Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 40
1


Дълго време никой не правел нови гуми за този автомобил.

3
Невероятно


Камиона на Тесла е с централна позиция на водача, която е по-удобна и безопасна. Изминава над 800 километра с товар от 36 тона в ремаркето.

Тесла Роудстър изминава над 1000 километра с едно зареждане, развива 100 за 2 секунди, 160 за 4.2 секунди, изминава 400 метра за 8.8 секунди и развива над 400 километра в час.

Мисля да местя раздела в "Добре дошли в бъдещето".

4
700 девелопъри са работили няколко години по проекта Файърфокс Куантум.
Браузърът заема по-малко рам, два пъти по-бърз е от текущия Файърфокс на Мозила и е по-бърз от Гугъл Хром.
Освен това е оупън сорс и разваля монопола и хегемонията на Гугъл.

Изтегляне на Файърфокс:
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.mozilla.firefox&referrer=utm_source%3Dmozilla%26utm_medium%3DReferral%26utm_campaign%3Dmozilla-org


Мобилни версии,
Андроид:
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.mozilla.firefox&referrer=utm_source%3Dmozilla%26utm_medium%3DReferral%26utm_campaign%3Dmozilla-org ,

iOS:
https://itunes.apple.com/us/app/apple-store/id989804926?pt=373246&mt=8&ct=mozorg-scene_2-appstore-button .

Видео на новия браузър Мозила Файърфокс Куантум:

5
Това означава, че ни държат в онлайн услугата си не със съдържание и полезност, а с трикове, включително с пристрастяващи техники от хазарта

Шон Паркър, бивш президент на Facebook: Социалната мрежа експлоатира уязвимостта Ви

Първият човек, заемал поста президент на Facebook, излезе с интересни изказвания, в които обвинява популярната социална мрежа в експлоатиране на човешката уязвимост. Шон Паркър разговаря с новинарския сайт Axios за това какви според него са опасностите, произлизащи от така разрастналите се социални мрежи. Паркър се присъединява към Facebook през 2004, когато компанията е едва на година. „Идеята зад разработката на приложението, а и на другите от този тип, беше: как да направим така, че да обсебим възможно най-голяма част от времето и съзнанието ви?“, казва той. Те постигат идеята, като осигуряват „допамин в мозъка ви всеки път, когато някой хареса или коментира нещо публикувано от вас – а това ще ви накара да споделяте още и още харесвания и коментари“. Бившият президент на компанията споделя множеството си тревоги относно влиянието на социалните мрежи и изразява съжалението си, че е допринесъл за тяхната „власт“.

Милиардерът добавя, че така хората влизат в един безкраен кръг, от който излизане няма. „Постарах се, подобно на хакер, да експлоатирам уязвимостта в човешката психика. Аз, Марк Зукърбърг, Кевин Систром от Instagram – всички разбирахме това напълно осъзнато. И въпреки това го направихме.“ Според него най-тревожното в момента е, че „само Бог знае какво причиняваме в момента на мозъците на децата ни“.

Паркър не е първото известно име в технологичния свят, което изказва притеснение и разочарование от това, което е помогнал да се създаде. Тристан Харис, бивш служител в Google е изказвал критики за това как продуктите на технологичните компании завземат мозъците на хората. Лорън Брихтер, дизайнер, който е работил по създаването на механизма „дръпни надолу за рефреш“, казва, че идеята е била да се вкара усещане на хората за т.нар. слот машини в казината, с които при всяко дръпване опресняваш машината ... и може би, точно този път, ще спечелиш нещо страхотно. Брихтер казва, че по времето, когато е създавал механизма, не е бил достатъчно зрял, за да осъзнава лошото му влияние, а днес съжалява за участието си в него.

Роджър МакНами, инвеститор във Facebook и Google, казва, че „хората, които управляват Facebook и Google, са добри хора, чиито добронамерени стратегии доведоха до непредвидими и ужасни последици... Проблемът е, че няма нищо, което компаниите биха могли да направят в момента, за да поправят нещата, освен ако не изоставят изцяло настоящите си маркетингови и рекламни модели.“

АВТОР:
ЦВЕТОМИРА ПАНЧЕВА

Източник: https://hicomm.bg/lubopitno/shon-parkr-bivsh-prezident-na-facebook-kazva-che-socialnata-mrezha-eksploatira-uyazvimostta-ni.html

6
Нова по-добра Интернет търсачка.
https://duckduckgo.com
Казват, че е по-добра от Гугъл.
Най-важното е че не ни следи и не ни подслушва.
Пробвах я, резултатите не са лоши и са по-различни.

