Здравей Гост

Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
Ами завърших КСТ в ТУ София с идеята да съм хардуерен инженер, ама станах програмист по неволя на Оракъл и Джава, бляк :)
2
DIY (Направи си Сам) / Re: Суб за домашно ползване с BMS 12s330
« Последна публикация от Явор - Днес в 09:56:45 am »
Решено е! Ще се прави кутия 60 литра затворен обем. Като стигна на етапа за ЛТ ще продължа темата. Ако всичко стане добре ще направя нова тема с подробности от-до за изработка на суба, нека да е полезно за останалите приятели.
Интересно е че има опция и за mini DSP https://www.minidsp.com/applications/advanced-tools/linkwitz-transform дали си заслужава да се обмисли и такъв вариант...
3
DIY (Направи си Сам) / Re: Суб за домашно ползване с BMS 12s330
« Последна публикация от Toshko - Днес в 09:18:28 am »
Даваш му параметрите на говорителя и обема на кутията. Единствената променлива остава ватата. Вата се залага малко до средно и ако много искаш нещо да гласиш имаш какво.
Не е лошо и самия говорител да се измери реално.
4
DIY (Направи си Сам) / Re: Суб за домашно ползване с BMS 12s330
« Последна публикация от Явор - Днес в 07:55:15 am »
Нека бъде затворен обем и линквиц трансформ. Остава ми въпросителна как да определя качествения фактор на системата, за да поръчаме линквиц и човекът може ли да направи ЛТ със захранването, за да не сбъркам нещо тъпо... И суматор за двата канала. Дето се казва готово решение, само да го вградя в кутията. Още нещо се сетих: търсих " софтуерен ЛТ" , но май няма такова животно...има някакви плъгини за фуубар и jriver...и някаква сложна притурка за mini DSP...
5
Коли и Тунинг Проекти / Re: Astra z20let проект
« Последна публикация от bdd - Януари 23, 2019, 10:41:07 22:41 »
Ivan93,отлични снимки на разглобения мотор!
Според мен двигателя е работил с леки детонации,от където са и леките начуквания по буталата.Детонациите са съпроводени с генериране висока температура там,където се появяват.За пореден път виждам да се появяват в скуиша до всмукателните клапани,защото там всъщност е най-топло.Причината за това е,че при всмукване на прясна горивна смес на високи обороти и натоварваниа,навлизащия в цилиндъра поток минава основно през тая част на клапаните,която е откъм свещта,обтича изпускателните клапани и горната част на цилиндъра до изпускателните клапани.Т.е. така ги охлажда.За частта на скуиша до всмукателните клапани остава малък поток и съответно там се получава зона с по-висока температура от която нагара се очиства,подпомогнато предполагам в комбинация с повишеното налягане от детонации,които откъртват нагар там,където се появяват. Ако колата  е само на бензин и се кара често под товар керемидения цвят на нагара по буталата на двигател,харчещ масло,за мен е обясним с висока температура в цилиндъра.Това може да е причинено от комбинация фактори: влошено охлаждане,понижено налягане на горивото,лошо гориво,позадръстени инжектори и каквото се сетиш още.Ако ще ползваш този блок отново,съветвам те да почистиш доколкото можеш цилиндрите от ръждата във водната риза.Ръждата влошава охлаждането.При този 4-цилиндров блок водата от водната помпа постъпва студена през първи цилиндър,преминава през целия блок и в средата в задната част на 4-ти цилиндър отива в главата.Искам да кажа,че втори и трети цилиндър са с най-малка контактна площ с охлаждащата вода,понеже цилиндрите са залепени един за друг.

