Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 32
1
Това е албума, дано линка работи:
https://www.facebook.com/evgeni.turbocharger/media_set?set=a.713220342131116&type=3

Виждам много приятни и изпипани неща.
- стойка на опашката на скоростите;
- хибриден съединител;
- висящ лагер;
- преработен заден мост с планки, стойки и два амортесьора; - припомням, че за снижаването на окачвания с листови ресьори в австралия има закон с доста технически препоръки към него: http://penkiller.com/index.php/topic,1244.0.html закона е упътване всъщност...
- турбо конверсия;
- хибридно турбо;

Абе много неща и все хубаво направени.

Виждам на една от снимките, че сипва Мотул 300В, имаме тема по въпроса: http://penkiller.com/index.php/topic,1737.0.html - защо състезателното масло не е добро за ежедневният Ви автомобил, дори той да е тунингован...
Припомням извода в края на публикацията:
Цитат
Същото синтетично базово масло група IV или V, което ще намерите в състезателното масло се използва и във висококачествените масла за нормална употреба, само че с правилния пакет от противоизносващи, стабилизиращи и миещи присадки.

2
Новия нов Мустанг 2018 г.

5.0 литровия двигател получава директно впръскване и конвенционално в порта, конете се качват от 435 на 460, 6 степенната автоматична скоростна кутия се заменя с 10 степенна специална автоматична кутия на Форд. Ускорението от 0 до 100 става за под 4 секунди!
Има ново табло изцяло от течнокристален екран.
Сайт на Форд: https://www.ford.com/cars/mustang/2018/
Статия в списание с пълна информация: http://www.mustangandfords.com/news/1707-2018-ford-mustang-gt-and-ecoboost-performance-numbers-released/
Линкове към наши теми:
http://penkiller.com/index.php/topic,1169.0.html - нестандартното окачване на Мустанг 6-то поколение (отнася се за версията 2015 г.)
http://penkiller.com/index.php/topic,1186.0.html - тема за първата версия на Мустанг 6-то поколение - 2015 г.

Накратко, който си е купил Мустанг 15-16-17 се е прецакал, защото е платил за старата техника в ново купе с ново окачване... като казах окачване... то не беше настроено като хората през първите две моделни години, защото беше наистина ново, отпред с по два шарнира, отзад за първи път независимо.
2015-2017 мустанга е откровенно отстъпление от идеята за Мустанг, по-тежък, по-скъп, с висок разход и го изравниха по поведение коли с по половин тон по-тежки. От опит мога да Ви кажа, че човек не си купува Мустанг за да му харчи много. Едно е да пристигнеш някъде с разход 10.5-11.2, като си карал относително бързо, съвсем друго е 13-14-16, второто е просто неприятно и съвсем не е хипи!

3
Загина Павел Александров - приятел, автомобилист и вносител на Амсойл

Тази събота 22-ри юли 2017 г. при каране на мотор по пресечена местност Павел е претърпял инцидент при който е загинал.
Това е наистина несправедливо и трагично.
Отиде си добър, свестен, стабилен и градивен мъж, когото много уважавах!
Човек от когото при всеки разговор научавах нещо ново.
Загубата е много голяма за всички, които го познаваха и за цялото общество. Не можем да си позволим да губим такива добри хора с толкова големи възможности и потенциал. Работеше като софтуерен специалист, същевременно развиваше бизнеса с маслата Амсойл заедно със съдружник и подготвяше отваряне на работилница/сервиз в който да се работи буквално като по телевизията, грамотно, качествено и по книга.
С Павел беше много приятно да се общува, защото имаше премислено и мъдро поведение.

Това, което знам за инцидента, е че някаква фирма предлага обиколки с кросови мотори по пресечена местност, по някакъв начин Павел им е станал клиент, може би дори са му подарили ваучер. На прибиране от въпросното мероприятие Павел е паднал и е загинал. Това е било първото му излизане с мотор извън пътя и може би едно от първите му карания на мотор въобще.

До колкото ми е известно, карането на каквото и да било МПС извън пътя у нас е забранено. При това забраната е не само от ЗДвП, а и от редица други нормативни актове. Изглежда, че тази фирма е направила бизнес от нещо, което е незаконна дейност. Без да искам да ставам Интернет прокурор, за мен организаторите на тази услуга "каране на мотор в пресечена местност" са отговорни за смъртта на Павел независимо от конкретните обстоятелства около инцидента. Да не говорим, че Павел нямаше А-категория и са му дали да кара мощен мотор.

