Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 272
1
Общи Приказки / Re: Тема за Филтрите и Фазите
« -: Септември 25, 2017, 10:17:58 22:17 »
Допълнение 24.09.2017 г.Всичко в темата е ОК, ако нещо Ви е лесно и удобно, направете го и за себе си, няма да бъде грешно.

Новото, е че всички говорители трябва да бъдат свързани във фаза (+ към +) и физически съгласувани по фаза.
Импулсите не търпят свързване в противофаза.
Едно е да съгласуваш фазово синус сигнали, друго е музика и импулси. Няма как импулс траещ 1/2-ра цикъл на 20 кХз или 1/2-ра цикъл на която и да било честота да ми го реконструираш с противофазно вързани говорители за съгласуване на синус сигнали или розов или бял шум.


Най-новото във знанието по темата четете тази тема: http://penkiller.com/index.php/topic,1750.0.html - темата се пише в момента, затова я следете редовно за ъпдейти, имам нови неща за филтри, за методология и последователност на работа и за кутии.
***

Симулирането на импулсния отговор на филтрите е много важно. Тук т.н. учебникарски филтри са незаменими. Вярно, е че модифицирани филтри плюс ачх на говорителя дават определени симетрични и желани криви на затихване, които са като на учебникарски филтри. Но не е вярно, че филтри с лош импулсен отговор плюс говорители дават добър импулсен отговор.

Филтъра трябва да пренася импулси коректно, а говорителите трябва да могат да ги възпроизвеждат коректно за да се чуе импулса в крайна сметка.

2
Твърдо съм против клапи, освен, че са несъвместими, струват и пари.
Прокарването на газовете през изпускателната система и без това е толкова деликатна работа че вариантът да има алтернативност в Performance изпускателна система не съществува. Виж колко си играем да предоставим обем за разширяване без да отклоняваме потока колко мислим върху това как да куплираме helmholtz резонатор без да отклоняваме потока.
Няма как да има алтернативен път за газовете който да е с по ниско съпротивление. Ако пък пътя с ниско съпротивление затворен с клапа През повечето време се използва по-неизгодния това означава че за 99% от времето включително движението по магистрала с висока скорост, което е най натоварващото за всеки един двигател ще се извършва по високо рестриктивния път.
Аз на това му казвам зле проектирана система и Анти Performance.
Много съм мислил по въпроса с клапите и съм стигнал до извода че могат да бъдат приложени успешно само в задно гърне при това при определени условия например както са гърнетата ми на Мустанга отварянето на клапата да прави байпас на Хелмхолцовия резонатор използвайки го за проход директно навън. Така може да се получи перформа с гърне с реални два варианта ти и шумен като шумния ще бъде и по-малко рестриктивен но тихия ще бъде използваем и няма да бъде анти тунинг.
Два резонатора са окей, гледай да им подбереш сеченията така че да започват стъпала от първичните тръби на колектора и сечението постоянно да се увеличава включително и до обединението от две тръби в една 63.
Модифицираните резонатори които разработихме за аудито ли имаш предвид?
Входяща тръба прекъсната в разширителния камера, абсорбционна секция с малкото голямо сечение и изход.
При мен еднаква тежест за заглушаването имаха задните и предните гърнета, така наречените резонатори или искрогасители и двете са на жаргон, това са просто предни гърнета с разширителна камера.
Според мен задно гърне ще ти трябва, можем да ти изработим проект по наличното пространство.
Разбира се за вървенето най-важна е предната част на системата двата резонатора и обединителя. За обединителя наистина много трябва да внимаваш, това е още едно много важно "гърне".

Катализаторите си ги пази горещо те съветвам да не ги хвърляш и да ги запазиш.
В момента приемат регулации според които всички ще сме длъжни да караме с катализатори.
Аз съм си запазил катализаторите на 2jz то.
Стандартен катализатор става спортен като му се променят входното и изходното казанче да имат съответните наклони позволяващи висок дебит.

3
Макар, че не го харесвам и смятам, че въпросите му за референдума бяха опасни и грешни, няма как да не отбележа, че изказванията му са изцяло в синхрон с идеите, които движат този форум.
Линк: https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/slavi-zapochna-politicheskiia-si-proekt-nabira-hora-6074155
Аз самият често задавам на клиентите си недоволни от политиците или законодателството един и същи въпрос:
- Колко пари отдели за прокарване на политическите си виждания през последната година? Колко пари отдели за да подкрепиш политик, който води политика, която е изгодна за бизнеса ти?
Отговорът е николко.
Не се пишат статии и коментари. А това са хора с голям житейски опит и способности наистина да допринасят.

