Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 284
1
Всичко свързано с автомобила / Re: Горива
« -: Февруари 20, 2018, 11:06:52 11:06 »
Отварям темата заради Ромпетрол. Колегата, който не спира да ги рекламира ми въздейства постоянно.
Преди нова година заредих и ходих до Пампорово, даде ми много нисък разход и в двете посоки, заредих междинно в Пловдив и още още веднъж от същата бензиностанция в Дружба.
Подчертавам че във всички случаи двигателя не е особено мощен и работи леко грубо, а на празен ход е по-шумен.
Последния път обаче надминаха себе си. Неравномерна работа на празен ход, това просто ме смая.
Променена е и кривата на мощността.
Отвратително гориво!

* * *

Има нови бензиностанции Авиа, някой пробвал ли ги е?

2
Миналата година смених въздушен филтър на 3.000 км, който не приличаше на нищо.
Сега на 5-6 не смея да го погледна, защото сигурно е за смяна.
Дано поне като крем с оригинални филтри, мръсотията да стои само от външната страна.

До скоро използвах само въздушен Тойота, последния път купих и маслен и в движение като че ли има една идея по-високо налягане на маслото. Масления по не се усеща, въздушния дълго го нямаше извън Тойота, а като го проима вървенето е като със стар Тойота.

3
Тези: http://penkiller.com/index.php/topic,276.60.html се получиха много добре и без суб.
Може би имат нужда от +6дб на 30 херца, но иначе са пълноценни и със страхотен звук.
Ако широколентовия свирне добре, отдолу ти трябва само още една 12-ка, а отгоре един високочестотен от 5-6 кХз. например. В момента ги слушам без суба и нищо не ми липсва.
Даже обмислям да направя системата и в по-малка версия за да бъде достъпна за повече хора. Например с две 8-ци, тъкмо филтъра ще може да се качи на 1250 херца, където исках да бъде първоначално.
Ама какъв суб, в момента съм пуснал ББ Кинг и Ерик Клептън и така думка и буботи, че ми е неудобно от съседите... ама малко.
Даже се питам, защо Мртин Кинг не вкючи такава конфигурация в Маткад. Вероятно не се е сетил, като се има предвид, че моята е първата. Едната 12-ка служи за еквализация на ОБ затихването. Май съм първи в това.

4
Ами да пробвам, обаче чувствителностите се навързаха от самосебеси.

Сега се замислям, че АЧХ на NdRL може и да е сваляна честота по честота, а не с розов шум, тоест реалната чувствителност може да е малко по-малка.
Средата пък е мерена с розов шум, което значи, че реалната чувствителност може да е малко по-голяма. Като добавим повдигането от филтъра пропускаш отделна лента (band pass) и от факта, че е разтоварена от ниски и високи и явно чувствителността отива към 90 дб/ват.
Как стана така, че махнах атенюация на едната 12-ка и нещата си дойдоха по местата още не мога да разбера.

Около разделителната честота 12-ката не е по-малко от 91 дб/ват. По-скоро, Re 7.2 ома и Le 0.5 мХ на ВКН и Re 5.6 и 0.019 мХ на ТБ изравняват нещата.

Замислих се толкова за чувствителността, защото сега с 2 колони слушам с атенюация на усилвателя на -20, лауднеса на 3/10 и потенциометъра завъртян на първото на което все пак се чува. Иначе дори с пикове от по 0.0003 вата е откровено силно за през нощта. За 0.1 вата не говорим. Каква чувствителност изкарах не знам, но е много голяма. А слушам на по 4 метра от всяка колона и съм в голямо помещение.

Другото интересно, е че всички ленти свирят много различни неща. 4.5ленти са абсолютно необходими, мога да обоснова и поне още една.
Двете среди свирят субективно по равно. Интересно, но звука не става много по-лош като изключиш едната среда особено горната. Явно няма кой знае какво между 800 и 9.000.

Четвърти ред филтрите се оказаха много ефективни и много по-лесни отколкото предполагах.
Няма нищо страшно.
Напротив, имах някои проблеми от недоглеждане и недообмосляне, но повечето проблеми отсъстват напълно.

