Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - milen_vm

Страници: [1] 2 3
1
Ще се запозная по-подробно с ТЛ конструкциите. Изглежда ми добър вариант. Ще пробвам и симулации с BassBox.  8)

2
Може да опитам да напоя трептилката с масло. Ще разгледам темата на колегата, какво масло е използвал.

За филтри още не съм мислил. Нямам идея каква ще е разликата в звученето в зависимост от пада на АЧХ-то в  точката на разделяне. Тях ще ги оставя за накрая.

Кутии мога да конструирам затворен обем или с фазоинвертор (БР) с BassBox, за ТЛ нямам достатъчно капацитет (софтуер, знания... :) ) В последно време не ми допадат особено колони с БР - малко ми "думкат" и баса е еднотипен. Бих предпочел затворен обем, но с по-големи говорители или/и по-нисък резонанс, заради по малкото звуково налягане при ниските на затворения обем. Но пък ми се струва, че от затворен обем звука ще е по-качествен (хайфистки :) ) Още не съм решил какви ще са кутиите.

Измерването е сравнително лесно. Програмата е проста за настройване и работа. Компютъра трябва да има стерео изход и вход. Програмата я пуснах на стационарния компютър. На лаптоп мисля, че не може, без външна звукова карта. Евентуално след време може да взема външна карта и заради по-качествения звук при слушане на музика.

Може да се разберем да измеря и твоите.

3
Най-после направих измервания със софтуер на ВКН-тата. Използвах Arta Limp. Направих кабел за свързване към звуковата карта според схемата от предишното ми мнение. Референтния резистор е 100 ома. Малко примитивно изглежда (има снимка по долу), след време ще го направя като сложа резистора в кутийка с изводи за включване. Има снимка как препоръчват да се направи.

Резултатите от измерванията със софтуера са доста близки до тези, който направих ръчно - с мултицет и изчисления. Има само значителна разлика в индуктивността на бобината. Не знам софтуера при каква честота я изчислява. При ръчните измервания я сметнах при 10 kHz и получената стойност е около два пъти по-голяма от тази, която дава софтуера. Вероятно я смята при друга честота. На места съм виждал да я смятат при 1 kHz.

Направих измервания и на широколентовите (FRS5X), за сега само със софтуера. Параметрите са доста различни от тези които дава производителя. Резонанса е по-висок.

Резултатите ще публикувам в тази тема:

http://penkiller.com/index.php/topic,1981.0.html

4
След доста опити и различни начини на измерване получих някакви приблизителни стойности на качествените фактори.  Ще опитам да направя измервания и със софтуер. Схемата на свързване на високоговорителя към звуковата карта на компютъра се оказа, че  не е много сложна и ще я направя. Когато са готови ще публикувам параметрите на говорителите, с които ще продължа проекта.

Поздрави!

5
Здравей,
Първоначалната ми идея за трилентово ОТ основано на ВКН 12311 за сега отпада. Ще правя двулентово с басов ВКН 09370 и широколентов Visaton FRS5 във вълновод. В тази тема се обсъжда проекта -

http://penkiller.com/index.php/topic,1979.30.html

Към момента малко е в застой, но скоро ще има развитие.

Поздрави!

6
Последните няколко дни се опитвам да направя измервания на T/S параметрите на единият от говорителите. Пробвах два различни метода, но получавам различни резултати.

Метод с допълнителен резистор 10 ома последователно на говорителя. Измервам пада на напрежение върху резистора и определям по закона на Ом тока във веригата. Като знам пада на напрежение и върху говорителя изчислявам и импеданса.

Другият метод без допълнителен резистор, директно измерване на напрежението и тока във веригата а от там и импеданса. Малко по-сложно за изпълнение, само с един  мултицет. По този начин определих импеданса само за няколко честоти, резонансната и две допълнителни, необходими за пресмятане на качествените фактори.

От двата метода се получават различни резултати за импеданса а от там и за Q факторите. При този с допълнителен резистор, импеданса при резонанс е около 25 ома, а при другият около 30. Предполагам, че вторият метод с измерването директно на тока и напрежението дават по-точен резултат, но ще е доста по трудоемко за построяване на цялата импедансна характеристика.

Ще публикувам резултатите когато постигна възможно най-точни резултати, ще попрочета още информация, за да разбера как да стане това. За сега е мога да кажа, че на единият говорител резонанса му е 55 Hz, след разработването се надявах на по-нисък, ама толкоз.

В момента пробвам този метод: http://audiojudgement.com/loudspeaker-impedance-measurement/ При него силата на сигнала е доста по малка и предполагам че ще е по точен резултата. Ще пиша когато се получат някакви смислени резултати.

Почвам да се чудя защо задълбавам в тази хамалогия, като хората вече са измислили софтуер и хардуер към него, които правят подобни измервания за секунди и е на цената на един среден клас мултицет :)

Поздрави!

7
Реших да огледам монтажните отворите на шасито за да разбера какъв размер винтове ще ми трябват. Та до като въртях говорителя се отлепи едно от уплътненията по периферията на шасито. От долу видях, че и гънката е слабо залепена и на места се повдига.

Така и така трябва да подлепям трептилката, а ще ми е доста трудно да подпъхна лепило без да я свалям, та реших да го разглобя  :) Гънката се отлепи доста лесно от шасито без нужда от разтворител. Трептилката се държеше на около половината от периметъра си. Причината за да не е добре залепена е, че не се центрира спрямо шасито и не може добре да легне върху основата му.  Краят и трябва да се повдигне леко на горе и да се залепи странично, както и направих.

