Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 289
1
Елон Мъск извади Тесла и Спейс-Х от Фейсбук

Причината е скандала с Кеймбридж Аналитикс и крадените данни на потребителите във Фейсбук.
Другата причина, е че фейса е безполезен за реалните компании. Като Тесла и Пенкилер.
Истинската стойност е знанието, а не изнудването на хората да разкриват повече за себе си за да търгуваш с данните им.

Новина: https://hicomm.bg/kratki-novini/msk-demonstrativno-izvadi-tesla-i-spacex-ot-facebook.html

Интернет страница на Спейс-Х:
http://www.spacex.com

Страницата на Тесла:
https://www.tesla.com

Съветвам Ви да започнете да сърфирате в Интернет отново:
http://penkiller.com/index.php/board,27.0.html - как и защо можете отчасти да разберете от специалният ни раздел и темите в него.


2
Тук един отваря филтри. Оказва се, че никак не са еднакви. Fram наистина са пълни боклуци. Вероятно чичката по-нагоре, който обяснява, че филтъра трябва да бъде от влакната тъкан, а не хартиен има предвид именно Фрам.

Гледайте с прескачане, има много интересни неща, иначе е досадно:


3
Да, оправих и печатните грешки от телефона, че беше смешно на места.

Старши научен сътрудник, кандидат на техническите науки Джони Пенков е откривател на взаимовръзката между динамиката, кратковременното пикова мощност и капацитета на филтровите кондензатори в захранването на транзисторите усилватели.

Накратко, всичко отново е обвързано със съпротивлението и температурната времеконстанта. Съпротивление, товар, ток, напрежение и сигнал дават теоретичната мощност.
При нагряване всичко това много бързо се променя.
Докато се промени обаче има един кратък, но измерим и наблюдавам миг през който началните идеални условия се запазват благодарение на температурната времеконстанта на силициевите или германиевите плочи на транзисторите.
През този миг транзисторите се държат като идеални, а не като реални, тоест, изходната мощност е обусловена от началните стойности на съпротивление, напрежение, ток, товар и разбира се управляващ (усилван) сигнал.
Резкият пик в усилвания и същевременно управляващ сигнал се усилва/възпроизвежда в идеални условия.

Качеството и капацитета на филтровите кондензатори са най-голямата променлива от всички изброени фактори. Ако имаш на разположение голям запас от чиста и бърза мощност, която е прозрачна за чуваемите честоти, то и сигналът ще бъде усилен без компресия.

Средните стойности разбира се ще останат ограничени в рамките на топлинния и токов капацитет на усилвателя, обаче пиковите ще бъдат по-реалистични.

4
Ревюто е поднесено страхотно, браво.
Ще се абонирам за този водещ.


Чудя се, дали няма DIY версия на електромотора в задвижването на този автомобил. Сериозен съм.
навремето се носера легенди, че алтернатора на JEEP Чероки 4.0 е реверсивен и кагота на къси предавки оборотите на мотора паднат под 400, алтернатора се задейства като електромотор и не дава на мотора да загасне. Мисля, че бяха просто легенди. Въпреки, че би било добре, логично е и не е особено трудно. Достатъчно е акумулатора да е малко по-сериозен, например AGM или хибриден - ходов за дълбок разряд като за кемпер и с повечко капацитет. Вече има и литиеви батерии с много сериозни параметри.

5
Инструменти / Re: Хоби магазин с инструменти
« -: Март 22, 2018, 02:37:47 14:37 »
Не излизат комплекти с режещи дискове и цанги.

6
Видя ли снимките?
Наместих рефлектора спрямо стъклото така че формата на лъчите да съвпадне.
Има снимки със и без стъкло. Без стъкло е доста безформено, както си и светеше лексуса. Със стъкло е много добре и е 1:1 с другия фар. Виж снимките.
Рефлектора на лексуса не е кой знае какво, има едни линии вертикално и тапичка, много елементарен и свети по този начин. Стъклото първо е доста по-прозрачно от пластмасата, второ доста облагородява формата на светлината. Тук стават нещата, защото рефлектора успява да влезе по-назад от оригиналния и да освети стъклото по почти същият начин. Гадно става с лупи, защото излъчват сноп в началото, а и по принцип не светят много читаво. Плюс, този фар е само къси, нагласяш го и остава така.

