Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 38
1
Макар, че не го харесвам и смятам, че въпросите му за референдума бяха опасни и грешни, няма как да не отбележа, че изказванията му са изцяло в синхрон с идеите, които движат този форум.
Линк: https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/slavi-zapochna-politicheskiia-si-proekt-nabira-hora-6074155
Аз самият често задавам на клиентите си недоволни от политиците или законодателството един и същи въпрос:
- Колко пари отдели за прокарване на политическите си виждания през последната година? Колко пари отдели за да подкрепиш политик, който води политика, която е изгодна за бизнеса ти?
Отговорът е николко.
Не се пишат статии и коментари. А това са хора с голям житейски опит и способности наистина да допринасят.

2
Сигурно сега като сте отворили темата си мислите, 5.000 евро накладки, 2.000 евро масло, гуми 15.000 евро и така нататък. Не, това не е Мерцедес, нито Ферари.

Резервоара има срок на годност пет години след което трябва да бъде сменен. Струва 110.000$ без труда и транспортните разходи за колата да бъде изпратена до завода на Макларън в Англия.
Съединителя се сменя на 3.000 мили или на три години.
Гумите струват 50.000$ и се сменят на три години, защото иначе остаряват. Всъщност гумите струват 7.000$, но трябва да се вземе състезателна писта под наем за да бъдат балансирани. Както и да бъде платено на инженерите, които да дойдат със специално оборудване да балансират гумите. Разбира се и на състезателен пилот, който да кара колата.

Числата по поддръжката на Макларън Ф-1 са наистина брутални.

Свидетелски показания на потърпевш:


Всъщност, има едва 63 екземпляра Макларън Ф-1 с регистрация за движение по пътищата. Въпреки това, различни водещи и медии продължават да ни занимават с тази "кола". Разказват ни за нея като за нещо значимо. Ако една кола струва 1.000.000,00$ (вече са 15.000.000,00$) и поддръжката й е 250.000,00$ на всеки 1-2 години, то къде е постижението?

Забравили ли сме принципите, които са положени в основата на общественият автомобилизъм?
Ролс-Ройс се рекламира като първият автомобил с пробег от 10.000 километра без повреда в началото на 20-ти век.
Кадилак и Мерцедес участват в разгорещена надпревара за продължителността на фабричната гаранция. Километрите гарантиран безпроблемен пробег достигат 100.000 през 60-те, стотици хиляди през 70-те и милион през 80-те. (Най-големите гарантирани пробези все пак са под условие на определена редовна поддръжка)

За 1.000.000 долара ще Ви направят кола по-добра във всяко отношение от Макларън... в гараж... и ще Ви дадат гаранция.

3
София Екстрийм Фест, мотори, дрифт, дърпане между БМВ дрифтачка и отбор ръгбисти, всичко най-интересно. Или безинтересно, защото не беше нищо особено.
#СофияЕкстрийм #SofiaExtreme #SofiaExtremeFest #СофияЕкстриймФест #Drift #Дрифт
https://www.youtube.com/playlist?list=PLHacDnpeJe5fgLPHq-1lnCNGlXXfGXd5a


я

4
Доста е сложен и с нетипичен интерфейс:
http://kimmosaunisto.net/Software/Software.html

Хубавото, е че държи сметка за фазите и филтрите.
С това би трябвало да може да се направи добър банд пас филтър на средночестотен говорител.
Би трябвало, ако се пребориш с объркания интерфейс.

5
https://news.bg/int-politics/nov-obshtestven-komitet-v-sasht-vodi-sobstveno-razsledvane-za-ruskata-namesa-v-izborite.html

Група с фронтмен Морган Фрийман е излязла с безпочвени обвинения срещу Русия.

6
Цукерберг: Русия се намеси в изборите в САЩ, помогнете на Германия да го избегне

https://news.bg/world/zukarbarg-rusiya-se-namesi-v-izborite-v-sasht-pomagame-na-germaniya-da-izbegne-tova.html?utm_source=Push%20Notifications&utm_medium=article&utm_campaign=Зукърбърг%3A%20Русия%20се%20намеси%20в%20изборите%20в%20САЩ%2C%20помагаме%20на%20Германия%20да%20избегне%20това

Каза собственика на платформа за предоставяне на обществена услуга.
Който не е нито главен редактор, нито уважаван журналист и общественик.
Цукерберг, нито създава публикации, нито редактира такива.
Платформата му е изцяло частна. В софтуера й няма скриптове гарантиращи запазване на достоверна информация. Няма правителствена черна кутия, която записва ключови събития и ги удостоверява.
Какъв е ефекта от изявлението на Цукерберг?
Той не говори пред съд.
Ефекта е промяна на обществените нагласи.

