Здравей Гост

Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
фотография / Re: София в снимки
« Последна публикация от zlatkoo - Днес в 01:19:09 pm »
Ами нещо не успях да нанеря информация в нета за него, освен че е марка Siemens, от началото на двайсти век. Иначе просто се старая да си правя живота интересен, атак и на другите около мен. Колкот до блог, замислял съм се и преди, но си мисля че по форумите е достатъчно.
2
фотография / Re: София в снимки
« Последна публикация от Toshko - Днес в 11:52:04 am »
Наистина вие и изглежда доста архаично. От коя година е?

Репортажите ти са все по-интересни.

Искаш ли да ти направим блог към форума?
3
фотография / Re: София в снимки
« Последна публикация от zlatkoo - Днес в 10:21:00 am »
Имало и песен за него.  ;)
4
фотография / Re: София в снимки
« Последна публикация от zlatkoo - Днес в 10:18:43 am »
По случай 24-и май в София бяха пуснали ретро трамвай, реших да се повозя.
 Първо се возих на "нов".

На площад възраждане докато го чаках под вековните чинари видях това.

 И ето го идва.Вътре.

Снимаха и от телевизия Европа.


По принцип всеки трябваше да си носи книга и да чете в трамвая. ДЕтето си носеше.

Ето пълни потеглихме, вие, трака но се движи.

Та чаак до Иван Вазов.

Честит празник!
5
Не е температурно разширение. Това е измятане от влага.
Силата е огромна, близка до силата на замръзване на водата.
6
Тунинг-Направи си Сам / Термостати и охлаждане колко много не знаем
« Последна публикация от Toshko - Май 24, 2018, 08:44:36 20:44 »
Ами много не знаем и нищо не става без четене.

Купих си по-студен термостат Mishimoto Racing за мустанга. Оригиналния е на 180° Фаренхайт/82° Целзий, новия е 160 Фаренхайт/71 Целзий.

Обаче мишимотото изобщо не хрилича на оригиналния термостат. Оригиталния е с проходен ствол и пълноразмерен долен клапан, мишимотото е с плътен ствол и умален долен клапан с перфорации.

Тъкмо ги бяхме извадили с майстора ми и размишлявахме и се изтърсиха двама дървени философа. Ау, тоя клапан, няма да ти затваря малкия кръг, ще ти прегрява, бла, бла.
Отказахме се и върнахме оригиналния термостат.
Процедурата беше съпроводена от смяна на антифриза и слагане на добавка Мотул MoCool.

След дълга и мъчителна кореспонденция с Мишимото се оказа, че това е правилния термостат, грешка няма. Въпреки, че не прилича на оригиналния работи правилно с оригиналното термостатно тяло на Мустанг ГТ.

Парт номер на кожуха на термостата (термостатно тяло) на Мустанг 4.6 V8 ГТ 2005-2010 г.:  "4r3e-8a587-AB".

Как работи охладителната система на мустанга:
- Водната помпа прекарва водата през блока и през десния маркуч (от страната на пътника) през радиатора, който е огромен;
- През левия маркуч излиза от радиатора и влиза в термостатното тяло срещу голямата клапа на термостата (горната) - тази вода е идеално студена и е с температурата на околната среда, защото радиатора е огромен и е предостатъчен дори за версията с 668 коня;
- от студената страна на радиатора излиза още един малък обезвъздушителен маркуч, който влиза в разширителното казанче;
- от разширителното казанче отдолу излиза среден маркуч и се включва в термостатното тяло между двата клапана, тоест към изхода му към двигателя.

- в двигателя постъпва охладителна течност, която е смес от охладената от радиатора и гореща от малкия кръг.

- големия клапан на термостата регулира студената вода от радиятора;

- малкия клапан на термостата регулира топлата вода от двигателя, която рециркулира;

- загова дизайна на оригиналния термостат е с проходно стебло, а на Мишимото е с по-малка клапа с перфорации покрай и през която минава антифриз;

- при затворен термостат известно количество охладен антифриз преминава през разширителното казанче и към изхожда на термостятното тяло.

- при висок дебит на водната помпа, тоест високи обороти антифриз преминава между радиатора и изхода на термостатния корпус по два пътя, по големшя маркуч към главната клапа на термостата и през маркучите към и от разшипителното казанче.

- Термостата на Мишимото е със значително по-малък главен клапан от опигиталния, ето защо циркулацията през казанчето е повишена.

- системата се обезвъздушава от две места, автоматично през входния маркуч на казанчето и принудително хпез болт в най-високата точка. Термостата има отвор рестриктиран с висулка, който да пропуска въздух в затворено положение.


Тази схема на охладителната система защитава двигателя от фаталти дефекти и запушвания. Малкия кръг е винаги отворен и циркулира, парното винаги циркулира и пътя през разширителното казанче е винаги отворен.

Отворите в малкия клапан на термостата са настройващи, както и факта, че диаметъра му е по-малък от на малкия кръг. Не мисля, че някой би искам да увеличи дела на топлата вода в охлаждащият микс, но все пак е важно да се знае.

Направата на отвори по периферията на термостата около големия клапан ще увеличи дела на студената вода в охлаждащият микс. Смятам, че с 2-3 сваляния и разпробивания този термостат може да се модифицира до всяка разумна температура.

