Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 51
1
Инфо и картинки за новия Форд 2.7-V6 турбо: https://www.popularmechanics.com/cars/a12933/engine-of-the-month-ford-2-7-liter-twin-turbo-ecoboost-v-6-16723072/

Блока е от две части, горната където са цилиндрите и тунела на коляновия вал е от чугун, но отдолу има алуминиева рамка захваната както за блока, така и за петите на основните лагери. Това прави блока лек и здрав.
Петите на основните лагери са очертани с лазер и разцепено от блока. По този начин контактната им повърхност е 3Д и прилепване ти е много добро... Толкова добро, че двигателя може да работи без болтове на петите...
Биелите нямат втулка за Буталния болт... Имат супер покритие и хонинг за по-добро разпределяне на маслото. Това ги прави по-късно, двигателя по-нисък и същевременно по-износоустойчиви.
Хонинга на основните лагери е нещо въведено за първи път в Тойота 1HD-FTE легендарния 4.2 дизел на Ленд Круизър-100.
Другия супер двигател със супер хонинг е Ауди 3.0тди след 2010-та, хонинга толкова намалява напреженията от триене, че позволява олекотяването на блока с 8 кг. Интересно какво ще стане при ремонт и конвенционален хонинг?!

Да продължим с Форд 2.7-турбо...
Буталата имат стоманена втулка в канала на горния компресионен сегмент... Точно тако на 14 литровите дизелови тирове. В статията погрешно е посочено "top oil ring".
Заради старт-стоп системата лагерите са с допълнително противоизносващо покритие... Тествано с мръсно и абразивно масло в тест симулиращ пълния пробег за целия живот на автомобила... Износването е било минимално...
Ангренажната капак е с интегрирани водна помпа, маслени канали за VVT, маслен охладител и стойка на масления филтър.

Тоест, Форд Нано вече няма проблема на Форд Циклон, като изтече водната помпа и картера да се напълни с антифриз. Това е икономия от помпи, ангренажите и труд от поне 3.000 лева за 200.000 км пробег.

4
Ама наистина всичко! Може да се ползва за наръчник.
Най-много акцентираха върху праговете. Нещо, което аз без да съм професионалист също инстинктивно направих: http://penkiller.com/index.php/topic,2306.0.htmlПърво, като изгледате видеото е възможно да се откажете изобщо да се захващате.

Напълниха ми душата русначетата! Ремонт с елементи на каросерийно ателие. Харесва ми, че не ползваха нови панели въпреки, че в Русия със сигурност има. И много ми харесва какво направиха с праговете и конструкцията. Имат и инструменти и машини. Супер!

П.П. Още нещо, от наблюденията ми върху западни коли и върху руски, особено Москвич и Волга, конструктивно като купе руските никак не отстъпват, да не кажа, че са правени по по-висок стандарт. (не смея да кажа, че са работили по-висок клас инженери, защото може западните коли да имат ценови и маркетингови съображения, но...) Като ръждясване също никак не са зле.

5
Общ Аудио Раздел / Озвучаване на/от телевизор
« -: Февруари 13, 2019, 01:03:17 13:03 »
Правим разчистване и дойде ред на стария телевизор - 29 инчов Панасоник да се изхвърля.
Нещото винаги ме е удивлява ли с хубавия си звук и дълбокия си бас...
Мислех, че има субуфери.
Няма субуфери.
Обаче... Има вълноводи, разделена на три камера на НЧ говорител при това двете имат и вата. Оформлението е лабиринт/ПАС и е много интересно. Камерите са в задния капак, който е в дясно на първата снимка.
Басчето отпред пък е натоварено с два отвора по-малки от SD.
Високите са 8 ома елипса със затворено шаси пуснати през 3.3 мФ.

Има си и дискретно усилвателче с интегрална схема и дори изход отзад за външни колони, който не работеше никак зле.
Сериозно се замислям дали да не преработя един от проектите за колони, които имам.

6
Тази тема е закъсняла, крайно необходима и много важна. Разбира се.