7
Вече и Гугъл ни закрепостява и наблюдава поведението ни в низходящите линкове.

До сега това правеха Фейсбук и Инстаграм. Поне там го бях забелязал.
На практика това представлява уеб браузър който се отваря от уеб страницата на Google или от апликацията за достъп до социална мрежа в случая с Фейсбук и Instagram.
Този уеб браузър за разлика от отделните програми като хром опера и Мозила е част от софтуера на страницата на търсачката по този начин собствениците на Google наблюдават поведението ви не само на тяхната собствена страница, но и на низходящите страници от Google. Така информацията за поведението ни става достояние Не само на уебмастера на страницата която желаем да посетим, но и на webmastera на Google.
Това е вече наистина много сериозно, защото ограничава сърфирането в Интернет съответно Единствения И основен източник на информация за голяма част от обществото.
Така нареченият визуализатор използван от Google и социалните мрежи има по-ограничена функционалност и през него трудно се посещават по-нататъшни низходящи линкове а съдържанието на страниците много честа филтрирано и не е коректно изобразено. Тази ограничена функционалност в изкуствената среда, която те създават за да контролират онлайн поведението ни е с цел да се върнем обратно в Google или социалната мрежа и да не сърфираме по-нататък в Интернет.

Национализирането на търсачките и социалните мрежи и превръщането им в обществени услуги вече не изглежда толкова странна идея, колкото преди седмица, повече по темата за обществените търсачки социални мрежи четете тук: http://penkiller.com/index.php/topic,1814.0.html
Ако тези услуги ще се превръщат в толкова важни ключови и непреодолими в ежедневието ни няма нищо лошо те да бъдат обществени. В крайна сметка народните представители са излъчени от нас както и Правителството, изпълнителната власт и всички на държавна издръжка и няма нищо лошо да ги накараме да стопанисват чрез специален обществен орган основните услуги даващи ни достъп до информация.
Двигател на целия този процес от комерсиализираните социални мрежи до обсебващата ни търсачка Google е онлайн маркетингът, който става с все по-голям дял спрямо естественото и желано съдържание.
Интересите на производителите и търговците са добре представени онлайн, това обаче не означава че трябва да пострадаме защото интересите ни от качествена и достъпна информация не се монетизират достатъчно онлайн. Залогът що се отнася до достъп до информация е много по-голям отколкото целия онлайн маркетинг.

Разбира се ако не превърнем тези услуги в обществени решение ще предложи разнообразието ще се появи конкурентна услуга която ще предостави липсващото в Google. Много потребители между които съм и аз не влизат за да пазаруват онлайн или в социалните мрежи въпреки това вече по-голямата част от преживяването е свързана с някаква форма на маркетинг.
Ако си припомним троловете и троленето, там има научно установени максимални прагове на обема съдържание генерирано от троловете и във връзка с тях, които ако бъдат прехвърлени започва рязък отлив на посетители и ползватели на съответната страница.
Спонсорираните публикации са именно маркетингово тролене. Около последните публикации на медии или търговци също се завръзват дискуси, но те не са желани и се явяват аналог на дискусиите, които троловете предизвикваха в зората на Интернет.
Маркетинговия натиск на парите от рекламните бюджети е толкова силен а същевременно генераторите на полезно естествено и желано съдържание имат относително константен капацитет, че системата ще прехвърли прага на търпимостта много скоро.
Диктуваният от маркетинга формат за информиране и общуване е много неприятен за голяма част от потребителите, особено за по-опитните от тях.
Спонсорираната връзка предполага съзерцателен тип възприемане с известно възхищение. Никой не плаща постиженията или мислите му да се популяризират сред хора които ги критикуват. Това много изкривява самото съдържание, което се популяризира по платените маркетингови канали.
Например, понеже по-неутрално и мненията са по-малко поляризирани автомобилните медии ни заливат със хвалебствия по адрес на 20-30-40 годишни автомобили които в младостта си не са били нищо особено или хората са гледали да се отърват от тях. Сега обаче има наложен обществен консенсус че старите коли са хубави, което води до масирано тролене от всички възможни автомобилни медии. Естествено, целта накрая пак е да ви продадат Опел, Форд, Фолксваген, BMW, или Мерцедес, не трябва да се съмнявате в това.
Какво правят обаче отделните участници в тази маркетингова картинка?
Автомобилната Медия очевидно търси клишета и измисля глупости за да бъде актуална и харесвана.
Фейсбук и Google прибират пари за да свържат авторите на банално съдържание с лицата от таргет групата на маркетинга, които да прочетат баналното съдържание и евентуално да си купят това което от маркетинга се надяват да продадат.
Потребителя му губят времето и в доста случаи му е досадно. Той обаче бива лишен от възможността да достигне до полезната и интересна информация. Тоест, докато едните изкарват пари от другите надяващи се да изкарат пари, нас ни ограбват.
Едни ми пробутват самолети и геополитика други ми пробутват стари автомобили и на едните и на другите съм отговорил в настоящата медия където така да се каже се самоиздавам.
За старите автомобили и защо В никакъв случай не трябва да купувате повечето от тях четете тук: http://penkiller.com/index.php/topic,1836.0.html
За самолетите геополитика и защо от близо 50 години караме едни и същи самолети от които нямаме нужда четете тук: http://penkiller.com/index.php/topic,1852.0.html
Направих го, защото коментарите ми във Фейсбук не променят нищо и само задвижват маркетинговата машина. Губят се, в най-добрият случай образовайки и обогатявайки някого, когото не харесвам.