7
Много странна новина:

Цитат
На въпрос за „неоценената оферта“ на Lockheed Martin, както смята временната комисия в парламента, министърът на отбраната Красимир Каракачанов е категоричен: „Това, първо, не е оферта, а е на базата на проведени разговори от нашия посланик и военен аташе в САЩ. Така че официално такава оферта няма“. Депутати от ГЕРБ питат министър Каракачанов за новия изтребител.

Източник:
https://frognews.bg/novini/frogoko-niama-oferta-novi-16-deputati-pitat-noviia-iztrebitel.html

За първи път чувам, че е имало оферта за нови F-16. Знаем само за оферта за стари от склад в пустинята, които да бъдат реновирани в Испания.

Станахме свидетели на изключително мръсни политически интриги.
Видя се, че всички са зависими и вземат страна.

Сега това?! Наистина странно.

8
Велоалеи, вегани намазани с боя, сексуален тормоз.

Не знам откъде да започнем.

Това е тотална атака срещу всичко разумно, логично и мъжко.

Да хванеш жена за гъза вече било сексуален тормоз.
Да ядеш месо било варварско и нечовешко.
Да не караш колело и да си враг на прокарването на велоалеи по тесни улици било назадничаво, тесногръдо, ориенталско и неевропейско.
Освен това се навъдиха сепаратисти в Италия и Испания. Сами щели да цъфнат и да вържат.

Самодоволни непросветени олигофрени.

Хора, които не си задават въпроси и не знаят отговора на нито един въпрос.

Хора за които нещата са необясними.

Хора живеещи в необясним свят придаващи собствено измислено значение на всичко.

Други, които им подхвърлят монети като гарантиран минимален доход.

М@ек@ Ви подк@т@! Ще отговоря аз.

Започва истинското разслоение на класи. И това разслоение отначало ще бъде на просветени е безпросветни,а после ще видим.
Всъщност, няма какво да гледаме, после просветените дълго ще запазят правото да господстват, което следва от правилния им избор днес.
И един ден картите ще бъдат раздадени отново.

Световните войни и прехода от монархии към републики успешно разпределиха богатствата на аристокрацията сред обществото и богатство вече се придобива според способностите.
Сега наблюдаваме как част от обществото полага усилия не да развива собствените си способности, а да ограничава правата, свободите и способностите на другата част от обществото.
Логично, даже очевидно, е че това ще доведе до неравнопоставеност. Най неравнопоставени в най неизгодна позиция ще се окажат именно тези борци за веганство, против сексуалното насилие, против ваксини, велосипедисти, сепаратисти и така нататък. В най-изгодна позиция ще се окажат тези общества или членове на обществото които успеят да съхранят правата си и да увеличат способностите си, в това число и способностите си да произвеждат.

Обаче сега всеки трябва да избере какъв да бъде.

9
Вместо това той високопарничи и Ви пробутва готова рецепта за манджа с незнаен вкус и неизвестни последствия за храносмилането.

Продай на някого риба и той ще се нахрани. Научи го да лови риба и ще си провалиш бизнеса.
Слави и неговите господари няма да научат хората на нищо, защото хората са тяхната стока.
Слави заплашва, че ако референдума не мине ще има кръвопролития.
Защо не обосновават предложенията си с мотиви? Въпросите за референдума са просто пропаганда. Подкрепят ги с лозунги и с нищо друго освен заплахи, лъжи и обиди!
Защо не предлагат как да се организираме за да издигаме кандидатури? Представям си после как ще се гаврят с нас, че сме негодници и затова партийните централи излъчват кандидати, а ние не.
Защо в предаването им няма рубрика за основните характеристики на политическите системи и за основните разлики?
Защото ще си развалят бизнеса ако народа стане грамотен!
Ставащото в момента е брутална авантюра и опит да ни поробят!

10
За Тайпе може да разкажа в отделна тема. Тук ще съсредоточа хейта по отношение на Виетнам и летището на Банкок.