Като науча кога ще бъде погребението ще пиша тук.

Бог да го прости!

4
Превключване на предавките 1-4-5 или 1-2-5
Хайпърмайлинг...

Гледам редовно клиповете на Дъг Демуро, той спомена, че в упътването на Вайпър или Корвет или и на двете има съвети за превключване от първа направо на четвърта.
При новия Корвет със 7 степенна скоростна кутия се кара само на 1-ва 4-та и 7-ма... 1-4-7 се превключва като 1-2-3. Яко!
Веднага изпробвах на шкодата на жена ми (Фабия 1.6 дизел 75 коня/250 н.м.).
Системата работи супер, на равно или надолнище може 1-4-5, като първа се кара до 3500-4000 оборота и скоростта по километраж е 42-43 км/ч. Малко е рано за четвърта, но поема.
Другата система е с нормална смяна 1-2 каране на втора до 3500 и включване на 5-а предавка работи още по-добре.
И в двата случая всички коли остават далеч назад на светофара.

Специално с тази Шкода и превключване от 1-ва на 4-та предавка няма нужда от друго превключване, защото предавателните числа са много дълги. Преди следващия светофар включвате на втора и ако Ви светне зелено направо ускорявате на втора и превключвате на пета предавка.
Утре ще пробвам на мустанга, но от сега усещам, че ще бъде успешно!

Превключванията от първа на четвърта или от втора на пета предавка са много лесни, защото са същите движения като обичайните. 1-4 става с отпускане на лоста да застане в неутралната си позиция, а 2-5 е като обичайното избиране на 5-а скорост.

Интересно дали води до икономия. На мустанга съм сигурен, че да, защото ще избегна няколко допълнителни обогатени влизания в ускорителен режим, както и загубите от падовете на обороти.
Подушвам икономия над 10%, да не кажа и 20% при движещ се градски трафик.

Ще ми бъде интересно какви са вашите мисли и впечатления!

Ъпдейт: Пробвах, супер е! От вкъщи до офиса превключих... 5 пъти, а с още едно превключване от първа на втора са 6, без да броим включванията на първа и маневрирането при паркиране. Иначе щяха са бъдат поне 15 превключвания.

5
Правителствата на 29 държави манипулират общественото мнение с ботове, тролове и фейк нюз в социалните мрежи и другаде:
http://nauka.offnews.bg/news/Tehnologii_7/Pravitelstvata-na-29-strani-manipulirat-grazhdanite-si-chrez-sotcialni_20414.html

Научил съм се да чета коментарите за да видя какво наистина мислят хората.
Например когато Цветанов "започна" да "разбира" от самолети и атакува президента Радев, коментарите на хората под публикациите бяха унищожителни! Това продължи три дни. След три дни се включиха болтовете и троловете и започна мръсна, агресивна и безочливо война с всеки, който смяташе, че президентът пилот има много повече право да се изказва за самолети отколкото председателят на ПП ГЕРБ, който освен всичко останало не е и пилот.
Стигна се до там, че някакви партийни функционери плюеха президента на страницата на пожарната във Фейсбук?!
Има много примери за фейк нюз и фейк коментари.
Например Шварценегер, който е републиканец изключително много ме разичарова.
Оказа се, че Арнолд Шварценегер е ренегат и конюнктурен съглашенец пудел на Хилари.
Взе да зяе срещу Тръмп, че искал да ни удави в киселинни дъждове и въглероден двуокис. Започна да бълва едни гротескни и несвързани послания. Тръмп още в кампанията и платформата си е обещал да изтегли САЩ от парижкото споразумение, просто защото САЩ поема задължението да плати 100 милиарда, които да се харчат непрозрачно за политики и приятели на демократите и същевременно се позволява на конкуренти на САЩ като Индия и Китай да продължат да цапат даже още повече. Съвсем логично да прекрати такова споразумение!
Защо Шварценегер ще ме лъже и ще обижда здравия разум?!
Сега Тръмп каза, че е за Екология и Климатология, но обосновано, разумно и прозрачно.
Както и да е!
Атаките втвърдиха поддръжниците на здравия разум навсякъде!
Изглежда светът успява да си избере президенти, които представляват интересите на народа и здравия разум.
Дано успеят да разбият статуквото и да се преборят с корумпираната политическа класа, която иска да ни държи в заблуда и да ни следи като в Биг Брадър!