Горещия силикон се топи на 200 градуса, във фара никога не е дори 100. Изключително удобен е за работа и за сглобяване. Освен това не е точно силикон, казва се горещо лепило. По принцип ще направя прекъснат шев с лепило и като фиксирам всичко ще повторя с епоксидна смола.

Снимки, обръщам внимание, че сравнението е между ляв и десен светещи от различни позиции към не идеално центрирана плоскост, която е и под наклон назад и надясно.

Оригинален фар на къси без HDR на снимката:


Хибриден фар със стъкло без HDR:


Оригинален с HDR:


Хибриден с HDR:


Имай предвид, че хибридния свети в пъти по-силно. Отдолу се виждат някакви неща, които бих казал, че са защото нямаше гривна като снимах, с гривна тази част се засенчва.

Хибридния фар без стъкло HDR:


Стандартния на дълги сниман с HDR:За мен най-важното, е че формата на светлината става като на оригиналните фарове и че отгоре си остава тъмно.
С прозрачното стъкло също има смущения и вътрешни отражения, които разсейват светлина на места къденто не трябва да бъде.

7
Инструменти / Хоби магазин с инструменти
« -: Март 21, 2018, 05:20:24 17:20 »
Здравейте, купих си една ръчна фреза за да правя фаровете показани в тази тема:
http://penkiller.com/index.php/topic,2072.0.html
Изглежда, че дисковете от комплекта са за стъкло или други твърди материали, защото са абразивни и много бързо разтапят пластмасата, а са и доста чупливи.
Затова се разтърсих и намерих тези:
https://hobbybg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=127&products_id=1006&zenid=aaeff656404d6083db7ae2e8c3c2c3cf - диамантени пак абразивни
https://hobbybg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=127&products_id=731&zenid=aaeff656404d6083db7ae2e8c3c2c3cf - метални със зъби
https://hobbybg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=127&products_id=1003&zenid=aaeff656404d6083db7ae2e8c3c2c3cf - пак метални със зъби

Дано металните не се чупят като абразивните, защото често те удрят по лицето или някъде по тялото. Работя само с очила и маска заради праха.

9
Думите... / Срутище
« -: Март 21, 2018, 01:22:02 13:22 »
Оказва се, че думата срутище не била включена в речника на българския език и съответно не е част от книжовната норма.

Според някой си академик Петър Иванов, думата била нелегитимна. Уикипедия също не била надежден източник. Академикът също посочва, че словоформирането било присъщо на страдащите от шизофрения.

Срутището обаче отдавна е в речника.
Дума, която я няма в книжовния език се нарича диалектема.
Диалектема остава такава докато се среща само в диалекта или диалектите.
Верига отличителна черта на диалектемите, е че звученето и морфологията им подсказва към кой диалект принадлежат. Звученето на "срутище" не го свързва с нито един диалект, по-скоро думата е в съзвучие с книжовната норма и е с висока степен на аналитичното, откъсната от синтетизма и зеукоподражанието и терминологична.
Въпросната диалектема вече е обхванала всички диалекти и наречия и всички говорещи езика я използват.
Думата вече е легитимна и е въпрос само на инат от страна на академиците да не бъде включена в речниците.

*

Срутище означава място на естествено или причинено срутване на земя, скали или друго. Може да означава и занемарена сграда, занемарена машина или инсталация стига да са големи и да могат да бъдат онаподобени с геологично срутване.
Срутище се припокрива със свлачище отчасти, но свлачище е термин, който точно отразява движение на земни маси, което може и често става по скрит под земята хоризонт. Срутването и срутището са нещо друго. Срутището е място, където има денивелация и стават срутвания. Предполага се, че има здраво ниво върху което се случва срутването.

Затова срутище се използва за обрушване на земя и скали върху път.
За разлика от свлачището, срутището не е естествено състояние на геологията на местността. Например, обилните валежи през определен период ерозират необичайно много почвите и скалите, затова където никога не е имало свлачище става срутище. Занапред няма нито свлачище, нито ново срутище. Не разчистено то срутище си стои като особеност на терена вече характеризиран със състоялите се вече срутвания също както ветровала остава дълго след като е вилнял смерч.