И така.
Прехвърлям сутрешните новини, първо попаднах на новина на CarThrottle за новото Шеви Тахое и спортната му версия SVE special vehicles engineering: https://www.carthrottle.com/post/you-can-now-buy-a-chevy-tahoe-or-suburban-with-1000bhp/
Стейдж I е 800 коня/1000 н.м. 6.8 л. с компресор, като за основа може да се ползва и 4х4 возило и такова със задно, както и 5.3 и 6.2 литрово.
Стейдж II произлиза само от 6.2 със задно предаване и е 1000 коня и 1150 н.м.

Прочетох, оплакнах окото в красивото Тахое и продължих да прелиствам новините докато стигнах до тази новина:
https://automedia.investor.bg/a/2-novini/37292-bmw-predstavi-parvite-m3-i-m4
Х3 и Х4 на БМВ ставали М... Просто изумително! БМВ са ЕМнали всичко, имат и ЕМ маратонки и вероятно ЕМ гащи...

Обаче това което ме впечатли най-много е разликата между "обикновено" М и "компетишън" ЕМ: 30 коня. М е 480, КМ е 510. Уникално!

Цитат
Машините разполагат със система за задвижване на четирите колела М xDrive и активен М-диференциал. Двигателят се комбинира с 8-степенна трансмисия  М Steptronic с Drivelogic, како системата подава повече мощност към задните колела и има два режима на двойно задвижване. Всеки от тях се използва в зависимост от условията на пътя. BMW X3 М и BMW X4 М ускоряват от 0 до 100 км/ч за 4,2 сек, докато ри версиите Competition същото действие отнема  4,1 сек.

Кросоувърите разполагат и със спортно (М) окачване, което е настроено специално за по-голямата мощност на двигателя. То има 3 режима, при които с натискане на бутон на таблото се променят характеристиките  на амортисьорите. Предното окачване е с два носача и пружинна стойка, а задното - с петраменна конструкция.

BMW X3 M/X4 M

Системата за кормилно управление с М Servotronic и има променливо предавателно число, като се допълва от мощна спирачна система. Серийното оборудване включва и 20-инчови алуминиеви джанти. Също като управлението на амортисьорите и режимите на М xDrive, с.....

В режим М Dynamic системата за контрол на стабилността DSC (Динамичен контрол на стабилността) .......
 и по всяко време спонтанно да ги активира от двата М бутона на волана.

BMW X3 M/X4 M

Интериорът на X3 M и X4 M също е подчертано спортен, като той се подчертава от специфичния за този тип модели на марката М-кокпит с кожени волан и специален селектор за смяна на предавките. .....

ЕМмбаси ЕМмайката!

Немците са се вкопчили в стара слава и изстискват като мокър парцал, ама да видим до кога!

7
Новината:
https://automedia.investor.bg/a/2-novini/37258-v-germaniya-hvarlyat-dizelite-na-smetishtata?fbclid=IwAR0gk34_iIKSq96Bf_Wf8yWtZYUw4LVdrHMWn6ayHROAv8D4K_P50sugvw8

Малко ме съмнява.

Ако е вярно това е голяма социална несправедливост спрямо народа. Води и до ефективно обедняване на германците, фактически част от БВП се унищожава, като при грабителски набег на Викинги.

Какво мислите? Имате ли още данни по темата?

8
Бойко Борисов се е похвалил, че има излишък на пари, защото икономиката била стабилна, а безработицата намалявала.

Парите са абстракция изобретена в замяна на натуралното стопанство, което познава само оригинерното придобиване, самозадоволяването и бартера.
Излишък на трудов еквивалент демек.
Тоест, работим прекалено много и правителството не може да смогне да изхарчи дела от труда ни, който само си е определило.
Еми да работим още повече, че да им дойде съвсем нанагорно и сами да се откажат?

* * *

Възможен ли е излишъкът на пари обаче?
Излишък - това означава да имаш от нещо повече отколкото ти е необходимо.

Демек, инфлация. Всичко, което е в повече се обезценява.
Тоест, или заплатите трябва да паднат, или валутата да се обезцени.

* * *

Чакайте!
Хрумна ми идея, а защо не намалим дела, който държавата преразпределя.
Демек, правителството да харчи по-малко от излишните му пари за да не се стига до намаляване на заплатите, инфлация, бедност и в крайна сметка до неприятности.
Тоест, парите да си останат при тези на които не са им излишни.