Накратко: Ада на земята, нямате работа там. Целувайте българската земя и се кръстете във всички посоки.

В Ханой например при купуване на минерална вода в стария квартал може да Ви се случи следното:
Продавачката да изчезне в дълбок склад. Да се върне прегърнала до потното си тяло трите малки бутилки, да ги изпусне на тротоара*, два пъти, да не може да отвори торбичката и да си помогне с уста олигавяйки я.
После се оказа, че едната вода е без целуфана* около капачката и не е добре затворена.
1* Тротоарите и улиците са покрити с консистенция като пода на авто сервиз, който не е чистен от 20 години;
2* Явно практиката да се налива вода от чешмата е широко разпространена, защото всичката бутилирана вода е не само с осигурителен пръстен, но и с плътна пластмаса около капачката.

Тази случка е много показателна, защото подобни неща се случват непрекъснато.
Буквално не можеш да си купиш вода.

Мръсотията е неописуема, тротоари няма, половин пряка извън идеалния център сте в огромен бордей от саборетини.
Няма фотоапарат, който да го улови това.

Шума е като от 100 цигански сватби едновременно. Магазини за огромни сватбарски тонколони има във всеки квартал.
Отделно всички свирят с клаксони непрекъснато.

Климата е неописуем и непоносим. Вали дъжд всеки ден. Ходиш с чадър нахлупен на главата и си мокър до ушите.
Не вали дъжд, пак си подгизнал по цял ден от влага и пот. В огромен и шумен 12 милионен град/гето/сметище.

Улиците не могат да бъдат пресичани нито със светофар, нито без, никак. Вървиш бавно без да спираш и се кръстиш.

Цените са по-високи от в България а всъщност и от Гърция и Австрия.

Всички лъжат.

Нищо не можеш да си купиш, защитна пазара който мирише на развалена кучешка храна и пикня всичко е по 80 долара. Целия Виетнам мирише на развалена кучешка храна и пикня. Мирише така навсякъде и винаги, вали дъжд, пече слънце, в центъра, извън центъра, в делтата на река Меконг, в Хо Ши Мин (Сайгон) в Ханой в ХаЛонг Бей. Навсякъде жега, шум, смрад бързане.
ВОНИ, горещо ти е, мокър си, мръсен си, шумно е и няма къде да избягаш.

Бюрокрацията е фрапираща. Чорапи от H&M се продават с буквално 60 см касова бележка... В три екземпляра. Има цитати от закона за защита на потребителите. Трите екземпляра са розов, жълт и бял. Един за потребителя, един за магазина, един не знам за кого.

Не могат да готвят. Нищо не могат да сготвят като хората. От някои от манджите им на европеец му се повдига.
Като споменах готвене трябва да отбележа, че почти всеки път когато ти носят някаква манджа с месо кокалестият сервитьор гледа съсредоточено в нея и преглъща тежко. Не съм ги питал защо.
Екскурзоводката ни в ханой направи същото като видя кутията със сандвичите, която носехме в чантата си.
Не да ти приседне ами не знам.
Инфраструктура има само в градовете. Между градовете се придвижват по разбити шосета. Еднодневна екскурзия се състои от осем часов двупосочно подскачане по бабуни с микробус и четиричасово посещение на забележителности.
Виетнамеца такова нещо като спокойна разходка и разпределяне на времето не познава гоните като пазачи на концентрационен лагер от една атракция на друга. Тук нито хиперболизирам нито иронизирам. Аз като редовно пиеш довода На всяка спирка Ходих до тоалетната и винаги се връщах последен и без Черната овца на всяка група в която участвах, защото ме чакаха. В определени моменти си толкова измъчен от разбитите им шосета, изморен си и те боли г***, че ти се иска да извършиш някакво престъпление така че да те арестува полицията и да те върне в най-близкия голям град.

Като Ви казвам, че мирише, то мирише непрекъснато, от сутрин до вечер и навсякъде.

* * *

Летището на Банкок е като концентрат извлечен от Виетнам също няма къде да избягаш и в допълнение мирише на отдавна некъпан индиец намазан с развалено сирене чедър, може би умрял.
Обаче има магазини на всички световни модни брандове. До които никой не припарва.
Фрапиращото беше, че три пъти ме излъгаха в Старбъкс. 25, 21 и накрая 12 долара. А също и в магазина.