Средата от трудно съвместима и странно звучаща се интегрира идеално с високочестотния особено със Зобела.
Отдолу към 12-коте също стана супер.
Ако реша малко да дам фазово закъснение ще направя филтъра 2-ри ред, което ще накара СЧ да "потъне" в бафъла и съвсем да се изравни със съседната лента.

Сега малко съм ги поизправил спрямо слушателя за мое успокоение

Втория СЧ отгоре го направих с размотана до точен размер индуктивност Визатон, че ме мързеше да навивам. Разлика не чувам. Само да не е по-добре...

Пак за звука. Много впечатляващи са изпълненията на акустична китара и пиано. Едновременно има импулс и рязкост, но и баланс. Има го целият тембър и всички звуци.
Хулио Иглесиас звучи точно както звучи и на живо, дърт лигав коцкар. Има ниски нотки, но и пее плавно и по-високо.
Майкъл Болтън е супер про.
На Гънс енд Роузес съвсем им излазока бек вокалите.

5
DIY (Направи си Сам) / Re: Руските Планети 360°
« -: Февруари 19, 2018, 01:47:16 01:47 »
Също съм против импрегнантите.
Играл съм си на стари сдъфкани говорителчета. Така и не съм намерил време да ги прослушам и сравня, имам същите в идеално състояние.
Има нови мембрани, купуваш и сменяш. Дори да няма точна, купува се по-голяма за по-малка бобина и се изрязва.
Капачки също има нови.

Според мен единственото за което си заслужава да се импрегнира е за втвърдяване на мембраната в основата и съответното повдигане на средите и високите.

Мембраните не случайно не са твърди. В този форум още нямаме знанията и средствата да ползваме говорители с твърди мембрани. В другите форуми пък хептен. Във форума има тема за пречупването на мембраната, както и още една за процес или ефекта "Енейбъл". Енейбъл е едно мацане на мембраната на точки от което ставало намсикво.

6
Общ Аудио Раздел / Re:Звукът на "лампите"
« -: Февруари 18, 2018, 02:20:58 14:20 »
30 вата, ама от 1.000 ватов усилвател с динамика към 3 децибела. - това понятие динамика на усилвателя е много интересно...
Освен това Гънс енд Роузес са на комерсиален запис със сбита динамика и понамален нисък бас.

За лампов усилвател трябват малко по-различни говорители.
Самият дизайн на озвучителни тела за лампови усилватели е малко по-различен заради ниския дампинг фактор. Освен това лампите са капризни и към импеданса на колоните отново заради съгласувателния трансформатор.

Усилвател под 300 вата в 8 ома е малък. Важен е и честотния обхват, трябва да може да стига поне 200.000 килохерца без изкривявания, а на 0 дб да бъде да речем 10-80.000.
Лампите всичко това не го могат и много кривят.

7
Токът си тече през целия проводник, поне на тези честоти е така. Иначе ще се окисли със сигурност след време.

Окислените кабели свирят зле дори за кабел скептик като мен.
Затова краищата се калайдисват, а изолацията се стяга със свински опашки за да се херметизира.
На платките им пръсти барем един лак за коса.

8
Факта че тук: Гугъл търсене на Бардал в сайта bobistheoilguy.com
В Боб из дъ оил гай много не го карат ми говори, че е локален маркетингов феномен.
Не може да не му излизат т.н. UOA - анализ на употребявано масло.
Ако можеш да намериш UOA на Бардал ще ми бъде много интересно.
Колкото до аудитата по 1000 коня, те са с такива маслени помпи и с толкова скъпи части, че как да се счупят? Ресурса от 500-600.000 им е намален на 3.000 или айде 30.000 км. Кога да покажат дефект от износване от слабо масло. То си прави там масления клин, другото е механика и хидравлика.