* * *

Не!
Може би има предвид нарастващите спестявания на хората.
Демек, никой не смее да си харчи парите.
Тоест, хората не вярват на правителството, прокуратурата и съда, затова не смеят да инвестират.
Нещо повече, налице е примера на тези, които са посмяли да направят нещо с парите си и са били ошушкани от едни или други без надежда за помощ от институциите. Даже по-лошо.

9
В тази тема ще обобщя опита си от кърпенето на моят стар Опел Сенатор.
I. They are only original once - Jay Leno - Те са оригинални само веднъж - Джей Лено. По принцип темата трябва да спре до тук. Казва Ви го собственик и администратор на направи си сам форум, който си е направил от абсорбатор за баня с вентилатор от климатик, през бюро, тонколони и половин стар Опел (другата половина все пак са я правили немците).

Моят горещ и сърдечен съвет към всеки, който чете това е: първо не се захващайте. В случай, че се захванете отделете време и пари и си купете перфектен запазен оригинален автомобил от марката и модела, който желаете.

Лошото винаги, е че избираме стар автомобил по сантименти от любим модел от детството, колата на баща ни или първата ни кола в случай, че сме на над 40 да речем.

Отново: ако можете спрете до тук и си купете възможно най-съвременен автомобил. Новите коли са страшно добри. Най-добрите коли правени някога са новите и това е валидно с особено голяма сила за всичко след 2010-та и особено след 2015-та. Може би нямате представа колко добри са Шкода Фабия и Нисан Кашкай - проверете!
Никога не забравяйте Форд! От Фиеста и Фокус през Мондео/Фюжън и Таурус чак до Мустанг, Едж, Експлорър, Флекс и Ф-150 всичко в гамата на форд има дизайн, технологии, дълговечност, цена, евтина и проста поддръжка и страхотни експлоатационни параметри. Ако нямате предразсъдъци, комплекси и претенции първо проверете дали някой Форд не е вашата кола.
Форд и всички останали.
Всички останали започват с Мерцедес, Лексус и Тойота. Въртяхме, сукахме, накрая караме Мерцедес, Форд и Тойота. Който разбира тук се спира. Забравили сме какво са проблеми и сервизи. От Лексус и Мерцедес 1999 г., през Тойота 2006-та и Форд 2007-ма до Мерцедес 2015-та, ресурса на такъв автомобил обслужван между 5 и 8.000 километра е безкраен. На практика срока на експлоатация е съпоставим с човешкия живот.
12 години и 265.000 километра с един автомобил са много, истината, е че като го видиш гърбът ти сам се схваща и те заболява задника. - мисля че е нещо което вегетативната ни нервна система прави автоматично (може би Атлантида наистина е съществувала и генетичната ни памет помни миналия период в който сме имали превозни средства преди хиляди години  ;) )
Изберете си автомобил който ще върви и върви и върви до безкрайност, това ще Ви направи свободни да си изберете следващ когато искате и какъвто искате, да се откажете и после пак да си изберете. За целта трябва да не пестите от масла, да го загрявате и да ходите подире му с кашон с масло и малко резервни части.
Казвам Ви го като адвокат учил икономика две години в училище и още две в университета успоредно с правото, както и да съм го смятал, най-изгоден е автомобила, който купувате на 1-2 години и карате до пълно изчерпване на техническия ресурс.

Още нещо, публикацията е за групата "История и Реставрация на Ретро Автомобили и Мотоциклети". Ако си изберете хубав автомобил. Ама наистина хубав, докато изминат въпросните 12 години и 265.000 километра, той ще е вече леко ретро и класически. тогава вече Вие ще решите, искате ли да продължите връзката си с този автомобил или сте му се наситили. По-важното, е че ще имате нужното вехто превозно средство, което да продължи по друг път, но ще имате и нужните опит, знания и аргументи да прецените дали да не го продадете на друг "специалист" той да си го набеждава за ретро и да се жени за него. - четете и препрочетете този абзац с повишено внимание и се опитайте да вникнете. Феновете на Тойота ЛЦ-100 са масово хора, които нямат Тойота ЛЦ-100.