8
Геодезист като хоби е направил карта на градския транспорт на София ето я:
https://sofia-transport-map.firebaseapp.com

9
Културни Дискусии / Терминатор - 6, но всъщност 3
« -: Септември 22, 2017, 08:25:19 20:25 »
Джеймс Камерън в момента заедно със сценаристи разработва нови три епизода на поредицата „Терминатор“, в които ще видим отновдо Линда Хамилтън в ролята на Сара Конър. За по-младите, Линда Хамилтън изигра ролята на Сара Конър в Терминатор-2. Камерън е обявил, че освен актрисата Линда Хамилтън във филма ще участва и Арнолд Шварценегер. Последното съвместно появяване на големия екран за двете звезди беше в Терминатор-2 "Деня на Страшният съд" преди 26 години.

Новият филм ще бъде продължение на Терминатор-2, а 3, 4 и 5 ще останат глуха улица в епоса на терминаторите.
Първият нов епизод, явяващ се трети от режисираните от Камерън филми ще се режисира от него заедно с Тим Милър.

До колкото познаваме Арни, той е двигателят на идеята за продължаване на филмите за героят му - Терминатора от бъдещето.
Припомняме също, че сле здравословни проблеми и операцията на сърцето му през 1997-ма година кариерата му на филмов актьор претърпя голям спад поради опасенията на продуцентите да работят с него - информацията у от последната му книга "Моята невероятна история".
Арнолд Шварценегер не се отказва лесно и винаги успява да ни изненада с нещо. От културиста, който покори върховете на спорта, киното, бизнеса и политиката до улегналият или не чак толкова общественик в днешно време.
Последните три епизода на Терминатор не бяха много добри, липсваше им класата на филми на Джеймс Камерън, а комедийният и драматичен талант на Арнолд сами по себе си не могат да запълнят липсата на добри сценаристи и режисьор.
Дали тандема Шварценегер-Камерън ще успее да произведе и поднесе зрелището от преди 26 години? Дали имат също толкова значими послания? Ще разберем.

10
Тази тема е преместена в Резили и Нескопосани Изделия.

http://penkiller.com/index.php?topic=1854.0
Безпредметен спам резултат от некадърно мерене или всъщност не ме интересува резултат от какво.

11
Публикация за различните поколения изтребители сама по себе си не би значила нищо, просто периоди и списък със модели самолети формално причислени към съответното поколение самолети.
Същото се отнася за останалите видове въоръжения, ракети, бомбардировачи и подводници, ако се систематизират знания по всяка една тема това не дава достатъчно пълна картина. Просто набор от данни и любопитни факти, които в някаква степен отразяват развитието на науката и техниката.

Оръжейните технологии обаче могат да бъдат източник на много информация по-голямата част от която не ни се съобщава официално.

Повечето хора обвързват емоционално политическите и културните си пристрастия с военната техника на една от двете супер сили.
Русофилите хвалят руската военна техника и вярват, че тя е по-добра.
Американофилите имат малко по-различен подход, разправят, че руската е скапана, а американската е по-добра без много да се обосновават.
И едните и другите те набеждават или за рубладжия или за соросоид ако им намериш кусур на любимият танк, самолет или кораб.

Истината както винаги няма нищо общо със залитанията на обществото.

Истината, е че е постигнат паритет по доктрината на гарантираното взаимно унищожение. Всички по-нататъшни разсъждения и страсти са безпредметни и показват дълбока несериозност на хората, които задълбават в безмислени спорове, защото всички по-нататъшни аргументи са грешни като минимум, а доста често детинщини и измишльотини.

Гарантираното взаимно унищожение се крепи на три стълба, стратегическите междуконтинентални балистични ракети (МКБР) с наземно и мобилно базиране, стратегическата авиация и стратегическите междуконтинентални балистични ракети базирани на подводници.

