Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - yavor

Страници: [1] 2 3 ... 6
1
DIY (Направи си Сам) / Re: Руските Планети 360°
« -: Февруари 28, 2018, 06:08:34 18:08 »
Днес за първи път прослушах и двете колони заедно макар и незавършени изцяло. Звука много ми хареса 8), няма нищо общо с първообраза. До колкото е възможно да опиша звука ще кажа, че баса е плътен и стегнат има хубави среди без да превалират, отчетливи високи. Общо взето очакванията ми се припокриха с чутото. Остана окабеляване, монтаж на филтри, (за сега са изнесени извън ОТ), по-точна настройка дължината на фазоинвертора, вата и фурнироване. Скоро ще има и снимки. На фона на това от вчера съм собственик на "нов" усилвател. YAMAHA natural sound A-500, 2x70 watts 8Ω, THD - 0.005%, изключително запазена бойка произведена през 80-те, без каквито и да е ремонти по нея. Изглежда ето така:

2
DIY (Направи си Сам) / Re: Руските Планети 360°
« -: Февруари 24, 2018, 10:44:42 22:44 »
Предполагам е така, като започна окабеляването ще разбера :). Въпросният кабел ще го ползвам за вътрешно окабеляване и за външно, ~2-2,5м за всяко ОТ към усилвателя. Предните терминали реших да ги подменя, за да не са слабото звено по пътя на сигнала, пък и тези ми харесват повече, стават и за banana plug. Без да правя реклама всичко съм го взимал от http://exproject-bg.com/products.php?category=14, а фурнира от https://www.woodmat.bg/. Бях няколко дни по работа в Пловдив така, че реших да пообиколя в свободното време и да взема нещата с който да финализирам колоните. Много се чудих дали да не взема и едни готови фазоинвертори на Monacor, но в крайна сметка DIY манията в мен надделя и си оставам твърдо с ВиК тръбите :). Скоро ще публикувам снимки на това което съм намислил за тях. Крайният резултат мисля, че няма да отстъпва на нещо купешко.

3
DIY (Направи си Сам) / Re: Руските Планети 360°
« -: Февруари 24, 2018, 01:46:28 13:46 »
Нещата стават чудесно! Много ще им се радваш да знаеш! :)
Сигурен съм, аз даже вече им се радвам дори и незавършени.

zlatkoo изглеждат готино, а преслуша ли ги преди намазването с парафин? Изобщо намери ли някаква разлика след манипулацията в звука? Аз за сега ще се въздържам от подобни действия върху мембраните. Поради доста работа последната седмица проекта не е мръднал много, но пък напазарувах това онова. Реших и проблема с фурнира, фирмата е Пловдивска, продават и на дребно. Аз си взех 1 кв. м. американски орех. Взех също вата, гумени крачета, нови терминали и кабел. С кабела май малко се пресилих, понеже взех 2х2,5 мм2 :), иначе го водят Low-oxygen copper.

4
DIY (Направи си Сам) / Re: Руските Планети 360°
« -: Февруари 19, 2018, 04:42:59 16:42 »
Със сигурност ме отказахте от идеята за импрегнанта. :) Мисля с това което е на снимката да приключа с оребряването. В началото се бях засилил да слагам летви в всички ъгли но няма смисъл да изяждам от обема. А и така кутията стана супер здрава. По груби сметки в момента е около 19-20л без да смятам фазоинвертора. Всички дупки по предния панел са импрегнирани да не се рони пдч-то. Остана да фиксирам страничния панел и съм готов да монтирам и окабелявам. Фурнира остава за накрая, че нещо ударих на камък с фирмите в Варна. Продават само в големи количества и нямат нищо налично.

5
DIY (Направи си Сам) / Re: Руските Планети 360°
« -: Февруари 18, 2018, 11:26:02 23:26 »
Бях чел, че импрегнанта помагал за линейноста на честотната характеристика и намалявал неравномерните трептения по мембраната. Това да го използвам е само идея. Иначе самата мембрана не ми се струва остаряла поне визуално, нито гънките. Не желая да я почерням искам да си остане с автентичния цвят. Предполагам си прав, че не е оправдано да нанасям нещо необратимо с неясен краен резултат.

6
DIY (Направи си Сам) / Re: Руските Планети 360°
« -: Февруари 18, 2018, 10:27:13 22:27 »
Благодаря за информацията, ще пробвам да измеря Fs като за начало и пак ще пиша. Днес се заиграх малко с визията на единия НЧ говорител. Много ме дразнеше колко беше омазано с лепило алуминиевото шаси. Нямам и идея какво лепило са използвали руснаците но се сваляше много трудно. След това облепих говорителя с хартиено тиксо да не засегна мембраната и гънката и го пръснах с спрей - черен мат. Според мен заниманието си заслужаваше, макар и да няма отношение към звученето на говорителя. Ще се върже с черните шестограмни болтове, които купих. Та ето какво се получи с единия, другия го чака същата процедура. Искам да попитам някой ползвал ли е импрегнант за хартиени мембрани и има ли впечатления? Обмислям подобна манипулация като завърша проекта но бих искал да чуя и други мнения.

