени и проблеми с баланса. Удрял съм жестока греда с Дънлоп АТ23, оригиналните ако не се лъжа бяха такива и след време пак взех такива, егати отврата и двата пъти, вторите ги карах на 1.6 бара и пак друсаха. Мишелин Диамарис преди да вдигнат 285/60/18 от 116V на 120V няколко комплекта бях доволен, но пък свършваха отвратително бързо. На зимни гуми случих от раз - Бриджстоун DM V-1, после V-2 и сега съм на трети или четвърти V-2 и не мога да ги свърша, че две зими пропуснах, карах ги първата една и тази, че съм с бебе и лека кола не съм карал постоянно от ноемрви  ;D - това са единствените зимни гуми годни за употреба на лед. Отделно че се качват до Снежанка, както по зелената писта, така и по официалния път... зимата на сняг и хижаря на ресторантчето отзад си удря шапката в земята: "Е те сега, че те дърпа рактрака и ти ше видиш!" и аз видях, как се опита да потъне, ама успя да си тръгне, а на тоя му увисна ченето.

Живи и здрави, налей му пари и ще те заобича  ;D сфери, миене и чистене на така наречените соленоидни блокове/амортисьори, защото това са всъщност амортисьорите, течност, ама тая от ламаринените кутийки, молиш се на Бог да сполучиш и става. Чел съм, че някои хора направо купуват 4 нови двигателя за балкан 50 и се хвалят, че тръгва да вози като нов... Или другия вариант е събираш всички пари за ремонти за 5 години напред, продаваш го, добавяш още малко и някой ти влачи читав Ф-150 от щатите и караш безгрижно. Препоръчвам V-6 би турбо с 10 скорости, почти нов с голямото купе, което е доста по-голямо от на тойотата и закрит багажник. Като имай предвид, че тази кола не я е срам нито от 2 бона напролет за масла и дреболии, нито от 15.000 в Тойота, от нищо не я е срам.

5
7 деления са като нямаш нито една здрава сфера.


Видеото го снимах преди няколко месеца за приятели.
Даже деленията всъщност са 14, но гледам през телефона и не ги преброих. Казанчето ми е препълнено.

Както и да е.
Трябва да подпрете джипа на нещо за  гредите или да го качите на подемник на който стъпва с колелата и да отидете сферите.
Вътре гледате мембраната и натискате с нещо, което няма да я пробие. На спуканите може да е залепнала наобратно, на здравите трябва да се вижда.
Пътьом разглобявате модулите със соленоидите, миете, чистите, отпушвате.
Нова течност се подразбира.

А много хубаво да вози значи нищо да не се усеща и да седи хоризонтален. Което никой над десетина годишен не го прави баш...

6
Виждал съм 100-ци стоящи накриво.

Апропо, стабилизиращите щанги при ситроените и всички коли с такова окачване са супер важни!
Биалетки, тампони, трябва да са в ред и отпред и отзад.
Счупена пружина.

Но по-скоро синдрома Ягуар. Когато на един мост има един датчик едната страна може да избяга. А тойотата отзад е с един централен датчик. Ако биалетките са сдъвкани, то едната страна ще е различна, защото натоварването е различно.

7
Не мога да разбера, как цилиндрови блокове се хонинговат и разстъргват с плоча имитираща главата (torque plate), като там говорим за по-малко от хилядни разлика, а спирачни дискове, които само от стягане измятат стотни и даже до 1 десета за добър ден, се стържат хлабаво.

8
Хм! Кога са сменяни, има ли данни?
Това е за някой, който да го разглоби и дефектира, особено клапаните и соленоидите.
Могат да се мият и чистят.
Другия вариант е конверсия към стандартно окачване. За такъв проблем да се вдига и пада сама за първи път чувам.

Обаче си мисля, че щом е натоварена като пикап и е с високо налягане, то може тя сама да си отваря защитите.
Тоест, помагащите пружини не помагат достатъчно. Ако не се лъжа 40 или 60% от масата на колата се носи от торсионите и пружините. Високото налягане е индикация именно, че отзад не се случва както трябва и сработва защитата, която може и да е механичен клапан. Особено с тежки неща окачени на бронята, т.е. през рамо.

Колко деления на резервоара за течност е разликата от най-ниско до най-високо? Трябва да бъдат 14 деления на резервоара.