С какво карат милионниците, които не са таксита? Кастрол, Мотул, Мобил-1, Моторкрафт , BP, Пензойл, Тексако, Последните три щатски и пълна синтетика. Да не забравяме фирмените масла на VW, Мерцедес и Тойота, които са пълна синтетика и са маркови.
Другото е каране само на загрял двигател, честа смяна и оригинални или качествени филтри.

За VW се кълна в Мотул специфик, откакто сипах на жена ми на колата нито веднъж не ми е правила циганския номер да ме разиграва да я разхождам като преяла крава да си отпуши DPF-а. Тема: http://penkiller.com/index.php/topic,1972.0.html при това всеки път я карам да зарежда от различни места.

9
Високи са, ама удара е импулс, който е до 1-2 килохерца, а след това чинела се мандахерца докато трепери.
Повечето звуци с в по-голямата част от спектъра, рядко има духови или струнни с по-чист основен тон.

Ето един забавен тип:


Свирене на чинели:


Ето каква е и ролята на 12-ката:

Тук пак:


И това всичкото гърчене е навързано с високите честоти и за да се реконструира трябва и голяма мембрана, която да се изгърчи по съответния начин, в съответното време и със съответната амплитуда.

Не всичко е триъгълник, четка и джаз чук-чук по шапката на чинела...

Иначе с Xdir и това тук: http://audiojudgement.com/speaker-lobing-polar-response/ потвърждавам чутото, че най-тясната хоризонтална диаграма на излъчване на 0 дб трябва да е около 80 градуса при 850 херца. Изглежда обаче заради голямото междуцентрово разстояние от 235 мм няма да мога да си позволя да вдигна разделителната честота на 1250 херца. Просто говорителите са големи.

И така е прекрасно.

Сега не знам кондензатори ли се разсвириха, записа ли защото смених, обаче започва да става сериозно прекрасно и май няма да пипам повече за сега. Освен филтъра към суба отдолу разбира се. Там също не е малка беля. Общо взето никоя разделителна честота не търпи фазови разлики, включително най-ниската. Сумати бас може да отиде на кино от филтър едно към гьотере, защото "те вълните са дълги и нема значение". Айде сега пуснете си Xdir и гледайте колко "нема значение", как има бас в пода или даже изчезващ.

До сега не пипах ОБ системата с 18-ките, защото тя засвири чисто, динамично и прекрасно в някакво полу-довършено положение в което попадна отчасти след 2-3 итерации с говорители и филтри, отчасти на късмет.
Живеех с тежката мисъл, че 4, даже 4.5 лентовата ми супер система не свири колкото първата ми ОБ система. Даже по едно време мислех, че с тази конфигурация не мога да подобря онзи чист, ясен и динамичен звук с ясни и дълбоки ниски, прекрасни високи и детайлни и динамични среди.
Е, направо го прескочих. Все едно вкъщи съм в студио или зала със супер система. Не съм сигурен, че по студиата имат толкова добър звук и толкова напаснати по акустиката колони. С напълно равна АЧХ Аксел Роуз пее ясно и разбираемо, чинелите звучат като чинели. Където тон режисьора и диригента са решили браз секцията звучи малка и синусоидална, изпълняваща ноти допълващи основната тема, където обаче са се развихрили ниските звуци от тубите и тромбоните направо изригват.

Много ясни и чисти колони, които предават богатството на музиката без нищо повече. Но в никакъв случай не стерилни.