Да се върнем на старият ми Опел и какво научих от него.

II. Водещи принципи: Дизайн, движение и начина по който този автомобил се движи, вози и завива и Безопасност. Ако сте чели Паоло Коелю - Алхимикът, правенето на колата започна и се движи с отворен край и без конкретен план до определен момент.
Понеже искам първо да покрия темата за т.н. "кърпене" на купето за да мога да споделя публикацията в групата ще започна от там.
На първо място, старите автомобили не са безопасни особено при страничен удар.
В днешно време комбинацията от стар и нов автомобил, който го удря отстрани значително подобрява нещата в този сценарий. Новите автомобили имат греда разпределяща енергията на удара върху цялото сечение на автомобила, а пред нея има ударопоглъщаща пяна. Тези две мерки за безопасност подобряват прогнозите и за пътуващите в удряния автомобил.
Независимо от това старите коли са слаби при всякакви видове удари. Старите коли, които са кърпени/възстановявани са направо опасни. Много опасни.

Сравнение между ремонтиран по конвенционална технология праг и такъв по специална сервизна технология:


Основната разлика е в частта където Б-колонката се свързва с прага. По-точно външната ламарина на Б-колонката и външната ламарина на прага. Вътрешната част на колонката е продължение на вътрешния праг.

Преди да минем на праговете, което е най-важното в темата разгледайте тази тема, има малко "кърпене" и повече от дизайна и раздуването: http://penkiller.com/index.php/topic,1373.0.html


11
Търсих масло 5W-20 отговарящо на стандарта на Форд 945, както и продължавам да дълбая в темата с истинските синтетични масла.
Попаднах на РейвънОйл и маслата им с база от ПАО и синтетика.
След това търсих български вносител и отзиви.
Попаднах на форума на Субару и много се изкефих, че попаднах на мненията на Alex и цялата тема за маслата в която на 48 страници констатират с малко повече уговорки това, което аз констатирам на три.

Реших да не бъда Ганьо, да се регистрирам, да кажа здрасти, да благодаря за споделената информация и да споделя своята, която съвпада.

Изтриха ми мнението.

Смятам, че е понеже имаше отрицателен опит от Амсойл, които са се научили да рекламират по форуми.

Не приемам формалното обяснение, че нямам Субару, защото именно в темите, които четох и заради които се регистрирах имаше мнения от потребители с други марки автомобили, които нямат Субару.

Цитат
Заглавие:   Re: Масла
От:   Equus
Изпратено на:   Пон Яну 28, 2019 9:15 pm
До:   Vmax
Отговори с цитат Доклавай личното съобщение Изтрий съобщение
Vmax написа:
Колега,

Добре дошъл в сектата ни.
Темата за масла е приключена и затова е с ключ. Няма какво да се дискутира и научи повече и за да не се разводнява е повече сме я спрели.
Имаме две теми за масла - за турбо и атмосферни двигатели, в които е ограничена дискусията за да се набляга на факти от личен опит. Това е и причината да ти изтрия поста - не искаме нови дискусии.
Ако можеш да бъдеш полезен с нещо ще потърсим друг вариант.
Алекс не пише много отдавна във форума.


Как да не е от личен опит бе приятелю, имам седем-осем коли?!

Сега си поръчвам новия ******* и му търсих масло с Форд 945 и така попаднах на РейвънОйл и вашия форум.
Амсойл си купих преди АП-1 да започнат да ги внасят, те ми писаха (Павел Бог да го прости) и така се запознахме.
Кое не е личен опит?
20 минути съм го писал това мнение, дори в моя форум не съм обобщавал така.
Върни ми го поне на лично да си го пусна при мен.

Vmax
Заглавие: Re: МаслаПапка: Входящи
Личен опит със Субару колега.
Имаш много сериозен опит с други марки, но при Субару нещата с маслата са много специфични и по тази причина нямаме препратки от други марки автомобили
Не мога да ти върна текста защото нямаме такава функционалност, не е липса на желание

Изпратено на: Пон Яну 28, 2019 9:27 pmВиж съобщението | Добави отговор
      Отговори с цитат 


Боклук, какво да му кажеш?