7
Една добре направена кола или проект образец:
http://www.mustangandfords.com/featured-vehicles/1707-terminator-powered-1967-mustang-fastback-snake-in-the-grass/?sm_id=organic_fb_social_M360_170717_sf98567913#/
Така искам да си направя сенатора.


Струва ми се, че трябва да продължа с оптимизирането на разделите.

Също ми се струва, че нямаме раздел за интересни линкове и статии.

8
Тунинг-Направи си Сам / Логване и Мапване
« -: Юли 08, 2017, 04:59:42 16:59 »
Покажете си логовете. Ще бъде полезно да направим тема с логове, които да могат да се разглеждат за справка.
При всичкият ми направи си сам, до днешния ден се опазих от две неща, едното е правенето на логове, другото е меренето на тонколони с микрофон...

Няма направи си сам без живи данни! Теорията и практиката имат свързващо звено и това са измерванията.

Дългата история накратко, американците от Bama и SCT, които имат нещастието да им бъда доживотен абонат заради една промоция преди години не искат да ми пращат нови софтуери за мустанга докато не им върна малко логове. И аз против волята си инсталирах 3-4 сохтуера на компютъра и ето ме сега, логвам  ;D това е първи опит.

9
За Форума (Общи) / Сайт за хумор penkiler.com
« -: Юли 07, 2017, 06:11:37 18:11 »
Вече не сме единствените, които са с това име.
Други българи са направили хумористичен сайт с домейн penkiler.com, разликата е в едно на брой по-малко "L" в името на домейна.

Целите им са дефинирани ето така:

Не съм първият, който прави сайт с име ПЕНКИЛЕР. Има форум, наречен по този начин (penkiller.com), с по-мащабна цел, която е формулирана така: "Пенкилер е създаден с цел да дадем възможност на потребителите да общуват, споделят информация и да спорят по всички теми, които ги вълнуват от тук и името - лекарство за всичко."

Моята идея е по-скромна. Хуморът и точната, умната мисъл са лек от много болести. На мен са ми помагали винаги и аз искам да споделя това, което е било полезно за мен. Надявам се да бъде полезно и на вас.

Добре е че ни пазят гърба и то с различна тематика. може да направим контактна група и да се запознаем с тях.

10
Престъргване на спирачни дискове без сваляне от главината.
Това, което не виждате, е че свалихме и дисковете, почистихме под тях и напръскахме с керамична грес между главините и дисковете.
Десния диск беше по-проблемен, главината отдясно е сменена преди няколко дни.
Това е начина по който трябва да се престъргват дисковете за да е сигурно, че няма да създават проблеми.
Освен това престъргването на струг или шлайф машина крие много рискове да не се изметнат работните повърхности заради неправилно базиране. Самото базиране е много трудно. В крайна сметка, този метод е много по-икономичен, лесен и евтин.
На мен ми взеха 60 лева, дали защото снимах или по друга причина не знам.

По този начин спазихме и препоръката на ръководството за монтаж на производителя на накладките ЕБЦ, тема за накладките с качени инструкции и ръководства за монтаж и употреба: http://penkiller.com/index.php/topic,1753.0.html

Левия диск, който и преди това беше прав:Десния диск, който вече наистина беше крив:


Кривината може би се дължеше на проблемна лагер-главина, която сменихме няколко дни по-рано.

11
Накладки ЕБЦ Йелоу - EBC Yellow Stuff brake pads for Forg Mustang 05-10 4.6 V8 GT S197, за Форд Мустанг S197 ГТ 4.6

Пристигнаха, купих ги от Хеед-91, сайт: http://www.ebcbrakes.bg/index.php
Цената при поръчка през Интернет от сайта на ЕБЦ/Хеед е 278 лева. Предлагат и доставка в страната.
Поръчах ги миналата сряда, което означава, че пристигнаха за точно 5 работни дни. По принцип доставката е за 7 работни дни, може би ако бях изчакал да ми ги пуснат по куриер.
На мен не ми се чакаше и се разходих да си ги взема.
Цената от e-bay е 130.80 паунда без доставка, което са 291,58 лева по днешния курс без доставката от Англия. От щатите не съм обмислял, защото има доставка, мито и ДДС. Сега правя справка от щатите... Дори да вземем най-ниската цена от 85 долара (просто днес има разпродажба, нормалната цена е 100-120$) с доставката, митото и ДДС-то цената става 306 лева и със сигурност се чака повече.