Всеки един от стълбовете на гарантираното взаимно унищожение е ограничен по договор между САЩ и Съветския Съюз/Русия. Не съм се интересувал от авиацията и наземните МКБР, стратегическите подводници и на двете супер държави са ограничени до 14 (четиринадесет), като общият брой МКБР с базиране на подводница е приблизително равен за двете държави с известно преимущество в броя бойни глави за Русия защото техните ракети са малко по-големи.

Следващото важно нещо за оръжията на двете супер сили, е че оръжията са проектирани с оглед тотална трета световна война някъде до 3-то поколение изтребители и до отменените проекти за Норт Американ XB-70 Валкирия и Сухой Т-4.
От края на 70-те години на 20-ти век насам супер силите не дават признаци, че се подготвят за световна война и тотално унищожение.
Самолетите от 4-то поколение са много по-малко на брой.

Изтребителите от края на 2-ро поколение като МиГ-21 и Ф-104 са произведени в хиляди бройки.
Изтребители 2-ро поколение в Уикипедия - обърнете внимание, произведените от СССР изтребители са приблизително 15-16.000, същият е броя на произведените от САЩ и страните от НАТО изтребители от същото поколение.

Да погледнем и третото поколение реактивни изтребители: https://en.wikipedia.org/wiki/Third-generation_jet_fighter
Първото, което се набива на очи, е че Ф-4 Фантом II и МиГ-23 са произведени в еднакъв тираж от по 5.000 самолета.
Отново бройката на самолетите е приблизително еднаква - по 7.000 самолета.

Четвъртото поколение изтребители обаче е вече на повече от 40 години https://en.wikipedia.org/wiki/Fourth-generation_jet_fighter
Западните изтребители от четвърто поколение са около 10.000, докато съветските/руските са едва 3.500.
Пенсионираните изтребители от четвърто поколение са Торнадо, Хериър и Ф-14, което са общо под 1.000 самолета. Стратегическо значение имат 700-те Ф-14. Апропо, не е вярно, че са пенсионирани, 90 Ф-14 все още се използват от Иран. Смята се, че американските Ф-14 бяха преждевременно спряни, защото САЩ не са могли да овладеят контрабандата на части и ноу-хау към Иран.
Очевидно при четвъртото поколение изтлебители страните от нато са постигнали почти тройно числено превъзходство в изтребители спрямо Русия. Съотношението вероятно е по-близо до около 2:1, защото западните страни използват изтребителите си много повече и по-различно от Русия.
Също така трябва да се отбележи, че със стратегическа тежест са само тежките изтребители от класа на Ф-15, Су-27, Юрофайтър Тайфун и МиГ-31, леките изтребители нямат достатъчно големи радари за да видят навреме тежките поради което съпоставки като Ф-16 срещу Су-27 или МиГ-29 срещу Ф-15 са безпредметни, защото никога няма да се срещнат на бойното поле.
Всъщност не е съвсем изяснено защо изобщо се произвеждат леки изтребители, съдейки по броя произведени Ф-16 е за да бъдат продавани на приятелски и съюзнически държави.

Отбележете си, че благоразположението на САЩ към дадена държава, която е замесена в конфликт може лесно да бъде отгатнато на тактическо и краткосрочно ниво по изпращането или изтеглянето на ескадрила Ф-15. Имаше няколко такива движения на американска ескадрила Ф-15 към и от Турция миналата и по-миналата година. Наличието на Ф-15 или СУ-27 някъде означава, че там е затворено за всички освен за тези, които командира на ескадрилата тежки изтребители желае.

Руските изтребители са основно в ролята на прехващачи и охранители на руското въздушно пространство. Например експедиционният корпус, който обърна войната в Сирия е със средно 30 самолета базирани на територията на Сирия и се финансира с бюджета за тренировъчни полети на руските въздушно-космически сили...
Систематично тук е първото място където споменавам "прехващач", последният специализиран американски прехващач е Ф-106 Делта Дарт и той е отдавна пенсиониран. Очевидно САЩ свмятат, че нямат нужда от прехващач.

Супер самолетоносачите от клас Нимиц носят три-четири пъти повече самолети отколкото Русия поддържа в Сирия, до 130 Ф-18 или 80-90 самолета от различен клас.
САЩ разполагат с 10 самолетоносача от клас Нимиц, които теоретично могат да носят над 1.000 съвременни изтребителя.

За да запазят паритета руснаците наблегнаха на не симетричния отговор и развиха най-модерните ПВО-системи. Вече продават С-400 на страни от НАТО, което означава, че С-500 работи, а С-600 се разработва.