7
Tези вторите са винтови гайки за дърво.

8
Да ви питам няколко неща за бобините... Лесно ли изваждате навивките от цилиндъра, който ползвате за навиване. Понеже ми се иска да си направя няколко заготовки и да си ги ползвам дълго , се чудя дали да не са от метал...
Мислил съм си го същото, в крайна сметка се отказах. Чудесна работа ми вършат различни видове спринцовки - 10-20мл или повече. Намотката се вади много лесно от тях понеже пласмасата им е гладка. Само предварително си правя две шайби, които да могат да се нанизват плътно на корпуса им за да си огранича видочината на намотката. Пробвал съм шайби от дебел картон, пласмаса или плексиглас. Картона лесно се прецаква след едно навиване на ръка така че предпочитам другите два материала.Тях ги залепям временно с "топлия силокон", които после премахвам при ваденето. Така подготвената импровизирана макара може да се ползва многократно. Само за пример с спринцовка 20мл става намотка с сърцевина 18мм. Бобините който пренавих за НЧ филтър по-назад в темата са правени по този начин.

9
DIY (Направи си Сам) / Re: Руските Планети 360°
« -: Февруари 13, 2018, 02:33:40 14:33 »
За сега ще се придържам към първоначалния дизайн на ОТ с басрефлекс. При следващ проект с по-качествени и подбрани говорители бих направил и ТЛ. Относно терминалите, имам два купувани преди време от елимекс, но са от най евтините. Иначе съм си харесал тези двата модела:
Monacor BP-530G https://www.monacor.com/products/components/speaker-technology/diy/bp-530g/
Monacor ST-925GM https://www.monacor.com/products/components/speaker-technology/diy/st-925gm/

Гумени крачета ще има задължително, стойката е добра идея но за сега не ми е на дневен ред поне не и преди да
завърша ОТ. Шиповите гайки на снимката съм ги сложил на обратно само за пробата иначе си прав за лепенето.
Кофтито е, че се падат точно на ръба на скосяване и май ще трябва леко да направя фрезенк, импрегниране и лепене.
За сега трябва да преосмисля оребряването, наистина ще загубя доста обем ако продължа така както съм започнал. Вътрешните ребра ще ги заобля добре да няма остри ръбове вътре. Обмислям кутията да не е залепена от всякъде. Задния капак мисля да е само на винтове към вътрешната дървена рамка на която да има изолационна лента за по-добро прилепване и херметизиране. Идеята е да има лесен достъп при сервизиране, експерименти с вата и басрефлекс. Адаш може ли да ми обясниш малко по-подробно за меренето на Fs с точен резистор. Времето ми следващите дни за работа ще е доста ограничено, така че може би ще има движение по проекта през уикенда. Една снимка на наличните ми терминали

10
DIY (Направи си Сам) / Re: Руските Планети 360°
« -: Февруари 12, 2018, 03:25:47 15:25 »
То още може, единия страничен капак не е залепен и дупката за фазоинвертора също не е отрязана. Предния панел е фиксиран само с винтове за сега,  така че и той може да се свали и да се резне малко да стане с слот порт.  :) Мисля за
полиестерна вата, дебелина - 4см, плътност - 300гр/м2. BЧ се събра изцяло в дебелината на предния панел и мисля направо да го затворя отзад в отделен обем. Алуминиевото шаси на НЧ което се вижда отпред пък мисля да го изчистя и да го пръсна с черен спрей мат, че така не ме кефи. Започнах и да оребрявам с летви 2х2см.

11
DIY (Направи си Сам) / Re: Руските Планети 360°
« -: Февруари 12, 2018, 01:53:50 13:53 »
Някакви предложения какъв кит за дърво да ползвам. До сега съм работил само с автомобилен. Ако имате впечатления от някой конкретен ще се радвам да споделите.

12
DIY (Направи си Сам) / Re: Руските Планети 360°
« -: Февруари 11, 2018, 11:14:00 23:14 »
Не питай, това ми беше най-трудоемката част :) . Понеже все още не разполагам с фреза изрязах кръга с зеге максимално близо до очертанията (~3мм). След това на ръка с едра шкурка точно до контура с постоянни проби кога започва да влиза. Наистина станаха много точни дупки но всяка ми отне около час. Цялото старание беше защото исках ВЧ да е вграден и да е на нивото на плоскоста. А и другото понеже лицето е фабрично ламинирано и исках да го запазя шкурката ми се видя единствения вариант, зегето леко начупваше ламината при среза. Предполагам може и ножа ми да е калпав. Баса ще е с външен монтаж така че няма да се старая толковиа за отвора, но ще го разширя от вътре както ме посъветва. Замислям се финиша отстрани да е с фурнир.

13
DIY (Направи си Сам) / Re: Руските Планети 360°
« -: Февруари 11, 2018, 09:25:09 21:25 »
Набързо две работни снимки. Имам да режа дупките за НЧ и фазоинвертора плюс оребряване. Днес си взех PVC тръба за ВиК 50мм (вътрешен 45мм), че тези магазинските рефлектори много късички или конусни. Сега ще мога да експериментирам с дължината.

14
Благодаря за информацията. Снимки ще има, но предполагам ще ги кача накрая тук в раздела за готови проекти. Безспорно дърводелската част не върви особенно бързо, особенно като се работи само вечер, пък и аз предпочитам да си изпипам нещата
от колкото да бързам.

15
Казваш, че си използвал винтове за дърво само за притягане на терминалите и панела на гърба. За самата кутия само на лепилото ли разчиташ? Интересно ми е понеже се захванах с дърводелската работа по моя проект и си мисля освен да лепя да използвам и винтове за цялата конструкция, пък после здраво китосване и шкурене. Мисля да мина по твоя път с болтовете за монтажа на говорителите и с импрегнирането на дупките, че накрая се спрях на ПДЧ 18мм и преден панел от кухненски плот 28мм. 

Страници: [1] 2 3 ... 6