Просто го е изтрил, защото споделих, че съм открил три доказани марки използващи истинска синтетика: Мотул, Яко и РейвънОйл и че Амсойл като че ли от 5-6 години използват минерални бази, които стареят и почерняват много бързо - личен опит от 4 смени.

Ето ги същите изводи: https://www.bobistheoilguy.com/forums/ubbthreads.php/topics/259425
Амсойл имат в състава си силно реактивни вещества, които оптимизират представянето на тестове и в първите километри след смяната, когато буквално стартера върти по-бързо.
Скоро обаче всичко свършва.

Ето точно затова имам форум!

12
Подарявам две кутии от Кащан в не много добро състояние. Нямат задни капаци.
Жал ми е да ги хвърля. Приемат повечето 8 инчови говорители.
Иначе май не са паянтови. Даже имам цели кащани, които са по-хлабави.

Отлепеното на снимката с малко лепило и една стяга ще се оправи.

Не искам да ги изхвърлям.

13
Едно кратко размишление по темата купуване на автомобил на старо. Айде малко ще го удължа.

Изминаха 70-те, преди тях 60-те, а след тях и 80-те. Трите десетилетия бел епок на автомобилите, дизайна, техниката и не малко волни и неволни автомобилни недомислици.

И така Бог или съдбата направлявана от Него отново благоволи така щото най-добрите и съвестни автомобилисти - тези от посочените три десетилетия да се разминат с най-добрите автомобили, които пък са от следващите три десетилетия.

На загрижените собственици четящи упътването и ръководството за ремонт и поддръжка Господ срещу цена равна на 1-2 заплати* даде ламарина и боя без грунд посредата, двигатели направени от вилици и лъжици, лош антифриз и не херметични охладителни системи, които извират при най-малка провокация.
Тези автомобилисти копнееха за синтетично масло и го сменяха на 4.500 км, но дори с него двигателите на ръждивите им купета едва изкарваха над 100.000 километра.

След тези гаражни ентусиасти дойдоха консуматорите. Странни птици, вече купуват автомобил с повече от една годишна заплата, а желанието им да го поддържат е по-малко от за велосипед.
На тези Господ изля рога на изобилието, като започнем от екстрите, минем през окачванията, аеродинамиката, модерните гуми и спирачки и стигнем до наистина бронирани двигатели и модерни скоростни кутии. Автомобили, които не са сънувани, буквално са били немислими с огромните си мощности, надеждност, комфорт, стабилност и нисък разход.
Сега хора с автомобили струващи повече от двойно колкото средният европейски годишен доход правят сметка на маслото. Дали ще го смени на 10.000, на 15.000 или на 30.000. Вади калема, прави сметката, че до 150.000 ще смени 5 пъти х100-150 евро вместо 15 пъти, вика, а! 1.500 евро кой ти ги дава и накрая продава колата на някой източноевропеец за баснословна сума като 15-16.000-20.000 евро.
Поддръжка извън смяна на масло и евентуално филтри вече никой не прави. Немеца е хитър, знае, че маслото в кутията ще изкара толкова колкото е решил да кара колата. Какво му пука колко й е намалил ресурса? Нали има кой да я купи и да ходи да се блъска с нея после. Свещи? Масово има гниещи и разпадащи се свещи. Да ги сменя втория собственик!

Като цяло икономиката на пазара на автомобили втора ръка е такава, че е приучила първите собственици нищо да не пипат.