Много е трудно да постигнеш чистотата на стерилни колони, но все пак да запазиш емоцията на музиката. Това не е магия и се постига с измерими параметри. Много хора биха спряли още когато го докарах до там, че рисуваха нотите една по една, ясно и чисто, все едно ги спелуват за някакъв клас под диктовка, който ги записва. Разбира се чак толкова стерилен звук е някакво постижение, но той е с очевидни липси.
Като оставим настрана изкривяванията, които приемаме за малки с толкова много площ на мембраните. Въпреки, че пак помръдват... тоест, това не са най-големите практически използваеми колони, които мога да измисля...
Та, освен изкривяванията имаме още и следните фатални за звука параметри:
- Фази и съгласуване; Това е супер важно, от изкривен енергиен баланс, тоест субективно възприета АЧХ, до липси и възпроизвеждане на послезвуците преди началния импулс. Последното никак не е трудно и се случва често.
- Импулсно поведение. Тясно свързано с фазите, но и с качеството и настройката на филтрите. Основната и фатална заблуда е тази на комбинираната АЧХ на говорителя и филтъра, че трябвало да покрие тази на учебникарски филтър или пък да даде някаква си системна АЧХ. Превеждам, меренето и нагаждането на стойности единствено Ви кара да правите електрически несъвършени устройства с твърде висок или твърде нисък Q-фактор. Качественият фактор на филтъра показва неговата склонност към звънене, но и към препредаване (а не баш провеждане...) на импулси. Очевидно е че най-добрите филтри имат Q = 0.5 и 0.7, съответно Линквиц-Райли и Бътъруърт. Чичо Зигфрид Линквиц за да вдъхне живот на системата си използва сериен първи ред филтър с криви Бътъруърт, но нагоден на -6 дб, тоест сумиращ се до 0 дб по оста, но с най-добрите възможни импулсни и преходни характеристики на първи ред сериен с криви Бътъруърт. Иначе отдолу и отгоре си ползва LR-4 на 120 и 7000 Херца, които се включват във фаза и имат супер преходни характеристики.
При разпипването на елементите на филтъра се получават ниски Q-та не провеждащи кратки импулси или високи Q-та, които звънят, а често и двете. Затова филтъра трябва да бъде учебникарски, а говорителя да бъда или с линеен импеданс или със Зобел за да вижда филтъра линеен импеданс. - закон и в двете ми системи. Без Зобел и L-пада не работи като хората.
- Диаграма на излъчване, а за биполи и диполи още по-сложно, предна и задна диаграма на излъчване и виждат ли се предната и задната страна на мембраната акустично. Тук нещата сериозно загрубяват. Всичко останало да оправиш, това остава да виси. Това беше причината да мина от 4 към 4.5 ленти. Диаграмата на излъчване обуславя в голяма степен и субективно възприетата АЧХ, която всъщност е важната. Обаче обуславя и още нещо много важно и това е взаимодействието с помещението.
Реверберацията или отраженията трябва да се случват възможно по-далеч от озвучителното тяло и трябва да пристигат не прекалено рано, когато смущават основния сигнал, но и не прекалено късно, когато звучат като ехо или като отделен сигнал.
По тази причина съм избрал ОБ надстройка със изкуствено стеснена диаграма на излъчване в хоризонталната равнина. Така избягвам феномена на двете фантомни тонколони стоящи на стените до истинските. Тук отиде и най-много настройка - разделителната честота между 12-ките и високата среда. Накрая едната 12-ка получи филтър за 0.5 лента на 125 херца, което изправи АЧХ от тази честота нагоре. Защото системата по начало имаше неравномерност от +3/4 дб между 100 и 500 херца с плавна крива, тамън като 1/2-ра от енергията на лентата бъде намалена с 6 дб/окт и всичко се изправя по чувствителността на широколентовия. Малко намалена диаграма от >80-90 градуса в най-кънтящия обхват от 600 до 1600 Херца.
Ако на мястото на тези колони сложим B&W Наутилус, които са с постоянна широка диаграма на излъчване и всичките им 4 говорителя работят като чисти бутала няма да звучат по-добре, защото ще активират акустиката като най-обикновени колони и ще създадат дифузно звуково поле по същият начин по който ще го направят букшелф три лентови колони.
- Не на последно място обхват и линейност на АЧХ. Обхвата е огромен на 0 от инфра звуци до далеч в радио честотите. С линейността също имам сериозен късмет, ВКН12311 са изключително линейни между 100 и 4.000 херца именно в новата версия с новата добре изпечена и импрегнирана тъмна графитена мембрана, окачване трион и кафявите трептилки, които не провисват за разлика от черните. ТБ1757 са не само линейни, но и с изключително широка диаграма на излъчване, вече сме ги мерили, между 200 и 9.000 херца са по конец. Отрязах ги малко отдолу и им напаснах лекия подем попадащ в кривата на затихване на филтъра с едно леко пропадане на НдРЛ-ите. Накрая NdRL81, поиграх си и пренесох лабораторно снетите АЧХ от декадна линейна скала в логаритмична с октави, от 8 до 20 кХз имаме +/- 1 децибел. Повдигането от банд пас филтъра, факта, че ТБ са 6 ома и съпротивлението на филтрите на горната и долната ленти общо взето изравниха чувствителностите доста близо една до друга. Ако бих правил корекции, то това би бил супер качествен резистор за ВЧ. Евентуална разлика между ниските и високите среди бих оправил по-скоро с лек наклон на АЧХ между 100 и 10.000 херца, тоест с филтъра посредата на двете декади и накрая с резистор на ВЧ да се слее с нивото на ШЛ.
- Не на последно място, двете горни ленти са с неодимови магнити, нещо задължително за детайлите на HD записите и плочите. Феритните магнити заради структурата си не позволяват да се възпроизвеждат по-финни детайли от тези на 16 битови записи семплирани на 48 килохерца. Иначе казано идеалният феритен мотор ще се справи с не повече от детайлите на едно обикновено СД. Детайлите и повечето информация са над 1 килохерц, където употребата на неодимови магнити е задължителна. Или кобалтови разбира се.