4
Както споменах по-нагоре, дълбок бас от кутия с разумни размери може да бъде получен ако мембраната на нискочестотния говорител е тежка, резонансната му честота е достатъчно ниска поне 25 Херца или по-малко и общият му качествен фактор Qts попада в златната среда между 0.25 и 0.4.
Говорител с достатъчно ниска резонансна честота от 15 херца например и достатъчно тежка мембрана от над 200 грама с Qts под 0.3, но над 0.2 може да извади много добри ниски честоти дори в затворен обем от по-малко от 100 литра. Има такива говорители на американската фирма Dayton аз самият съм си купил именно такива 15 инчови басове и съм ги поставил в над 200 литрови бас рефлексни кутии настроени на 18-19 херца. Всичко това е възможно, защото тези говорители имат изключително мощни мотори, мощни магнити и многослойни намотки с голям диаметър. Ето измерванията на моите говорители: http://penkiller.com/index.php/topic,409.0.html - сега виждам, че дори не съм им качил снимки в темата, нещо, което ще поправя.

Въпреки, че на теория и дори на практика всичко с баса работи прекрасно при дадените условия, не мога да престана да мисля, че освен грубата сила трябва да има и по-елегантен начин да се извади бас в домашни условия.

Какво да правим с хай-енд говорител с лека мембрана, нисък резонанс и голям еквивалентен обем. Такива говорители са много трудни за употреба. Разбира се хорните са доста всеядно акустично оформление, но закъсненията и аномалиите при тях са такива, че е изключено сериозен меломан или аудиофил да използва такова нещо в системата си. Хорните преминават в трансмисионни линии под определена честота. Понеже са конструирани като хорни, а не като трансмисионни линии, баса е въпрос на опити, грешки и късмет. Тоест в най-добрият случай ще имаме лоша и не контролирана трансмисионна линия.

Трябва ни надежден метод за контрол на мембраната в ниските честоти и усилване на баса в първите една-две октави.
И този метод трябва да работи с говорители с нисък резонанс, леки мембрани, линейна АЧХ и умерени мотор и Qts и голям еквивалентен обем. Точно такива са всички говорители между 8 и 15 инча с претенции за качествена мембрана и линеен и балансиран звук.

5
Борба с ръждата:
http://www.misiamoiatdom.com/595-премахване-на-ръжда-в-кухини

Материали: https://www.facebook.com/FertanBulgaria/

Потвърждавам, че ръждопреобразувателя е много ефективно и перманентно средство.
Този не съм го използвал. Използвал съм български и Вюрт. Вюрта наистина действа много бързо и е силен.

6
Aудиотехника / Re: Домашно озвучаване
« -: Септември 25, 2017, 11:41:52 11:41 »
Допълнение 25.09.2017 г.  Интересна тема, за съжаление не се е развила.
Технологиите се развиват, а ние трупаме опит, затова за най-новото във знанието по темата четете тук: http://penkiller.com/index.php/topic,1750.0.html - темата се пише в момента, затова я следете редовно за ъпдейти, имам нови неща за филтри, за методология и последователност на работа и за кутии.

Линквиц пусна нов модел на ЛХ-моноторите, трябва да прочетем какво е новото.

При наличен хубав субуфер, може да се направят ОБ надстройки, които да отговарят на стандартите за които пиша в темата от линка.

7

Допълнение 25.09.2017 г.: Оказва се, че 20 литровите туби са на половин цена при това по официалните цени на вносителите. Засечено и през цените в Германия, четете подробности тук: http://penkiller.com/index.php/topic,1850.0.html

8
Сигурно сега като сте отворили темата си мислите, 5.000 евро накладки, 2.000 евро масло, гуми 15.000 евро и така нататък. Не, това не е Мерцедес, нито Ферари.

Резервоара има срок на годност пет години след което трябва да бъде сменен. Струва 110.000$ без труда и транспортните разходи за колата да бъде изпратена до завода на Макларън в Англия.
Съединителя се сменя на 3.000 мили или на три години.
Гумите струват 50.000$ и се сменят на три години, защото иначе остаряват. Всъщност гумите струват 7.000$, но трябва да се вземе състезателна писта под наем за да бъдат балансирани. Както и да бъде платено на инженерите, които да дойдат със специално оборудване да балансират гумите. Разбира се и на състезателен пилот, който да кара колата.

Числата по поддръжката на Макларън Ф-1 са наистина брутални.