Стигнахме до днешни дни, когато Русия има въоръжена до зъби ПВО разполагаща с най-модерните ПВО системи и с прехващачите без аналог МиГ-31 и МиГ-25, който тихомълком все още се използва. САЩ разполагат с 10 авионосни съединения и се канят да строят още. Китай правят наглед странни големи самолети от условни 4-то и 5-то поколение, които изненадващо полетяха. Същевременно след пенсионирането на Ф-14 САЩ нямат тежка ракета въздух-въздух, защото Ф-14 беше единствената платформа за изстрелването на ракетата Феникс https://en.wikipedia.org/wiki/AIM-54_Phoenix (произвеждана от корпорацията Хюз (Hughes) основана от Хауърд Хюз - вж. филма Авиаторът с Леонардо Дикаприо, ракетата Феникс е замесена в още една интересна история, която скоро влезе в сюжета на филма "American Made"/ "Бари Сийл - Наркотрафикантът" с Том Круз - аферата Иран-Контра - има препратка в статията ва Феникс в Уикипедия)

От четвърто поколение изтребители насам сме в период на корупция, мир и спокойствие.
Първото поколение реактивни изтребители (право крило) не е живяло и 10 години, когато през 50-те го заменя второто поколение (със стреловидни и делтовидни крила) и остава съвсем малко повече от 10 години, когато третото поколение започва да го извества към края на 60-те. Самото трето поколение е може би най-кратко използваното, то служи за кръпка докато дойде четвъртото поколение в средата на 70-те.
Всъщност, причината МиГ-29 и Су-27 да бъдат по-съвършени от Ф-16 и Ф-15 е защото Руснаците не са ги уцелили баш от първия път. Всичко с поколенията на изтребителите е малко условно, но ако приемем, че самолета е основно крило, тоест аеродинамика, а оборудването е вторично, то двата основни американски самолета са поколение 3.5, а двата руски 4++ да не кажа 4.5. Първото с което ЦАГИ и конструкторските бюра са излезли е била несъвършена аеродинамика, която не е позволявала на Су-27 да постигне заданието да превъзхожда Ф-15 с определени проценти. Самолета е бил посредствен. Затова след произведени няколко десетки самолета са спрели производството и са направили планера на самолета на ново, включително нов профил на крилете, активно роботизирано крило, променяща се стреловидност и така известните и уникални наплави в корена на крилото отпред, които произвеждат вихри. МиГ-29 взема наготово аеродинамичната схема и полита на върхово ниво от първия път.
Аеродинамичното изоставане на американските самолети е такова, че САЩ преценяват, че не си заслужава да сменят преждевременно поколенията и остават с първоначалната аеродинамика и до днес.

Четвъртото поколение изтребители овенчава края и може би практичният оптимум и максимум в аеродинамиката при скорости около 2 мах с конвенционални материали.

Самолетите от четвърто поколение ни показват, че мира, бизнеса и леката корупция са приоритетите на супер силите. Независимо какво се говори и спекулира по индивидуални поводи.

Самолетите от пето поколение закъсняха с около 25 ходини, защото след условния край на студената война държавите решиха да теглят своя дивидент от мира и намалиха разходите си за въоръжаване оставайки със четвъртото поколение.
По принцип, ако нещата вървяха още по-добре самолети от 5-то поколение не трябва ше да има, но те бяха създадени и вече летят.
Ф-22 Раптор е първият самолет от пето поколение и е произведен в много малък тираж от 187 самолета. Както и да го разглеждаме, 187 бройки, които вероятно са следени денонощно физически всяка една по отделно не могат да бъдат разглеждани като стратегическа сила. Освен това самолета има не голям обсег, ограничена далечина ма мисията и като цяло не съвсем ясно предназначение. Например Ф-22 не е базиран на самолетоносачи.
Ф-35 е вторият самолет от пето поколение, който има големи трудности и програмата по разработването му струва 1.5 трилиона долара. Все пак вече полетя.
Т-50/Су-57 е третият самолет от пето поколение, който вече лети, но с около 15% по-слаби двигатели от междинно поколение, защото наличните двигатели 5-то поколение са прекалено големи и сега се разработва т.н. изделие 30, което е нова разработка от бял лист.
Има китайски самолет 5-то поколение в разработка, който е голям и тежък като руския.

Двата американски самолета са на пръв поглед с тактическо предназначение срещу по-слаб противник.

Руския и китайския самолет са с по-лесно за разгадаване предназначение. Големи и много бързи с голям обсег и относително по-слаб СТЕЛТ. Очевидно са предназначени да носят големи и тежки противокорабни ракети.