Да не забравяме и размера и площта на мембраните, колоните ми имат толкова много площ, че до към 30 или 50 вата всички говорители работят със сигурност в хомогенно магнитно поле и с много малки амплитуди, тоест с много ниски изкривявания. Слушаш и се чудиш. И звука не е като от винтидж хубави колони, ами май точно толкова чист и ясен не съм чувал.

10
Милене, толкова се мъча да настройвам моите 4.5 лентови чудовища. Това, което ти измислих звучи не по-малко музикално с филтър от две части и се сглобява за половин ден.
Горещо ти препоръчвам, да използваш няколко капки лепило и няколко парчета талаш от Бриколаж :-))) и да си направиш колоните.
100% няма да те е яд.

11
С това обаче достигнах напълно ограниченията на ресивъра. Нито, динамика, детайли, високи, среди и ниски, нищо което излиза от ресивъра не е на нивото на колоните и то разминаването е с много.

Минах на системата CD Ямаха CDX993, пред C85 и усилвател MX1000.
Направо ме отвя. На 27 вата пикова мощност на една колона Гънс енд Роузес са като реактивен двигател в стаята.
Чувствителността е по-голяма от на другата ми ОБ система. Баса само от горната част е малко по-малко, но все още е достатъчен за самостоятелно слушане.
Явно ще правя пасивна система. След това може и активна.

Диаграмата на излъчване вече е изключително широка. Усеща се някаква промяна едва на повече от 45 градуса, когато вече виждам отстрани повечето от частите на филтъра и вътрешните вертикални летви отзад.
По вертикала около височината на ухото на седнал човек от 105 см няма промени нито надолу, нито нагоре. Все пак филтрите са 4-ти ред във фаза.
Прав човек на по-малко от 3 метра възприема малко по-малко високи, това е така за прав човек висок над 190 обаче. Малко по-надолу високите са без промяна.

Мога да кажа +/-45 градуса по хоризонтала и +/-15-20 градуса по вертикала колоните са на 0. Трябва да се измери разбира се.
Все още ми се струва, че най-много звук излиза от високата среда, което се надявам да се промени, когато преместя филтъра на 1250 Херца.
Дясната 12-ка, която свири пълен сигнал до 850 въобще не се напряга, а лявата, която е през 10 мХ направо създава впечатление, че бездейства.

Тази система показва и че максимална музикална мощност от 25-30 вата не е никак малко.

Сега следва качествено опроводяване. Замяна на компоненти и още играчка.

©® Всички права върху дизайна и части от него са запазени освен за лична употреба на любители не професионалисти членове на Пенкилер.

12
Таблицата показва необходимата сила на сигнала за възпроизвеждане на тон със същата акустична сила.