Свидетелски показания на потърпевш:


Всъщност, има едва 63 екземпляра Макларън Ф-1 с регистрация за движение по пътищата. Въпреки това, различни водещи и медии продължават да ни занимават с тази "кола". Разказват ни за нея като за нещо значимо. Ако една кола струва 1.000.000,00$ (вече са 15.000.000,00$) и поддръжката й е 250.000,00$ на всеки 1-2 години, то къде е постижението?

Забравили ли сме принципите, които са положени в основата на общественият автомобилизъм?
Ролс-Ройс се рекламира като първият автомобил с пробег от 10.000 километра без повреда в началото на 20-ти век.
Кадилак и Мерцедес участват в разгорещена надпревара за продължителността на фабричната гаранция. Километрите гарантиран безпроблемен пробег достигат 100.000 през 60-те, стотици хиляди през 70-те и милион през 80-те. (Най-големите гарантирани пробези все пак са под условие на определена редовна поддръжка)

За 1.000.000 долара ще Ви направят кола по-добра във всяко отношение от Макларън... в гараж... и ще Ви дадат гаранция.

9
DIY (Направи си Сам) / Re: Любителски тонколони
« -: Септември 24, 2017, 11:31:26 23:31 »
Допълнение 24.09.2017 г. Темата е много популярна и много четена, тя отразява една дълга дискусия относно относително разумно и икономично конструиране на домашни колони при изискванията на определен любител. Всичко в темата е ОК, ако нещо Ви е лесно и удобно, направете го и за себе си, няма да бъде грешно.
Въпреки това, времето минава, технологиите се развиват, а ние трупаме опит, затова за най-новото във знанието по темата четете тази тема: http://penkiller.com/index.php/topic,1750.0.html - темата се пише в момента, затова я следете редовно за ъпдейти, имам нови неща за филтри, за методология и последователност на работа и за кутии.

Турбината, дай инфо за системата и някое фото. Обратна връзка, какви кусури й намери, какво промени.
Аз напоследък си осмислям старите знания и трупам нови.

10
Тениската с тракийски везани шевици и визитната картичка на магазин Gifted отблизо.
Има везани шевици и на двата ръкава и е доста удобна и приятна.
Шевиците са истински правени на машина. Производителя е български.
Аз съм 193/109, а размера е XL.
Ако сте научили за тях от тази страница Ви напомням, че този форум е любителски и не комерсиален и тази публикация се намира тук само защото тениската ми харесва и смятам, че ще Ви бъде полезно за знаете за нея. Затова, ако си купите или вече имате, регистрирайте се и покажете вашата. Има и дамски.

11
София Екстрийм Фест, мотори, дрифт, дърпане между БМВ дрифтачка и отбор ръгбисти, всичко най-интересно. Или безинтересно, защото не беше нищо особено.
#СофияЕкстрийм #SofiaExtreme #SofiaExtremeFest #СофияЕкстриймФест #Drift #Дрифт
https://www.youtube.com/playlist?list=PLHacDnpeJe5fgLPHq-1lnCNGlXXfGXd5a


я

12
Доста е сложен и с нетипичен интерфейс:
http://kimmosaunisto.net/Software/Software.html

Хубавото, е че държи сметка за фазите и филтрите.
С това би трябвало да може да се направи добър банд пас филтър на средночестотен говорител.
Би трябвало, ако се пребориш с объркания интерфейс.

13
Общи Приказки / Re: Тема за общи приказки
« -: Септември 24, 2017, 11:04:38 11:04 »
Да, това са оупън бафъл с размер на акустичния екран равен на размера на шасито на говорителите.
Най-добрата концепция е минимална ширина на лицевия панел. Трябват поне 4 ленти и много площ за бас.
В случая това са ниски среди и някакъв широколентов, а отзад се вижда субуфера с говорител AE-speakers - най-добрите говорители за бас.
Зигфрид Линквиц пуска вече два модела колони с тази концепция.

14
Попаднах на изключително интересен магазин.
На витрината имаше странен велосипед за 900 лева на име Halfbike.
Доста трудно разгадах принципа му на работа. Всъщност разбрах само, че завива чрез накланяне, но не и как се въртят педалите.

След това забелязах, че рафтовете са от шперплат и че всички мебели са от шперплат.
Снимах и български сувенири от авиационен шперплат приличащи на u-gears.
Всъщност снимах равтовете и сглобките им.
След това забелязахме, че има тениски с оригинални шевици, купих си тениска.
Накрая купихме и сладко от рози и вафли.

15
Как трябва да изглежда дискусия за избор на самолет между любители:
https://forum.keypublishing.com/showthread.php?95008-list-of-combat-aircraft-flight-cost-per-hour
Разбира се у нас тя не изглежда така и трябва сериозно да си зададем въпроса защо.

Страници: [1] 2 3 ... 272