Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 297
1
ТЛ се води най-доброто. Говорителя работи почти на собствен резонанс. Импеданса е като на апериодична дишаща кутия. В идеалния случай разбира се.
Според модалитетите импеданса може да прилича на редица други оформления.

4
Добре дошъл!
Ето как се влиза в скритите менюта на тойотата: https://forum.ih8mud.com/threads/reset-maint-light-nav-override-hidden-diagnostic-menu-door-lock-option.255630/

Същевременно съм ги засичал в много неверни неща и неточности.

Достъп до разделите за регистрирани ще имаш след като напишеш 15 мнения.

5
То и на затворения обем баса е оцветен и еднотипен. Причината е единичния резонансен пик на системния резонанс.
Много големия затворен обем с много вата и много голям говорител с много нисък резонанс е нещо друго обаче.
Хубавото нещо е голямо и не е затворен обем, а т.н. акустично окачване, където говорителя е изключително мек с резонанс да речем 15 херца и Mms 100 грама за 15 инча и за нормална еластичност на окачването връщаща говорителя в централно положение се разчита на въздуха в кутията.
От 50 години тези говорители не са много на мода. Освен всичко останало е необходим и мотор със да кажем 7 килограмов АлНиКо магнит.

6
Да, но не по-нагоре от 7кХз. Че затихването ще почва от 20 кХз.

Дупките на хартиените ВЧ ще ги ползваш ли да порт?

По-критичното е филтъра между НЧ и СЧ. Може и ти първи ред последователен. Тури му и ключе с допълнителен капацитет на кондензатора за избор между - 3 и - 6 в точката на разделяне.

7
Резултатите за ВКН са изненадващо добри,  BL при тази маса е достатъчен, Vas е забележително нисък за този резонанс, а Qts е по-нисък отколкото очаквах. Нищо чудно, че свирят добре в 20-30 литра затворен обем.
Чудя се метода на Златко с маслото върху трептилката дали няма да смъкне резонанса. При понижаване на Fs и Qts ще се понижи още.

Ремонтирания е достатъчно близък до здравия, така че можеш да си спокоен.

Виждам една неравномерност в ИЧХ, но с оглед на разделителната честота, която сме избрали, евентуалните звукови артефакти попадат точно в началото на затихването. Това е чист късмет. Честотата е избирана по междуцентрово разстояние и дължина на вълните.

Това, което можеш да ексхериментираш е точка на разделяне на - 3 и на - 6 дб и в двата клучая с първи ред последователен филтър. Зигфрид Линквиц използва такъв филтър на - 6 в последните си колони ЛХ-Монитор. Мисля, че според различните вкусове може са има нужда. При първи ред това може много лесно да се осъществи с допълнителен капацитет на кондензатора през ключе. Можеш да ги оставиш така с две версии на звученето.

При тези параметри вариантите за кутия на баса са неограничени, затворена кутия, БР, ТЛ.

Комплименти за измерването и усилията!

Би ли измерил и моя чифт?

8
Аааа, ясно.
Защо бобинка на супертуитър?

9
От НАСА са започнали да си играят с концепцията, като вече са отделили над 1.000 часа в разработки по темата: http://www.thescinewsreporter.com/2018/03/nasa-admits-alcubierre-drive-initiative.html

Тшпа задвижване вече си има име и то е Warp Drive.

Устройствата огъващи пространството пред и зад превозното средство са представени като два цилиндъра.

10
Изненадващо много високи имат тези колони, браво.
Защо не сметнеш какъв 40-45мм порт ти трябва за да настроиш 19 л. на 35 херца?
Двата ВЧ и без това плачат за фазов палец или преграда помежду им. Можеш да ги сбуташ двата зад едната дупка и другата да я направиш на порт. Ими ложеш да ги смениш с един малък ВЧ. Аз бих ги монтирал на 90 градуса един спрямо друг и посредата импрегниран с нещо втвърдяващо картон за фазов палец/отражател.

Порта 40х220 вътрешно с едно коляно в едната дупка.