Всъщност единствената реална надпревара във въоръжаването от 70-те до сега е в противокорабните ракети и ракетите против летателните апарати носещи противокорабни ракети, както и ракетите против противокорабни ракети. Ситуацията е следната: авионосното съединение може да се защити от всяка заплаха в радиус от 500 километра. Противокорабните ракети са с обсег 500 километра. - Имаме паритет.
Може би Ф-14 отпадна като платформа за тежки ракети, защото има доказани загуби от едно поколение по-стария МиГ-23 при това в експортния му орязян вариант, което е крайна степен на ненадеждност. Ако МиГ-23 би могъл да служи като ескорт или отбрана на платформата за пускане на противокорабна ракета, то Ф-14 не е достатъчно надежден за да предотврати въпросната атака.
Смята се, че доктрината за защита на авионосни съединения е секретна и неясна. Вероятно се разчита на ракетата Стандард-6 (SM-6), която има способност за борба с бойните глави на балистични ракети, самолети, вероятно и с противокорабни ракети. СМ-6 може да бъде използвана и като противокорабна ракета https://en.wikipedia.org/wiki/RIM-174_Standard_ERAM

Очевидно, е че икономическата изостаналост на Русия обуславя нейната роля на страна в глобалното противостоене развиваща отбранителни системи. Същевременно САЩ имат свръх развита нападателна военна доктрина с 10 атомни авионосни съединения,  все пак САЩ за разлика от Русия не граничат с повече от половината обитаем свят и няма как да участват в конфликти като вземат чартерни курсове с круизни кораби. Отбелязвам, че тези обстоятелства не са непременно укорими за САЩ, защото ако те нямаха тези инструменти за влияние светът щеше да развие регионални супер сили, които щяха да правят каквото си искат. По-близките до границите на Русия/СССР щяха да са в постоянен сговор с тях срещу по-малките, а по-далечните щяха да бъдат абсолютно безконтролни. Днес не знаем кои биха могли да бъдат тези държави, защото никой не се бие с никого без да пита САЩ, а ако граничи с Русия без да пита тях и САЩ за всеки случай.

Какво показват самолетите от пето поколение? https://en.wikipedia.org/wiki/Fifth-generation_jet_fighter
Русия и Китай залагат на скорост и далечина на полета. САЩ на нещо друго.

Всъщност САЩ упорито разработват противоракетен щит. Надпреварата в самолетите и подводниците, където руснаците са силни е намалена до степен на поддържане на относителен паритет. Американците се опитват да пробият гарантираното взаимно унищожение, което крепи сегашния световен ред.
Системи против балистични ракети: https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-ballistic_missile

Какъв изтребител трябва да си купи България?
- Първо желание: никакъв. Това е истината. България не е военна сила, която може да си позволи или да оползотвори тежък изтребител даващ реални стратегически възможности на въоръжените ни сили.
Както се вижда от анализа по-нагоре, леките изтребители служат за да бъдат продавани на съюзниците на супер държавите. Оръжие купено от руснаците или американците може да бъде изключено дистанционно от производителя. Освен това експортните версии са с орязани функции на авиониката.
Защо не МиГ-29 или Ф-16? - Защото са създанени през 70-те години в разгара на студената война леки фронтови изтребители с неясна цел и предназначение. Скъпи са и не вършат никаква работа.

България има задължения по Еър Полисинг http://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_132685.htm и http://sofiaglobe.com/2017/02/23/italian-air-force-to-aid-in-bulgarian-air-policing-in-summer-2017/ охраната на въздушното пространство на НАТО. НАТО няма официален враг, който да има свръхзвуков самолет или самолети въоръжени с ракети въздух-въздух, затова най-елементарния и евтин изтребител можещ да догони дозвукова въздушна цел е достатъчен.
По стечение на обстоятелствата, това е европейски модел от поколение 4.5 или 4+++, който има най-ниска цена на летателен час и е по-маневрен от Ф-16 и се казва СААБ JAS-39 Grippen.
Освен това е единственото оръжие на пазара създадено за не симетричен отговор от малка държава срещу супер сила. Поради което може да се обслужва от 5 не квалифицирани механика и един главен механик, да излита и каца от шосе дълго 600 метра и широко 10. Тоест, това е единственият самолет позволяващ на командването да запази способността да решава тактически задачи при условията на тотална война с по-силен противник. Самолетите правени от супер сили за световна война стават негодни в първия ден на войната, а при лош късмет ти ги изключват. https://en.wikipedia.org/wiki/Saab_JAS_39_Gripen