Важно е да се знае, че у нас има вносител с толкова добри цени!
Тези неща винаги трябва да се проверяват. По този начин си купих и съединител от сайт от щатите за 250 долара при цена в е-бей 380.
Кони в България също е по-евтино от е-бей.
Амсойл в България също е на същата или по-добра цена като от Интернет, дори от Европа, като го има налично веднага и не чакаш. Първо с един приятел поръчвахме отвън, след това намерихме българския вносител и вече вземаме само от тях.
Затова, проверявайте.

Отново оригиналните упътвания са много интересни и ги качвам скенирани:
->Какво има в кутията + упътване за монтаж и безопасност на английски и руски
->Самата кутия и надписите по нея, има много интересна информация

Последния файл, който е едната листовка съдържа също изключително интересна информация. Например, че след няколко хиляди километра диск монтиран върху неравна главина развива т.н. ниски петна и се появяват вибрации, защото точки от него се изпосват неравномерно. Това е феномен различен от измятането.

Тези накладки би трябвало да са най-добрите, които парите могат да купят.
Спират много добре още при студени спирачки и продължават да спират много добре и с топли.
Според маркенинга и рекламата на EBC, жълтите им накладки са единствените от вторичния пазар, които са по-добри от фабрично слаганите на германски спортни и луксозни автомобили от най-висок клас. Тоест, жълтото ЕБЦ е по-добро от фабричните накладки на Мерцедес, АМГ, Ауди и Порше... Защо не, ще ги пробвам и ще кажа!

Сменям накладки "Вагнер" на една година и 5-6.000 километра, първо, защото се запалиха няколко пъти и второ, защото са високи 54.2мм, докато ЕБЦ и останалите нормални марки са високи 56мм. За този Вагнер ми взеха ужасно много пари, примерно 200 лева, но бяха единствените налични у нас, а не ми се чакаше да поръчвам.
Дисковете са нови Райбестос най-високото им ниво и са сложени заедно с вагнера.
Сайт на дисковете: http://www.raysbestbrakes.com/raybestos_rotors.php
Ето го модела на дисковете R300: http://www.raysbestbrakes.com/category.php?cat_link=30
Купих ги преди доста повече време за 85 долара на бройка от Рокауто: http://www.rockauto.com - доста са ме ядосвали, но с последната поръчка на комплект съединител, главина и други дреболии много се отсрамиха: http://penkiller.com/index.php/topic,1725.0.html

Пускам тази и предишната тема за съединителя, защото само в елементарните листовки към самите резервни части се съдържа толкова много информация, колкото няма по всички форуми и теми, които човек може да изчете. Повечето майстори също и понятие си нямат от тази информация. Това е много тъжно и трябва да се промени! Смятам, че ако споделям полезна информация и тя достигне до повече хора, това ще вдигне общото ниво и в крайна сметка всички и в частнот и аз ще живеем по-добре!

12
През изпускателната система едновременно тече флуид и се генерират и движат вълни, тоест физически се пренася информация за налягането някъде, като налягането на друго място се променя непрекъснато.

Какво бихме искали да става в двата края на системата? - Колебанията в налягането от страната на двигателя да бъдат най-големи и в синхрон със събитията на изпускане, като максимума на налягането не превишава максимума в първична тръба отворена към атмосферата. - така ще имаме изсмукване или т.н. scavenging.
От страната на изхода пък бихме искали налягането и потока да бъдат възможно най-равномерни. - така ще намалим съпротивлението или противоналягането - backpressure до минимум.
Как да го постигнем?

Всъщност обаче, ако имаме по-висока честота и се стремим към постоянна плътност на изтичането, то ще имаме и постоянно съпротивление.

Ако използваме високата честота за пренос между устройства малко след началото и малко преди края на системата, то ще оползотворим максимално дългите тръби под автомобила. Накрая в самият изход на системата може да има увеличение на сечението и отново преминаване към по-бавни импулси с по-голяма амплитуда подпомагани от резонатор. Така резонатора ще помогне да се преодолее съпротивлението на атмосферата.