Freq dB Watts %Band %At-Or-Below 40 0 500.0 50.0% 50% 80 -3 250.0 25.0% 75% 160 -6 125.0 12.5% 88% 320 -9 62.5 6.3% 94% 640 -12 31.3 3.1% 97% 1280 -15 15.6 1.6% 99% 2560 -18 7.8 0.8% 99% 5120 -21 3.9 0.4% 100% 10240 -24 2.0 0.2% 100% 20480 -27 1.0 0.1% 100%

Разпределението на енергията в музиката е малко по-различно.

13
Леле, свирнаха!
Първи ред на 850 между двете среди.
12-ките са не по-малко от прекрасни и толкова прозрачни, че не търпят трафове и резистори.

Най-после намерих начин да пусна едната 12-ка директно през 1-ви ред филтър, а другата я използвам за да компенсирам аномалиите на ОБ-то, тоест от двете 12-ки направих лента и половина.
От тук вече може да се пробва да се донастройва със сериен филтър или с втори ред или с по-висока честота.
Изкушава ме идеята за първоначалната честота от 1250 херца.
Може би сериен филтър първи ред на 1250 със зобели и на двата говорителя.

Просто тембъра на 12-ката или може би липсата на такъв е прекрасен.

И да, отпушването на лентата 100-850 херца оправи и всичко останало включително и чинелите още малко.

Всъщност, трябва да съм доволен, защото още преди да направя първата версия на системата имах пробна версия с първи ред последователен филтър, но тогава TB871 не искаше да се сработи с две 12-ки... Ето темата:
http://penkiller.com/index.php/topic,252.0.html
В крайна сметка пак успях да се върна към аудиофилската концепция с първи ред сериен филтър.

Системата има завършен вид, който може да се промени само още малко:

Бас - 16-85 Херца: 15 инча Дайтон ST385 в 220 литра бас рефлекс настроен на 18 Херца, филтър отгоре 2-ри ред активен;
Ниска среда 1/2 - 85-125 Херца с 6дб/окт: 12 инча Благоевград ВКН12311на ОБ;
Ниска среда 1/1 - 85-850 Херца с 6 дб/окт:  12 инча Благоевград ВКН12311на ОБ;
Висока среда - 850-8.500 Херца: Танг Банда (TB speakers) 1757SB с неодимов магнит, отдолу 6 дб/окт, отгоре 24 дб/окт;
Високи честоти - NdRL81 8.500-200.000 Херца с 24 дб/окт отдолу.

И така имаме 4 и 1/2-ра лентови система покриваща доста линейно, чисто и динамично от инфра звуци до ултра звуци. Малко по-близо до мечтата DC to infinity...

14
Малко да се върнем обратно по темата.
Звукът от турбото може да се дължи на много други неща освен налягането на маслото.

Изпускане между главата и турбото;
Задръстен ЕГР;
Не работещо управление на ЕГР;
Задръстен катализатор;
Дупка между турбото и катализатора;

15
Новината е от Капитал:
Цитат
Според съдебното решение, незаконните действия на Facebook при боравенето с личните данни на потребителите са по две незаконни направления – от една страна социалната мрежа продължава да предоставя лични данни на производители на приложения без да получава изрично и добре информирано съгласие от потребителите, а от друга компанията използва същите тези лични данни за целите на т.нар. микро-ориентиран маркетинг отново без да е получила изричното съгласие на потребителите си...
Цялата новина: https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2018/02/15/3128935_upotrebata_na_lichni_danni_ot_facebook_e_nezakonna/

Рупърт Мърдок пък забеляза, че социалната мрежа от услуга се превръща в среда или платформа за обмен на чуждо авторско съдържание. Торент тракерите използват същият принцип, потребителите си разменят съдържание, което им е интересно в среда на споделена памет и свързаност.

"Fасеbооk, Gооglе и дpyги дa плaщaт дa издaтeлитe в зaмянa нa дoбaвeнaтa cтoйнocт, ĸoятo мeдиитe нocят нa плaтфopмитe."