Заключение
- Винаги е полезно да се оказва политически натиск върху всяко правителство за мир и разоръжаване. Никога не знаем колко нива на военни доктрини има една супер сила, какви планове разработва и за какво се готви. Повечето потенциали един ден се реализират.
- Винаги е полезно да се води борбата за прозрачност. Прозрачността пречи на най-мрачните и параноични военни и политически кръгове да развиват и осъществяват плановете и идеите си.
- Плурализмът и демокрацията са някаква гаранция за мира и спокойствието и против мрачните и параноични военни и политици. Никога не знаем кой десетилетен или вековен план все още не е отменен и продължава да се изпълнява и кои налудничави сценарии за унищожение все още се вземат предвид. Смяната на политиците гарантира, че корените на параноята няма да стигат надълбоко и няма да бъдат наторявани прекалено дълго.
- Не само параноята е опасна. Мира, просперитета и благоденствието са привилегия на изповядващите морал, образованите, работещите и способните. Наличието на всички ценности в обществото гарантира, че военните средства няма да изглеждат най-изгодният инструмент за постигане на благоденствие.

© Тодор Борисов - Всички права запазени, публикацията или части от нея не могат да бъдат използвани без съгласието на автора.

12
Господа, дойде ми една идея.
Ето това масло струва 258 лева за 20 литра: https://autoemot.com/index.php?route=product/product&product_id=142&search=x-clean
Тоест, 12,54 лв/литър
Същото масло по един литър е между 18 и 23 лева, а 5 литра са поне 84 лева или поне 17 лева за литър.
Тойотата ми побира 12 литра с филтъра, тоест от следващата смяна ми остават 8 литра. В случая вероятно ще отидат при един колега, но схващате идеята.
По принцип искам следващата ми смяна да бъде с такова масло:
http://www.motul.com/bg/en/products/8100-x-clean-fe-5w30
Това е масло SAE-30, което е с гъстота към горната граница, но все пак по-тънко от САЕ-40.
Останалите му свойства са много добри, има и много одобрения и е подходящо за дизел.

Аз се сещам веднага за 4-ма кандидати, които са за едно и също масло, моята Тойота, А6-цата на колегата, А4-ката на един съсед и Хай Лукса на един приятел. Като не съм се напъвал да се сещам за още хора. Принципно можем да се определим колко сме и да се разпределим по тубите. Има и 60 литрова разфасовка, но тя е на същата цена за литър.

Пуснах мейл на вносителя за България да дадат цена.  ;D
Аз съм от София, тоест, които са от района да се обаждат.
Които не са от района и нямат откъде да го вземат, за членове на форума местим туби от магазина до Еконт, че са ми близо до офиса и двете. А може и от самия магазин да ги навия да пращат.

Чакайте, че започна да става интересно:
https://oeldepot24.de/motul-104778.html - 108 евро за 20 литра или 10.50 лв./л.;
https://oeldepot24.de/motul-104779.html - 396 за 60 или 12.87 лв./л. но това е заради варела, който струва пари и в него се навива помпата за наливно масло;

Значи 20 литровите разфасовки са най-изгодни. Сега ще падне пазарлък, ако се опъват викаме от Германия.

13
No Compromise State of the Art exhaust headers design

Много добре изразени стъпала в сечението на първичните тръби.

Странно, но не чак толкова. Досега сме го правили грешно.
Ако вземете озвучителни тела от 60-те и 70-те, както и придружаващите ги научни документи обосноваващи дизайна им, всичко ще Ви звучи вярно, отделните сглобки и говорителите ще изглеждат като съвременни. Това от средно далечно разстояние. Съвсем отблизо на макро ниво и по-отдалеч при глобален поглед нещата не са същите. Нищо не е грешно, ама новото е по-хубаво. Просто случаен пример, през 60-те няма 8 инчов бас-средно честотен и куполен високочестотен, които да могат да се припокрият, едните не качват над 1000 херца, а другите не слизат под 2000 херца. Куполните високочестотни са с мембрани взети от микрофони.

Гаражните майстори и тунинга се движат 20-30 години след фирмите реално развиващи технологиите. Затова не е чудно, че от последната турбо ера във Формула-1 до днес нищо не се е променило. Напротив, едва напоследък успяваме да наподобим добрите образци на Ф1-турбо от 80-те.