10
До колкото знам* електролитите в комерсиалните изделия се подбират по два критерия, минимален капацитет за постигане на минималните параметри и минимална цена.
По тази логика, всеки по-качесъвен кондензатор ще подобри звука.

Интересното, е че веригата на звуковата намотка на говорителя в крайна сметка се затваря през кондензаторите на захранването И през диодите на токоизправителя. Тоест, диодите са в паралел на кондензатора и заедно работят. Да не говорим, че нещата стигат до вторичната намотка и дори до първичната и в крайна сметка до статорите на генераторите на електроцентралите на половин Европа.
Колкото по-добър кондензатор имаш в захранването, толкова по-малко ще чуваш електроцентралите на Косово, които половин зима работят извън паралел на мрежата.

Ако се ограничим само с вторичната намотка, греца и кондензаторите, то кондензатор с нисък ESR и голям капацитет ще анулира напълно предишните два елемента и ще позволи по-голяма динамика и по-детайлен звук. Кондензатор, който е зле с високите честоти е зле и с детайлите.

Човека не чува над 20 кХз., това обаче не означава, че не може да възприема бързи импулси или кратко време между две събития. Кофти кондензатора в захранването, като основа на цялата електрическа верига задвижваща в крайна сметка мембраните на говорителите може да действа точно като амортесьор, ограничаващ импулсите, като физически отдава енергия бавно. Амортесьора в аудиото се формира между Qes, изходното съпротивление на усилвателя, кабелите и последователните части на филтъра и той ограничава главно инерцията на мембраните, но не и сигнала. Хубаво е разбира се да имаме баланс между Qes, BL, дампинг фактора и ролята на говорителя в системата.

Някои смятат, че за максимална прозрачност на усилвателя е добре в захранването наред с качествени електролити да има и качествени фолийни кондензатори със съществен капацитет, това ще позволи на високите честоти, преходните процеси и импулсите да черпят нужната им енергия за да звучат естествено.

Сега си мисля, дали ламповите усилватели не звучат по начина по който го правят заради различните схеми и различната роля на кондензаторите в тях.

*Все пак нямам диплом по електроника, нито много съм се интересувал.

12
Аз го смятах, количеството енергия не е чак толкова много.
100 киловата са достатъчни за 500 километра на голям автомобил.
Аз изминавам 500 километра за около две седмици, това са под 10 киловата на ден. 10 киловата са 2 и 1/2-ра часа работа на мощен бойлер.

При големите преселения от София пътуват няколкостотин хиляди автомобила, да кажем 500.000. Когато започнем да ползваме масово електромобили, батерии под 100 kW няма да има. Да приемем, че всеки ще дозареди батерията си с 200 kW за да измине 500-1000 километра или дори да отиде и да се върне на 400-500 километра.
Ще бъдат необходими 100.000 MW (сто хиляди мегавата), това е един 1000 мегаватов реактор работещ 100 часа, или два работещи 50 часа. Четири 1000 мегаватови реактора ще се справят за 25 часа.
Разбира се обичайно колите не са 500, а 300 хиляди, а дозареждането няма да бъде 200, а в рамките на 100kW, тогава сметката става 300.000х100 или 30.000 MW, тогава два 1000 MW реактора ще се справят за 15 часа.

Двата нови реактора за Белене са ни крайно необходими. Днешният капацитет на енергетиката с включени в сметката всички студени резерви едва покрива предвидимите в близко бъдеще нужди. Ако отчетем и тенденцията за отопление все повече на ток картината става лоша.

13
Температура след интеркулера по-ниска от околната

Наскоро се сблъсках с този привиден парадокс в един известен състезателен автомобил.

Отговора четете в тази тема в раздела за регистрирани:
http://penkiller.com/index.php/topic,2074.0.html

14
Напазарувах малко части.

15
Начи, това, че е песен работа не е баш така.
Особено с конкретните режещи дискчета. Малко отиват към досадно и шумно нещата.

Резултатите са доста прилични обаче.

Предвидливо пробвах пистолета за горещ силикон на едното крило на ОБ колоните, което беше счупено. За дърво и шперплат става супер.
Обаче не е в състояние да прави плавен и непрекъснат лепилен шев. Първото пускане е рязко и прави купчинка, която трябва да разнесеш.

Страници: [1] 2 3 ... 289