По-лошото, е че производителите се надпреварват да се подмазват на първите собственици, изключват от плана много от поддръжката и раздуват пробега между смените на масло.
Демек, купи нашата кола, защото ще ти излезе по-евтино.
Масово фирмените сервизи работят по по-нисък стандарт от хубавите сервизи, защото така е по-евтино. Например не сменят консумативи по спирачките, щифтове, шплендове, плъзгачи, щитове, ламарини. Комплекта аксесоари по спирачния апарат го нямат за нищо. Не слагат синтетична паста за спирачни цилиндри под маншоните на буталата. На 150-160.000 всичко това е изгнило и ръждясало, а някои апарати вече тръгват да заклинват и да работят неравномерно. Спирачките стават за еднократна употреба, това, че външната част от буталото е било сухо под маншони неминуемо води до корозия. Дисковете изтъняват, накладките се сменят комплект след комплект, буталото където е показано под маншона ръждясва. Като смени втория собственик дискове и накладки и го върне на 0, то там е най-ръждиво и изпуска от О-пръстена.
На коли с хидравлично окачване не сменят маслото на окачването. Втория собственик да му мисли, като смени и сфери да не му се размине, защото мръсотията ще е задръстила контролните модули.
Не обслужват ГНП-та и дюзи, а трябва и го пише по книжките.
И така нататък и така нататък. Климатик пълнят само като спре да работи.
Всичко това се прави за комфорта на първия собственик, защото цените така и така са толкова солени, че при осигурената работа на сервиза печалбата е максимална.
Въобще работата на хората работещи в официален сервиз е всеки ден да си правят гавра с парадокса, че човек с кола за 20.000, 50.000, 100.000 или 200.000 лева, която освен това в общия случай надхвърля годишния му доход се цигани за 100 лева.

Вторите собственици вече са приучени, че като купят трябва едно обслужване струващо горе-долу колкото половината кола и то ако имат късмет.

Нещо не мога да разбера как така днешните ангренажни вериги карат по-малко от едновремешните?! Едно време имаше пълно проникващи зъбчатки и директни плоски повдигачи или кобилица. Сега имаме вериги тип метален ремък без преминаване на зъбите и ролерни валове с много по-малко съпротивление. Двигателите сега работят с поне 1/3 по-ниски обороти, защото са мощни и движат аеродинамични купета през дълги скорости.
Как така масово ангренажите изкарват под 200.000?

***
Кратката мисъл:
Няма как да си купите читав автомобил на 150.000, който е каран с удължени пробези между смените на маслата със съвременно "синтетично" масло по немски аутобан.
Всяко нещо се износва, особено ДВГ.
Много са здрави, имат електроника, която много компенсира, затова дори със сериозно износване двигателите работят коректно.
Колите обаче са нови само веднъж.
Няма как поддържан по "схема" съвременен автомобил да става за нещо на 150-200.000 км.
При положение,че се доказа, че ни продават минерални масла, които не могат да изкарат и 5.000 километра.
Още повече влошава пейзажа факта, че даден автомобил е каран в държава като Германия или Италия, където са страшни джигити, 160 не е скорост, с 200 пак те изпреварват... Побелели пенсионери с Фиат-500... отдясно...
***

*Първият продаден Форд Мустанг е кабрио 4.7 V8 с 225 коня и е купен от новоназначена млада начална учителка, която с първата си заплата и малко додадено от баща й си купува предпремиерно спортно кабрио с V8 през 1964-та година. Ако не се лъжа през март или април.

14
Замислих се, че през годините няколко пъти започвам различни теми по темата.
Някои от темите са относно равна АЧХ и добър бас, други са относно импулсното поведение на колоните, трети за отраженията и акустичното оформление и така нататък. Темите се движат заедно с разбирането и приоритетите ми.

Обаче хората всъщност питат неща от сорта на "какъв да бъде материала на кутията". Тоест, широката аудитория има нужда от много по-елементарни знания отколкото хай-енд прозренията на доморасъл конструктор на тонколони като мен.

Материята не е сложна на хора с добро гимназиално образование и афинитет към елементарната приложна наука.