Махна капачката на мембраната. Изглежда ми хартиена снимал съм гърба й, а гумено пластмасовия и външен вид предполагам се дължи на някакво лаково покритие. В същност цялата мембрана е лакирана отпред.

Сглобих го. Чакам да стегне лепилото и да проверя дали все още свири :)

П.П. За да направя измерванията ми трябва резистор 10 ома 5 вата, но да отида в някой магазин само за един резистор - 50-60 стотинки... Чакам представителите на Visaton да доставят FRS - тата и заедно с тях да взема един два резистора. Поръчах ги началото на декември м.г. Обадиха ми се този месец да потвърдя дали още ми трябват и от тогава нищо :(

8
Не съм се отказал за колони, но малко бавно се движат нещата. Имам почти всичко необходимо и ще направя скоро измервания на T/S параметрите. До сега съм ги разработил около 30 - 35 часа въпреки, че не е залепена добре трептилката, ще я подлепя както мога после. Все още нямам FRS 5. Имам доста ПДЧ 18мм от стари мебели, мисля да ги използвам за кутиите (за това ги пазя). Челният панел евентуално ще е двоен, като за горната плоскост може да използвам по-качествен материал шперплат може би.

Поздрави!

9
DIY (Направи си Сам) / Re: Руските Планети 360°
« -: Февруари 13, 2018, 07:52:21 19:52 »
Изглежда ще станат хубави колони. Кутиите са супер. Браво!

И на мен ми предстои да правя измервания на две ВКН-та. Попаднах на една тема http://www.tehnari.ru/f142/t88895/ в един руски форум (не знам как си с руския). Там човека е описал всчико много подробно стъпка по стъпка как се правят измерванията и изчисляване на качествените фактори. Има и видео http://www.tehnari.ru/f142/t88895/index12.html#post2507383 малко е дълго почти 2 часа   :D

Мисля да опитам и метода който е дал колегата в предното мнение от audiojudgement.com. Ще ги сравня двата да видя дали има разлика в крайния резултат.


10
Евентуално мога да се включа в сбирката на форума, ако има такава и да ги прослушаме/залепим.

11
Цитат
Всъщност, защо не ги върнеш, това е за рекламация и ще ти ги признаят. Имаш една година писмена гаранция с печат.
Честно казано не ми се занимава. Взех ги директно от завода с куриер. Първо ги питах за 09360, но като ми казаха че са заменени от 09370 поисках направо да ми пратят. Сега отново да го пускам(плащам) по куриер... те пък може да не са съгласни... дълга и широка :) Нищо страшно не станало че да драматизираме. Ще видя какво ще ги правя.

Цитат
Съжалявам, че така се получи.
Аз също държах да са български. Не може да носиш отговорност за търговската им политика.  Всички хубави модели с качествена сглобка ги правят за износ на двойна тройна цена. За българския пазар остава по калпавите. Нормално, тук малко хора биха дали големи суми за говорители.

Цитат
Все пак прослушай ги със същия филтър като моя с визатончето и вълновода.
От Стедигруп ме забравиха, трябваше да дойдат средата на януари. Ама аз и не бързам, сега точно не ми се дават 100 лева   :D

12
Все още не съм залепил трептилката. Не мога да я повдигна за да намажа с лепило, отворите в шасито са малки. Не е разлепена напълно, но се държи доста хлабаво в сравнение с трептилката на другия говорител.  Съмнявам се, че ще стане както трябва. Евентуално ще продължа проекта когато намеря по-качествени бройки, или направо от друг производител.

Цитат
За 19 лева толкова...
Взех ги за 35,42 лева единия, на места съм ги виждал и по 40 лева.

13
Не знам дали ще успея да повдигна трептилката достатъчно за сложа лепило. Ще опитам пък каквото стане.
Говорителите не са лоши, но ако бяха малко по-старателни при сглобяването в завода, щяха да са чудесни. Не мисля, че това е кой знае колко сложно да го направят. Не споменах, че капачките не са съвсем центрирани, шаситата са малко поодраскани, но си казах, че това са дреболии, а сега и трептилката...

14
Да не реши, че съм направил някаква измама  ;) и на мен ми направи впечатление, че като го пуснах на слушалките звучи по-добре. Звука на записа е истинско стерео. Фотоапарата, с който снимах има два микрофона за двата канала. Сега като се замисля не знам дали не бяха пипани високите и баса на усилвателя. Истинският им звук ще се чуе като ги сложа в дървена кутия.

Допълнение:

Малко след като започнах да ги разработвам забелязах, че около 1/4 от периферията на трептилката на единия говорител не е добре залепена :( По време на работа на говорителя на не се забелязва, но като я натисна с пръст се вижда, че края й не е прилепен за шасито а се движи нагоре - надолу. Не знам това дали ще се отрази звука, но съм малко разочарован... :-\

15
Трудно ми е да определя. Звукът не с пълен диапазон. Баса е слаб, нормално за картонена кутия. Високи няма. Средните са несъразмерно силни, даже крещящи на останалия фон. Не е стерео, имам кутия само за единия говорител.

Не мога да кажа, че звука е перфектен, но мисля че е нормално за условията при които работят. Ще опитам да ги разработя пък ще видя какво ще стане.

Страници: [1] 2 3