Напълно съм съгласен с Тошко,че ако гониш 400к.с. и не ги ползваш реално в ежедневното шофиране,ще имаш по-къс живот на двигателя,ако това те интересува.Причината е спомената - увеличения за 400 коня луфт ще доведе до повишени удари на буталото с цилиндъра.Понеже за тия,а и по-малко да са коне в турбо режим,ще имаш богата смес,ще имаш производство на сажди,които ще налагат поне по-честа смяна на масло.Повишените хлабини на недоразширеното бутало и сегменти означава завишено количетво газове към картера.Това не е чак толкова фатално,отколкото ударите между бутало и цилиндър.
400 коня на предно ми звучат като проблем с контрола при ускорение заради буксуването.Повишеното налягане във всмукателя означава повишено налягане преди турбото,което води  до повече остатъчни изгорели газове и съответно допълнително нагряване на бутало и цилиндър,не само от повишеното количество смес.
Хлабини от 4 стотни са за нови бутала,които имат покритие от евтектика и след монтажа при разработката хлабината се увеличава.Не случайно когато се шлайфат цилиндри на атмосферка и се ползват стари бутала се оставя луфт от 4-5 стотни.Предвид,че едва ли двигателя ще бъде настроен прецизно като от завода,където не ползват само ламбда и EGT сензор,аз бих се запасил с повече хлабина.Премери колко е хлабината сега на поизносените цилиндър и бутало и сложи още 3 стотни,които предполагам трябва да са достатъчни да не затегне буталото при продължително натоварване,в твоя случай това натоварване при 400 коня ще е редовно ускорение и намаляне на скоростта,защото тъй или иначе няма как по друг начин да ги ползваш тия коне.На магистрала максималната скорост на регулатор ще изисква по-малко коне,от максималните на двигателя.
Все пак най-добрия начин за определяне на хлабината на буталата е от база опит на други,правели такъв двигател като твоя.Не бих се ангажирал да ти дам съвет колко точно да е хлабината,защото няма как да знаем конструкцията,която ще направиш,доколко ще натоварва двигателя топлинно - турбо,генерация,всмукатели,охлаждане,настройка (мапване),качество на частите и т.н.
Преди време направих основен ремонт с нови ремонтни бутала и скоро се появи чукане което утихваше със загряването на двигателя.Оказа се,че полите на буталата са се свили.Двигателят C20NE работеше без проблем,но хлабината беше между 1 и 2 десети,т.е. между 0,1 и 0,2мм.Кофти бутала.
6
Здравей и добре дошъл!
Имаме голямо припокриване на хоби интересите. Като дете бях записан на информатика/компютри в двореца на децата, там малко програмирахме. И до сега знам как да напасна скорост на рам, дъно и FSB на процесор.  ;D от програмирането на Бейзик обаче вече помня много малко, а можех да пиша програми, да чертая сфери и да управлявам неща като Робко.

Какъв компютърен инженер? По хардуера или софтуера?
7
Здравейте, и аз се казвам Андрей :)
През годините съм се интересувал от физика, автомобили, аудиотехника и въобще всичко свързано с "аналоговия" свят, въпреки че по професия съм компютърен инженер (каквото и да значи това през 2019та, хаха).
8
Коли и Тунинг Проекти / Re: Astra z20let проект
« Последна публикация от Toshko - Януари 23, 2019, 05:42:19 17:42 »
Има каталози, Аутодата и т.н. а и може да се тества.
9
DIY (Направи си Сам) / Re: Суб за домашно ползване с BMS 12s330
« Последна публикация от Toshko - Януари 23, 2019, 05:24:22 17:24 »
С малко захранване за 10 лева плюс регулатор за 2-3 лева и два филтрови кондензатора.
Ти си направи корекцията, после пускай сигнала от нея на каквото искаш.
Няма какво да го мислиш толкова.
Затворения обем има 3-4 мс закъснения, вентилирания има 20-30.

-3 на 32 за тази зверска 12-ка е просто срамота, няма да я смъкнеш даже на собствения й резонанс.
25 на 0 е нещо, което слушаш и не вярваш на ушите си!
10
Коли и Тунинг Проекти / Re: Astra z20let проект
« Последна публикация от ivan93 - Януари 23, 2019, 04:35:10 16:35 »
Те на пръскалките не им пишат на колко отваря клапана.
Страници: [1] 2 3 ... 10