Значи системата ни ще се състои от изпускателен колектор или хедър, който стига до разширителна камера, която е свързана с опционална абсорбционна част, настройваща камера и изходяща тръба, тръба свързваща предната част със задната част на системата, опционална абсорбционна част, задна настройваща камера, която е настроена да приема честотата на предната с минимално съпротивление, преходна камера свързана с изхвърляща настройваща камера и изходяща тръба.

Инструмент за изчисляване на хелмхолцови резонатори: http://www.vk2zay.net/calculators/helmholtz.php
Изходни данни:
1 литър е 0.001 м3;
ефективно сечение на тръби:
Ф52.5х1.5 има площ 0.001923 м2;
Ф63.5х1.5 има площ 0.002873 м2;
Ф76х1.5 има площ 0.004183 м2;
10 см са 0.1 метра.

Скоростта на звука се намира по тази формула: v = 331m/s + 0.6m/s/C * T, като 331 м/с е при 0 градуса по Целзий.

Необходими са данни за комплементарни двойки температури на изгорелите газове в предното и задното гърне. Въпреки, че има начин тази необходимост да бъде заобиколена. Предната настройваща камера трябва да бъде на честота със сигурност два пъти по-висока от най-високата на двигателя, като отчетем и евентуалната липса на симетрия. Задната настройваща камера може да бъде на още малко по-висока честота. Изхвърлящата камера може и на слух и на вкус.

Според мен много фабрични системи използват този принцип.
Много е вероятно тук да разкривам система, която с дискретни части постига ефектите, които фабричните системи постигат със странни решения като няколко дупчици тук или там, прорези, глухи обеми, завои, обединения и т.н. CAD или computer assisted design се използва от 70-те и даже от 60-те, много наглед необясними неща имат точно такова обяснение, да се използват частите максимално ефективно. После идва тунинг майстора, маха всичко, слага права тръба и точка по въпроса!  ;D ;D ;D


Понеже това е първата публикация по въпроса в българоезичния Интернет и до колкото ми е известно, дори няма подобни, всеки който се възползва от нея трябва да сподели връзка насам по достатъчно забележим начин. Ако я използват професионалисти да пишат или да се обадят да си уредим отношенията с лиценза.

13
https://www.carthrottle.com/post/6-things-your-car-deserves-right-now/

Аз съм 6/6
1. Маслото в трансмисията е на 50 километра сменено онзи ден с Амсойл АТФ, а в диференциала имам Кастрол Синтракс - страхотно масло за шперове. Разликата и с двете масла беше много голяма. ПредиАмсойл миналата година едни майстори ми спипаха Партс Мастер в кутията, което е долнокачествено американско масло по 2-3 долара кварта... Тук някакви луди го продават по 25 лева и нагоре! Амсойл е на същата цена и е синтетика издържаха минимум двойно спрямо друга синтетика, колата тръгна да върви повече с новото масло! С диференциала същата работа, други майстори бяха сипали някакво масло може би Моторекс и шпера не работеше. Отворили не могло да идентифицират карбонови те дискове на диференциала на Мустанг ГТ (от 30 години ГТ задължително е със шпера) и сипали обикновенно. Слава богу, наливането на Кастрол Синтракс оправи нещата и сега мустанга много хапе асфалта;
2. Зачиствам под капака редовно. Поне веднъж годишно поръчвам на авто мивката да ми измият радиаторите на охлаждането и на климатика отвътре-навън. Изпадали са по близо килограм насекими... както искате ме разбирайте... Тази седмица ще мина и с един изолирбанд да прихвана 1-2 стойки;
3. Антифриз а ми е на 1-2 години супер Лонг лайф електриково червено-коралов Приста. Винаги съм бил много доволен от Приста;
4. Ауспусите са ми не само чисти ами и на една година с къстъм настройвали хелмхолцови резонатори;
5. По точката за интериора, имам къстъм стелки отмокет с контрастни кантове правени от мен;
6. Почистването на горивната система е ужасно важно! След два курса Амсойл Performance Improver двигателя е доста по-тих и по-мек... Отдавам го на това, че колата стои дълго без да се кара и инжекторите се запушват;
7. Освен това съм с ново двигателно масло Amsoil САЕ 10W-30, но с топъл вискозитет 10.4, тоест много близо до САЕ 20;
8. Да отбележа и жълти Кони Спорт Аджъстабъл в четирите ъгъла;
9. Предни дискове Райбестос със слотове, както и нови дискове и керамични накладки отзад... А EBC yellow stuff за отпред са някъде там и пътуват... за да сменят тези боклуци Вагнер (нямаше други у нас и нямах време за поръчка);
10. Разбира се - чисто нови Good Year Eagle F1 asymmetrico 2 - прекрасни са и са по 240 лева за гума 235/55 99YR17...