Очевидно още атмосферната формула премина на отчетливо степенувани първични тръби, които видимо сменят три сечения до обединителя.
Турбо формулата прави същото благодарение на двуконтурното си турбина с относително висока пропускливост.
Очевидните целените с този дизайн на изпускателния колектор ефекти са поне следните три:
1.
Против реверсия разширението между първото и второто сечение е стъпаловидно, тоест рязко;
2. Всяко стъпало генерира отрицателна вълна, която подпомага изсмукването и съответно пълненето на цилиндъра. Това в крайна сметка разширява платото в кривата на въртящия момент. Всички стъпала в сечението са на разстояние, което ги прави валидни за всички обороти на двигателя, тоест те са близо;
3. Намалено съпротивление. каквото и да си говорим, големите тръби имат по-малко съпротивление от малките. По-натам инженерите явно използват стъпалата и генерираните отрицателни вълни при всеки преход за да подпомагат самото движение. След всеки преход има периферна турболенция, която е много по-"хлъзгава" от стената на тръба и отнема известно разстояние докато потока изпълни цялото ново сечение, през това разстояние движението е без съпротивление. Дори всичко това да не оказва кой знае какъв изсмукващ ефект, то подпомага еднопосочното и лесно движение на изгорелите газове, което отново води до намалено противоналягане и в крайна сметка до подобрено пълнене и повече мощност и/или повече ефективност ако искате.

Същото трябва да бъде приложено и във всяка добре оразмерена турбо конверсия.
Всичко е поднесено буквално на тепсия, не е редно да се хаби материал за нещо по-малко от най-доброто, след като се изисква само малко повече внимание.

Двете начални сечения са това на отвора във фланеца на турбото и това на изхода на изпускателния порт.
Като гледам дължините се подчиняват на два принципа по целесъобразност. Единия е всяко сечение да прави по един завой, втория е да са равномерно разпределени. В някои примери сечението се увеличава непосредствено преди завой или преди обединителя.
Колко стъпала в сечението на турбо колектор за 6 цилиндров двигател могат да бъдат преброени?
- Ако колектора е 6-2-1, тоест турбото е едноконтурно (single scroll), то имаме следните стъпала: първична тръба започваща от фланеца към главата, средна част с по-голямо сечение, крайна част с по-голямо сечение, като прехода може да е непосредствено преди началото на обединителя, после е прехода от обединителя към общата тръба на едната тройка цилиндри, след това е обединителя на двете тройки цилиндри и накрая е изхода на турбото към изходящата тръба, която сме обсъждали толкова много: http://penkiller.com/index.php/topic,425.0.html. Под въпрос е още едно стъпало между фланеца и първичната тръба или между порта и фланеца, въпреки че там ще е стъпало и съответно ръбче изложено на много горещи и турболентни газове.
Преброявам ги 5 стъпала само в колектора на 6 цилиндров двигател 6-2-1.
Като най-критично оценявам първото стъпало, то трябва да има стръмност на преувеличен тромпет за да не поощрява движение на газове в грешната посока.

- Ако турбото е двуконтурно (twin scroll), то стъпалата в колектора са с едно по-малко. Имайте предвид обаче, че аеровото стеснение и прозорците към турбинното колело не са толкова рестриктивни, колкото изглеждат, когато колектора подвежда газовете правилно към входа и турбината е правилно оразмерена и изходящата тръба има добър дизайн.

4. След като систематизирах на кратко мислите си по въпроса със съвременните изпускателни колектори стана очевиден още един ефект. Заради многото стъпала между порта и турбото, обединителите са по-плавни и съответно:
а. турбото получава по-изправен и еднороден поток; и
б. съпротивлението в обединителите е по-малко.14
Като сме започнали с руснаците, запознайте се с Мара Багдасарян
Мара Багдасарян е московска ъндърграунд легенда. Извършва всички видове дребни и средни хулиганства и нарушения на обществения ред, както и пътнотранспортни нарушения за които дори не сте се сещали.

Профила на Мара Багдасарян във руската социална мрежа "В Контакте": https://vk.com/id335021442
Точно сега последното йвидео е секс между двама нейни приятели (хетеро, отваряйте спокойно) на мост в Москва.

Много колоритна личност, която беше осъдена на обществено полезен труд.
Премеждията й с московската пътна полиция са цял сериал и си заслужава да бъдат изучавани.

15
Видео канал на Игнат Тагиев: https://www.youtube.com/user/ignaatik

Най-известното видео на Игнат Тагиев "Как танцуват мъжете в клубовете", той е наблюдателен и е преброил 27 типа мъжки танци, които представя в страхотното си видео:


Игнат Тагиев направи вирално видео за 27 танца на различните типове посетители на дискотеките. Това видео беше гледано милиони пъти в социалните мрежи. Преди във видео клиповете там да могат да се пускат реклами. Гледанията в Ютуб са скромните 250.000.
Това, което Игнат Тагиев не направи са пари.
За разлика от Цукърбърг, който направи пари от труда на Тагиев. Много повече отколкото самият Тагиев.

Това е как социалните мрежи ни ограбват.

Фейсбук страница на Игнат Тагиев: https://www.facebook.com/Ignattagievofficial

Не пропускайте и видеото му за това как танцуват двойките:

Страници: [1] 2 3 ... 38