Освен това, филтъра на тези колони са по един кондензатор на средата и на високите, които са доста малки.
Новия бас не е зле да се отреже под килохерц и да се пусне с първи ред сериен филтър със средата примерно на 800 херца. - Това гарантирам, че ще се чуе много, ама наистина много.
Високите ще бъдат доста доволни ако получат филтър от втори ред на 7 килохерца. Нищо, че се водят от 8. Те реално могат да работят и от 3 килохерца, просто нищо не се чува, защото нямат никакъв ход, защото нямат окачване. 7 кхз. дава баланс между енергия над 8 килохерца, намалява интерференциите със средата и спира ниските, които иначе вкарват изкривявания.

Със сигурност трябва да си поиграеш обаче.
Вече имаш сериозна инвестиция в колоните.

Всички модове, които ти предлагам са обратими.

11
За размерите на кутиите виж специалната тема в закрития раздел.
Основния размер е дълбочинята и по нея трябва да се направят останалите. Я колко дълбока трябва да бъде кутиятя чети в раздела видим само за регистрирани.

12
Допълвам две неща

Първо, за да увеличиш подвижните маси и съответно да намалиш резонансната честота най-оптимално е бобината да стане по-тежка, а мембраната да си остане лека.
Един допълнителен слой на намотката е най-доброто решение едновременно добавена маса и мощност, два допълнителни слоя за четири слойна намотка е още по-добре.

Второ, след като купих моя чифт и ги разглобих видях че модела просто е лош, зле конструирани са.
Няма място за по-висока трептилка.
Хода е ограничен.
Бобината е ниска.
При това положение те може и да са добре сглобени, но от самата им работа да се пораждат такива сили в местата на залепване, че да се саморазглобяват.

Трябва да се сравнят трептилките, дали са еднакви с на 12-ките и ако на осмицата трептилката е по-малка да се сложи трептилка от 12-ка ако се събира разбира се.

При тази ниска подвижна маса и 8 инча диаметър с 40 херца резонанс нищо не правим.

13
Абе просто им е малък хода. Около 4 мм в посока, може би по-малко.

Разработва се поне 24 часа на 20 херца. Даже на 15 ако може. 24 на 20 и още 24 на 15. Иначе не омеква.

Изглеждат ми по-добре от моите кречетала. Може на тези бобината да е нормално дълга.

14
И аз така, обаче освен втвърдяването има и някакъв ефект, който е благоприятен за возенето.

Освен това, че се издува протектора, може би става нещо друго, нахпимер гумата става по-кръгла и вече не се държи като гъсеница, а щато колело. Даже за издуването на протектора и формирането на по-малка по-мека възглавничка не към убеден, че става при налягания от сорта на 2.5 бара.

Може би малко по-високото налягане прави колелото по-кръгло и неравностите вече се поемат с по-малка част от борда, съответно по-меко.

Може би става въпрос за много малките неравности, които не свиват вътрешния обем толкова много.

Пускам Ви муха, че има малко по-оптимално налягане от това по книга. Може да става въпрос за 1/10 от атмосферата.

Вече практикувам следното: тръгвам си от гумаджийницата с гуми на 3 бара и си правя налягането на другия ден. Така не се мачкат и не се разместват докато залепнат хубаво за джантата.
На другия ден ги смъквам на 2.5 и се возя така известно време. Ако ми друса ги свалям на 2.4 и т.н. Това е полезно и за гумата, защото й се отварят порите и държи по-добре.

Установил съм, че слизането от 2.4 на 2.2 много често е съпроводено с увеличаване на нервността и подскачането по малки неравности.

Температурата на околната среда също оказва влияние върху гумите и върху маслото в амортесьорите. Затова на студено изводи трябва да се правят след 20-30 минути каране.

* * *

Като помате с азот вдигате ли 1-2 десети за да компенсирате по-малкото разширение?

Кола, която не се кара зимата я паркирам с азот на 3 бара. Гумаджийте казаха, че са им идвали нови БМВ-та с гуми на 3.5 бара за да не се смачкат от седене по складове.


15
Мога да отделя темата ако желаеш.

Това масло да не плъзне по хартията на мембраната.
Ако още не я е омазнило не е зле да помислиш да я импрегнираш от задната страна.
Тази осмица трябва да я свалиш под 20 херца резонанс и тогава ще свири.
Помисли за ТЛ. Осмицата все още е с малко Sd и позволява прилично голяма линия да се нагъне в малък обем.
Другия вариант е хибрид между апериодично оформление и бас рефлекс.

Страници: [1] 2 3 ... 297