11
Хората това си го купуват, сглобяват си го и си го слушат:
https://www.madisoundspeakerstore.com/3-way-speaker-kits/scan-speak-revelator-b1371-speaker-kit-by-peter-noerbaek-pair/
За 3.500 долара с тия криви характеристики.

12
Цитат
Очаква се съкращения да има и в други заводи на Opel, след като моделите на германския производител преминат на шасита и двигатели на PSA.

http://automedia.investor.bg/a/0-nachalo/32297-psa-zapochva-s-masovite-uvolneniia-v-opel/

Всъщност, защо не?
Опел нямат нов модел високотехнологичен двигател от 30 години. Всичките им двигатели са под средното ниво от много време насам. Какво значение има дали автомобила ще има двигател 140 коня Пежо или Опел?

Опел доброволно слязоха на нивото на Пежо и Ситроен и последните закономерно ги купиха.
Даже странното, е че изобщо ще има шасита и двигатели PSA ребрандирани като Опел. Кому е нужно?

Задавам си въпроса, какъв човек трябва да си за да си купиш Опел с техника от френска кола вместо самата френска кола.

Какво означава това за GM?
Вероятно, че вече имат друг източник на технологии за малки 4 цилиндрови двигатели или че въпросните технологии не им трябват.
Опел са ниско технологична фирма по съвременните стандарти, стигнаха до старт-стоп и от 10 години не са мръднали.

Вероятно купуването на Опел позволява на PSA да продължи да продава същите ниско технологични коли по-дълго време в по-големи количества. Едва ли има друга причина.

Пожелавам на всички европейски производители по-скоро да дойдат китайските модулни електромобили с батерия-кондензатор. Сегашното поведение на европейците обезсмисля съществуването на отделни марки. Всички теории на Маркс, че в крайна сметка стопанските субекти започват да следват логиката диктувана им от нуждите на капитала, а не на хората се потвърждават. Сметката изглежда такава, варианти на продажби:
1. Опел заема своя отделен пазарен дял от 50%, ПСА продава 50%;
2. Опел един ден изчезва, ПСА вече продава 75%, други продават 25%;
3. ПСА купува Опел, отначало продава 100%, постепенно спада до 90%.
Ето защо ПСА трябва да купи Опел.
Авто производителя в крайна сметка трябва да произвежда добри автомобили за клиентите си.
Видимо от горния пример, придобиването на Опел е съвсем различна пазарна стратегия спрямо идеята за увеличаване на продажбите чрез предлагане на по-добри автомобили.

Добре, обаче дупката в цените и качеството между немците и останалите европейски производители започва да става пропаст. Немските коли започват да се превръщат в луксозни супер автомобили. Все едно всички днешни модели са наследници на БМВ 7-ца и Ауди А8. Всички останали обаче изглеждат като наследници на Пежо 205.

Ще видим, не знаем какви точно шасита и двигатели са приготвили за Опел от PSA. Може да разработят нови платформи и задвижвания.

13
Детайл за външни/ограждащи сухи стени

Сухата стена се строи бързо, няма мокри процеси, изолира перфектно, тиха е и поддържа влажността в помещенията.

Събрах материали, консултирах се със строители, инженери, конструктори и архитекти. Резултата е следния...

При сравнително изчисление между конвенционална тухлена стена и суха стена цената излезе +/- 2 лева на м2 външна стена. Използвали сме реални цени на труд и материали от реални изпълнени оферти. Цената излиза от порядъка на 64 лева за м2 стена.
Детайлите на сравняваните стени са:
1. за тухлената стена, зид от тухли четворки, отвътре 5 см конструкция с гипсокартон напълнена с вата, отвън изолация с 10 или 15 см каменна вата, дюбелиране, мрежа, замазка, мазилка, боя;
2. За сухата стена отвътре гипсокартон, конструкция запълнена с вата, гипсокартон, паропропускливо фолио, конструкция запълнена с вата, аквапанел - цименто-фазер, външна изолация от каменна вата, мрежа, замазка, мазилка, боя.

Очевидно съм сравнявал worst case scenario за сухата стена.
Сухата стена може да се оптимизира до отвътре гипсокартон, конструкция запълнена с вата, паропропускливо фолио, аквапанел, вата, мазилка, боя. - това е т.н. контактна фасада.