- От какъв материал трябва да бъдат изработени тонколоните?
- Тонколоната има да кажем три параметъра, обем, геометрични размери на лицевия панел и евентуално честота на настройка на порта към вътрешния обем.
Всички останали свойства на кутията на тонколоната са нежелателни. Тоест, тя трябва да бъде максимално инертна. Колкото по-здрави и твърди са стените, толкова по-добре. Многослойните плътни материали и коравата конструкция са най-важни за да осигурим инертност. Кутията не трябва нищо да добавя и нищо да отнема, тя има размери на лицето и вътрешен обем. Нищо не трябва да вибрира. Вътрешния обем се пълни с различни количества вата според качествения фактор на басовия говорител и за да се намалят отраженията.
Формата и размера на лицето обуславят честотата на която ще възникнат дифракционните процеси - преминаване от излъчване в пълно пространство (сфера) към излъчване в полу пространство - полусфера.
Очевидно полусферата има половината обем на сферата и съответно един енергийно линеен говорител ще насити/облъчи този обем с двойно повече звуково налягане отколкото пълния обем на сферата. Затова баса се възприема като 6 децибела по-тих от средите и високите и това е основната болест на повечето направи си сам тонколони, а и на доста фабрични. Долепените отзад до солидна стена тонколони не страдат от този феномен, затова е добре винаги да обмисляте възможността да проектирате колони с порт отпред за да можете да ги долепите до стената отзад. Повечето прилични и хубави фабрични колони са настроени да излъчват далеч от стени, тоест чувствителността им е изравнена между баса и ниската среда и по-високите честоти по един или друг начин.

Подходящи материали за кутия за тонколона: брезов шперплат - тежък, твърд, здрави и многослоен с различно ориентирани слоеве. HDF - ненамираем за нормални хора. ПДЧ, ако е дебело и тежко. Където 18 мм шперплат бреза ще Ви свърши работа, еквивалента е да кажем 25 мм ПДЧ. При фурнирования външен вид на брезата, който се довършва със заглаждане с шкурка 200-400, байц и лак аз лично никога не съм мислил за други материали. Използвам 21мм бреза, а за лице на големи колони 2х21мм слепени с лепило и стяги. Винтове и пирони никога никъде не съм използвал. Може временно ако някоя плоскост има корабоватост или измятане.

Подходящата вата е разнообразна. За претенциозни проекти използвам пяна по стените, върху нея плат от рециклиран текстил и в обема полиестерна и вълнена вата. Тоест, три вида вата. За не претенциозни полиестер или вълна. Вълната не е чак толкова скъпа.

Това трябва да бъде началото на всяка тема за домашни направи си сам тонколони. Обяснение от какво и защо трябва да бъде направена кутията.

Накратко: за получаване на звука, който да слушаме искаме принос да имат само и единствено движещите се мембрани на високоговорителите и евентуално движението на въздуха в порта. тонколоните не са музикален инструмент и всеки призвук от части различни от подвижните мембрани или порта води до изкривявания и неприятен звук.

Оставащи части:

- Определяне на бюджет;
- Избор на размер на тонколоните;
- Колко бас трябва да искаме;
- Избор на говорители;
- Дизайн на разделителния филтър;
- Слушане на музика.

15
Кой е най-подходящият изтребител за българската армия?

Вече имаме доста обширна публикация по близка тема: Покажете ми самолетите им и ще Ви кажа от какво се страхуват

Тук въпросът е: Покажете ми военната доктрина на България и ще Ви кажа кой самолет ни е необходим.

F-16 е най-обсъждан, затова да започнем от него.
Година на приемане на въоръжение: 1978, година на начало на разработката: 1971, ера обхваната от съображенията за разработка: 50-те и 60-те години на 20-ти век.
Непосредствени съветски предшественици: на първо място МиГ-23, на следващо МиГ-27, който е ударния (бомбардировъчен) вариант на МиГ-23, но следва да се обхванат и Су-17, 20 и 22 (ударен), както и Як-38, който е аналог на Хериър - самолет със съкратено или вертикално излитане и морско базиране (СССР смята самолетоносачите за безперспективни и разработва само функционални аналози на хеликоптероносачи, които Як-38 може да използва). Не на последно място към обхванатите в дизайна на Ф-16 самолети трябва да причислим и МиГ-21, който макар и от 2-ро поколение има характеристики позволяващи бойна тактика, която е печеливша срещу Ф-4 Фантом II.
Трябва да се отбележи, също че МиГ-21 има коефициент на бойна живучест 1.6 срещу 1.5 на Ф-16, като по-голямото е по-добро.
МиГ-23 е сериозен самостоятелен проект за основен боен изтребител на СССР с до известна степен по-сериозна роля във военната доктрина на СССР отколкото Ф-16 в доктрината на САЩ. Поради особености и компромиси в дизайна МиГ-23 има относително кратък живот, какъвто имат повечето изтребители от трето поколение.