"Бизнecмeнът и coбcтвeниĸ нa мeдийнa импepия Pyпъpт Mъpдoĸ пpeдлoжи в oфициaлнo cъoбщeниe нoв cдeлĸa мeждy мeдийнитe opгaнизaции и тexнoлoгичнитe ĸoмпaнии, пpитeжaвaщи интepнeт плaтфopми. Цeлтa мy e дa нaĸapa Fасеbооk, Gооglе и дpyги дa плaщaт дa издaтeлитe в зaмянa нa дoбaвeнaтa cтoйнocт, ĸoятo мeдиитe нocят нa плaтфopмитe.

Цитиpaйĸи вce пo-пoпyляpнитe фaлшиви изтoчници нa нoвини и aлгopитмитe нa плaтфopмитe, ĸoитo "ca пeчeливши зa тяx, нo нeнaдeждни", Mъpдoĸ cмятa, чe Fасеbооk и Gооglе тpябвa дa плaщaт нa мeдиитe мeceчнa тaĸca - пo cъщия нaчин, пo ĸoйтo ĸaбeлнитe и caтeлитни oпepaтopи плaщaт нa тeлeвизиитe зa пpaвoтo дa бъдaт paзпpocтpaнявaни.

Линк: https://money.bg/ceo/rupart-mardok-iska-facebook-i-google-da-plashtat-na-mediite.html?utm_source=news.bg&utm_medium=article&utm_campaign=sidebar цитати:

"Aĸo Fасеbооk нaиcтинa иcĸa дa пpизнae "дocтoвeнитe" издaтeли, в тaĸъв cлyчaй тpябвa дa им плaщa тaĸca пo мoдeлa, пpиeт oт ĸaбeлнитe ĸoмпaнии", пишe Mъpдoĸ.

"Издaтeлитe oчeвиднo пoдoбpявaт "cтoйнocттa" и интeгpитeтa нa Fасеbооk чpeз нoвини и cъдъpжaнитe, нo нe пoлyчaвaт дocтoйнoтo cи зaплaщaнe oт плaтфopмaтa зa тeзи ycлyги. Meceчнитe тaĸcи щe имaт минимaлeн eфeĸт въpxy пeчaлбaтa нa Fасеbооk, нo oгpoмeн зa издaтeлитe и жypнaлиcтитe".

Fасеbооk и Gооglе ĸoнтpoлиpaт лъвcĸия дял oт peĸлaмнитe пpиxoди oнлaйн и вeчe игpaят знaчимa poля в жypнaлиcтиĸaтa - нo нe гo пpизнaвaт и избягвaт oпpeдeлянeтo cи ĸaтo мeдийни ĸoмпaнии. Teмaтa e ocoбeнo нeпpиятнa зa Mapĸ Зyĸъpбъpг, cлeд ĸaтo ocнoвнa тeмa пpeз 2017 г. бe ĸaĸ нeгoвaтa плaтфopмa пoмaгa зa paзпpocтpaнeниeтo нa фaлшиви нoвини и e пoвлиялa въpxy избopитe в CAЩ, a и нe caмo.

Πpeди дни Fасеbооk cъoбщи, чe щe нaпpaви пpoмянa в aлгopитъмa cи и в пoтoĸa oт нoвини в coциaлнaтa мpeжa вeчe щe ce пoĸaзвa пoвeчe cъдъpжaниe oт пpиятeли и poднини и пo-мaлĸo oт нoвинapcĸи мeдии и бизнecи."

* * *

Както вече предсказах в други публикации в този раздел, Фейсбук от изграждащ нишата иноватор започва да се превръща в котва, която моделира обществените отношения в информационното общество, тоест започва да пречи.

Първоначалният замисъл на Фейсбук бе да предостави място за албуми и контакти между хора, които се познават. Върху тази тясна основа платформата бе надградена до среда успоредна на световната мрежа Интернет в която влязоха бизнесите и медиите.


Отново задавам въпроса, готови ли сме за обществени Интернет търсачки и социални мрежи: http://penkiller.com/index.php/topic,1814.0.html

Страници: [1] 2 3 ... 284