Обаче това може да се оптимизира още веднъж до
отвътре
- гипсокартон - двоен 12+8мм с разминати фуги;
- термо бариера под и над конструкцията към плочите 40 мм дървесина или 20мм XPS;
- конструкция с вата 15 см;
- паропропускливо фолио;
- термо бариера върху лонжероните на конструкцията - дебелина 40 мм иглолистна дървесина, или 20 mm XPS, ширина + 2х15 мм отстрани;
- вата 20/40 мм между термо бариерата;
- Паропропускливо фолио;
- външни готови боядисани панели;

Тук имаме всички елементи на вентилираната фасада, но не сме я видели и конструираме стената отново като контактна, но с твърда външна облицовка, което я прави по-качествена.

Алтернативата на термо бариерата е двойна размината конструкция, външните панели имат собствена конструкция, вътрешните имат друга. Разбира се топлината се движи и настрани, така че без прекъсване на термо моста между панелите и конструкцията на стената, топлообмен ще става и вътре в стената между така формираните два радиатора/топлообменника.

Съвременните изисквания и нуждата да се пести енергия водят до дебелини на изолацията от поне 15 сантиметра. нашия случай вероятно ще бъде 15 каменна вата +5 +5 минерална, поне едната от които ще бъде с алуминиево фолио.
По тази причина стената може да се раздели на части, като външната фасада да стане вентилирана, колкото и странно и леко противоестествено да ми изглежда това. Вентилираната фасада изисква връщане към варианта с три плоскости в детайла на стената, но елиминира опасността от термо мост, защото фасадата е на отделна конструкцийка. Което не пречи да се облепят основните конструкции с XPS или нещо аналогично на полистирол така че да се изолират още повече.
Вентилираната фасада, ако я направя панели цименто-фазер може да се уплътни с мрежа и да се шпаклова и боядиса, което ще я направи въздухо и водо непропусклива.
Самата вентилация може да се осъществи с тръби през стената водещи навътре към помещенията. Даже можа да свържа тези тръби към част от вентилацията, например излизащият въздух от рекуператора, или да подгрявам фасадата с излишната топлина от соларните панели. Със сигурност мога да им сложа по едно вентилаторче. 10х3х0.04 са 1.2 м2 за стена 10 метра на един етаж, тоест, вентилацията може да става и с вентилатор за компютър. Могат да се сложат термометри и влагомери.

Ако продължим същите разсъждения, то се получава следното - външна плътна облицовка от цименто-фазер с бариера за водните пари, цялото върху къстъм здрава поцинкована стоманена конструкция през термо бариера за да не охка и да не пъшка при напор на вятъра. Вътрешна стена върху обикновена конструкция с вата 5 см с фолио, 15 см каменна вата и още 5 см с фолио отвътре, гипсокартон. Получава се стена 282мм и то със 100 мм каменна вата, със 150 са 332мм, от които 40 мм са въздух във вентилираната фасада.
8-1-40-50-12-100-50-12-8
В черно са ми плоскостите - 8 външен панел циментофазер, 12 вероятно циментофазер аквапанел може да стане и по-дебел, накрая 12+8 са два пласта гипсокартон с разминати фуги.

Отбелязвам си, че трябва да се осигури прекъсване на капилярната система между плочата и стената, както и между стената и пода. Топло изолация между стената и пода и между стената, пода и плочата.

Външните ограждащи стени ще стъпят 100% върху бетонните плочи, а самите плочи ще бъдат изолирани с архитектурен елемент с изолация с двоен r-150-200 мм взето от горния и долния ръб. Естествено двата сляти в сечение на трапец.

14
Здравейте, напоследък обикалям по ОВИ инженери, топлотехници, архитекти, строители и т.н., изглежда, че никой няма опит с въздушно отопление.
Имам предвид отопление с топлоносител въздух при което топлината/охлаждането се подават в централно машинно отделение и се кара по помещенията с разводка от въздуховоди.

Обекта е къща с 4 нива, от които две жилищни около 300 м2 + приземен полу-подземен етаж с мазе, гараж и т.н. и подпокривно, което ще го утилизирам още на проект за да не правя като всички останали постфактум да дупча покриви. Място за машинно отделение има и в подземния етаж и в подпокривното. Разводка за долния жилищен етаж може да се направи през мазето, а за горния през подпокривния етаж. Предвиден е и тунел-кула 120х60 см между мазето и подпокривното, за тръби и т.н.
Помещенията са 4 стаи и хол-трапезария-кухня. т.е. един етаж накуп и един етаж със спални.