При разработката на изтребителите четвърто поколение САЩ отчитат грешките с Ф-4 Фантом II. Разделят проекта на лек и тежък изтребител, съответно на Ф-16 и Ф-15.
Морската авиация получава своя палубен далечен изтребител прехващач доста по-рано с въведения през 1974-та Ф-14.

И така, Ф-16 трябва да бъде лек и маневрен изтребител, който запазва максимална част от кинетичната си енергия при маневриране. (за разлика например от МиГ-21, който благодарение на триъгълното си делтовидно крило има високо съпротивление във вираж и губи скорост)
Опита на американците от Виетнам показва, че бойните маневри на Ф-4 по вертикала са по-ефективни благодарение на двата мощни мотора, докато МиГ-21 е по-добър в хоризонталните виражи.
Дълго време обменния курс е бил 1:1 Ф-4:МиГ-21... След това уж американците разработили тактики и подобрили ракетите с тесен ъгъл на захват.
Извода бил, че лекия МиГ е постигнал толкова много благодарение на добрата си маневреност по-доброто запазване на кинетичната енергия при големи ъгли на атака (остър вираж-боен завой независимо от триъгълното крило, Ф-4 е бил по-зле, може би защото е по-тежък), наличието на оръдие (което във Ф-4 отсъства) и по-добрите ракети за близък бой. Причината за всичко това, е че американските "визионери" са погледнали малко по-напред в бъдещето отколкото трябва и са възприели дизайн на Ф-4 по тактиката за далечен въздушен бой с ракети. Това обаче не работи, когато групи мигове излитат от импровизирани летища в джунглата, летят ниско и изненадват американските самолети.
Ф-4 Фантом II в Уикипедия: https://en.wikipedia.org/wiki/McDonnell_Douglas_F-4_Phantom_II
МиГ-21 в Уикипедия: https://en.wikipedia.org/wiki/Mikoyan-Gurevich_MiG-21

Каквито и съображения да развиваме, Ф-16 е отговор на самолетите от 2-ро и 3-то поколение. Той е просто една стъпка по-нов от самолетите с променливо крило като СУ-24, МиГ-23, Ф-111, Ф-14 и други проектирани изцяло през 60-те години на 20-ти век.

Да не забравяме и един сериозен недостатък на Ф-16, това, че въздухозаборници му е ниско под фюзелажа и засмуква камъни и боклуци от пистата, които чупят двигателя. (МиГ-29 например при излитане затваря въздухозаборниците напълно и смуче въздух над крилата от едни решетки с клапи)

Ф-16 е създаден за военната доктрина на САЩ от 70-те години на 20-ти век, а тя е основно за сдържане на т.н. съветска агресия и тотална световна ядрена и конвенционална война.

Когато през 80-те започва периода на разведряването и народите се приготвят да теглят своя дивидент на мира, съответно и доктрините се променят. Затова Ф-16 се превръща в нищо повече от лек многоцелеви бомбардировач за всякакви метеорологични условия и това се отразява на всички негови бъдещи еволюции. Всъщност всички по-нови американски самолети са на практика различни видове бомбардировачи и ударни самолети.

Доктрината и политическата обстановка на САЩ се променят до толкова, че пенсионират без наследници и двата си прехващача, даже и трите, ако причислим Ф111, който има и такава версия: Ф111, Ф-14 (морски - носител на ракетата AIM-54 Феникс) и Ф-106 без наследник, без аналог от ПВО ракети и без продължение на доктрината за употреба на прехващачи.

Качвам военната доктрина на България. Която е пълна само с дефиниции и препраща към планове и правилници. тоест, доктрината ни е гъвкава, липсваща или секретна или и трите, като вероятно е секретна и от самите нас...

Ф-16 е мутирал в съвременен малък бомбардировач напълно интегриран с американското военно командване.

С него ще могат да ни водят за носа и да ни повикат да участваме в някоя ударна операция спрямо някоя държава с която след това ще бъдем вечно скарани.

Говори се и че могат да ги изключват за да не ги вдигнем срещу американци или техни приятели.

Следва продължение.

Страници: [1] 2 3 ... 51