Леле, прехвалих се...

14
Как да си направим домашни тонколони - версия 2017

Здравейте, времето минава, старите знания отлежават, трупат се нови, а с тях се трупа и опит.
Като домашни майстори от нас се иска да се осведомим максимално за явленията и законите, които засягат озвучителните тела и след това да ги съобразим колкото можем при "дизайна" или "конструирането" на озвучитебните тела.

На първо място, трябва да подберете комплекта от говорители според възможностите и целите си. Поставяйте си реалистични цели, които няма да Ви принудят да надхвърляте възможностите си при покупката на части. Естествено, качеството струва пари, но пък през 2017-та технологиите са толкова развити, че и за скромни бюджети могат да се купят хубави говорители и части.

Целта на тази тема е да бъде реално ръководство с което със сигурност да успеете да си направите работещи колони съвсем сами. Затова някои неща ще бъдат опростени.

T/S или Тиеле-Смол параметрите например създават голямо объркване у любителите. Заблудите свързани с подробните електро-механични параметри са няколко, че по тях може да се проектира идеална кутия за едва ли не всеки говорител, че издават как ще звучи говорителят или че съдържат някаква мистична информация разбираема само за инженери и супер специалисти. Нито т/с параметрите са толкова важни като цяло, нито крият мистична информация, нито има някаква друга информация било то мистична или не извън тях, която те не отразяват.
-> Важен DIY факт, който много хора не знаят, е че акустичното оформление бас рефлекс е хелмхолцов резонатор и честотата на настройката му не се влияе по никакъв начин от характеристиките на говорителя.
-> Друг важен DIY факт, е че затворената кутия типично има по-малък обем от всяка вентилирана. Говорителите, които биха извадили бас без корекции в затворен обем имат силен мотор - нисък Qes и висок BL, тежка мембрана - Mms, ниска резонансна честота - Fs и окачване, което съхрънява и отдава енергията добре - висок Qms. Както виждате, за да преценим дали даден говорител става за затворен обем ни трябват доста от Т/С параметрите. Забележете, че просто общият качествен фактор тук не е достатъчен и би Ви подвел. Всичко, което съм срещал да се говори в Интернет по въпроса с качествения фактор и затвореният обем е грешно. Много по-добре бихте се ориентирали по следните въпроси:
Има ли тежка мембрана? (в сравнение с други говорители със същия размер)
Има ли ниска резонансна честота? - ако не е под 30 херца, затвореният обем няма да бъде оптимален.
Има ли мощен мотор? - (голям магнит, голяма разлика между Rdc и Re, тоест, голяма разлика между правотоковото съпротивление и номиналния импеданс - нещо издаващо наличието на много навивки в бобината)

Напълно ОК е да изберете само един чифт широколентови говорители от какъвто и да било размер. Широколентовата система ще изисква от Вас единствено да направите подходяща кутия и компенсираща верига.

...следва продължение...

Теми по този въпрос във форума:
ВКН 12211 / ВКН 12311 на Благоевград АД - Измервания
Любителски тонколони
Освежаване на филтри
Озвучително тяло ОТГ1-01 Хай-Фи Възстановяване
Помощ за ремонт на ОТ
Руски (СССР) 8 Инчови Нискочестотни Говорители 10ГД30Е - Измервания15
Оказва се, че все повече страни по света започват да се защитават от европейски внос.
Което означава, че технологичното изоставане е намаляло и пазарите имат алтернативи на скъпата европейска продукция. Същевременно европейският платежоспособен пазар е по-малко апетитен, защото и останалите народи забогатяват.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2017/06/26/2996109_biznesut_ot_es_se_sbluskva_s_vse_poveche_protekcionizum/

Страници: [1] 2 3 ... 32