Вторият ми проблем са термо помпите. С термо помпите проблемите всъщност са няколко. Първо типичния КОП на термо помпата е 4-4.2, а има климатици с КОП 1:6, дори 1:7.2.
Второ, изглежда термо помпите не са толкова добре развити като климатиците и при минусови температури не работят добре. Това обаче не са мои наблюдения, а нещата, които говорят специалистите. За мен не е меродавно 16 киловата термо помпа да се грижи за отоплението и топлата вода на 300 квадрата къща. Аз под 40-50 киловата за такова нещо не бих използвал.
Третият проблем с термо попмите, е че за битова употреба мощностите на въздух-въздух са до 16 киловата. По-мощните термо помпи са за индустриална употреба и били груби. На мен не ми пука груби ли са нежни ли са, само да вършат работа. Например намерих термо помпи с цени, които ме устройват: http://ecoclimate.eu/products/air-source-heat-pump/ а също и тези тук: http://ecoclimate.eu/products/water-geothermal-source-heat-pump/ , те май са по-усъвършенствани, защото правят топла вода и при охлаждане, тоест лятото.

Започнаха да ми говорят колко големи загуби имало от самото местене на въздуха, вентилаторите колко харчели. Аз си намерих следните формули: https://www.engineeringtoolbox.com/air-heating-systems-d_1136.html
Според които при 20kW ще имам необходима мощност за вентилатор около 700 вата, което са 3.40 лева дневно. При това тази топлина си остава в къщата. При по-големи мощности нуждата от циркулация не нараства линейно, а по-малко.

Общо във всички случаи
- резервен генератор с мощност покриваща осветлението, циркулацията и още малко, тоест 5 kW;
- соларни панели;
- камина с водна риза в хола;
- много изолирана къща със сухи стени, окачени тавани и сухи подове (дюшеме върху 10 см майки и помежду вата).


Системата, която започва да ми кристализира, като най-сигурна, е термо помпа с висока мощност над 50 киловата, която може да прави и топла пода при режим на охлаждане* и има максимален COP 8, което е супер. Това, че е преоразмерена означава, че винаги ще работи близо до максималния COP, защото това е всъщност коефициента между вътрешното и външното тяло през налягането на компресора. Дори слаб компресор ще постигне висок коефициент с огромен външен радиатор.
Резервна топлинна мощност - газово котле, също над 50 киловата.
Топлоносител - вода и конвектори с вентилатори по стаите.
Задължително соларни панели за топла вода на покрива.
+ Тази система охлажда/топли, прави топла вода и има възможност за подпомагане с допълнително котле.
+ при спиране на тока се задейства газовото котле, като топлото не спира;
- Колебая се дали конвекторите по помещенията да бъдат заменени с въздуховоди, което ще бъде малко по-евтино и по-модерно. Бонуса, е че ще се осигури рекуперация при проветрение, постоянно проветрение и филтриране. - това ми се иска да направя като първо желание.

Алтернатива с аналогична цена: конвенционални климатици по един за стаите и 2-3 мощни за хола. Така съм в жилище в блок и ми е много удобно, изгодно и комфортно.
Допълнително газово котле резервна мощност за отопление, топлоносител вода и конвенционални радиатори по помещенията.
- Тук минуса, е че топлата вода си я правиш с газ/ток/слънце, тоест не можеш да ползваш високия COP на термо помпа.
Отоплителната система с радиатори стои и не се ползва като мъртва мощност и има дублиране на системи.
При Спиране на тока трябва да се пуска парното и да се чака.

Индикативната цена в най-лошия случай на всички системи е 40.000 лева. Тоест, като цена си приличат. Колкото струват 6-7 климатика с монтаж, толкова и термо помпата. системата за топла вода е обща, резервния газов котел също е общ.

Имам нужда от съвет за конвектори с принудителна циркулация и управление и въздушен топлоносител. Парното мисля да го изключа, като допотопен вариант.
15
Тия са много веселиТака се прави.

Абониран съм за канала им.

Страници: [1] 2 3 ... 40