9
Роуън Аткинсън за автомобилите и идентифицирането с тях.
Човекът е гений.
Философски и научно разглежда обсесивния автомобилизъм с примери.


10
Да, ама всякакви занимания без нови сфери са безпредметни.
Има предпазни клапани и управляващи - това дето прилича на ДВГ от Балкан-50 на което са навити сферите.
Това се мие и чисти,евентуално му се подменят части или цялото.

Свалете сферите и ги проверете, ако не са спукани могат да се помпат като на Ситроен. Ама сигурно ще са спукани.

11
"амортисьори" ли смени или сфери?
Защото и аз като млад и наивен смених амортисьори в Тойота Бургас, а после разбрах, че това не са никакви амортисьори и смених сфери и всичко се оправи.
Това, което описваш обаче ми звучи като проблем с помпата.
Освен това тези джипове заедно със сферите трябва да сменят задни пружини и да им се натягат торсионите отпред.
Аз натегнах торсионите, а на пружините направих полиуретанови подложки. - разполагам с калъп.

12
Здравей, добре дошъл!
Пускай теми по хобитата, ще отговаряме.

13
Мобилни телефони / Honor Magic 6 pro
« -: Април 19, 2024, 10:35:13 10:35 »
https://nanoreview.net/en/phone-compare/samsung-galaxy-s24-ultra-vs-honor-magic-6-pro

Значи така, като умерен бунтар се насочих да си купувам Huawei P60pro. Проучих, че с триста зора ще пусне Андроид Ауто и има съвършена камера.от Опит знам, че Хуавий е най-хубавия телефон.
Имал съм почти всичко от P10 насам, P10, P20lite, P20pro, P30lite, P30pro - този го ползвах до вчера.
Като степен на изпипване на софтуера и удобство са сравними само със старо HTC, тоест номер #1!
Междувременно имах Самсунг 21 ултра и 22 или 23 ултра. - Отврат и ерзац! По-зле от LG G3 с Андроид 5! Голи, постни, чупят се сами, батерията не държи, трошат се при изпускане. Загинаха и двата, ползвах си Хуавея П30про, който стана на 5 години и освен батерията издържаща ден, друго нищо му нямаше. Абсолютно актуален с Андроид 13, прекрасна камера, бърз и работи без грешка!

Huawei P60pro в момента струва около 1.400 лева и е със същия процесор като S24ultra и Magic 6pro, вярно две ревизии по-стар, но пак е Куалком 8.

Обаче отидох в магазина и там някаква промоционална начална версия на Honor Magic 6pro с подаръци часовник, калъф и 100W зарядно. Освен това хонора е 512/12, а наличния Хуавей е 256/8, но с толкова екстри, по-голяма батерия и повече памет, разликата от 1.000 лева почти се наваксва.

Софтуера е страшно добре пипнат, лесен е за употреба, много удобен и има всичко и още отгоре.
Най-добрата камера, огромна батерия, Андроид и Гугъл, включително Ауто.
Най-много ме впечатли технологията на батерията Si-Ca, което означава Silicon-Carbon.
https://www.mdpi.com/2311-5629/9/4/114
Нова супер хай-тек технология за която можете да прочетете в линка.

Хонор страшно прилича на Хуавей, все пак са били една фирма.

14
Торентите са технология за пренос на данни и форма на упражняване на граждански права, бих казал основни.
Отделен е въпросът, че има социално недоразвити неандерталци, които ги ползват за лична изгода. Не сме вече 1996-та, когато на 7-ми юни Заличителят със Шварценегер го гледахме на 07-ми юни, вече я имаше касетата в кварталната видеотека, а премиерата му беше на 21-ви юни.
Торентите са колективна художествена и научна памет с която обаче не трябва да се злоупотребявя. Също така са уникален способ за "самиздат". Ако нямаха такъв груб елемент на ..... и лична облага и ако не бяха монополизирани от реликтни личности щяха да имат много по-голяма секция за коментари и дискусии и можеха да обединявят хора от нишови области на самообучението.

Да ни е честит деня на космонавтиката! Дано повече се занимаваме с космонавтика и по-малко с войни и алчност!

15
Да не кажем и че са малко хай-енд за авто приложение...
Че не му лепнеш едни широколентови Пионер и с тези някое проектче.
Обаче гледай как вече дори не хай-енд говорители вървят линейно по цялата диаграма до над 2кХз. Т.е. с минимално пречупване на мембраната....

Страници: [1] 2 3 ... 455