Резултати от логове при t° C на околната среда 24.4°:
- цялата газ до прекъсвач на втора, трета и четвърта и още малко на 5-та по леко на2го6рн0ищ+е - 192°F или 88.9°C;
- около 100 на 5-та - 184-188°F или 84.4-86.6°C;
-60-80 на 4-та и 5-та 180-184°F или 82.2-84°C;
- 40-60 км/ч леко на 3-та и 4-та 178-184°F, което са 81.1-84°C;
- бавно със спирания 182-190°C или 82-87.7°C;
- бавно със спирания, но на климатик 180-186°F или 82-85.5°C причината, е че на климатик работят перките на бавно;
- при изрязване или по-интензивно ускорение температурата се качва до 186-188 и дори до 190°F, 192 направих само с газ до духка почти до максимална скорост.

Преди в града държеше минимум 196-198°F (91-92°C), извън града около 200 (93.3°C), а над 130 км/ч 210-214°F (98-101°C), като щом не стига 218-224°F (103-107°C), това е по-студено работещ Мустанг.

От тези данни не мога да заключа, че това Mishimoto е 160 градусов термостат.
Фабричния 180° държи 196-200 в града, този може да се каже че държи 184-188, на място допуска и 190 след което пада на 182 (тръгва перката, пълни радиатора и казанчето със студена вода и изведнъж температурата пада). Това е все едно фабричния термостат да качва до 210 и да сваля на 202°F.
Струва ми се, че това Mishimoto е по-скоро 170° Фаренхайт. Работи 15-22 над 170°F.

Това съвпада и с факта, че никой друг производител не предлага 160° тепмостат за този мустанг. Вкички имат 170°. Причината може да е в особената и много модерна металургия на тези двигатели. Прекалено студената охладителна течност ще държи двигателя с недопустимо големи луфтове. Или с недопустимо малки или просто неточни. Факт, е че на двигателя му тракат повдигачите от гъсто масло, а не от рядко.
Затова от Мишимото кръщават термостата 160°F, а той после държи 184-192°F, което не е много по-малко от фабричните 196-200 с които колата се движи из града и по шосе с до 100.
Голямото подобрение е на магистралата с висока скорост, където разликата сп ямо оригиналния термостат от 10°F става 22°F.
Накрая качвам схема на охладителната система в която маркуча свързващ малкия кръг с кожуха на термостата изобщо липсва. Схемата е на двигател само с голям кръг.

От цялята работа разбрах няколко неща.
Охладителната система има много голям капацитет.
Спокойно могат да се охлаждат допълнителни видове флуиди, като масло или воден интеркулер (чардж кулер) през основния радиатор и със антифриза на двигателя. Водата е идеално студена на изхода на радиатора.
7
Всичко свързано с автомобила / Re: За какъв автомобил е този пресостат
« Последна публикация от Toshko - Май 24, 2018, 08:18:40 20:18 »
Да, много са елементарни.
На много коли са само два кабела, има/няма достатъчно налягане на фреона. При много зор пълниш климатика и връзваш на късо.
8
Всичко свързано с автомобила / Re: За какъв автомобил е този пресостат
« Последна публикация от bdd - Май 24, 2018, 05:46:53 17:46 »
Пфуууу....
Егати зора.Благодаря на колегите от фолксваген клуба.Това,което търся е това на снимката,само че ново.Водят го универсален.
Аз ли нещо не правя както трябва или наистина не се предлагат в България,защото търсачката не ми помага.
9
Всичко свързано с автомобила / Re: За какъв автомобил е този пресостат
« Последна публикация от bdd - Май 24, 2018, 04:47:53 16:47 »
Има/няма е.Няма резистори или полупроводникови елементи.
Работи като ключ към маса,включва и изключва две релета,които управляват други.
Ако скоро не намеря такъв датчик ще преправям,просто няма да имам друг избор.Но все още нямам представа как точно му е изпълнението вътре,дали е два ключа on/off или е два превключвателя.Не съм започнал още да разплитам инсталацията,надявам се да намеря такъв датчик и да се размина без преправяне.
Накратко инсталацията работи като компресора се включва и изключва непрекъснато.Беше климатроник,който просто изключваше компресора,ако е зададена температура по-висока от минимално възможната за системата.Заради проблеми с електрониката сега е просто климатик,което за мен е без значение,защото и без друго задавах минимални градуси.
Както и да е,надявам се да намеря датчик и да не разгадавам цялата инсталация,според която да търся друг датчик и да ходя по стругари.
Разгледах датчици на "Диавия",но не намирам същото като моя пресостат."Диавия" са били често ползвани в Италия при допълнително монтиране на климатик.
10
Всичко свързано с автомобила / Re: За какъв автомобил е този пресостат
« Последна публикация от Toshko - Май 24, 2018, 03:16:48 15:16 »
До колкото виждам той е през някакъв преходник.
Какво има в него? Нещо полупроводниково или просто има/няма?
Какъв му е проблема?

Вземай един подобен и си направи преходник на стругар. Няма какво да го мислиш.
Току що сменях термостат на мустанга и загледах точно пресостата. Ами около 5 пъти по-малък е и е интегриран в една тръбичка. Май може да се сваля все пак. Но нищо общо с този огромен датчик за налягане на масло.
Страници: [1] 2 3 ... 10